Skoro lato w pełni, to pewnie i Wasze grille pracują na wysokich obrotach :-) Kiedy jestem w mięsnym mogę śmiało zgadywać kto będzie grillował, bo kupuje - ów ktoś - kiełbasę i karkówkę, najlepiej w plastrach lub gotowa, w marynacie. A ja - powiem Wam - sięgam też po inne rzeczy, które można fantastycznie przygotować na grillu :-) Dziś mam dla Was propozycję prostych i pysznych
Czary - gary w kuchninamoczy się fasolę) i gdy za oknem bardziej jesiennie niż wiosennie jest idealna na rozgrzewkę :-) a robi się ją tak... SKŁADNIKI 1 szklanka fasoli wędzona wędlina (dowolnie boczek, szynka kiełbasa; im więcej, tym lepiej) 1 marchewka 2 - 3 ziemniaki kawałek selera (nieduży, tak "do smaku") listek pora woda 1 - 2 liście laurowe suszony majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą
Czary - gary w kuchniMięsne z Ziemniakami - 5 dzień diety Podwieczorek : *********************** - Rolada z Kawą dzień- 4 diety - Bułka na słodko - dzień 5 diety Kolacja : ********************* - Omlet ze szpinakiem - 4 dzień diety - Kanapka z kiełbasą - 5 dzień diety
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikiszoną kapustą mniej więcej w połowie XVII wieku, po tym jak pod panowaniem francuskich władców znalazły się niemieckie dotąd Alzacja i Lotaryngia. Natomiast wspomnianą „dekoracją” są zwykle różne rodzaje kiełbas, tradycyjnie m.in. frankfurterki, oraz różne rodzaje solonego i wędzonego mięsa (zwykle wieprzowego, np. wędzony boczek). Tym bardziej więc potrawa może wydawać się nam dość bliska. W wykwintniejszych wersjach używa się
Kulinarna PokusaDzisiaj propozycja domowej wędliny. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane a w smaku na pewno o wiele smaczniejsza od sklepowej i na pewno zdrowsza. Polecam :) Moja propozycja kiełbasy na kanapki :) Tutaj wykorzystałam mięso mielone, udziec z indyka, sól, papryka ostra, ze 3 łyżeczki żelatyny, posiekany koperek, majeranek, drobno posiekany ząbek czosnku. Oczywiście przyprawić mięso można według uznania. Wszystko razem wymieszać
Zrób to smaczniepieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 45 minut – do godziny. Ja na swoim kawałku schabu położyłam skórę z surowego boczku ( została w produkcji białej kiełbasy ) aby wytapiający się z niej tłuszcz nawilżał mięso. Po upieczeniu mięsa, odstawiłam je do ostygnięcia, a potem delikatnie zdjęłam sznurek. I gotowe, możemy schab podzielić na plastry i jeść
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj propozycja typowo wiosenna, przynajmniej w moim rodzinnym domu leczo pojawiało się na stole w tym okresie. Nie przepadam za kiełbasą czy tłustym mięsem w daniach, więc moja wersja lecza nie ma takich dodatków. Spróbujcie sami SKŁADNIKI: 0,5 kg sznycli z indyka 2 średnie cukinie 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 2 pomidory
Kuchnia w bieguDoprawić solą i pieprzem. Można również dodać posiekaną natką pietruszki. Soczewicę z pomidorami i Ajvarem można podać jako warzywny dodatek do obiadu. Jeśli dodamy do niego pokrojoną i podsmażoną kiełbasę lub mięso, otrzymamy smak fasoli po bretońsku. Świetnie smakuje również jak dodatek do kaszy i sadzonego jajka
Czerwień i błękitBardzo smaczna propozycja na obiad. Biała kiełbasa obsmażona i zapieczona w piekarniku z dodatkiem podsmażonych pieczarek z cebulą. Danie proste, szybkie i smaczne. Takie jakie lubimy najbardziej. 8 małych białych surowych kiełbasek 30 dag pieczarek 1 cebula sól (opcjonalnie) olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieżurawinowej jest bardzo smaczny, na lekko ostry smak, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu. Zawsze przygotowuje go ze świeżo utartego chrzanu, idealny jako dodatek do wędlin lub białej kiełbasy. Składniki: 2-3 korzenie chrzanu 3/4 szklanki konfitury żurawinowej sól sok z cytryny Sposób przygotowania: Chrzan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka
Bajeczna KuchniaPonieważ we wpisie umieściłam zdjęcia z linii produkcyjnej więc wegetarian i osoby szczególnie wrażliwe proszę żeby nie czytały i nie oglądały dalej. Półmisek wędlin swojskich pilzneńskich - szynka, polędwica, boczek , kiełbasa i pasztet ze śliwką. Ponieważ wycieczka była na kilka dni przed tegoroczną Wielkanocą więc podczas świąt jedliśmy wspaniałe wędliny z Pilzna ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakombinujemy, gotujemy tak aby wszystkiego było pod dostatkiem. Na końcu i tak okazuje się, że jedzenia jest po prostu za dużo. Co zrobić z tym co zostało? Część mięs, kiełbas można zamrozić i potem wykorzystać np gotując bigos, leczo lub zapiekanki. A z takich lżejszych rzeczy to co powiecie na sałatkę? Jesteście zainteresowani, to zapraszam do kuchni. Do przygotowania sałatki
Szybko Tanio Smaczniechoć do smarowania nie nadają się zbytnio (są zbyt kruche). Czasem jak nie mam czasu na przygotowanie nawet jajecznicy, to na szybko biorę muffinkę, a w drugą rękę kawałek kiełbasy i gotowe, breakfast of champions . Składniki: 150 gram orzechów włoskich 150 gram cebuli 150 gram mąki migdałowej 50 gram mąki z tapioki łyżeczka sody oczyszczonej sól i pieprz 2 jajka
PaleoLifedania podajecie na wielkanocnym stole? U nas na śniadani u zawsze króluje święconka z koszyczka, sałatka warzywna nazywana przez nas "kaczy żer", domowy pasztet i ćwikła, biała kiełbasa zapiekana z cebulką, talerz wędlin i jajka ugotowane na twardo. Na deser tradycyjnie sernik, królewiec mojej mamy, czasem mazurek (mój ulubiony kajmakowy) . Same pyszności , moje smaki z dzieciństwa :) Czytaj więcej
Ana Mari's world