Moja pierwsza w życiu konfitura i już wiem, że nie ostatnia. Jednak co domowe to domowe ;) i wszystkie sklepowe konfitury mogą się schować ;) Niestety pracy sporo, tzn może i nie sporo, tylko czasowo trochę nam zajmie zrobienie tej konfitury. Ale uwierzcie mi - warto. Jeśli nie macie 3 h na smażenie konfitury, możecie spokojnie rozbić(...)godzinie) i też wyjdzie. Ja akurat zaczęłam ją robić pod wieczór i udało mi się ją przygotować w jeden dzień. Radzę Wam zacząć robić konfiturę, bo nie wiadomo ile czasu jeszcze truskawki będą dostępne na rynku. 'konfitura z truskawek' Składniki (na 1 słoiczek): - 1 kg truskawek odszypułkowanych - 1 szklanka cukru (lub więcej - w zależności jak słodką konfiturę chcecie uzyskać
CookYourselfniego respekt, także ja. Przychodził jednak czas gdy dziadek łagodniał i przestawał kojarzyć się z surowym i posępnym mężczyzną. Był to czas keksu oraz czas truskawek. Dziadek robił bowiem konfitury, bardzo słodkie, gęste i lepkie i cudownie pyszne! tam jadłam je pierwszy raz w życiu i zawsze gdy byłam
Dzieje kuchennej Wiewiórywodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz tarty imbir. Gotujemy na małym ogniu mniej więcej godzinę, aż marmolada zacznie gęstnieć. Przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczy. Przekładamy do słoików, kiedy konfitura jest gorąca. marmolada z pomarańczy
Bon Appetit Małgorzatyproszku do pieczeniaszczypta soliPolewa:200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 2 tabliczki)2 łyżki śmietanki kremówki1 łyżka masła1 łyżka cukru pudruDodatkowo:250 g pomarańczowej marmolady (ja użyłam swojego wyrobu, konfiturę pomarańczowo -imbirową, przepis tutaj)2 pomarańcze2 łyżki cukru2 łyżki masłaWykonanie:Ciasto:Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka
Bon Appetit Małgorzatyinna)Sposób przygotowania:1. Mąkę siekamy z margaryną, następnie dodajemy żółtka, cukry i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 minut.2. Ciastem wylepiamy foremki babeczek, nakładamy po jednej łyżeczce konfitury żurawinowej, wykładamy na blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 st. C.Smacznego
Kuchnia domowa AniWykwintny dodatek, zwłaszcza do pieczonych mięs i serów.W jej towarzystwie rewelacyjnie zaprezentuje się zarówno gęsina na św. Marcina jak i pieczona kaczka na świątecznym
SzczyptaSmaQKochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie, a w roli głównej: puszyste drożdżowe ślimaczki z nadzieniem z konfitury malinowej, własnej roboty, z dodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorące bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako
SMYKWKUCHNIZawsze wydawało mi się,że robienie przetworów jest dla wytrwałych...cóż już tak nie myślę...uzależniłam się:) Dostałam jabłka od brata i od razu pomyślałam, że będzie konfitura. Szklista, z posmakiem cynamonu i wanilii...nie znajdziecie takiej w sklepie. Zachęcam do zrobienia:) Składniki; 2,5 kg jabłek, cynamon, laska wanilii, sok z 1 cytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam
Anioły w kuchniSłodkie, pyszne, ciepłe. Kocham takie leniwe poranki z cudownym śniadaniem. Najlepiej prosto do łóżka... Składniki: 4 średnie jabłka 4 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na
Mango PapajaPolecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Sposób wykonania
w kuchni i w ogrodzieKonfitura truskawkowa z wanilią to moja propozycja na wykorzystanie pachnących, słodkich truskawek. Nie może ich zabraknąć pośród domowych przetworów. Każdego roku przygotowuję po kilka słoiczków wszelakich przetworów z różnych owoców. A sezon na truskawki powoli się kończy, więc to jest ostatni gwizdek aby z nich coś zrobić. Konfitura truskawkowa wyszła boska, dodatkowo pachnąca wanilią. Naturalnym zagęszczaczem do konfitury był miąższ(...)cytryny, który ma właściwości żelujące. Taka domowa słodka konfitura jest idealna do kanapek, do białego sera, do naleśników, racuchów, czy wypieków. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Polecam też inne przepisy na przetwory: Konfitura z aronii konfitura truskawkowo-rabarbarowa dżem truskawkowy niskosłodzony Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Składniki na 3 słoiczki po 250 ml i ciut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędżem. Robiliście kiedyś z dodatkiem kakao? Ja też nie :) Każdy wie, że wiśnie i czekolada / kakao to świetne połączenie, które lubimy odtwarzać w deserach. A czemu by nie w konfiturze? Smakuje jak...hm...wiśniowa Nutella! :) Gdy szukałam przepisu na tę konfiturę zwiedziłam bardzo dużo stron z przepisami, jednak żaden mi nie pasował...W tym przypadku postanowiłam sklecić coś sama(...)powstała ta konfitura. Obawiałam się, że nie będzie słodka, bo w jednym z przepisów, które znalazłam na 1 kg wiśni było 600g cukru, a ja na 2,6 kg owoców użyłam go 800g, jednak dżem jest słodki. I pyszny! :) CZEKOWIŚNIA (Z WANILIĄ) KONFITURA WIŚNIOWA Z KAKAO przepis autorski // 4 słoiczki po 200ml i 2 słoiczki po 300ml
chili & sugarmówi producent : Ekologiczne słodkie jagody połączyliśmy z wytrawną i intensywną aronią, w efekcie powstała wyśmienita konfitura o bogatym bukiecie, delikatnej konsystencji, pachnąca leśnymi jagodami. Łyżeczka tej konfitury to tylko 10 Kcal! Do jej przygotowania wykorzystaliśmy 125 g owoców na 100 g gotowej konfitury. Skład : jagoda ekologiczna (66%), aronia ekologiczna (17%), cukier trzcinowy ekologiczny (16%), pektyna (substancja zagęszczająca) Wartości(...)odżywcze w 100g : TŁUSZCZ - 0,0g WĘGLOWODANY - 27,0g BIAŁKO - 1,0g Moja opinia : Jestem zupełnie oczarowana smakiem tej konfitury. Co prawda na początku wydała mi się nieco za słodka (preferuję lekko kwaskowate dżemy), ale zaczęłam łączyć ją z mniej słodkimi produktami i wtedy smaki uzupełniały się idealnie. Konfitura zawiera mnóstwo kawałków owoców, właściwie składa się głównie z nich
breakfast of dreamsktóre Szwedzi podają właśnie z borówkowym dżemem. Dojrzała borówka brusznica jest dosyć kwaśna, cierpka i lekko gorzkawa w smaku. Dopiero jako dodatek do mięsa lub deserów borówka robi wrażenie. Konfiturę z borówki zrobiłam pierwszy raz. Wiadomo domowa konfitura , mniej cukru więcej owoców… Smażenie konfitury wymaga wprawy, ale gotowa konfitura jest gęsta i pełna owoców, które zachowują swoją konsystencję. Czym(...)się różni konfitura od dżemu? Po prostu do dżemu dodaje się wody, choć ja muszę przyznać, że przyrządzając dżemy z owoców jagodowych nigdy nie dodaję wody. Jeśli przyrządzam dżem z jabłek, gruszek lub ze śliwek to na ogół dodaję odrobinę wody. Natomiast nigdy nie gotuję dżemu czy konfitury według proporcji 1:1, bo taki dżem jest po prosru dla mnie
codojedzeniarazem konfitura truskawkowa według przepisu mojej mamy oraz druga wersja trochę zmodyfikowana przeze mnie. Wersja pierwsza ma tą zaletę, ze robi się ją naprawdę szybko, druga natomiast ma bardziej intensywny truskawkowy smak. Obie wersje są rewelacyjne. Dzięki galaretce konfitura ma ciekawą konsystencję, jest słodka i bardzo truskawkowa. Wersja 1 Składniki: 1 kg truskawek ok ¼ szklanki cukru 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)szypułki i przełożyć je do dużego garnka. Zagotować. Truskawki gotować przez około 5 minut żeby truskawki zmiękły. Następnie jeśli chcemy można je zmiksować blenderem. Dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików*. Zakrętki również muszą być suche. Teraz konfiturę można pasteryzować** a następnie wystudzić słoiki i włożyć je do lodówki lub w zimne miejsce do momentu
Mama GotujeKażdego roku przygotowuję domowe przetwory, niezbyt dużo ale zawsze po kilka słoiczków z różnych owoców. W tym sezonie przygotowałam jak na razie tylko dwa rodzaje słodkich przetworów: konfiturę truskawkową i dżem poziomkowy . Ta dzisiejsza konfitura to trzeci rodzaj słodkiego przetworu, myślę że to najlepsza w smaku domowa konfitura wiśniowa. Domowe słodkie konfitury są idealne jako dodatek do kanapek, do twarogu(...)naleśników, czy też słodkich racuchów. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Przygotowanie najlepszej domowej konfitury wiśniowej: 2 kg wydrylowanych wiśni zasypałam cukrem (na każde 250 g wiśni 3 łyżki cukru) zagotowałam i zostawiłam na noc, na drugi dzień dosypałam 500 g cukru żelującego 3:1, zamieszałam i zostawiłam na godzinę, następnie konfiturę doprowadziłam do wrzenia i gotowałam ją ciągle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSezon na truskawki powoli się kończy. To najlepsza pora, aby przygotować drobne zapasy na zimę. Na początek postanowiłem przygotować konfiturę z truskawek. Wyszła boska. Nie za słodka, w sam raz. Truskawki same w sobie były bardzo słodkie. Proporcje cukru dodanego do truskawek okazały się idealne. Ponad to, zależało mi aby konfitura była w pełni naturalna, bez dodatku chemicznych zagęszczaczy. Moim(...)naturalnym zagęszczaczem do konfitury był sok z cytryny wraz z jej miąższem. Czytałem, że pektyny zawarte w cytrynie mają właściwości żelujące (wiążące). Chciałbym zachęcić Was do przygotowywania własnoręcznych konfitur. Po pierwsze, wiemy co jemy. Po drugie możemy obdarować najbliższych słodkim podarunkiem. A... i nie ma nic bardziej przyjemnego, jak w mroźny wieczór powędrować do spiżarni i wrócić
kulinarnyJasłoikowych skarbów na moim blogu. Może znajdziecie i dla siebie jakąś inspiracje ? Sezon na przetwory Przetwory warzywne Domowa harissa, ostra pasta z chili Suszone grzyby Ajwar Aromatyczne suszone jabka Konfitura z czerwonej cebuli Bakłażany w adżice Pure z pieczonych buraków Suszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili na zimę Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Domowa warzywna pasta bulionowa(...)śliwkowy Konserwowe papryczki chili Sos z pieczonych pomidorów Ketchup -pomidorowo-śliwkowy Pieczona dynia Pieczona papryka Sos pomidorowy do makaronu Pieczone pomidory Zapasy na zimę: mrożona fasolka Przetwory na słodko Konfitura z aronii i śliwek Dżem z borówki amerykańskiej Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Konfitura pomarańczowa z kardamonem Konfitura cytrynowa z cynamonem Konfitura gruszkowo-pomarańczowa
Kulinarne przygody Gatity