pizzę, a tu taka mała niespodzianka :D Składniki (porcja dla 2 osób): 6 łyżek ugotowanej kaszy bulgur 5 jaj 2 łyżki mleka 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki opcjonalnie kawałek kiełbasy sól, pieprz tymianek Jajka roztrzepujemy z mlekiem, użyłam do tego celu widelca, a następnie solimy, pieprzymy, mieszamy z kaszą i wylewamy do formy do pieczenia ( u mnie silikonowa - fajne
Cynamonowe szczęścieczytanie wikipedii po chińsku. No cóż, w końcu jednak udało mi się zjeść pyszny torcik w stuletniej cukierni, znaleźć ten spożywczak i poczuć się bardziej swojsko. Pogryzając paprykową kiełbasę powędrowałem w stronę znajomej Słowacji dumając nad fenomenem mitteleuropy i żałując, że nie było więcej czasu by zagłębić się w tokajskie wzgórza. Dzisiaj wracam wirtualnie i kulinarnie w te rejony. Zabieram
zadanie-gotowanieświeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy salami pasta paprykowa, sos pomidorowy, ketchup lub tym podobne sosy świeży tymianek gruba sól Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy na parę minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiałej i czerwonej fasoli, - puszki pomidorów , passatę pomidorową,koncentrat pomidorowy, pulpę pomidorową, - ogórki konserwowe ,korniszony, - oliwę z oliwek ,olej itp.np.olej lniany ,kokosowy itp. - matiasy, - kabanosy ,parówki, chorizo, - flaki kielbasa - ryby( pstrąg , coraz , karp), owoce morza , - sery podstawa to parmezan i chedar - salami i szynka parmeńską - nabiał twaróg w wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko w proszku, - majonez
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizakątka świata. Ale to właśnie Parma jest jednym z najistotniejszych z nich. Przemierzając ulice miasta natrafić można na urokliwe sklepiki, których witryny kuszą mnogością wielkich bloków sera, udźców wieprzowych, kiełbas salami, słynnej mortadeli i całego mnóstwa innych wyrobów. Zazwyczaj lwia część z nich pochodzi z produktów lokalnych, posiadających włoskie oznaczenia jakości produkcji. Ceny wahają się w zależności od marki producenta
Bon Ton Italiaduże(najlepiej malinówki) 2 kiełbaski olej przyprawy: sól pieprz,papryka słodka i papryka ostra ,maggi Przygotowanie: cebule kroimy w półplasterki ,podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasy ,przesmażamy chwilkę i dodajemy pomidory pokrojone na kawałki(najlepiej bez skórki-ja używam moich malinówek z których skórkę obieram nożykiem -nie trzeba nawet sparzać),dodaję również pokrojoną w kawałki
Swojskie jedzonkowiadomo było, od czego zacząć, co spróbować, co odpuścić bo przecież wszystkiego spróbować nie da rady. Festiwal dań regionalnych: owijunki, czernina, bryndas dobrzyński, napój żniwiarzy , żurek, świeżo wędzona kiełbasa – taka prosto z wędzarni… Napój żniwiarzy sięga tradycją średniowiecza i podobno dodawano do niego ocet, tu zakwaszano go sosem z ogórków kiszonych i dobrze. Był bardzo smaczny, a ocet byłby
królestwo garówsypkimi lub mokrymi), dość pikantnymi tworzącymi przyprawę „jerk”. Ten sposób przyprawiania stosuje się przede wszystkim dla drobiu i wieprzowiny, aczkolwiek można go stosować także dla ryb, krewetek, kiełbas, jagnięciny, wołowiny, warzyw, a nawet tofu! Przyprawa jerk opiera się zasadniczo na dwóch produktach: zielu angielskim i papryce Scotch Bonnet (ostry, bogaty, jabłkowo-wiśniowo-pomidorowy smak, często mylona z habanero
Pociąg Do Kuchninajwiększy głód, dając siłę na dalsze aktywne spędzanie wolnego czasu. Jeśli nie przepadacie za szpinakiem lub serem feta, nadzienie możecie dowolnie modyfikować. Bułki świetnie będą smakowały nadziane pieczarkami, cebulą, kiełbasą, warzywami lub każdym innym wytrawnym nadzieniem. Jeśli dodamy do ciasta 4-5 łyżek cukru i zmniejszymy ilość soli bułki możemy nadziać owocami, dżemem, masłem czekoladowym, lub wszystkim na co mamy
Rozpustne gotowanieSery (w tym roku znowu zabrakło mojego ulubionego sera Korycińskiego, ale kupiliśmy inny, równie smaczny), naturalne chleby bez chemii, ciasta i desery sprzedawane przez Koła Gospodyń Wiejskich. Wędzone naturalne kiełbasy, kwas chlebowy, masa przypraw. Naprawdę jest w czym wybierać. Ogromny wybór świeżych ziół i ciekawe kwiaty. Starocie i antyki. Widziałam kilka naprawdę pięknych perełek! A poza tym rękodzieło z drewna
Mienta blogziemniaczane to chyba najprostsze w wykonaniu danie jakie znam :) Wychodzi wszystkim i zawsze. Do tego jest tanie i daje duże pole popisu dla kucharza :) Możemy wrzucić naprawdę wiele składników: kiełbasę, szybkę, brokuła, kalafiora, pomidory... Wedle gustu. To danie bardzo często przygotowywałam za czasów studenckich, kiedy wiadomo, że budżet jest bardzo ograniczony:) Składniki: 90 dag ziemniaków 2 białe cebule
Tradycyjna Kuchniasałatkach, które możemy podać jako letnie danie lub jako przekąska na spotkaniach z przyjaciółmi. Zaletą tej sałatki jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko. Spróbujcie :) Składniki: 100g kiełbasy chorizo 2 garści roszponki 3 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 100g mozzarelli pomidor czerwona cebula garść mini grzanek ( można je uprażyć na patelni z odrobina masła lub kupić
ChilliJemyniektóre produkty np. mięso trzeba chwilę poczekać, bo wtedy zamówienie jest przygotowywane specjalnie dla nas, ale za to mamy dostęp do jabłek grójeckich, sera korycińskiego czy kiełbasy lisieckiej, których na próżno szukać w innych e-sklepach. Bardzo fajnie ponazywane są kategorie produktów np, nabiał to od mleczarza. Produkty są od rzeźnika, rybaka, z sadu, ze spichlerza, co podkreśla ich pochodzenie
Ugotowane pozamiatanepyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić pyszne danie, wystarczy zawartość słoika przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, podsmażoną kiełbasę (jeżeli lubimy), doprawić, zagotować i podawać. Do przygotowania lecza na zimę będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 L lecza 1 kg cukinii 1 kg papryki (można użyć kolorowej
Uwaga Babcia Gotujeswych rączych motocyklach przemierzali Irlandię szukając swojskich SMAKÓW.Polecam przepis. 45 DAG.MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA SODY(NAPRAWDĘ PŁASKA) 350ML.MAŚLANKI DODATKI: ~~~~~~~~~~~~~~ MOŻE BYĆ-KIEŁBASA CHORIZO -SER GROYER -OLIWKI -MAK(MÓJ JEST Z MAKIEM) -ZIOŁA ESTRAGON -SUSZONE POMIDORY ITP. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ w DUŻEJ MISCE ZROBIĆ DOŁEK W MĄCE,DODAĆ SÓL I DODATKI JAKIE CHCEMY,WLAĆ MAŚLANKĘ
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki