Mała Babka marmurkowa (babka łaciata) 200znana również pod nazwą „Babka łaciata”. Jasna część babki aromatyzowana jest wanilią, a do ciemnej części dodawane jest kakao. Całość oblana polewą czekoladową i udekorowana płatkami kokosowymi. Babka świetna na „małe co nieco”. Najlepsza w dniu pieczenia. Babka idealna dla domowników lub małej liczby gości. Jak w przypadku innych ciast, aby otrzymać wilgotną babkę należy upiec
Moja Delicja
Dietetyczny obiad lub lekka kolacja, czyli pieczona papryka faszerowana kurczakiem i ryżem w roli głównej 288słodkiej pół pęczka świeżej bazylii lub 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu 1/3 łyżeczki soli do mięsa 1/3 łyżeczki soli do ugotowania ryżu odrobina oleju kokosowego lub oliwy sałata jako dodatek 100 ml passaty pomidorowej lub 50 ml przecieru pomidorowego na sos (opcjonalnie) Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz
Eat me! Fit me!
CHLEBEK BANANOWY 182zachwalam, ale szczerze polecam :) SKŁADNIKI: 3 mocno dojrzałe banany 3 łyżki naturalnego jogurtu 1/2 szkl oleju 1 jajko 2 szkl mąki 2 łyżki cukru trzcinowego 5 łyżek wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli A jak to zrobić: Banany obrać ze skóry i zblendować, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jajko, olej i jogurt, wymieszać
Kuchnia w opałach
Quinoa sushi z wędzonym łososiem i ogórkiem 179zdjęcie), ale myślę, że następnym razem moje quinoa sushi będzie ładniejsze, bardziej dopracowane i różnorodne. Składniki: 250 gram białej quinoy 4 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru (ja dałam kokosowy) 120 gram wędzonej polędwicy z łososia 1 zielony ogórek kilka grzybków mun 3 arkusze nori 2 łyżki kawioru z pstrąga (opcjonalnie) 1 łyżka czarnego sezamu wasabi marynowany imbir
Quinoa Raz!
KOKTAJL ORZECHOWY 194Następnie dodaję banana, płatki owsiane błyskawiczne oraz dwie lyzeczki jagód goji. Całość dokładnie blenduję na gładki koktajl. Piję od razu. Można użyć oczywiście innego mleka roślinnego np. pistacjowego czy kokosowego czy sojowego
Gotowanie Patki
Sernik migdałowo-kokosowy z nasionami chia 193wersji zrobiłam go po raz pierwszy, ale nie ostatni! Składniki: 1 kostka twarogu półtłustego 2 jaja 20 tabletek słodziku 1 białko (opcjonalnie) 1 łyżka mąki migdałowej 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka nasion chia aromat Sposób przygotowania: Jaja z białkiem i słodzikiem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez
Truskawkowa Fiesta
AKSAMITNE, KOKOSOWE MANGO LASSI 205przełamanie zimy, trochę Słońca w kubeczku. Prawie jak lody. Dla mnie deser idealny. Dzieci oszalały. Składniki 2 mango 200 ml mleczka kokosowego 100 ml jogurtu (u nas grecki) opcjonalnie trochę miodu do smaku Przygotowanie Wszystkie składniki (mango bez skóry i pestek! ;) ) włóżcie do blendera. Miksujcie trochę dłużej, na gładką, aksamitną masę. Najlepiej smakuje schłodzony. Przepis znaleziony w Kukbuku
OliveandThyme
KOKTAJL TRUSKAWKOWO-KOKOSOWY 180Składniki ok 1 szkl zmiksowanych wczesniej truskawek lub więcej całych, świezych lub mrożonych ok 100 g mleczka kokosowego 1 łyżka jogurtu greckiego garść świeżych listków mięty opcjonalnie trochę miodu Przygotowanie Klasycznie już. Wszystkie składniki zmiksujcie na gładką masę. Podawajcie schłodzony
OliveandThyme
Mleko dyniowe z kurkumą i cynamonem 184spożywania kurkumy./ Składniki na 1 porcję: 200 ml mleka roślinnego 3 łyżki purée z dyni 1 łyżka syropu klonowego (lub do smaku – można zamiennie użyć innego naturalnego syropu, cukru kokosowego lub ksylitolu; letnie mleko można dosłodzić także miodem – pamiętajmy, by tego ostatniego nie podgrzewać) 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu po szczypcie soli, pieprzu i wanilii Wszystkie składniki umieścić
Even Better Food