ziemniaki, które potem są sadzone, przykryte są pergaminem, żeby nie ubrudziły pozostałej zawartości. Koniecznie musi być chleb , jajka (do podzielenia się z rodziną i barszczu), tarty chrzan , sól , kawałek kiełbasy , kawałek pieczonego schabu , kawałek babki wielkanocnej , baranek cukrowy lub chociaż plastikowy. Koszyczek zawsze przygotowuje Mama, dekoruje zieleniną (borówki, barwinek), zawiązuje kokardy i przykrywa serwetką. Nie przygotowujemy jeszcze własnego
Kolorowy Przepisowniknaszym klimacie, gdy nie mamy zbyt dużo słońca na pewno się przyda. Podaję przepis na jedną porcję, więc jeśli wasi domownicy też będą mieli dość białej kiełbasy i jajek z majonezem, musicie zwielokrotnić ilość składników o liczbę chętnych na świeżą wiosenną sałatkę. Składniki: 5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 4 liście sałaty lodowej 1 łodyga selera naciowego 1/4 smaczliwki
Quinoa Raz!Baranka i kolorowych święconych jaj. A wszystko, to w otoczeniu najróżniejszych słodkich wypieków – mazurków, bab drożdżowych, szafranowych i piaskowych, keksów, makowców. Do tego najróżniejsze sałatki, biała kiełbasa, chrzan i wędliny. W każdym domu te dania mogą być inne. Kwestia przekazywanej tradycji, która z biegiem lat ulega zmianom (mąż wnosi do domu inne przyzwyczajenia świąteczne
Słodkie okruszkialoo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka
Ugotowane pozamiatanemożemy użyć różnych ziół i przypraw (nawet przyprawa do gyrosa będzie dobra) - dobieramy nasze ulubione, dzięki temu zawsze uzyskamy wyjątkową i niepowtarzalną wędlinę domową. *przygotowując wędliny w domu (szynki, kiełbasy itp.) musimy zawsze pamiętać o zachowaniu szczególnej czystości! Życzę smacznego
Moja Książka KucharskaPorcje układamy na udekorowanym półmisku, posypujemy papryką pokrojoną w paseczki. 4) JAJKA FASZEROWANE RZEŻUCHĄ SKŁADNIKI: 5 jajek ugotowanych na twardo kopiasta łyżka majonezu łyżka musztardy duża parówka lub 10dag kiełbasy parówkowej sól, pieprz 2 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy marynowana papryka zielenina, listki rzeżuchy, plasterki cytryny itp. do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Obrane ze skorupki jajka kroimy wzdłuż na połowę, delikatnie wyjmujemy żółtka
Moja Książka Kucharskakolbami kukurydzy. Polecam przepis na kotlety mielone z grilla. Czas przygotowania : 30 minut Liczba sztuk: 8 SKŁADNIKI: 250g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 250g grubo zmielonej dobrej kiełbasy (świeżej) 4 filety z sardeli 1 łyżka kaparów 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 2 średnie cebule 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól
Moja Książka Kucharskawłoskiej kapusty, niegdyś przygotowywano je z kapusty kwaszonej w główkach - takie właśnie pamiętam ze swojego domu rodzinnego. Mama przyrządzała do nich farsze z kaszy, grzybów, sera, ryżu, grochu, mięsa, kiełbasy lub szynki. Wspaniałe smaki z dzieciństwa... Polecam przepis, krok po kroku,na moje goł ąbki z białej kapusty - mam nadzieję, że Wam się spodoba :) SKŁADNIKI: 1 duża główka białej, luźnej
Moja Książka Kucharskakilka ziaren ziela angielskiego i pieprzuczarnego utłuczonego w moździerzu 6 jagód jałowca 1/3 łyżeczki kminku całego 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200g wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku cukier sól * do bigosu możemy dodać 2 łyżki powideł śliwkowych i doprawić go miodem zamiast cukru PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy szklanką wody
Moja Książka Kucharskanaprawdę niewiele czasu. Zamiast orzechów włoskich (jeżeli ktoś ma dostęp) możecie użyć kasztanów - około 3/4 szklanki (oczywiście tych jadalnych, ugotowanych i obranych ). W tym przepisie świetnie sprawdzi się hiszpańska kiełbasa chorizo i to połączenie szczególnie Wam polecam! :) Aby danie nabrało jeszcze bardziej intensywnego grzybowego smaku, należy dodać około 2 szklanki mieszanych grzybów leśnych (oczyszczonych, pokrojonych na kawałki i obsmażonych
Moja Książka Kucharskamistrzem w moim rodzinnym domu był i jest tata. Tata zawsze ściera ziemniaki ręcznie, odsącza je z soku. Kombinuje też z dodatkami. Podsmaża cebulkę, dodaje czosnek czy drobno posiekaną kiełbasę. Placki ziemniaczane taty, są też puszyste, bo dodaje do nich proszek do pieczenia. A moje placki? Są najzwyklejsze. Starte ziemniaki z dodatkiem startej cebuli. Mają być szybko, nie czekam więc
Mieszam w GarnkuKurczak cacciatore Składniki na 4 porcje: 4 kawałki kurczaka (filety, udka, pałeczki) 1 cebula ząbek czosnku 200g pieczarek puszka krojonych pomidorów 100g wędzonego boczku, szynki lub cienkiej kiełbasy pół szklanki białego wytrawnego wina garść czarnych oliwek przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Pieczarki kroimy
Smak mojej kuchnijest wereszczaka pisałam niedawno pokazując wersję warszawską. Ale dania o takiej nazwie były zupełnie odmienne i różne wersje nie były do siebie podobne ani trochę. W Warszawie nazywaną tak kiełbasę duszoną w sosie z cebuli i piwa a na Litwie schab drobno krojony, nawet siekany, gotowany z dodatkiem kwasu buraczanego . Ten pomysł wydawał mi się nieco dziwaczny więc musiałam
Smaczna PyzaJakiś czas temu robiłam i proponowałam Wam zapiekankę chłopską, moim panom bardzo smakowała i chcieli koniecznie jeszcze raz. Ja nie bardzo miałam ochotę na kiełbasę i zrobiłam podobną, tylko w lżejszej wersji bo z indykiem, brokułem i kukurydzą. Taka bardziej wersja babska ha ha :-). Smaczna bardzo, polecam i miłego i słonecznego piątku wam życzę :-) Składniki: 8 większych ziemniaków
kruche babeczkijest fakt, że nie musisz (jeśli nie chcesz) rezygnować z jakiś ulubionych składników. Należy się tylko zastanowić czy kolidują z zasadą rozdzielności, czy nie. Przykładowo, co jeśli ktoś lubi kiełbasę (tak jak ja) i stanowiła ona obowiązkowy element np. każdego śniadania. Rozwiązaniem praktycznym jest wyeliminować ją z kanapek na pierwsze śniadanie (chleb + masło +pomidor + np. pietruszka = sympatyczna kompozycja
Dieta Rozdzielna i Zdrowie