Sałatka warzywna, jedna z tradycyjnych sałatek na Śląsku spotykana najczęściej na przyjęciach urodzinowych jako dodatek do podawanych na ciepło różnych kiełbas np. frankfuterek. Popularna nazwa tej sałatki na Śląsku to szałot. Składniki (proporcje) : 2 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 0,3 kg pietruszki (korzeń) 0,1 kg seleru 4 ogórki konserwowe (ew. kiszone) pęczek natki pietruszki opakowanie groszku konserwowego
Mechanik w kuchniłbasy 10 dag.starego żółtego sera olej sól 1/2 łyżeczki oregano posiekana natką pietruszki ************************************************ Ziemniaki obrać,zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Dodać żółtka ,sól , wymieszać.Pomidory , sparzoną cebulę,kiełbasę pokroić w plastry.Na patelnię wylać 3 łyżki oleju ,wyłożyć masę ziemniaczaną , rozsmarowujemy na wielkość patelni ( duża),usmażyć spód placka , odwrócić ,wyłożyć teraz wszystkie składniki pizzy,posypać oregano ,chwilę smażyć.Wszystko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizwracać na nią uwagę. 120 g chorizo, 3 figi, Chorizo pokroić w plasterki. Figi umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić w ćwiartki. Na patelnię (która można wstawić do piekarnika) wrzucić kiełbasę. Smażyć aż się zrumieni z obu stron. Na wierzchu ułożyć figi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut
królestwo garówzapachów z lodówki za pomocą octu . Uporczywe zapachy przegryzające się wzajemnie mogą stworzyć "mieszankę wybuchową" dla naszego zmysłu węchu. Ponadto nie należy do przyjemności jedzenie sernika, który "przeszedł" zapachem kiełbasy, czy sera o rybnym posmaku... Na te (i wiele innych problemów) niezawodny jest ocet! A więc przystępujemy do mycia lodówki: 1. Należy pamiętać, że myjąc lodówkę w pierwszej kolejności wyłączamy
Anielska Kuchnia Anisię w zestawie jest tzw. nóż szefa kuchni. Jest on wyposażony w szerokie ostrze, dzięki czemu jest wielozadaniowy. Doskonale sprawdził się zarówno do krojenia i porcjowania mięsa (wędlin, kurczaka, kiełbas), jak i krojenia warzyw (zwłaszcza tych twardszych) oraz szatkowania. To nóż dla każdego i praktycznie do wszystkiego. Jestem nim szczególnie zachwycona. Mimo, że jest bardzo wygodny w użyciu. Szczerze
Słodkie okruszkibułce. Przygotowuję je dość często zmieniając tylko farsz. Na blogu znajdziecie roladki schabowe z szynką parmeńską i brokułami , duszone roladki ze schabu z białą kiełbasą , rolady ze schabu a'la zrazy , a dziś zapraszam na rolady nafaszerowane serem, szynką i suszonymi pomidorami. Baaardzo nam smakowało ;-) Składniki: 800g schabu bez kości 3 plastry żółtego
Walijskie PichcenieLeszek! Z sumiastym wąsem, kolorową czapeczką, w okularach i z uśmiechem :) Menu dość krótkie za to bardzo smakowite, ceny przystępne. Jako czekadełko pani kelnerka podała nam smalczyk, wiejska kiełbasę, małosolne ogórki i pajdy chleba, krojone niemalże na naszym stole. Gdy pierwszy głód został zaspokojony na stół podano dania, które zamówiliśmy. mój żurek i smażone ziemniaczki Córci naleśniki po meksykańsku
Dzieje kuchennej Wiewióryziemniaczaną z boczkiem, bardzo fajnie się sprawdza jako dodatek do dań mięsnych , bądź można ją podawać jako samą zapiekankę i smakuje równie dobrze . Można robić z boczkiem wędzonym , z kiełbasą , jest dużo możliwości i dodatków na to smaczne i dość szybkie danie na obiad . Ja kiedy mam zamiar przygotować tą zapiekankę na obiad to zawsze zaczynam od jej przygotowania
Mój Smakdługogodzinne sesje z garami - mają maszynkę do mięsa - nie mają czasu albo możliwości szukania w sklepach osłonek poliamidowych lub jelit naturalnych - nie mają dużego garnka do pasteryzowania lub parzenia kiełbasy - wyznają zasadę „ chciałabym, ale się boję ” - to przepis specjalnie dla Was! - chcą dla swoich rodzin czegoś zdrowszego niż sklepowa pasztetowa Ta, którą prezentuję dzisiaj jest naprawdę pyszna. Aromatyczna
Posadzone i zjedzonedania z garnka, ale część z nich jest też nowych. Smakowicie wygląda bigos z boczniaków. polska carbonara z chrzanem i grzybami, kebab z kalafiorem i truskawkami, tort ziemniaczany z kiełbasą, sernik z dynią, gruszki w szynce, sernik i pudding z chałką. Jak widać po nazwach dań, jest to kuchnia bazująca na dobrych składnikach i oryginalnym połączeniu smaków. Dania są proste
Ugotowane pozamiatanewejścia do Tawerny witały mnie plakaty zwiastujące Weekend Kulinarny i przyjemny, ciemnozielony wystrój - w końcu z jakiegos powodu zwą ją Zieloną Tawerną ! 2015: Degustację rozpoczęłam od tradycyjnego żurku z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem . Rewelacyjnie doprawiony, aromatyczny, prawdziwy, jak od własnej babci :) 2015: Następnie si ę gnęłam po dorsza w sosie koperkowym z puree ziemniaczanym i kiszon ą kapustą . Świeża rybka
Grunt to przepis!rozsmakowaliśmy się w zupie pomidorowej rybnej, którą zresztą niedawno wam pokazałam. Dzisiaj kolejna wersja tej zupy, ale bardziej na bogato. Dodałam do niej tym razem oprócz kaktusa, kukurydze i kiełbasę chorizo. Powiem wam że dorsz kocha takie wyraźne paprykowe wędliny i z chorizo w jednej zupie komponuje się świetnie. Polecam takie połączenia i eksperymenty. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzejść do wybranego przepisu wystarczy kliknąć w nazwę. Przepis na domowy gyros. Szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną. Makaron z pieczarkowym sosem (light) na bazie mleczka kokosowego. Pieczona kiełbasa i ziemniaczki w ziołach. Kurczak w chrupiącej maślankowej panierce. Po więcej przepisów (pomysłów) na obiad zapraszam tutaj – klik
Słodkie okruszkidomaga się rozgrzewających potraw,poza tym dużo ćwiczę więc białko jako budulec mięśni to podstawa. Składniki: 1 puszka ciecierzycy lub 400-500 g suchej cieciorki ok 20 dag kiełbasy chorizo 4 ząbki czosnku 1 mała cebula 1l - 1,5 l bulionu 1 puszka pomidorów bez skórki lub 4-5 pomidorów świeżych 4 łyżki oliwy sól,pieprz papryka ostra
Niespełnione zdolności kulinarneolejem z pestek dyni Monika Rolada z cukinii i kaszy jaglanej Justyna Orzeźwiający chłodnik z cukinii z ogórkiem Diana Grzyby marynowane Ela Kasza gryczana z kiełbasą Zapraszam już na kolejny błyskawiczny piątek
Magiczne Życie Marty