konfitura - 2028 przepisów (strona:5/136)

Tarteletki z konfiturą z czerwonej cebuli 128

Ponieważ w lodówce pozostał jeszcze spory zapas konfitury z czerwonej cebuli, postanowiłem poszukać pomysłów na jej wykorzystanie. Jednym z nich są ekspresowe w przygotowaniu tarteletki z ciasta francuskiego, które zawsze trzymam w zamrażalniku w pogotowiu. Idealne na przygotowanie czegoś zaskakującego smakiem dla niespodziewanych gości. Dodatek różnych serów, które znajdziecie akurat w swojej lodówce (u mnie cheddar, camembert(...)danish blue oraz feta), świetnie komponuje się ze słodką konfiturą, a tymianek potęguje smakowe wrażenia. Z powodzeniem można użyć również ciasta kruchego, które koniec końców bardziej polecam, ale jeśli zależy Wam na szybkości, to francuskie z powodzeniem spełni tę rolę. Jeśli nie macie akurat konfitury, to wystarczy skarmelizować 3-4 cebule na patelni z cukrem i odrobiną masła. Do wykorzystania

Food Square
Konfitura z czerwonej cebuli 192

czasie   Lekcji gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim   przygotowaliśmy między innymi długo pieczone żeberka z konfiturą z czerwonej cebuli. Muszę powiedzieć, że ta konfitura bardzo mi przypadła do gustu i postanowiłam ją odtworzyć w mojej kuchni. Konfitura z czerwonej cebuli  Składniki na 6-8  porcji Czas przygotowania: 40  minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Muffinki z konfiturą wiśniową na urodziny 195

obniżek na sprzęt oferowany w wie lu kampaniach. A darmowa dostawa jest dodatkową zachętą do robienia przedświątecznych zakupów  :) Oglądanie stron sklepu umilę Wam  degustacją muffinek z konfiturą :) Smacznego i owocnych przeszukiwań i poszukiwań. Składniki na ciasto : 30 dag mąki pszennej  10 dag mąki ziemniaczanej 15 dag margaryny 4 jajka 4  łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki(...)proszku do pieczenia konfitura np. wiśniowa, powidła śliwkowe 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka octu Przygotowanie: Margarynę, cukier i jajka utrzeć na puszystą masę Do drugiej miseczki wsypać składniki sypie i wymieszać Do utartej masy jajecznej dodać zmieszane składniki sypkie oraz stopniowo olej i ocet - ucierać Do papierowych papilotek ułożonych w formie na muffinki nakładać łyżkę ciasta

Proste Potrawy
Muffiny z konfiturą malinową 124

Ostatnio otrzymałam paczkę od firmy Krokus , która oferuje smakowite przetwory owocowe i warzywne. Na pierwszy ogień wybrałam konfiturę z malin. Zaskakująco słodką, o gęstej konsystencji, która od razu przypasowała mi jako nadzienie do kakaowych muffinek. Nadała się idealnie i szczerze ją Wam polecam ! Składniki suche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 4  łyżeczki błonnika kakaowego 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanka oleju 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Nadzienie:  12 łyżeczek konfitury z malin firmy Krokus Kruszonka: 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru Przepis: wszystkie składniki suche łączymy w jednej miseczce. W osobnej łączymy wszystkie składniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych

Emcia Pichci
Konfitura z czarnej porzeczki 136

Kolejna domowa konfitura z czarnej porzeczki:) Moja piwnica już pęka w szwach od przetworów:) Tym razem konfitura chyba najprostsza z możliwych i najczęściej wykorzystywana przeze mnie do ciast. Chociaż na kanapki jest równie smaczna;) Składniki: 2 kg czarnej porzeczki, 800 g cukru, galaretka wiśniowa. Przygotowanie Owoce umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Odstawić na całą(...)Następnie gotować na małym ogniu ok. 1,5 godz. Ponownie odstawić na całą noc. Następnego dnia wsypać galaretkę i  gotować jeszcze przez godzinę, często mieszając. Konfiturę przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia

Z miłości do słodkości
Budyniowiec z konfiturą 161

pieczenia Bita śmietana - ½ l śmietanki 36% - 3 łyżki cukru pudru Krem budyniowy - opakowanie budyniu śmietankowego - 2 szklanki mleka - 3 łyżki cukru -  20 dag masła - laska wanilii - słoiczek konfitury jagodowej Wykonanie Przygotować biszkopt – białka ubijać na sztywno, wsypując porcjami cukier. Nie przerywając ubijania, dodawać kolejno żółtka. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej(...)zagotować. Cienkim strumieniem wlewać budyń. Mieszając, chwilę gotować. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami budyń. Jeden placek posmarować kremem, przykryć drugim plackiem. Całość posmarować konfiturą, wyłożyć bitą śmietanę. Ciasto udekorować według uznania i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Uwaga – sprawdzona rada: 1)       laskę wanilii można zastąpić

Świat Smaku
Świętujemy! Muffiny z konfiturą z malin i czekolady :))) 139

zatem wykorzystać ten fakt i przygotować coś specjalnie z myślą o Was :* Dostałam ostatnio od mojej kochanej Mamci (która swoją drogą właśnie wygrzewa się w Ustce beze mnie :<) konfiturę z malin i czekolady, którą skrzętnie ukryłam i trzymałam na właśnie taki wspaniały dzień :) Potrzebujemy: 125g margaryny 1 jogurt naturalny 0,1% 1 jajko 1/3 szklanki mleka(...)szklanki mąki 1 szklankę cukru 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki wiórek kokosowych 0,5 słoiczka konfitury z malin i czekolady Margarynę roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do miseczki wbijamy jajko dodajemy jogurt, mleko i ostudzoną margarynę. Mieszamy aż powstanie jednolita masa. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek, sodę i wiórki i również wszystko

Emcia Pichci
Walentynkowe kruche ciasteczka z dżemem lub konfiturą 149

macie to też nie problem - wystarczy np. szklanka i nieduża foremka w kształcie serduszka:)  Ciasto? Dowolne :) Ja zrobiłam najzwyklejsze kruche ciasteczka. Nie są idealne:) Gdzieniegdzie powychodziło trochę konfitury, nie wszystkie dobrze pościskałam, ale wiecie, liczy się, że prosto z serca ;)  PS. Jeśli nie macie dzieci w wieku szkolnym lub przedszkolnym (jak ja), a chcecie dołączyć walentynkowy liścik, musicie(...)Składniki: - 1 małe jajko - 200 g mąki - 100 g zimnego masła - 30 g cukru pudru (około 2 łyżki lub 1/4 szklanki) - 1 - 2 łyżki gęstej śmietany - dowolny dżem lub konfitura (najlepiej w kolorze czerwonym) - cukier zwykły, trzcinowy lub domowy waniliowy do posypania Przygotowanie:  1. Masło kroimy na kawałki, mieszamy z mąką i cukrem pudrem, dodajemy jajko, łyżkę śmietany

Kraina Tysiąca Smaków
CIASTECZKA ROGALIKI SEROWE Z KONFITURĄ 334

Jakiś czas temu zrobiłam ciasteczka rogaliki serowe z konfiturą( oraz nutellą). Nie wiem dlaczego jeszcze przepis się tutaj nie pojawił, ale przepraszam i szybko nadrabiam, bo rogaliki są cudne! Ledwo wyjęłam z pieca, a już połowy nie było...Najszybciej chyba zniknęły właśnie te z...nutellą!:D  Szczerze to nie spodziewałam się, że tak szybko znikną. Zrobiłam je dla gości(...)200g masła - 1 żółtko - 250g mąki orkiszowej białej - 2 łyżki ksylitolu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: - zmielony ksylitol lub zwykły puder(do posypania) - dowolna marmolada lub gęsta konfitura Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, ser, pokrojone w mniejsze kawałki masło, żółtko i dokładnie zmiksować hakiem lub ręcznie. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię

Smaczne Zdrowe
Murzynek z konfiturą z wiśni 219

takie tradycyjne ciasto jak murzynek cieszy się dużą popularnością:) Dzisiaj mam również dla Was murzynka, jednak w zupełnie innej wersji. Dzisiejszy murzynek jest bardzo wilgotny, czekoladowy, z dodatkiem domowej konfitury wiśniowo-czekoladowej . Na wierzchu jeszcze obowiązkowa czekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto:  150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków,  125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady,  300g domowej(...)konfitury z wiśni,  2 jajka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  szczypta soli.  Masło stopić, dodać posiekaną czekoladę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać konfiturę z wiśni oraz cukier i szczyptę soli, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka, dokładnie połączyć.  Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać do przygotowanej

Z miłości do słodkości
Tradycyjne pączki nadziewane konfiturą różaną 151

tradycyjne pączki z przepisu mojej babci. Próbowałam już różnych przepisów na pączki, były pączki smażone i pieczone, miały różne nadzienie. Ale jednogłośnie stwierdziliśmy, że pączki według przepisu babci, nadziewane konfiturą z róży (ewentualnie powidłami) nie mają sobie równych:) I żaden Tłusty Czwartek nie może się bez nich obejść! Składniki: 600g mąki pszennej,  50g świeżych drożdży, 6 łyżek cukru(...)niepełna szklanka mleka,  szczypta soli,  3 żółtka,  100g masła,  otarta skórka z 1/2 cytryny,  1 łyżka octu,  ulubione konfitury,  skórka kandyzowana pomarańczowa (użyłam GoldPack).   Wykonanie Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, by zaczęły pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli

Z miłości do słodkości
Konfitura marchewkowo-pomarańczowa 216

Cześć! Dzisiaj na pierwszy rzut oka nieco nietypowo... Konfitura z marchewki? Jak to? Przecież to na pewno będzie niesmaczne. A tu proszę, spotkała się z super przyjęciem około 40 osób na spotkaniu Geek Girls Carrots w Krakowie :) Spotkanie odbyło się wczoraj, a ja miałam okazję już drugi raz przygotowywać poczęstunek. Tym razem również chciałam "przemycić" marchewkę w środku(...)powiem Wam, że część osób nie wiedziało co to :D Konfitura jest bardzo słodka, z nutą marchewki i czerwonych pomarańczy. A do czego ją użyłam? Została pączkowym nadzieniem! Tak, dziewczyny wczoraj jadły pączki, z marcepanowymi marchewkami, pokryte pysznym lukrem królewskim z lekką nutką cytryny i nadzieniem z konfitury marchewkowej. Przepis na najlepsze domowe pączki znajdziecie pod linkiem. Padło wiele pytań

Pora coś zjeść
Już jesień? DYNIOWA KONFITURA Z LAWENDĄ. 210

chandra.   Przetrwamy!   Ale jesień to kolejny sezon wspaniały dla kuchni. Dynie, jabłka, jesienne warzywa i owoc, co dają niesamowite możliwości! Ach, ta jesień...    DYNIOWA KONFITURA Z LAWENDĄ. /autorski;/ 1 kg obranej dyni 3/4 kg cukru szczypta lawendy suszonej Obraną dynię, pokrojoną w średnią kostkę, zasypałam cukrem i pozostawiłam na godzinę - dwie, aby dynia puściła sok. Następnie(...)wyparowania soku (trochę to potrwa). Kiedy sok wyparuje, a dynia zacznie się podsmażać, dodaję lawendę i mieszając ciągle, smażę ją aż do uzyskania naprawdę mocnej gęstości. Gorącą konfiturę przekładam do wymytych i wyparzonych słoiczków, zakręcam.  Można odstawić do góry dnem - też będzie konfitura bardzo trwała, ja jednak, aby dodatkowo przedłużyc jej trwałość pasteryzowałam  ok. 10-20 minut

W kuchni Karmel-itki
Tęczowy deser z konfiturą porzeczkową, bitą śmietaną i Lemon Curd 137

smaku: mojito, blue curacao, pink margarita, pina colada), 200 ml śmietanki 30%, 4 łyżeczki Meyer Lemon Curd (być może dostępny jest w jakimś dużym markecie), 2 łyżeczki cukru pudru, konfitura z porzeczek (mojej własnej produkcji - przepis na nią podam niebawem), kilka rozkruszonych ciastek zbożowych do posypania. Galaretki robimy wg przepisu na opakowaniu. Wlewamy do pucharków kolejno, po skrzepnięciu poprzedniej warstwy(...)Następnie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, do której na koniec dodajemy Lemon Curd i dalej na wolnych obrotach mieszamy. Na galaretkę wykładamy kilka łyżeczek konfitury porzeczkowej, bitą śmietanę i pokruszone ciastka. Na wierzch można dodać jeszcze jedną łyżeczkę konfitury. Wyszło mi aż 6 pucharków deseru, a śmietanka z curdem tak smakowała domownikom, że musiałam zrobić jej więcej

Delicious Titbits
Różany podwieczorek, czyli babka piaskowa z konfiturą różaną 135

jeszcze bardziej kreatywnego myślenia :)Tym razem wybór padł na babkę piaskową, ponieważ potrzebne jest do niej naprawdę niewiele składników, które znajdują się w prawie każdym domu. Pomysł z konfiturą narodził się w trakcie. Ale był jak najbardziej trafiony.Składniki na ok. 8 porcji:kostka masła lub margaryny (250 g)250 g mąki 220 g cukru4 jajka (rozmiar(...)ciasto jest zarumienione wyjmujemy je i studzimy. Po ostudzeniu dużym nożem kroimy je w poprzek mniej więcej w połowie. Na dolną warstwę ciasta nakładamy łyżką konfiturę i kładziemy na nią drugą połowę. Na pewno część konfitury będzie próbowała nam uciec, ale nie należy się tym przejmować i ewentualnie pomóc sobie nożem. Ciasto dekorujemy, np. cukrem pudrem lub białą czekoladą

Zakręcony Widelec
Błyskawiczny deser twarożkowy z konfiturami 166

słodkie było choć trochę zdrowe ;) Jem sporo jogurtów, twarożków i deserów z nich. (Co czasem dziwi moich bliskich, bo mleka nienawidzę...brrr...)Połączenie jogurtu naturalnego, twarożku i konfitur daje bardzo smaczne i orzeźwiające efekty. Chcecie spróbować?Składniki:500 ml. naturalnego jogurtu,6 łyżek twarożku śmietankowego (może być taki z wiaderka),2 łyżki anielskiego syropu klonowego,anielska(...)konfitura wiśniowa,gorzka czekolada, wafelek - do dekoracji.Twarożek zmiksować z jogurtem. Posłodzić syropem klonowym i dodać konfiturę do smaku. Całość ponownie zmiksować. Wlać do pucharków, na wierzch nałożyć konfiturę. Żeby nie było za słodko to udekorować wafelkiem i kawałeczkiem gorzkiej czekolady.Prawda, że szybko? :)...i smacznie :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 202

lasu, za miasto i poszukać tych czarnych perełek, bo właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce są bardzo słodki i można z nich(...)niskosłodzone, w pełnym tego słowa znaczeniu. Sprawdzają się w połączeniu z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy .   Składniki:2 kg dojrzałych owoców,2 jabłka,4 kopiaste łyżki

SzczyptaSmaQ
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 191

jedzenia na surowo z powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia.Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat. Mają intensywny kolor, którym można podkręcić przetwory blado wyglądające lub w bliżej nieokreślonym kolorze (np. z jabłek). Pikantna(...)konfitura z antonówek i bzu czarnego jest znakomitym dodatkiem do pasztetów, mięs i pieczywa, zwłaszcza późną jesienią i zimą. Ilość użytych w przepisie owoców bzu czarnego jest wartością przybliżoną. Nie kupimy ich w sklepie lub na straganie, wiec zagospodarujemy każdą ilość przyniesioną z lasu :).   Składniki:2 kg antonówek,1,5 kg owoców czarnego bzu,2 czerwone cebule

SzczyptaSmaQ
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 196

jako przekąskę, róbmy przetwory, ciasta, używajmy ich jako dodatek do dań. Nasza niedziela jest bardzo słodka i odrobinkę pijana, ponieważ przygotowałyśmy na dziś szarlotkę z dodatkiem miodu pitnego i konfiturą z róży. Jeśli nie macie ochoty na dodawanie do ciasta procentów ze względu na dzieci, lub po prostu niechęć do alkoholu można pominąć. Konfitura z róży nadaje szarlotce wyjątkowy smak(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła (w temperaturze pokojowej) Dodatkowo 1 jajo (do posmarowania wierzchu ciasta) ok. 2 łyżki konfitury z róży (domowa) Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy serek mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone drobno masło

Symfonia Smaków
Konfitura morelowa z tymiankiem cytrynowym 158

Inspiracją dzisiejszej konfitury jest przepis na dżem wypatrzony na blogu   Bea w kuchni . Na marginesie Bea ma mnóstwo wspaniałych pomysłów na przetwory. Wspaniałego aromatu dodaje morelom tymianek cytrynowy. Tymianek cytrynowy to fajne ziółko, które zawsze mam w swoim zielniku, obok oregano, bazylii czy estragonu. Szkoda, że w warunkach domowych nie za bardzo chce rosnąć... Konfitura morelowa z  tymiankiem

Kulinarne przygody Gatity
KONFITURA MORELOWA 156

Jedna z najlepszych robionych przeze mnie konfitur. Zawsze przygotowuję ją z naszych polskich malutkich moreli. Czym mniejsze tym lepsze. Nie trzeba dużo kroić i mają fajny kwaskowy posmak. Składniki: -2 kg  moreli bez pestek -700g ksylitolu, ew.cukru -2 op.żel-fix 3:1 bez cukru Umyte morele wydrylować i pokroić na mniejsze kawałki - ok.4, w zależności od wielkości(...)piany. Nałożyć do słoików ( do pełna) , zakręcić i odwrócić do góry dnem na ok. 5 minut. Nie pasteryzować. Po wystudzeniu odstawić do skrytki i mamy pyszną , pełną zdrowych owoców konfiturę do kanapek, naleśników itp. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Konfitura z róży 182

Konfitura z róży to prawdziwy rarytas. Płatki zbieram z dzikiej róży rosnącej na działkach. Składniki: szklanka płatków z róży pół szklanki cukru cytryna litr wody Płatki przebieram i odcinam białe końcówki. W rondelku podgrzewam niewielką ilość wody, wsypuję płatki  i cukier. Podsmażam ok. godziny często mieszając i uzupełniając co chwila parującą wodę. Z racji koloru dodaję pod koniec(...)wyciśnięty z całej cytryny. Doprowadzam do wrzenia i przelewam w wyparzone słoiczki. Zakręcone słoiczki studzimy do góry dnem (a najlepiej jeszcze przykryte kocem). Konfitura jest idealnym nadzieniem do pączków

prawdziwe jedzenie
Makaron z serem twarogowym, porzeczkami, amerykańskimi borówkami i malinową konfiturą 142

Składniki: ( porcja )  50 g makaronu pipe rigate Barilla  plasterek twarogu  garść amerykańskich borówek  garść porzeczek czerwonych i czarnych  2 łyżeczki malinowej konfitury z Owocowego domu  Przygotowanie:  Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, makaron Barilla pipe rigate gotuje się tylko 6 minut, więc jest to danie ekspresowe. W tym czasie myjemy i osuszamy(...)owoce. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Makaron przekładamy na talerz, dodajemy pokruszony twaróg, kuleczki borówek amerykańskich i porzeczek, a na sam koniec malinową konfiturę

Moja smaczna kuchnia
Konfitura pomarańczowa 213

Daaaawno, daaawano temu, za górami, za lasami, za siedmioma dolinami wspominałam Wam o bulgoczącej na moim piecu pomarańczowej konfiturze. Miałam wstawić przepis, jednak jak to ja.... Zapomniałam. W międzyczasie cała produkcja zniknęła, a ja pobiegłam do biedronki po kolejne siatki pomarańczy. Tym razem 4kg! Zakasałam rękawy i przystąpiłam do działania. Wyszorowałam owoce, starłam z nich skórkę, obrałam(...)wcale nie malała. Znużona nierówną walką zdecydowałam się na desperacki krok. Obrałam owoce, po czym pokroiłam pomarańcze w cienkie plastry. Poszło o niebo szybciej! A konfitura- bombowa! Chociaż niesamowicie słodka, więc pewnie nie każdemu przypadnie do gustu... U mnie już jedna kromeczka chleba posmarowana tą słoneczną wspaniałością zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na cukier. Wspaniale smakuje również jako dodatek

Zapiski Młodej Żony
Pizza z Konfiturą Figową, Trzema Serami, Rozmarynem i Granatem 130

Taką pizzę wymyślić mogła jedynie Blondynka :) W tym przypadku wszystko zaczęło się od konfitury figowej. Pomyślałam, że skoro figi można zapiekać z serem camembert, więc z konfiturą połączyć też można. A jak camembert to lazur i mozarella będą pasować. Więc miałam już słodki i słony, teraz pasowałoby dorzucić coś ostrego, aby nie było mdło i tu padło na świeżą papryczkę(...)drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 0 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek DODATKOWO: konfitura figowa z Puglii 1 czerwona papryczka pepperoni 1 ser camembert  1 ser z niebieską pleśnią np.Lazur listki z gałązki rozmarynu 1 owoc granatu Wykonanie: Do miski wsypałam sól, następnie

Blondynka Gotuje
Konfitura morelowa z płatkami róż i rozmarynem 129

mozemy ich w zaden sposob porownac ze sloiczkami ze sklepowych polek.Te powstaja z odpadow owocowych gorszej jakosci.Pelne sa konserwantow,zagestnikow,farbek i innych cudownosci.Dzisiejszy post to przepis na najpyszniejsze konfitury swiata.U mnie to konfitury morelowe.Jest to dla mnie owoc krolewski.Sa to najcenniejsze sloiczki w mojej spizarni.I to wcale nie dlatego,ze robie ich naprawde niewiele.Sa po prostu tak wspaniale(...)pozostawiajac na palniku.Mieszam wielokrotnie,zeby sie nie przypalily.Nigdy nie wstawiam na noc do lodowki,nie ma zupelnie takiej potrzeby.Cukier jest swietnym konserwantem,nawet w najwieksze upaly.Po 3-ech dniach konfitura bedzie miala idealna konsystencje,ladnie zgestnieja,ale wieksze kawalki moreli beda widoczne i o to wlasnie chodzi.Przed napelnieniem sloiczkow wyparzyc je i dokladnie osuszyc.Pzred napelnieniem sloikow konfiture ostatni raz doprowadzic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą pomarańczowo-jabłkową zaprawione cydrem lubelskim 203

Uniwersalne danie, sprawdzi się na świątecznym stole i podczas codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi warzywami.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 4   Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 400g,Marynata:sok i skórka otarta z jednej pomarańczy,4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu),2 łyżki(...)pomarańczy,4-6 jabłek bez skóry, starte na tarce,3 goździki, 1 łyżeczka cynamonu,cukier zgodnie z uznaniem.Wszystkie składniki dusić na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcone stawiać do góry dnem do wystudzenia lub zużyć na bieżąco

SzczyptaSmaQ
Pain perdu, czyli odzyskany chlebek z grillowaną gruszką i konfiturą z czerwonej cebuli 149

zarówno na słodko, jak i na słono. Moją autorską wersję przygotujemy z pieczywa razowego, zamoczonego w masie jajecznej z serem gruyère, idealnie komponującym się z gruszką i rubinową konfiturą z czerwonej cebuli.Składniki (na 2 porcję):4 kromki czerstwego pieczywa razowego2 jajka50 ml mleka4 łyżki startego drobno sera gruyèreświeżo mielony kolorowy pieprzszczypta gałki muszkatołowejsól morska1 łyżka masłakilka(...)kropel oliwy4 plastry gruszki2 łyżki konfitury z czerwonej  cebuli (np. z tego przepisu)pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji)Przygotowanie:Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy kromki i ewentualnie zalewamy pozostałością masy jajecznej. Smażymy z każdej strony

Food Square
Pancakes z miodem, migdałami i konfiturą z pomarańczy 147

moja propozycja na pyszne, puszyste, słodkie śniadanie. Puszyste pancakes polane miodem, posypane chrupiącymi migdałami z dodatkiem własnoręcznie przygotowanej konfitury z pomarańczy. Polecam gorąco! Miłego dnia. Składniki Pancakes:2 szklanki mąki2 jajka1,5 szklanki mleka75g rozpuszczonego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukruszczypta soliPrzygotowanie: Składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli łączymy z sobą(...)naczyniu mieszamy jajka z mlekiem i masłem. Następnie łączymy z sobą składniki z obydwu naczyń. Powstanie gęsta masa. Pancakes smażymy na suchej patelni. Podajemy z miodem, prażonymi migdałami i konfiturą z pomarańczy (przepis poniżej).  Konfitura z pomarańczySkładniki:4 pomarańcze150-200g cukru150ml wody Przygotowanie:Pomarańcze sparzyć i dobrze umyć. Obrać ze skórki za pomocą obieraczki, bardzo cienko

Smakowity Blog Kulinarny
Konfitura z jarzębiny i jabłek z nutą limonki 178

przeciw przeziębieniom i grypie, przy zakażeniach bakteryjnych i po przebytych chorobach.Konfitura z jarzębiny (Jarząba pospolitego), lekko cierpka, świetnie uzupełnia sery, wędliny i mięsa. Dodatek jabłek (1:4) podnosi słodycz konfitury przy zmniejszonej ilości cukru. Nie wymaga stosowania środków żelujących, gęstość regulujemy czasem duszenia. Można to sprawdzić na talerzyku schłodzonym w zamrażarce (łyżeczkę konfitur rozprowadzamy na talerzyku, jeśli się zetnie możemy(...)nasiennych, zetrzeć w melakserze lub na tarce, dodać do jarzębiny razem z cukrem, winem, sokiem i skórką z limonki. Dusić ok. 20 minut, aż owoce staną się przeźroczyste.Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia. Można je również pasteryzować  na mokro przez 20 minut, ale nie jest to konieczne

SzczyptaSmaQ
Konfitura z zielonych pomidorów 168

zimniej. W doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na smażone zielone pomidory... i pyszną konfiturę. Konfitura bardzo oryginalna i pyszna. Znakomita do kanapek, tostów, serów i deserów.  Czas przygotowania:80 minut   Składniki:2 kg zielonych pomidorów,1 pomarańcza,3 łyżki startej pigwy(...)wyparzonych pomarańczy, jedną pomarańczę pokrojoną w kostkę, pigwę i goździki.Gotować na małym ogniu mieszając, do momentu aż pomidory puszczą sok. Po 60 minutach zdjąć z ognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko). Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia

SzczyptaSmaQ
Miłość na talerzu konfitura z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem w połaczeniuz czekoladowym mascarpone 149

przeżywa ją inaczej i czy tego chcemy czy nie prędzej czy później nas dopadnie. Smaki, które opisałam starałam się ująć w deserze walentynkowym. Połączenie serka mascarpone z czekoladą przełożone konfiturą z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem. Oczywiście nie odbyło się bez sosu czekoladowego z nutą pieprzu. A na to wszystko słodka beza.SKŁADNIKI: porcja na 4 osobyCiasto na naleśniki(...)pszennej(użyłam 405)- 150 ml mleka- 150 ml wody gazowanej-1 łyżkę cukru- szczypta soliDo przełożenia- serek mascarpone 250 g- pół tabliczki gorzkiej rozpuszczonej czekolady- 2 łyżki cukru pudru- konfiturę z wiśni z octem balsamicznym i pieprzem, jeżeli nie posiadamy to może być zwykła konfitura wiśniowa   - 2 białka plus 3 łyżki cukru pudruSos czekoladowy - mleko 100 ml- pół

Basia w kuchni
Cytrynowe Kruche Ciasteczka z Konfiturą 288

pozorom wymagają mało pracy. Nie musimy używa wałka, ani stolnicy, więc sprzątania po nich jest bardzo mało. Zgniatanie ciasta przy pomocy zwykłego ręcznego miksera - dla mnie bosko! Razem z konfiturami ETERNO wyszedł mi niesamowity smak. Jaka konfitura? Skoro ciasta są lekko cytrynowe postanowiłam postawiłam na Pigwę z Kiwi - wybór okazał się jak najbardziej trafny. Gdybym miała wybiera jeszcze raz, wybrałabym(...)cukru drobnego do wypieków1 duże jajko1 łyżeczka skórki otartej z cytryny1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia2 szklanki mąki pszennej1 słoiczek konfitury Pigwa z Kiwi ETERNOWykonanie:Masło zmiksowałam na lekki puch. Następnie partiami dodawałam cukry miksując nadal. Nie przerywając miksowania dodałam jajko, ekstrakt z wanilii, skórkę i sok z cytryny. Na koniec

Blondynka Gotuje
RAMEN BURGER „po polsku” z KONFITURĄ Z CEBULI 290

ekspresowym tempie stał się hitem, łącząc w sobie smaki azjatyckie z amerykańskimi. My z kolei postanowiliśmy dodać do tego polski akcent, wykorzystując polski makaron jajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny. Do kompletu dodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę(...)postępujemy analogicznie. Jeśli naczynie jest wystarczająco głębokie, kontynuujemy do uzyskania 4 połówek – jeśli nie, korzystamy z drugiego pojemnika. Wrzucamy pojemniki z powstałymi bułkami na 30 min do zamrażarki.2. KONFITURA Z CEBULI (15 min)Podczas czekania, aż makaron się schłodzi, zabieramy się za konfiturę. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy ją na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsypujemy ją szczyptą

Nerds Kitchen
Muffiny z konfiturą 144

Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 10 dag masła  2 jajka 3/4 szklanki cukru konfitura np. truskawkowa, wiśniowa Przygotowanie: W jednej miseczce wymieszać składniki suche W drugiej miseczce bardzo dokładnie wymieszać składniki mokre: mleko, roztopione masło i jajka Do miseczki z suchymi składnikami wlać składniki mokre i dokładnie wymieszać(...)się składników - zbyt długie mieszanie może wpłynąć na to, że muffiny będą twarde Przygotować blaszkę i papierowe papilotki Do każdej foremki wlewać po pół jej objętości, nałożyć płaską łyżeczkę konfitury i wlać ciasta do 3/4 wysokości foremki Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 200 stopni C, przez

Proste Potrawy
Konfitura figowa z pomarańczą 99

tygodniu ponoć mają być nawet po ok. 70 groszy! Ja zakupiłam 40 sztuk, co dało mi nieco ponad 2 kilogramy surowca na przetwory. Konfiturę figową zawsze lubiłam, jest idealnym dodatkiem do serów. Co z tego, że czasem jest droga, albo na opakowaniu widnieje napis, że przygotowano z 40 g owoców na 100 g przetworu. Figi przeważnie są drogie, jedna sztuka(...)większą ilość, żeby zapakować ją do słoików? Zatem tej cenowej okazji nie mogłam przepuścić (kupiłam po 88 gr za sztukę w Lidlu) i przygotowałam kilka słoiczków przepysznej, słodkiej figowej konfitury z wyraźną pomarańczową nutą. Musicie jej spróbować! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Konfitura jagodowo- malinowo- truskawkowa 97

Cała moja rodzinka uwielbia domowe dżemy i konfitury. Ostatnio sporo eksperymentowałam z konfiturą z truskawek, ale ten miks owocowy najbardziej przypadł nam do gustu:) Wykorzystałam resztki truskawek, pierwsze maliny oraz pyszne jagody pracowicie nazbierane w lesie;) Robię dużo przetworów, by choć zatrzymać choć trochę lata "na zimę":) Składniki: 1,2 kg jagód, 1,2 kg malin, 1,2 kg truskawek

Z miłości do słodkości
Konfitura czekoladowo - wiśniowa 121

Przez ostatnie dni moja piwniczka wzbogaciła się o sporo cennych przetworów. Jednym z nich jest właśnie konfitura z wiśni z dodatkiem kakao, czekolady i wanilii. Mówię Wam, co za smak... Tak myślałam, że będzie smaczne, ale nie przypuszczałam, że aż tak! Synek najchętniej wyjadałby całymi łyżeczkami prosto ze słoika, bo stwierdził, że to lepsze niż Nutella:) Inspiracja Składniki(...)czekoladę, kakao oraz nasiona z wanilii. Zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Odstawić na całą noc. Następnego dnia gotować kolejne 2 godziny na małym ogniu, często mieszając. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem na całą

Z miłości do słodkości
Konfitura wiśniowo-malinowa 143

Kolejna konfitura z wiśni. Miałam jeszcze troszkę malin, więc postanowiłam je dorzucić. Dodałam jeszcze odrobinę migdałowego likieru amaretto. Okazało się to doskonałym połączeniem:) Dzięki malinom konfitura jest niezwykle aromatyczna i ma piękny kolor... Składniki: 2 kg wiśni, 1 kg malin, 1 i 1/2 kg cukru, 3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Wiśnie umyć, wypestkować, połączyć z malinami, zasypać cukrem. Gotować godzinę

Z miłości do słodkości
Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek 158

Podałam Wam już przepis na tradycyjną konfiturę z czarnej porzeczki,  dzisiaj proponuję Wam pyszne połączenie czarnych porzeczek, jabłek i odrobiny cytryny. Konfitura jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna;) Składniki: 1 kg czarnych porzeczek, 1/2 kg jabłek, cytryna, 1 kg cukru. Przygotowanie Porzeczki odszypułkować, umyć, lekko rozgnieść lub delikatnie zmiksować blenderem. Jabłka obrać

Z miłości do słodkości
Konfitura z czarnej porzeczki 139

gałązek i listków. Mieszamy owoce z cukrem w rondelku i wstawiamy na małym ogniu. Kiedy owoce puszczą sok zwiększamy płomień. Co jakiś czas mieszamy by się nie przypaliły. Konfiturę gotujemy około godziny aż sok zgęstnieje. Ciepłą konfiturą napełniamy słoiki. Ostawiamy je do góry dnem. Kiedy przetwory ostygną sprawdzamy czy pokrywki się zassały czyli mają wklęsłe wieczka. Jeśli zdarzy się jakiś

prawdziwe jedzenie
Konfitura gruszkowa z cytryną i imbirem 125

dojrzałe i lekko obite gruszki. Kupiłam je raz, do zjedzenia, drugi raz na gruszki w winie , trzeci raz na ciasto, a czwarty? No właśnie, za czwartym razem kupiłam na konfitury i niestety był to ostatni kilogram i ostatni raz kiedy je tam widziałam. Ja to umiem się ogarnąć po czasie :-(. Dzięki temu mam tylko 4 małe słoiczki pysznej konfitury. Gruszki

Pora coś zjeść
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 198

Kochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie, a wroli głównej: puszyste drożdżowe ślimaczki z nadzieniem z konfitury malinowej, własnej roboty, z dodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorącę bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko(...)ciepłego mleka - 800 g mąki + na podsypywanie - 3/4 opakowania świeżych drożdży - 100 g cukru - 200g masła - 2 jaja Nadzienie: - 2-3 łyżki roztopionego masła do smarowania  - 2 słoiki konfitury malinowej - opakowanie płatków migdałowych - 50 g cukru brązowego Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie, wlać wymieszane z niewielką ilością mleka i cukru, drożdże. Pomieszać z odrobiną

SMYKWKUCHNI
Konfitura z czarnej porzeczki 201

Następnie wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż owoce sie rozpadną od czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam ok 40 minut aby woda nieco odparowała. Następnie konfiturę przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy konfitura jest letnia odwrócić i zostawić do całkowitego wystygnięcia

Monia miesza i gotuje
Konfitura z czarnej porzeczki 214

ogródku dojrzewają owoce więc trzeba je przetworzyć i zatrzymać trochę lata przynajmniej w słoikach. Konfiturę z czarnej porzeczki robię co roku. Dodaję do herbaty lub do przełożenia ciast. Jest pyszna.   Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Przygotowanie: Porzeczkę obrać opłukać i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Wsypać do garnka dodać cukier. Podgrzewać na średnik ogniu(...)jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliła. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut. Gorącą konfiturę wlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po 15 minutach odwrócić, pozostawić do ostudzenia zimną wynieść w chłodne miejsce najlepiej do piwniczki

Ala piecze i gotuje
Mini pączki z konfiturą morelową, bez drożdży 191

gęstej śmietany 3-4 łyżki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki sody *ewentualnie otarta skórka z cytryny lub odrobina ulubionego aromatu ok 0,7 l oleju do smażenia konfitura morelowa do nadziewania cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać. Dodać śmietanę, serek, jajko i wyrobić miękkie ciasto. Ciasto może się delikatnie kleić. Nie należy dosypywać zbyt(...)sztuk (pączki urosną podczas smażenia więc lepiej wrzucać po kilka jeśli używamy małego garnka tak żeby mogły swobodnie pływać). Odsączyć na ręczniku papierowym a po ostudzeniu nadziewać konfiturą najlepiej przy pomocy szprycy z podłużną cienką końcówką i posypać cukrem pudrem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Konfitura bakaliowa z miodem - może na prezent? 138

Przepis na tę bardzo szybką do przygotowania konfiturę (chociaż nie jestem pewna, czy to właściwa nazwa)  znalazłam w Wysokich Obcasach Extra.  Zmieniłam trochę ilości składników, dorzuciłam daktyle i posiekane orzechy. Składniki na 2 słoiczki i miseczkę: *  7 suszonych moreli *  5 dużych daktyli *  5 dużych suszonych śliwek *  4 figi *  garść rodzynek *  garść orzechów(...)Posiekałam drobno wszystkie bakalie, wrzuciłam do rondelka (oprócz orzechów), zalałam miodem i trzymałam chwilę na maleńkim ogniu rozgniatając bakalie o ścianki. Dorzuciłam orzechy, wymieszałam i przelałam do słoiczków. Konfitura smakuje pysznie na grzance, jako dodatek do owsianki czy jaglanki śnia daniowej, nale ś nikó w/ p an kej ków , a także do wyjadania prosto z miseczki/słoiczka:) Sprawdzi

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kruche serduszka z orzeszkami i konfiturą 197

dawna namawiał mnie, żebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci i Dziadka;)  Składniki:   3 jajka,  3 szklanki mąki pszennej,  250g margaryny(...)szklanka cukru,  2 łyżki cukru waniliowego,  3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (użyłam Kresto),  3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych (użyłam Kresto),  300g domowej gęstej konfitury - u mnie z czarnej porzeczki. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić

Z miłości do słodkości
Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą 151

Piekę je z farszem mięsnym , jabłkami albo tak jak tu z konfiturą (albo 3 wersje na raz ).Najprościej jest zrobić te z konfiturą bo składniki zawsze mam pod ręką. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Konfitura truskawkowa 143

Cześć! Sezon truskawkowy powoli się kończy, więc jeśli chcecie zrobić prawdziwą, domową konfiturę, to teraz jest na to idealna ( i ostatnia) chwila. Postanowiłam, że konfiturę wykonam bez żadnych żel fixów i innych sztucznych substancji, postanowiłam, że będę stać nad garnkiem ile będzie trzeba, żeby była taka jak sobie wymarzyłam. Słodka, gęsta, w sam raz na kromkę świeżego chleba, posmarowaną masłem

Pora coś zjeść
Konfitura z Rabarbaru 131

Tego jeszcze nie robiłam. Przyznam się, że w tym roku to moja pierwsza przygoda z rabarbarem. Unikałam jak mogłam , po prostu się bałam. Konfitura wyszła przypadkiem. Składniki na 1 słoik 500ml: 600 g rabarbaru 200 g cukru Wykonanie: Oczyszczony rabarbar kroimy na centymetrowe kawałeczki. Wrzucamy do garnka z teflonową powłoką, zasypujemy cukrem i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem. Smażymy(...)smażymy, smażymy....jak długo? Hmm tak na oko;) Chyba około 40 minut? Przyznam się, że nie mierzyłam czasu. Konfitura pyszna!Na końcu gorącą przekładamy do słoika i szybko odwracamy do góry dnem i tak pozostawiamy do ostygnięcia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Konfitura z całych pomarańczy 213

Pomarańcze są bardzo wdzięcznym materiałem na dżem czy konfitury a ja wykorzystałam właściwie całe owoce, razem ze skórkami. Zima to czas kiedy przyjeżdżają do nas cytrusy i to w wielkich ilościach a co za tym idzie także dobrych cenach. Robienie przetworów kojarzy się nam raczej z latem i jesienią, ale warto właśnie teraz trochę egzotycznych smaków zamknąć w słoikach. Konfitury

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania