kiełbasa - 10546 przepisów (strona:499/704)

Prosta sałatka ziemniaczana 432

Sałatka ziemniaczana kojarzy mi się z niezliczoną ilością piwa wypitego w Niemczech. Kiełbasa, ziemniaki i majonez. Pod piwo i wódkę wchodziło genialnie i nikt się nie zastanawiał głębiej nad sensem ziemniaków z majonezem. Nie jestem przeciwnikiem takich ciężkich sałatek. Uważam, że są potrzebne i nie wyobrażam sobie imienin, urodzin czy innych imprez okolicznościowych bez tradycyjnej jarzynowej, czy porowej. Jednak jest

ladykitchen
Papet vaudois 162

Dzisiaj polecam danie inspirowane kuchnią szwajcarską. Papet vaudios to bardzo proste, ale sycące danie z ziemniaków, pora i kiełbasy. Do jego wykonania przyda się ostry  nóż np.Victorinox, którym pokroimy ziemniaki i pora w cienkie plastry. Papet vaudois Składniki: (na 2 porcje) 4 ziemniaki 3/4 pora sól i pieprz do smaku 1 łyżka śmietany 1 łyżka octu

Bon appetit mon amie
Leczo 172

gulasz warzywny z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Dzisiaj jedno i drugie :) Składniki: 1 młoda cukinia 0,5 kg 2 czerwone papryki 2 zielone papryczki chilli 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 3 nieduże pomidory malinowe

Gosia gotuje
Utopence, czyli czeska przekąska do piwa. 799

Utopence to popularna czeska zakąska. Jej podstawowym składnikiem jest kiełbasa o nazwie  špekáčky , zamarynowana w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Znalazłam wiele przepisów na tę potrawę, również takie, w których kiełbaski zastąpiono parówkami. A, że tydzień mamy parówkowy, to postanowiłam skorzystać z tych pomysłów. Do zalewy najczęściej dodaje się ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, czyli zestaw przypraw, które zawsze

zadanie-gotowanie
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 163

Konkurs stworzony przez #myVictorinox zmobilizował mnie do bliższego zapoznania się z kuchnią Szwajcarii, krainą kojarzącą mi się z serem, kiełbasą i ziemniakami do tej pory. Okazało się, że nic bardziej mylnego. W poszukiwaniu inspiracji na kuchni Szwajcarskiej, które na dodatek będą kojarzyły mi się z latem natknęłam się na danie idealne. Capuns, czyli szwajcarskie gołąbki przygotowane ze zblanszowanych liści botwiny

Mango Papaja
Kolorowe, sierpniowe kaszotto i "Ławeczka pod bzem" 135

smakiem wina, ale w sierpniu nie spożywam alkoholu, więc inny składnik musiał wyregulować słodki smak podstawowych warzyw. Kaszotto (w zasadzie pęczakotto) przygotowałam w wersji wegańskiej. Mięsożercom polecam dodanie np. kiełbasy, by danie utrzymało swój swój charakter. Składniki (na 4 porcje): 250 ml pęczaku 3 łyżki oleju ok. 1,5 l wrzątku burak ze skórką (użyłam bardzo słodkiego żółtego) pół cebuli

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki z cukinią i kiełbasą 229

jaja 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli zaczyn: 4 dkg drożdży + 1/2 łyżki cukru + 2 łyżki maki i 1/4 szklanki … Czytaj dalej Bułeczki z cukinią i kiełbasą

czarrna od kuchni
DOMOWA PIZZA NA SUCHYCH DROŻDŻACH 180

szklanki mąki pszennej 1 saszetka suchych drożdży 3 łyżki oleju 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru Sól i pieprz do smaku Składniki dowolne Sos BBQ 15 dag swojskiej kiełbasy w plasterkach 10 dag żółtego sera 1 pomidor 1 cebula Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Do miski wlewamy ciepłą wodę. Dodaję drożdże, cukier, Sól i pieprz do smaku

Gotowanie Patki
Domowa ćwikła 129

mnie głównie jako dodatek do mięs i kiełbas na Wielkanocnym stole. W tym roku postawiłam na własną domową ćwikłę! Przepis jest banalny! Polecam! Składniki: 2-3 średniej wielkości buraki, łyżka octu lub dwie soku z cytryny, łyżka tartego chrzanu, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Buraki obieramy i gotujemy do miękkości. Ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tartce. Dodajemy

Lena Gotuje
Mini pizze z patelni 133

pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 papryki (jedna czerwona, jedna żółta), 300 g pieczarek, duży pęczek natki pietruszki, 2 duże marchewki, 150 g sera żółtego duża cebula, 150 g kiełbasy 2 jajka, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Marchewkę obieramy i wraz z serem ścieramy na grubych oczkach na tartce. Natkę pietruszki drobno siekamy. Pozostałe warzywa i kiełbaskę kroimy w małą

Lena Gotuje
🧀 Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem 229

mieście! Spróbujecie przyrządzić je raz, a na pewno powrócicie do tego pysznego przepisu, wierzcie na słowo! Przygotowałam klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem, ale do niektórych dodałam plastry kiełbasy. Możecie w swoich przepisach użyć również szynki czy innych ulubionych składników, a wierzch posypać prażoną cebulką czy świeżym szczypiorkiem Smacznego! Zobacz też: Burgery wieprzowo-wołowe Frytki z piekarnika Przepis na zapiekanki

Kuchnia Bazylii
Aromatyczne leczo z papryką i cukinią 186

tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować do miękkości. W tym czasie kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do wywaru. Kiedy mięso już będzie prawie miękkie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę

Czerwień i błękit
Leczo do słoików na zimę 669

zakrętki i cieszyć się nim cały rok. Choć krojenia było sporo to szybko się z nim uporałam, bo  #MyVictorinox  mi towarzyszył. Do słoików nie dodaję cebuli i kiełbasy, żeby słoiki spokojnie wytrzymały kilka miesięcy, a dopiero po otwarciu dodaję na świeżo składniki, które łatwo się psują. Porcję możecie modyfikować dowolnie od zasobności waszej spiżarni, z tego przepisu wychodzi

Apetyczna babeczka
Leczo z pomidorami, papryką i kiełbasą 189

Leczo to tradycyjne węgierskie danie, pełne smaków i zapachów lata. Soczyste dojrzałe pomidory, papryka, cebula i kiełbasa tworzą smaczną całość

Przepisy Kulinarne
Dzisiejsza kolacja - Patison z pomidorem i kiełbaską. 159

itam serdecznie !   D ziś na kolację zrobiłem sobie pyszne patisony z pomidorami i kiełbaską. Smakowały mi wybornie. Patisony, kiełbasę i jedną średnią cebulę pokroiłem w kostkę , dusiłem pod przykryciem z dodatkiem niedużej ilości wody i oleju do miękkości. Pod koniec dodałem pomidora, doprawiłem do smaku solą , pieprzem, majerankiem, zieloną natką pietruszki, oraz niewielką ilością mielonej kurkumy. Jeśli masz patisony

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję