cieszy okiem od wiosny, a przez całe lato pięknie kwitnie. Pora ją wykorzystać, ale ostrożnie, bo ten mały niepozorny kwiat ma niesamowity aromat, który może zdominować całą potrawę czy konfiturę. Składniki : 1 kg brzoskwiń, (po obraniu ze skórki i wypestkowaniu) 3-4 kwiaty lawendy 1 szklanka cukru sok z połowy cytryny 1. Lawendę zawijamy w bawełniany materiał lub gazę(...)szczelnie owijamy nitką żeby kwiaty nie dostały się do konfitury, potrzebujemy aromat, który przejdzie do brzoskwiń podczas smażenia konfitury. 2. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier, sok z cytryny i zawiniątko z lawendą. Pozostaje nam teraz cierpliwie mieszać i czekać na odpowiednią konsystencję konfitury. Pod koniec smażenia wyciągamy lawendę, gorącą konfiturę nakładamy do słoiczków
Apetyczna babeczkaeuro, spokojnie wystarczy dla dwóch osób. Jak piszą w przewodnikach, wcale nie należą one do potraw wegetariańskich. Dlaczego? Otóż najlepsze frytki belgijskie smażone są na tłuszczu zwierzęcym! Konfitury. Sklepowe witryny wyglądają jak najlepsze sklepy z biżuterią. Konfitury znajdziecie np. w makaronikach francuskich, miałam okazję jeść takie z malinową konfiturą. Kolejny symbol Brukseli(...)miejsce w Brugii, sklep z produktami importowanymi z Włoch od oliw po napoje alkoholowe, słodycze, makarony... wszystko czego dusza blogera kulinarnego zapragnie, ale znajdziecie także produkty z Belgii, np. konfitury. Przemiła właścicielka, wstąpcie koniecznie, zanim zdecydujecie się na zakup degustacja gratis! Produkty mogą być pięknie spakowane jako prezent, w urocze drewniane skrzyneczki np. po winie. Uroczysta kolacja
Moja smaczna kuchniaKtoś lubi ciasto francuskie? Bo właśnie mam Wam do zaoferowania szybkie ciasteczka francuskie z konfiturą brzoskwiniową:) Dzieci na obiedzie narzekały, że nie ma nic słodkiego w domu, to na podwieczorek zrobiłam im ciasteczka. Akurat w lodówce miałam ciasto francuskie. No i w końcu się przydało. Spróbujecie? Bo dzieciaczkom aż się uszy trzęsły!:) Do tego wypieku użyłam konfitury własnej roboty(...)roku, w porze letniej, robię zapasy do mojej spiżarni i postanowiłam dziś wykorzystać z nich jeden słoiczek bardzo eksperymentalnej konfitury ze stevią. Zabrakło w niej płynu dlatego powstała bardzo gęsta-czyli idealna do tego ciasta. Składniki: -1 ciasto francuskie gotowe -słoiczek konfitury gęstej, najlepiej własnej roboty(ja dałam po kopiastej łyżce na każdy kwadracik ciasta) Ciasto podzielić na 6 mniej
Smaczne Zdroweczerwona cebule. Obeszlam targ kilka razy az w koncu wypatrzylam ja tylko na dwoch straganach. Mimo szokujacej ceny kupilam pol kilo, bo wlasnie naszla mnie ochota na tarteletki z konfitura z czerwonej cebuli i serem. Rok temu zajadalam sie nimi na okraglo, ale nigdy nie podzielilam sie przepisem. Dzis to nadrabiam :) Konfitura z czerwonej cebuli skladniki: 500g czerwonej cebuli 50ml(...)chwili gdy stanie sie miekka. Mi zajelo to ponad 30 minut. Na koncu cebule doprawiamy do samku sola i pieprzem oraz jesli to konieczne sokiem z cytryny. Konfitura wspaniale smakuje na cieplo jak i na zimno i mozna ja wykorzystac na wiele sposobow. Mini tarteletki z konfitura z cebuli skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego konfitura z czerwonej cebuli ser kozi
Przysmaki Karolkiziemniaczanej 2 łyżki przyprawy piernikowej lub korzennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) - bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru(...)łyżki cynamonu Dekoracja: tarta mleczna czekolada na boki cynamon na wierzch użyłam również kilka połówek wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka - oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać do nich cukier puder
Blondynka Gotujeurodzin mojego mężusia. Powstał bardzo szybko i bardzo szybko też zniknął :) Ledwo zdążyłam zrobić parę fotek i już go nie było :) ale smak porzeczkowy okazał się niepowtarzalny... znów moja konfitura spełniła swoje zadanie :) Mężuś oczywiście był zachwycony zarówno smakiem, jak i puszystością kremu, a dzieci słysząc jego zachwyty ochrzciły tort "Puszkiem" :) Córcia (2,5 letnia) zapytana, czy jej smakował, odpowiedziała(...)musicie tego robić :) Biszkopt studzimy w otwartym piekarniku na kratce, po czym dzielimy na części. Krem porzeczkowy: Składniki: 600 ml śmietanki 30%, 400 g serka waniliowego, 250 ml konfitury porzeczkowej lub porzeczki z kompotu, 2 galaretki porzeczkowe (rozpuszczamy w szklane 1 wody) 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan - fix , Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
Delicious Titbitscoś słodkiego. Pieczemy więc całą gamę ciast i ciasteczek - marcepanowych ( klik po przepis ), z mahlabem ( klik po przepis ) czy daktylowych ( przepis tutaj ). Tym razem - dla odmiany zrobiliśmy ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy, rośliny w Polsce prawie zapomnianej i niedocenianej, choć bardzo smacznej i bogatej w cenne dla zdrowia flawonoidy, minerały i witaminy (A, B1, B2, C). Morwa czarna nadal(...)książkę " Armenia. Karawany śmierci " - tutaj znajdziecie recenzję ). Jej owoce - bardzo soczyste, o wyraźnym, słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej. Dlatego konfitura i dżem z morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów. Składniki ciastek 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450) 250 g masła 100 g drobnego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamoją fantastyczną czarną łyżką No to jedziemy od składników Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 10g kandyzowanej skórki pomarańczy - jedna cała pomarańcza (na sok) - 70g konfitur pomarańczowych - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/4 szklanki wody - 1/2 jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju roślinnego - 1 łyżka aromatu pomarańczowego Śmietana na wierzch: - 200g śmietany 36% - 4 łyżki(...)aromatu pomarańczowego (jakby jeszcze było mało pomarańczy co nie? ). Wszystko wymieszałem na jednolitą masę i zacząłem nakładać do papilotek (tak do połowy). Następnie nałożyłem po łyżeczce (takiej średniej wielkości) konfitur pomarańczowych (wcześniej wrzuciłem je do zamrażalnika na chwilę aby miały bardziej zbitą konsystencję). Ostatnim krokiem w tym etapie było przykrycie konfitur resztą masy (wyszło gdzieś 3/4 papilotki). W międzyczasie kiedy
Kuchenne Wariacjeziś chciałabym Wam polecić pyszne konfitury z truskawek i bananów z dodatkiem czekolady lub kakao. Znakomity dodatek do bułeczek śniadaniowych, gofrów, twarożków, jogurtów lub deserów. Po kilku minutach gotowania można się cieszyć pysznym i aromatycznym smarowidłem, i trudno się powstrzymać żeby nie wyjadać go łyżeczką wprost ze słoiczka :). Konfitury przygotowałam z trzcinowym cukrem żelującym Diamant w stosunku 1:1, jednak(...)jeśli chcecie zmniejszyć ilość cukru możecie użyć Konfitur-fixu i odpowiadającej Wam ilości cukru. Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 800 g truskawek, 200 g bananów, 1000 g trzcinowego cukru żelującego Diamant, sok z jednej cytryny, 50 g gorzkiej czekolady lub 2-3 łyżki ciemnego kakao. Przygotowanie: Truskawki umyć, osączyć na sicie, usunąć szypułki, większe pokroić na ćwiartki
SzczyptaSmaQroku przegapiłam sezon na konfitury. Mamy już listopad więc ilość warzyw do przetworzenia jest ograniczona do warzyw korzeniowych, dyni, żurawiny i buraków. Wybrałam warzywa korzeniowe a konkretnie marchewkę. Poniżej przepis na konfiturę na bazie marchwi. Konfitura wyszła bardzo dobra, lekko kwaśna. Składniki: 5 marchewek (ok. 1 kg) 4 małe jabłka (ok. 400g) 2 pomarańcze 3 duże cytryny 3 nieduże banany(...)będzie nam odpowiadać (ja gotowałam jeszcze przez ok. 30 minut). Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są pomarańcze i banany oraz od ilości dodanej cytryny. UWAGA po zmiksowaniu konfitura bardzo pryska. Przełożyć do słoików i pasteryzować
Mama GotujeWuzetka Nasączony kakaowy biszkopt, odrobina konfitury wiśniowej, polewa czekoladowa przypieczętowana obowiązkowym zawijasem z bitej śmietany. To właśnie wuzetka. Najlepsza pod słońcem z pyszną kawą z pianką. Opis przygotowania jest trochę długi, ale tak naprawdę W-Z, to proste ciasto. I za to między innymi ją bardzo lubię. Bo smaku chyba zachwalać nikomu nie muszę? Nie biję się co prawda(...)formy i przeciąć wzdłuż na 2 równe części. Do nasączenia ½ szklanki nalewki wiśniowej ½ szklanki zimnej herbaty, kawy lub przegotowanej wody Wymieszać razem. Odstawić. Masa do przełożenia 350 g konfitury wiśniowej 850 g mocno schłodzonej śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 5 łyżek zimnej wody Żelatynę wsypać do miseczki, zalać 3 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut
Pełny talerzBiszkopt: - 10 jajek; - 3/4 szklanki cukru; - 1,3 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; - 1 łyżeczka czerwonego barwika spożywczego w proszku; Przełożenie i dekoracja: - 10 łyżek konfitury malinowej (mały słoik) - 3 łyżki syropu malinowego; - 1 l śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest trwała) - 3 łyżki cukru pudru; - 250 g pistacji; - maliny; Wykonanie: Piekarnik nagrzać(...)takiej pozycji położyć na blat lub deskę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia. Pozostawić do ostudzenia, na około godzinę. Przygotować pistacje: obrać z łupinek a następnie drobno posiekać. Konfiturę malinową włożyć do rondelka razem z syropem malinowym i zagotować. Odstawić z ognia. Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ostudzony biszkopt przekroić w poprzek na 3 części
dom-agi.pldziedzinie nie jestem, ale oczywiście okazji w roku trochę jest i będę starała się robić coraz to lepsze i smaczniejsze torty. Tort kakaowy z bitą śmietaną był leciutki przełożony konfiturą wiśniową, a boki obsypałam pokruszonymi kruchymi ciastkami z nutką kokosa. Pycha! Składniki: Biszkopt: – 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka; – 200 g cukru pudru(...)serem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. Dodatkowo: – pół słoiczka konfitury wiśniowej; – 15 dag pokruszonych ciastek Pierwszy krążek ułożyć na paterze posmarować konfiturą wiśniową nałożyć 1/3 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem, ponownie posmarować konfiturą i 1/3 bitej śmietany. Położyć ostatni
dom-agi.plpączków... Szczególnie w okresie Karnawałowym oraz w Tłusty Czwartek królują one wśród innych słodkości i niemal wszyscy sięgają po nie garściami nie dbając o dodatkowe kalorie. Pączki z konfiturą z róży to tradycja oraz klasyka wśród "ostatkowych" łakoci, będąca dla mnie zdecydowanym zwycięzcą pośród wszystkich pączków, a te domowe to już istny ideał... Pączki z poniższego przepisu wychodzą(...)delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach, a różana konfitura nadaje im klasy, elegancji i naprawdę wyjątkowego smaku. Najlepsze Domowe Pączki - Składniki (ok. 20 dużych pączków ) : Pączki: 4,5 szklanki mąki (740 g) 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 80 g drożdży świeżych 500 ml mleka cukier waniliowy odrobina soli Lukier: 1,5 szklanki
Słodka StronaDobrych konfitur nigdy za wiele. Moi domownicy uwielbiają je nie tylko na kanapce (te są szczególnie pyszne) ale również jako dodatek do naturalnego jogurtu, mają wówczas super jogurt, bardzo owocowy (takiego się nie kupi w sklepie...). Od kilku lat przygotowuję konfitury z ksylitolem, od niedawna część ksylitolu zamieniam dodatkowo na stewię, konfitury są wówczas jeszcze smaczniejsze. Mają piękny, bardzo intensywny(...)kroplach, ksylitol i dokładnie zamieszać. Całość ponownie zagotować i co jakiś czas mieszając gotować 2 minuty. Po tym czasie garnek zestawić z palnika i mieszać do zaniku piany. Gorącą konfiturę nałożyć do przygotowanych wcześniej słoiczków, od razu zakręcać i odwracać słoiczki do góry dnem, na ok.5-10 minut. Po tym czasie słoiki odwrócić i pozostawić do przestudzenia (w tym czasie nakrętki
Smaczne Zdrowe