Paprykarz z kurczaka w mojej wersji w smaku przypomina leczo, choć nieco delikatniejsze, bo nie ma kiełbasy a jest drobiowe mięso:). Bardzo rozgrzewające i zarazem delikatne danie. 500g filetów z kurczaka 3 papryki 2 cebule 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej 1. Filety, papryki i cebulę kroimy
Szefowa kuchniDzisiaj kolejna propozycja na poranną jajecznice. Polecam naprawdę pyszna :) Składniki (na 2 osoby): Kawałeczek kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę garść pokrojonego szczypiorku 1/2 czerwonej papryki drobno pokrojonej 1/2 miseczki drobnej kaszy bulgur sól, pieprz i curry wedle uznania 3 jajka Wykonanie: Chorizo podsmażamy na patelni, jak się ładnie zarumieni dodajemy paprykę i chwilkę razem smażymy. Naszą kaszę zalewamy zagotowaną
Moje pyszne gotowanieZupa ziemniaczana, jaką pamiętam z dzieciństwa była dość zawiesista, zagęszczona zasmażką, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, często doprawiona majerankiem. Moja wersja jest nieco inna. Na początku miałam nawet obawy, że wyjdzie mi ciut mdła, ale tak się nie stało. A to za sprawą cytryny, istotnego składnika tego dania. Podawałam z awokado pokrojonym w kostkę, mąż miał wersję wzbogaconą o grzanki
zadanie-gotowaniekupionego w sklepie, ale najlepszy jest swojski wędzony boczek. Podczas świniobicia zatrudnia się masarza, który nie tylko „rozbiera” mięso, czyli porcjuje je odpowiednio, ale też przygotowuje różne rodzaje wędlin – kiełbasy, kaszanki, tzw. zajączki, salcesony, wędzonki, boczek. Większość z tych wędlin wędzona jest w przydomowych, prowizorycznych wędzarniach. Zarówno rozbiór mięsa, jak i przygotowanie i wędzenie wędlin zajmuje sporo czasu. Wynajęty masarz
Trzeci talerzPotem pojawia się myśl, że może jednak jest jakaś granica. U mnie pojawiła się stosunkowo szybko, ale jeśli macie w szafce jeszcze dodatkową puszkę kukurydzy, a w lodówce kawałek kiełbasy, to... do kociołka! Składniki: 400 - 500 g filetów z udek kurczaka 1 cebula 4 plastry wędzonego boczku 10 małych pieczarek 1 słodka papryka (w dowolnym kolorze) 1 puszka fasoli (dowolnej
zadanie-gotowaniezawijańców dowolne..Można zrobić tradycyjnie pizzę.. 6 dkg drożdży 1 szkl. mleka szczypta cukru 1 łyżeczki soli 3 ,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju dowolne dodatki:kiełbasa, ser żółty , ketchup Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić
Moje domowe kucharzenieMamy chłodne już dni, nawet można rzec że zimne wrr. Fasolka po bretońsku was nasyci i ogrzeje. Składniki: 300 g fasoli Jaś 2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam mięsko wieprzowe 150 g mięsko wołowe 150 g koncentrat pomidorowy 150 g łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku
Różowa kuchniazbiór przepisów, które powstały we współpracy z wyjątkowymi osobistościami, które specjalizują się w danej kategorii. Znajdziecie tam przepisy blogerki kochającej kaszę: Mai Sobczak, serowara: Gieno Mientkiewicza, tradycjonalisty wyrabiającego swojską kiełbasę: Grzegorza Russaka oraz kochającej Polskę: Grażyny Wyrwas. Książkę wzbogaciły ilustracje Andrzeja Pągowskiego. Spis treści książki, nie jest typowym podziałem na przekąski, dania główne czy zupy, ale przepisy są posegregowane
Kuchnia Bazyliimnie robiło się normalny bigos jak w każdym polskim domu-mianowicie:kapusta kiszona,kapusta słodka,jakieś mięso,boczek i kiełbasa , nieodzownie smalec.Ja odbiegłam od domowej tradycji ,choć przyznam niezupełnie,jedynie może wzbogaciłam go o kilka szczegółów jak np.białe wino wytrawne czy suszone śliwki.Mama by powiedziała ,że jestem rozrzutna w kwestii dodatków,a jakby wiedziała,że dodawałam przyprawy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizrobienia używamy, a nabierając z czasem wyczucia w kuchni – całkowicie kontrolujemy ich ostateczny smak. Dzisiaj – wędlina z piersi kurczaka – drobiowe batony. Jeden delikatny, ziołowo- miodowy, drugi w typie hiszpańskiej kiełbasy chorizo – z wędzoną papryką i czosnkiem. To prosty i łatwy przepis, który wymaga odrobinę sprawności manualnych przy zawijaniu, upychaniu i zawiązywaniu rolad. Dlaczego od razu przepis na dwie rolady
Karo in the Kitchenreklama kiedyś mówiła: Pij mleko, będziesz wielki". Koszyczki chlebkowe 1 opakowanie chleba tostowego 1 opakowanie SERA ŻÓŁTEGO 2 pieczarki 1/2 cebulki 1/2 pomidora 4-5 plasterków szynki 1/3 laski kiełbasy pół puszki tuńczyka pęczek szczypiorku Chleb tostowy wyjąć z opakowania (ewentualnie wykroić kółka szklanką) i rozwałkować lekko. Formę do muffinek wysmarować margaryną, do każdej z dziurek dać po 1 kromce
Gotuję Testujęcebule 5 młodych marchewek pokrojone w plast ry 3 cukinie większe lub 4 mniejsze pokrojone w gru bs zą kostkę 40 dag wędliny ( miałam krakowską i zwyczajną kiełbasę) pokrojonej w kostkę 3 duże pomidory - spa rzone , pozbawione skórki i pokrojone w kostkę spora garść czerwonej so czewic y 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego nat ka pietruszki, koperek
Gotuj z Agnesteż dzieje się na polu kuchennym. ONA - preferuje w gotowaniu warzywa, kasze, lekkie sałatki i sosy.. ON - mięso, mięso i jeszcze raz mięso, a z warzyw najbardziej lubi kiełbasę :) Dlatego też, strona ta będzie zawierała mocno zróżnicowane przepisy, zarówno na zdrowe, dietetyczne potrawy, jak i na cięższe dania o znacznie większej kaloryczności. Nie znaczy to jednak, ze nie potrafimy
Kuchnia od dwojgajeszcze w lodówce jest jakiś makaron to już w ogóle bajka. 200 g grubego makaronu ugotowanego al dente łyżka masła kilka pomidorków koktajlowych cebula 0,5 cukinii kawałek kiełbasy 2 liście jarmużu łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka majeranku szczypta pieprzu cayenne szczypta imbiru sól do smaku Na maśle podsmażamy cukinię z cebulą. Gdy lekko zmiękną dodajemy plasterki wędliny
Dieta moja pasja