Wegańskie curry z ciecierzycą i kokosowym mlekiem 211Zapraszam na curry z ciecierzycą, moje ulubione danie, gdy na dworze zimno i wieje, a dusza marzy o dalekich podrożach np. do Indii. Egzotyczne przyprawy, kawałek imbira, czosnek, mleko kokosowe i przepyszny ryż Basmati i już krew zaczyna krążyć szybciej i robi nam się ciepło. Po takiej sycącej kolacji zdobędę się nawet na wieczorny spacer
dolcevitainmykitchen
Krem z gruszki i pietruszki 181zdrowie! 300 g gruszek, ok 2 średniej wielkości 200 g pietruszki, ok. 1 duży korzeń 1/3-1/2 ostrej papryczki, lub dowolnie więcej/mniej, zależnie od preferencji ]:> 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Gruszki i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w ok. 500 ml wody. Można wlać 300 ml i w razie
Kucharzyca
Warzywne curry Jamiego Olivera 277Składniki: 2 średnie bataty 1 puszka ciecierzycy 20 dkg pieczarek 1 większa cebula 1 łyżka ostrej pasty curry sól, curry, kurkuma, garam masala 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml jogurtu … Czytaj dalej Warzywne curry Jamiego Olivera
czarrna od kuchni
Makowe naleśniki z serem i granatem 215pszennej 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli 3 łyżki maku (niemielonego) otarta skórka z 1/2 cytryny 30 g roztopionego oleju kokosowego lub masła Nadzienie 250 g twarogu sernikowego 1 laska wanilii 125 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 owoc granatu Przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta zmiksować
Słodki Kompromis
LUNCH BOX LCHF NR 4 (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 271pracy a nie unikają laktozy, która jest obecna w serze żółtym Lunch box LCHF nr 4: tosty migdałowe z serem i kiełbasą z dzika – przepis chipsy kokosowe orzechy laskowe i włoskie pomidorki Artykuł LUNCH BOX LCHF NR 4 (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHF
KOKTAJL MLECZNO-KOKOSOWY 189SKŁADNIKI: 150 ml mleczka kokosowego 100 ml mleka (dowolnego) 3 plastry mango 1 łyżeczka cynamonu 8 jagód goji 2 łyżki siemienia lnianego PRZYGOTOWANIE
Gotowanie Patki
Karminadle ze kurōm i kaszōm (Klopsiki drobiowe z kaszą) 198łeżeczka pasty paprykowyj (moge być tyż łeżeczka papryki suszōnyj, yno, żeby niy bōła za ôstroł 18 ) tarto bōłka sōl i pieprz ôlyj do pieczynia (a nojlepi, kebyjście mieli kokosowy, bo je nojzdrowszy i niy robi sie z niego… takoł srogo opōna ) Kasza bulgur zalyjcie 2 szolkami wrzōntku we jakim gorku, przikryjcie i za 15 minut baje fertich
Chop w kuchni
Kokosowa kasza manna 213budyniu, innym kojarzy się raczej źle: jako grudkowata papka, która „staje” w gardle od pierwszej łyżki. Bez względu na to, do której grupy się zaliczasz, […] Artykuł Kokosowa kasza manna pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
Kasza orkiszowa z indykiem, cukinią, papryką i marchewką 220orkiszowej 2 polędwiczki z indyka (może być kurczak) 1 mała cukinia 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula 3 średnie marchewki suszona natka pietruszki kurkuma pieprz cayenne sól himalajska olej kokosowy do smażenia Na patelni rozgrzewamy olej, kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego
kruche babeczki
sernik z jagodami 172daje nieziemskie połączenie..Nie jest tanim ciastem wymaga też trochę pracy ale efekt powala 🙂 .. Składniki : na spód : forma 20 x 25 cm 400 g ciastek maślanych 50 g wiórków kokosowych
Ugotujmy Coś
Owsianka w formie ciasteczek wegańskich 176woli mąki owsianej lub 50 g płatków i 50 g mąki owsianej 100 g daktyli 50 g masła orzechowego (2 czubate łyżki) 30-40 g wiórków kokosowych łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki melasy/syropu z agawy/klonowego lu b cukru trzcinowego Przygotowanie: Daktyle zalej 100 ml gorącej wody o odstaw na 15-30 minut, po czym zblenduj z masłem orzechowym
greenscarf
Wegański pudding z daktyli i fig 292pozostałe 80 g może to być np. z brązowego ryżu jak u mnie, czy też gryczana, pełnoziarnista, żytnia, owsiana 100 ml oleju roślinnego (użyłam arachidowego, ale może być słonecznikowy, kokosowy, rzepakowy) 100 ml mleka roślinnego (sojowe najlepsze do wypieków) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżka esencji waniliowej (jeżeli nie macie to można pominąć lub dodać cukru waniliowego
greenscarf
Ryba lubi pływać- nojlepi we tōmatach (Dorsz w tomacie ;) ) 196skōrka ze jednyj citrōłny) pynczek pietruszki połra gałōnzkōw miynty 17 szczypiorek ze jednyj dymki zaft 18 ze poły citrōłny sōl i pieprz trocha chili łeżka masła klarowanego łeżka ôleju kokosowego (jak niy mołcie, to mogecie dać łeżka oliwy- abo i 2) Na maśle i ôleju zeszklijcie cebula i czosnek. Dociepcie 19 do tego pokrōnego 20 na mańsze kōnski 21 dorsza
Chop w kuchni
Kokosowy budyń jaglany z owocami 216przygotowania deseru do momentu, gdy zobaczyłam przepis na czekoladowy pudding jaglany. Postanowiłam trochę zmodyfikować jego skład, dodać coś od siebie i tak powstał mój własny pomysł na zdrowy, owocowo - kokosowy podwieczorek. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinka
WEGAŃSKIE SKRZYDEŁKA Z KALFIORA 227rezygnujcie z sosu tamari, papryki wędzonej i słodkiego syropu, to one nadają unikalny smak. Gotowi na przepis? Here you go: Składniki: główka kalafiora, sos: 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (bezzapachowego), 2 łyżki sosu tamari, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżeczka słodkiego syropu (klonowego, daktylowego lub z agawy), 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 1 łyżeczka suszonej cebuli, 1 łyżeczka papryki
Jeść, by żyć w zdrowiu