robionymi w przedszkolu :). Owoce jarzębiny zawierają sporo cukrów, kwasów organicznych, pektyn i składników mineralnych. Maja tyle samo witaminy C co cytrusy i 2 razy więcej beta karotenu niż marchew ! Konfitura z tych owoców jest wyrafinowanym dodatkiem do dań mięsnych, dziś niestety zapomnianym... Kiedyś korale jarzębiny zbierano po pierwszych przymrozkach, w ten sposób pozbywano się z owoców kwasu parasorbinowego. Proces(...)mrożenia eliminuje ten kwas, a co za tym idzie goryczkę jarzębiny. Ja nie czekałam do przymrozków, tylko jarzębinę zamroziłam :). Konfitura z jarzębiny z gruszkami Składniki: 650 g jarzębiny 4 gruszki 2 jabłka 600 g cukru 1 szklanka wody Wykonanie: Jarzębinę wkładamy na 2 dni do zamrażarki, po czym ją rozmrażamy. W garnku gotujemy syrop z cukru i wody. Na gorący
Kulinarne przygody Gatitywyciągnięcie ręki... oznacza to, że nie ma zmiłuj, trzeba się wziąć za smażenie pączków. W tym roku moje pączki będą troszkę inne, będą pod znakiem cytrusów. Nadziałam je konfiturą pomarańczową i posypałam kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi . Efekt, bardziej niż zadowalający. Inspiracja Moje wypieki . Pączki z pomarańczową konfiturą Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 60 g cukru(...)masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, u mnie Olej Beskidzki Bielmar konfitura pomarańczowa kandyzowane skórki pomarańczowe lukier ( około 250 g cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny) lub cukier puder do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim
Kulinarne przygody Gatityjuż zabraknie świeżych produktów. Uwielbiam w mroźnie dni zakraść się do spiżarki i wybierać wśród niezliczonej ilości słoików, które się tam znajdują. Dziś na półki mojej spiżarki trafiła konfitura z aronii i śliwek. Ponieważ moja aronia nie była przemrożona włożyłam ją na parę godzin do zamrażarki, żeby straciła goryczkę. Niestety nie mogę Wam dokładnie powiedzieć ile słoiczków(...)wyszło, bo konfitury były podjadanie w trakcie gotowania :-). Konfitura z aronii i śliwek Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 500 g aronii 500 g śliwki węgierki 700 g cukru Wykonanie: Aronię, jeśli nie jest przemrożona wkładamy na parę godzin do zamrażarki. Do garnka wsypujemy cukier i zmrożoną aronię, garnek przykrywamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityjednocześnie mieć kilo i zjeść kilo truskawek... kwestia odroczenia w czasie. Potrzebujesz: 2 kilo truskawek (kilo dla ojca, lub dla gości, kilo na konfiturę ) szklanka cukru sok z jednej cytryny 2-3 słoiczki (zależnie od wielkości) Co robić? 1. Bardzo dokładnie umyć truskawki, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki, lub ósemki - niech kawałeczki(...)mieszać, ale właściwie tak jak samo stało pół godziny z cukrem, tak samo się samo gotuje. Przestać gotować jak konsystencja będzie dość gęsta - mówi się, że jak spadnie kropla konfitury na zimny talerz to nie powinna się rozlewać, tylko być zwarta, ale nie miałam zimnego talerza, więc nie potwierdzę. Ja czekałam jak zwykle, aż będzie wyglądała apetycznie. 4. Przygotować słoiczki
Matka Żywicielkawykipiały) i natychmiast wyłączyłam ogień Po 10 min. znów postawiłam garnek na ogniu i zagotowałam owoce w syropie, po zagotowaniu zaraz zestawiłam z ognia Po 10 min. ponownie zagotowałam konfiturę i natychmiast zestawiłam z ognia ( w sumie 3 razy ) Po ostatnim chwilowym zagotowaniu odstawiłam garnek z owocami do dnia następnego, przykrywałam ściereczką i odstawiłam w chłodne miejsce Dnia następnego dosmażyłam(...)konfiturę na niezbyt silnym ogniu przez 15- 30 min.-powinna zgęstnieć, ale uważać by konfiturę nie przesmażyć, bo zmieni kolor, a owoce mogą stać się twarde Konfiturę wlewamy do idealnie czystych słoiczków, przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu, a jeśli takiego nie mamy to lepiej słoiczki poddać pasteryzacji przez 10 min. w temp. 85 stopniach C Przepis znalazłam
Proste PotrawyDzisiaj zaserwuję przepis na muffiny z konfiturą różaną i makiem :) w sam raz na raz, szybkie łatwe i jakie przyjeeeemne ;) Z racji tego, że wczoraj był dzień czekolady, a u mnie czekolady zabrakło niestety, pocieszam się muffinkami z różą ;) Składniki: 0,5 kostki margaryny 1 jogurt naturalny 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklana cukru pudru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Ok. 200g konfitury różanej Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i osobno mieszamy składniki mokre (oprócz konfitury). Następnie mieszamy delikatnie wszystko razem i nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów po jednej łyżce ciasta, następnie jednej łyżeczce konfitury i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta. Muffiny wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok.180C
Emcia Pichcirazu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u nas dość często, od kilku lat trochę zapomniany... Dzisiaj powraca przy okazji świeżutkiej, tegorocznej konfitury morelowej , z którą to idealnie się komponuje. Przepis znaleziony bardzo dawno temu, nie pamiętam już nawet gdzie, od długiego bardzo czasu widnieje w moim kajeciku. Gdy piekłam go pierwszy raz pomyliłam(...)ricotcie i tak jak w dzisiejszej wersji - pół na pół, wszystkie są równie smaczne, pomimo różnicy tłuszczu. Tak więc jak kto woli, mniej czy bardziej dietetycznie. Dodatek pysznej konfitury dopełnia całości... smak jest bajeczny... :-) Ja piekę go w tortownicy 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 500g ricotty (lub zamiennie 1kg ricotty lub 1kg mascarpone) - 6 jajek - 125ml mleka
Smaczne Zdrowetego, że trwa sezon wiśniowy. Małe, bordowe kuleczki wiśni można by nawlec na nitkę i zawiesić na szyi, zupełnie jakby naturalną, owocową biżuterię, owocowe korale. BABKA GRYSIKOWA Z WIŚNIOWĄ KONFITURĄ. /autorski przepis inspirowany tradycyjną kuchnią małopolską;/ babka: 3 jajka szklanka grysiku (kaszy mannej) 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz(...)wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy konfitura: 500g wydrylowanych dojrzałych wiśni szklanka cukru żelującego 2:1 ewentualnie cynamon Wiśnie zasypuję cukrem i zostawiam na około 30 minut, w ciągu których przygotowuję babkę. Jajka roztrzepuję z cukrem. Zagotowuję wodę w garnku, na którym ustawiam miedzianą lub plastikową miskę. Przelewam do niej jajka i ubijam je na parze do chwili
W kuchni Karmel-itkiłyskawiczne ciasto w przygotowaniu a efekt? W godzinę mamy pyszne czekoladowe ciasto, puszy ste, delikatne, intensywne w smaku, wilgotne, z delikatnie wyczuwalnym smakiem dodanej konfitury (musi być to dobrej jakości kon fitura , inaczej nie będzie wyczuwal na a nada jedynie nieco wilgotności ). Piekłam to ciasto już z konfiturą wiśniową (bardzo dobre) i jagodową (świetn e ) . Pasuje też malinowa, morelowa(...)sama Autorka przepisu). Podczas pieczenia unosi się wspaniały czekoladowy zapach, jak niegdyś koło fabryki Wedla.... Ciasto warte wypróbowania. Ten przepis wybitnie udał się Nigelli. ;) Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową PRZEPIS /żródło: N. Lawson "How to be a domestic goddess"/ Temperatura pieczenia: 180ºC Czas pieczenia : 50-60 min. Ciasto 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 300 g dżemu
coolinarnastrefa.blogspot.comRewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta.Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa makowa:3/4 szklanki maku125 g margaryny2 małe jajkałyżka mąki(...)ziemniaczanejniepełne pół szklanki cukru (lub mniej)2 krople aromatu migdałowegokonfitura pomarańczowalikier pomarańczowy (opcjonalnie)lukierMakowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać
Słodka StronaMazurek z marcepanem i różą to jeden z najlepszych mazurków jakie jadłam. Słodycz marcepanu i konfitury z róży przełamana gorzką czekoladą nadaje ciastu idealnego smaku i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Polecam na Wielkanoc. Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży - Składniki:ciasto:120 g mąki pszennej80 g mąki krupczatki100 g zimnego masła75 g cukru2 żółtkałyżka śmietanypół łyżeczki(...)proszku do pieczeniacukier waniliowyodrobina soliok. 250 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu)ok. 50 g konfitury z róży70 g gorzkiej czekolady40 g masłaMazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży - Sposób przygotowania:Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem
Słodka Stronawersji pizzy. Osobiście jestem zwolenniczką zasady, że im mniej dodatków do pizzy, tym lepiej. Klasyczne włoskie danie prezentuję dzisiaj w nieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy(...)ciepłej wody2 łyżki oliwyKonfitura z czerwonej cebuli:250 g czerwonej cebuli50 g cukru50 ml octu balsamicznego200 ml czerwonego wytrawnego winasok z 1/2 cytrynygałązka tymiankułyżka oliwysólDodatki:ser camembertorzechy pekankiełki rzodkiewkiPrzygotowanie:Konfitura z czerwonej cebuli: Cebulę kroimy w pióra. Rozgrzewamy głęboką patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy, żeby była miękka. Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny
Smakowity Blog Kulinarnywykonania użyto wymierających gatunków lub koszt transportu naliczono od kilkukrotnego okrążenia kuli ziemskiej. Odzwierciedla się to w niebotycznych cenach, często nieadekwatnych do użytych składników i nakładów wykonanej pracy. Pikantna konfitura z naszej krajowej papryki, równie smacznej, co ta wygrzewająca się w słońcu Toskanii :). Dodatek do dań wytrawnych i deserów, do mięs, serów, wędlin, owoców lub lodów. Piękny, krwisto(...)słodyczy, zmniejszając lub zwiększając ilość użytych pikantnych papryczek i cukru (stewi lub ksylitolu). Możecie przygotować wersję łagodną lub wściekle pikantną. Koniecznie zaznaczcie to na słoiczku. To ułatwi wam dobieranie konfitury do przygotowywanych potraw lub osób, dla których gotujecie, bez konieczności otwierania słoika. Możecie ją zagęścić przy użyciu dowolnego środka żelującego (polecam polską pektynę jabłkową), lub zawekować w wersji pysznego sosu
SzczyptaSmaQjuż pisałam przy okazji posta o drożdżowym kwiatku z gruszkami i pomarańczą , bardzo mi posmakowało nadzienie, które do niego wtedy przygotowałam. Postanowiłam więc zrobić parę słoiczków konfitury gruszkowej, właśnie z dodatkiem pomarańczy. Dzisiejszy przepis dołączam do akcji "Jak gruszki na wierzbie" organizowanej przez Anię z bloga Krzywa kromeczka . Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Składniki(...)sparzyć je wrzątkiem) i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą miękkie dodajemy stary imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy denkami do dołu. insertCookd("73d89b5b4786b1fcf93ffb49d19ae768
Kulinarne przygody Gatitygrona przygotowywanych konfitur dołączyła w tym roku konfitura jagodowa. Przygotowywałam ją pierwszy raz i jak na mój gust wychodzi ona bardzo słodka. Dlatego mimo użycia żelfixu z mniejszą ilością cukru -3:1 , proponuję dodać jeszcze sok wyciśnięty z 1 cytryny. Składniki: -2 kg jagód -2 op.żel-fix 3:1 ( bez cukru) -700g ksylitolu (ew.cukru) -Sok wyciśnięty(...)zaniku piany. Następnie rozlać do przygotowanych wcześniej słoiczków , od razu zakręcać i odwracać do góry dnem, na ok. 5 minut. Nie pasteryzować. Od kilku lat przygotowuję w ten sposób konfitury i nie zdarzyło się by jakaś się popsuła. Smacznego
Smaczne Zdroweszklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru 2,5 łyżki kakao 1 łyżeczka sody przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu 4 płaskie łyżki konfitury różanej 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko cukier puder do posypania konfitura do przełożenia ciasta Przygotowanie: W osobnych naczyniach mieszamy suche i mokre składniki. Następnie(...)smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 40 minut. Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można dodatkowo przełożyć konfiturą. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąPyszna, lekka konfitura bez chemicznych dodatków, także bez białego cukru. Do jej przygotowania użyłam trochę cukru trzcinowego i ksylitolu. Jednak z samego ksylitolu można ją również przygotować. Z przypraw piernikowych polecam Kotanyi. Jest to chyba jedyna przyprawa piernikowa bez cukru, z tego względu jest dla mnie idealna. Uwielbiam połączenie truskawek z rabarbarem, a ta nuta piernika, nadaje tu bardzo ciekawy(...)Owoce wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, ksylitol i cukier trzcinowy. Zagotować. Następnie dodać przyprawę do piernika i pogotować ok. 45-60 minut, co jakiś czas mieszając. Gotową konfiturę nałożyć do przygotowanych wcześniej słoiczków, zakręcić i spasteryzować. W tym celu przygotować garnek, taki by zmieścił nasze słoiczki. Wyłożyć dno ściereczką i wlać wody tyle, by sięgała do połowy wysokości
Smaczne ZdroweTruskawek w tym roku pod dostatkiem. Warto zatem przygotować domowe przetwory, które sprawdza się idealnie w sezonie jesienno-zimowym. Gęsta konfitura truskawkowa z odrobiną świeżej mięty najlepsza do naleśników, kanapek i przekładania ciast - dla łasuchów nawet solo ;) Zapraszam na mój sprawdzony przepis! Konfitura truskawkowo - miętowa - 2 kg świeżych truskawek - 300g cukru kryształu - garść listków świeżej mięty dodatkowo: 6 małych(...)gotujemy, aż masa będzie miała pożądaną konsystencję. Dorzucamy na koniec posiekane liście świeżej mięty i razem chwilę gotujemy. 4. Słoiczki i przykrywki wyparzamy wrzątkiem, po czym wysuszone wypełniamy konfiturą - pamiętamy, by słoików nie wypełniać do końca - najlepiej zostawić 1-1,5 cm odstępu od wieczka. 5. Napełnione słoiczki zakręcamy, po czym odstawiamy do góry dnem (przykrywkami do dołu
Sajkofanka smaku