papryka czerwona, jogurt naturalny, dużo posiekanej natki z pietruszki, młoda cebula i czarnuszka, która bardzo dobrze smakuje w takim zestawieniu. Jak się okazuje czarnuszka nie tylko pasuje do serów, kiełbas czy słonych wypieków. Zwykle latem robię sałatkę podobna, bo z pomidorem, ogórkiem zielonym i cebulą w jogurcie. Dzisiejszy przepis jest odmiana od tej standardowej wersji. Przygotowaną sałatkę warto włożyć
Moja smaczna kuchniaGulasz z papryką Składniki: Mięso wołowe na gulasz np. antrykot – 500g Ostra kiełbasa np. węgierska lub chorizo – 100g Czerwona papryka – 2 sztuki Pomidor – 1 sztuka Suszona papryczka chili – 1 sztuka Czerwone wino – 200ml Czosnek – 2 ząbki Cebula – 1 sztuka Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie – gulasz: Mięso kroimy w równą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną
Kuchnia Bon Appetitmiękkie. Dodajemy masło, solimy i smażymy jeszcze 2-3 minuty, pod koniec dodając posiekaną natkę pietruszki. Przekładamy do miski z cebulą. Ser żółty trzemy i mieszamy z łyżką mąki. Kiełbasę obieramy i kroimy na niewielkie kawałeczki. Wszystko przekładamy do miski z cebulą i grzybami. Następnie na podpieczoną tartę wykładamy przygotowany farsz, delikatnie dociskając do dna. Posypujemy startym żółtym serem
Ciastka - domowe słodkościKolejna pizza zawitała na mojego bloga. Tym razem z wieloma serami (camembert, cheddar i tradycyjny ser żółty), czarnymi oliwkami, paprykami (czerwona i pomarańczowa) oraz chorizo. Ta tradycyjna hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny dodaje pizzy szczególnego aromatu. Bez wątpienia jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować warto szybko nadrobić zaległości. Wykorzystałem przepis na ciasto, który zamieściłem już wcześniej na blogu, więc
Programista w kuchnijuż na szczęście bez cukinii). Jako, że grillowanie jest naszym sportem narodowym wypadało by się coś na ten temat wypowiedzieć. Zaczynam od dodatków do grilla ( w końcu nie samą kiełbasą człowiek żyje;)). Składniki: Sałatka: 1 główka sałaty lollo bianco ( karbowanej) 2 kulki mozarelli 250g pomidorków koktajlowych Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek ( jeśli nie mamy to może być ewentualnie olej
la cucharasałatki. Przepis podaję na 1 osobę, ale jest uwaga - to duża porcja. Składniki: 100 g papryki czerwonej 100 g ogórka korniszona lub kiszonego 50 g polędwicy lub kiełbasy z indyka 50 g kukurydzy konserwowej 50 g kaszy kuskus - lub bułka grahamka 2 łyżeczki oleju lnianego/oliwy z oliwek Przygotowanie: kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania (zalewamy
Gotowanie z pasjąmożna również dodać cebulkę, czosnek, paprykę, czy jakieś inne dodatki. -- Ciasto dzielimy, wałkujemy na 0,5 cm grubość i wycinamy kółka jak na pierogi. Do tak przygotowanych "kółek" wkładamy kiełbasę i ser, potem zawijamy i już. Smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy, tak przygotowane możemy upiec. Wkładamy do piekarnika na 20-30 min w 200 st.C -góra/dół
chleba naszegoziół, kaszą orkiszową i ukochanym granatem. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 duże cukinie - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku - 100 g kaszy orkiszowej - 2 grube kabanosy, możesz też użyć szynki, kiełbasy bądź mięsa z pieczonego kurczaka - 4 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki w zalewie z oliwy z oliwek (zamiennie świeża) - 20 listków bazylii - 20 listków szałwii - 20 listków mięty
SMYKWKUCHNIodniosło jeszcze krzywdy. Za drugim razem w Pradze moim głównym źródłem kalorii było piwo i marynowany camembert, który uwielbiam ( zobacz przepis ). Próbowałam przekonać się też do utopenca, czyli marynowanej kiełbasy, ale mnie to przerosło. Będąc teraz w Pradze dałam wreszcie szansę czeskiemu jedzeniu, zwłaszcza że chyba dorosłam wreszcie do tych smaków. Nie tylko dla zasady, żeby jeść lokalne jedzenie
Ugotowane pozamiatanePoniżej wersja po mojemu Shakshuka paprykowo-pomidorowa z mozzarellą i szynką Czas całkowity 30 minut/y Wielkość porcji 2 osoby Składniki pół czerwonej papryki 2 pomidory (zblanszowane) 100g szynki lub kiełbasy 1 mała cebula czerwona 1 mały ząbek czosnku 2-3 jajka kilka suszonych pomidorów 60g mozzarelli 2-3 pieczarki (opcjonalnie) sól, pieprz, bazylia 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania Blanszujemy pomidory
Mostek w kuchniSezon grillowy w pełni, dlatego warto korzystać. Dla mniej najlepsze są zawsze szaszłyki na grilla z kurczaka, ponieważ nie są, aż tak ciężko strawne jak kiełbasa czy karkówka, no i zawierają warzywa. Składniki 500 g piersi z kurczaka 1/2 dużej lub 1 mała cukinia 1 duża papryka 1 duża czerwona cebula 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka oregano (adsbygoogle
Delusional Trinebyliśmy w tym roku u dziadków na wsi. W lecie lubię pogrillować z rodziną i przyjaciółmi. Ponieważ mam chody w Biedronce i wiem, kiedy są promocje, to wspaniałą, zdrową kiełbasę kupuje po 6.99 za kg, do tego markowe piwo za 1,59 zł. Żyć, nie umierać. Skoro już znamy się troszkę to przejdźmy do meritum, znaczy do sedna. Czyli
Marder&Marder ManufactureWitajcie, przed nami weekend majowy. To czas spotkań towarzyskich oraz oczywiście rozpoczęcie sezonu grillowego. Na stołach królują pieczone przysmaki: kiełbasy, mięsa czy warzywa. Jeśli jednak będziecie mieć dość ciężkich potraw zapraszam Was na coś słodkiego. Idealne jako szybka przekąska czy do schrupania do po południowej kawy lub herbaty - zwłaszcza na świeżym powietrzu. Przed Wami chrupiące kruche fit ciasteczka
Health-Fit-LifePyszna sałatka kalafiorowa to prosta, chrupiąca i tania przekąska, którą szczególnie polecam do wędlin i potrw z grilla, idealnie komponuje się z mięsem lub kiełbasą z rusztu , może być również znakomitym dodatkiem do obiadu. Dodatkowym jej atutem jest błyskawiczne przygotowanie. składniki na 4 porcje 1 mały kalafior puszka kukurydzy 3-4 ogórki małosolne pęczek szczypioru z dymki
Smakowite Daniabłyskawicznych 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do pizzy sól do smaku 100 g margaryny Optima Omega 3 2 jajka 1 szkl mleka Dodatkowo: 100 g kiełbasy salami 1/3 kostki fety 3 łyżki kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki Salami i fetę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić, ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre
Smakołyki Asi