wytrawnego wina (albo bulionu) kilka gałązek tymianku 2 łyżki tartego parmezanu (albo innego wyrazistego sera) Kaszę opłukać, przełożyć na sito. Chorizo pokroić w plastry, wytopić z tłuszczu w rondelku, kiełbasę wyjąć, a do rondla wsypać kaszę i obsmażyć, żeby każde ziarenko było pokryte tłuszczem. Zalać wrzątkiem (2 szklanki), wsypać wegetę i gotować, aż kasza będzie al dente, odcedzić. Cebulę pokroić
Obiad gotowymarchewki 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej 0,5 szkl. ryżu sól, pieprz domowa vegeta listek, ziele śmietanka 18% koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę, pokrojoną marchewkę, fasolkę, ryż i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu. Wyjąć kiełbaskę i pokroić [ ponownie dodać do zupki], zupkę wymieszać ze śmietaną, dodać koperek
Moje domowe kucharzenierozruch po przerwie ale jest jeszcze jeden powód. Mieszkając w Hiszpanii tęsknię za takimi prostymi Polskimi posiłkami . O ile kaszanki nie widziałam, na pocieszenie można tu kupić białą kiełbasę ,która jest sprzedawana jako uwaga... tradycyjne katalońskie danie...boffiara. Jej ciemna wersja jest calkiem podobna do kaszanki tyle że jest z ryżem i niestety przez to smakuje zupelnie inaczej
Lubczyk i Waniliasię z ryżu, mięsa, groszku i mozarelli. Inne odmiany to: arancini con burro (z masłem), arancini con funghi (z grzybami) i arancini con melanzane (z bakłażanem), con salsiccia (z kiełbasą), con gorgonzola, con salmone (z łososiem), con pollo (z kurczakiem), con frutti di mare (z owocami morza). Nazwa potrawy wiąże się z jej podobieństwem do pomarańczy. W języku włoskim arancia
mojewypiekiinietylkocukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Smażona kiełbasa z warzywami Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką Omleciki biszkoptowe z sosem truskawkowo-jeżynowym
Moja smaczna kuchniaSzybka i smaczna sałatka.Można dodać do niej jak ktoś lubi kiełbasę lub szynkę wędzoną,rzecz gustu i smaku. 6 łyżek białego octu winnego gruba sól 2 ogórki pokrojone jak na mizerię 1/2 szklanki +3 łyżki koperku 10 ziemniaków 2-3 cebule pokrojone w cienkie piórka 8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plastry 3/4 szkl.majonezu małe rzodkiewki do dekoracji ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ocet
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwielu domach podaje się go na święta i nie tylko wielkanocne.Dlatego pomyślałam,czemu go nie wypróbować.Ot, pomyślałam i zrobiłam. 25 dag.kości 0.5 kg.białej kiełbasy surowej 15 dag.wędzonki 25 dag.włoszczyzny 5 łyżek startego chrzanu 4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 1/2 szkl.śmietany listek laurowy natka pietruszki pieprz sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do garnka wrzucamy umyte kości,warzywa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkilitewskiej. Bardzo ciekawe jest to, że te dania były zupełnie różne w różnych miejscach. Ponoć wersja kojarzona z Warszawą to właśnie danie jakie pokazuję Wam dzisiaj czyli biała kiełbasa w sosie cebulowym na piwie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapiersi z kurczaka mają wspaniały aromat i smak. Mięso jest delikatne i kruche. W sezonie letnim polecam tak przygotowane piersi wrzucić na ruszt- będzie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy z grilla . Składniki: 6 pojedynczych piersi z kurczaka 2-3 gałązki rozmarynu marynata 8 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 łyżki octu balsamicznego łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka
Pobite gary Barbaryjest to produkt godny uwagi, można znaleźć parówki z naprawdę dobrym składem. Wystarczy czytać etykiety. Można bowiem kupić parówki zrobione w 95 % z mięsa oraz pozornie dobrą kiełbasę z zawartością jedynie 60 %. Nasza dzisiejsza propozycja to mini kanapki a'la hot dog. Są smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło, dzięki czemu mogą stanowić doskonałe śniadanie, lunch, pomysł
Kuchnia od dwojgaMamy majówkę! Zamiast kiełbasy z grilla, zajadam się dziś tartą z kremem czekoladowym. Długo poszukiwałam przepisu, ponieważ była to moja pierwsza tarta, nie wspominając o kremie. I trafiłam na świetną stronę – From movie to the kitchen, gdzie Paulina zdobyła moje serce przepisem na tą tartę. Idealne kruche ciasto, plus przygotowanie masy czekoladowej na mleku […] Artykuł Tarta z kremem
Pink Envelopedość ścisło w szynkowarze. Zamknąć szynkowar i wstawić go do lodówki na około 18-24 godziny. Po tym czasie szynkowar wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą ciut powyżej wysokości kiełbasy. Wodę zagotować, następnie zmniejszyć grzanie kuchenki do minimum i parzyć szynkę około godziny ( ja w swoim szynkowarze utrzymywałam temperaturę 65-70'C). Po godzinie wyjąć szynkowar z wody, wystudzić
Zrób to smacznieodkrywamy naczynie, dopiekamy chwilę, by wierzch zapiekanki ładnie się zrumienił. Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij i daj znać w komentarzu :) Polecam także przepis na Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą
Kolorowy Przepisownikziś podam Wam przepis na domowy pasztecik. P amiętam jak moja mama robiła domowe przetwory, gdy zabiliśmy świnkę. Jedliśmy ze słoików kaszankę, pasztet,kiełbasę i galaretkę. Po otwarciu słoika pachniało po całym domu. Jak ktoś wszedł do mieszkania to od razu wiedział co dziś jemy. Tego zapachu nie zapomnę do końca życia. Takie przetwory są pracochłonne, ale domowe przetwory
Przepisy i porady kulinarnemoja wersja jednej z kultowych potraw polskiej kuchni. Fasolkę po bretońsku wolę z chudym mięsem wieprzowym niż z kiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej... Składniki: 400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej) 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g mięsa wieprzowego (z szynki) 4 kulki ziela
Czerwień i błękit