było potrawą charakterystyczną dla regionów wiejskich. Na patelnię wrzucano sezonowe warzywa, takie jak papryka, cukinia, cebula, pomidory, czasem bakłażany. Pisto podaje się z sadzonym jajkiem, niekiedy z wiejską kiełbasą lub inną wędliną, na ciepło lub na zimno. Podobnie jak w Polsce jest z bigosem, tak i w Hiszpanii - ile domów tyle przepisów na pisto. Zasada jednak pozostaje taka
Obiad gotowyniebanalnego do przekąszenia dla niezapowiedzianych gości. Zapiekane bagietki Składniki: 2 półbagietki ćwiartka czerwonej papryki ząbek czosnku 2-3 plasterki sera 1 łyżka kukurydzy z puszki 50g wędliny (szynki, kiełbasy) kawałek brokułów 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% sól pieprz ulubione zioła Bagietki ściąć z góry i wydrążyć miękisz. Wędlinę, ser i paprykę pokroić w kostkę, brokuły podzielić na mniejsze
Obiad gotowycebule, koncentrat pomidorowy, chorizo. Doprawić do smaku. Do garnka dodać posiekana natkę pietruszki i zdjąć z ognia. Podawać z kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego! *zamiast chorizo można dodać tradycyjną polską kiełbasę
Obiad gotowyBardzo lubię kaszę bulgur, i często kombinuję z jej dodatkiem nowe dania. Z reguły są one wzbogacone dodatkiem kurczaka, boczku bądź kiełbasy (ze względu na mięsożercę w domu 😉) ... tym razem jednak danie całkowicie bezmięsne, które podałam z sadzonym jajkiem ❤ Pychotka! Składniki: (ilość uzależniona od naszego apetytu) kasza bulgur (u mnie średnia) cebula czosnek pieczarki (u mnie brązowe
Walijskie Pichceniesię, że nazwa kwadratowego makaronu pochodzi od włoskiego lasagne. Frazeologiczne podobieństwo jest oczywiste. Łazanki można przygotować na wiele sposobów zarówno z kapusty słodkiej jak i kiszonej. Z dodatkiem boczku, kiełbasy czy grzybów. Ja wybrałam dziś wariant z kapustą kiszoną i pieczarkami. Zapraszam Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 40 min Czas
Wędrówki po kuchniklasyczna włoska na bardzo cienkim cieście. Samo ciasto jest tradycyjne, ale rośnie dłużej i piecze się krócej. Jak przy każdej pizzy o smaku decydują dodatki. Dziś po polsku - zwyczajna kiełbasa, a smak niezwykły
Milion Smakówposiłku, który z powodzeniem możemy zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą, np. do pracy. Podobne danie, choć jeszcze czasem uproszczone, bo na przykład zamiast kurczaka z kiełbasą lub całkiem bez mięsa, przygotowywałam kiedyś często. Zazwyczaj z makaronem świderki, choć zdarzało się z jakimkolwiek miałam. Z makaronem tagliatelle i kurczakiem przygotowałam po raz pierwszy (zainspirowana po raz kolejny przez Asię
Kolorowy PrzepisownikTłuszcz nie tnie się równo i przy dużych obrotach ostrzy w maszynkach tego typu – szybko się grzeje – zaczyna się mazać i rozpuszczać. FORMOWANIE Mielone mięso naszykowane do zrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia włókien kolagenowych i uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach? Im dłużej będzie wyrabiane mielone
Karo in the Kitchenkokilkach Jeśli rano macie nieco mniej czasu, to danie jest dla Was. Robi się je błyskawicznie, a do jego wykonania wystarczą jajka i dowolne, ulubione dodatki śniadaniowe (papryka, cebula, kiełbasa czy pomidor). 4. Pasta jajeczna Pasta jajeczna smakuje mi zawsze i wszędzie. Wspaniale nadaje się na kanapki. Oczywiście najlepiej będą smakować jeśli samodzielnie upieczecie bułeczki. Kilka przepisów na pyszne, domowe
BullioZima to czas zimowych sporów, zimowych rozgrzewających potraw, które bardzo często będąc w górach spożywamy na świeżym powietrzu typu kiełbasa z grilla, bigos, kaszanka z grilla, czy smażone oscypki. A jak przygotować tak domową kaszankę czy też na Śląsku krupnioka z grilla? Przepis znajdziecie poniżej. Zapraszam . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec 20-25 minut (aż skórka stanie się lekko brązowa). Przykładowy sposób podania: rukola, mozzarella, pomidory, kiełbasa drobiowa
Bulliojada z makaronem. Klasyk nad klasyką, ale niezwykle pyszny. Przede wszystkim uwielbiany przez dzieci, coś na ten temat wiem;) W moim rodzinnym domu często mięso zastępowało się kiełbasą, niby już nie to samo ale tak dla odmiany ;) był pyszny, nie mniej niż oryginał;)) Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 500 gram mięsa mielonego 300 ml passaty pomidorowej 100 gram
Życie zaczyna się w kuchnimąki, 5 łyżek ciepłej wody, 4 łyżki oleju, szczypta so li. Składniki na farsz: Kawałek czerwonej papryki, 1/4 pomidora (obranego ze skórki), 3 plasterki wędliny, około 10 plasterków kiełbasy, 5 plasterków sera żółtego. Dodatkowo: Ketchup lub koncentrat pomidorowy, szczypta bazylii, szczypta oregano, szczypta ostrej papryki. Przygotowanie: Pomidora kroję w plasterki, paprykę siekam. Zagniatam ciasto, cienko wałkuję, kładę na suchą patelnię
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 5 większy ch ziemniaków (ugotowanych), 25 dag pieczarek, średnia cebula, kawałek kiełbasy, pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka koperku, 2 ząbki czosnku, majeranek, bazylia, oregano, ostra papryka, sól, rozmaryn, 4 łyżki śmietany, łyżka mascarpone (opcjonalnie), łyżka masła, 3 plastry sera żół tego. Przygotowanie: Ziemniaki
JejKuchnia