Jestem wielkim smakoszem wszystkich zapiekanek – zarówno tych ziemniaczanych jak i makaronowych. Do większości zapiekanek używamy mięsa mielonego, nie inaczej będzie również w tym wypadku. Jednak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kupujemy schab, płuczemy w zimnej wodzie, odcinamy zbędne kawałki, z których robimy gulasz lub po prostu smażymy z cebulką jako świeżonkę, albo tak jak ja robimy kiełbasę... Po przygotowaniu mięsa, zaczynamy peklowanie na sucho i przygotowujemy mieszankę... Na 1 kg: 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 2 łyżki cukru, 5 ząbków czosnku, 10 ziaren jałowca. Najpierw wcieramy
chleba naszegoszczególnie w sezonie letnim cieszą się coraz większym powodzeniem i zainteresowaniem. I bardzo dobrze! 😊 Bo przecież są pyszne i zdrowe. Wspaniale komponują się z grillowanym mięsem, kiełbasą czy szaszłykami. Są super przekąską w połączeniu z warzywami (surowymi, ugotowanymi na parze lub grillowanymi). Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości wyprą całkowicie wielkie michy chipsów, które często goszczą
Walijskie Pichceniesię stanie, klasyki przeżyją. Nasza internetowa twórczość niby też, ale jak kiedyś padną serwery, albo zmieni się polityka usługodawcy, to będzie po frytkach, że się tak kulinarnie wyrażę. Idea kiełbasy, która jest poddana obróbce termicznej innej niż gotowanie, razem z bułką jest popularna w wielu częściach świata. Najbardziej w Polsce, Niemczech ze stanu granic na rok 1938 oraz basenie Morza
Kryzysowa Książka Kucharskadanie jest swojską alternatywą dla włoskiej pizzy , czy francuskiej tarty . Placek jest inny, ale bardzo smaczny, sycący, zaspakaja głód każdego głodomora. Polecam też przepis na Wytrawny placek z kiełbasą i serem. Przepis na Wytrawny placek z kurczakiem i warzywami : Składniki na okrągłą foremkę ok. 20 cm: 1 jajko 25 ml oliwy z olwek ½ szklanki jogurtu greckiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępakujemy do słoików i pasteryzujemy a nie wędzimy. Ja to zrobiłem na próbę jeden słoiczek i stwierdzam że to dobry pomysł. Wykorzystałem resztki mięsa które zostały w nadziewarce do kiełbas. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.papryka czerwona, jogurt naturalny, dużo posiekanej natki z pietruszki, młoda cebula i czarnuszka, która bardzo dobrze smakuje w takim zestawieniu. Jak się okazuje czarnuszka nie tylko pasuje do serów, kiełbas czy słonych wypieków. Zwykle latem robię sałatkę podobna, bo z pomidorem, ogórkiem zielonym i cebulą w jogurcie. Dzisiejszy przepis jest odmiana od tej standardowej wersji. Przygotowaną sałatkę warto włożyć
Moja smaczna kuchniaGulasz z papryką Składniki: Mięso wołowe na gulasz np. antrykot – 500g Ostra kiełbasa np. węgierska lub chorizo – 100g Czerwona papryka – 2 sztuki Pomidor – 1 sztuka Suszona papryczka chili – 1 sztuka Czerwone wino – 200ml Czosnek – 2 ząbki Cebula – 1 sztuka Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie – gulasz: Mięso kroimy w równą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną
Kuchnia Bon Appetitmiękkie. Dodajemy masło, solimy i smażymy jeszcze 2-3 minuty, pod koniec dodając posiekaną natkę pietruszki. Przekładamy do miski z cebulą. Ser żółty trzemy i mieszamy z łyżką mąki. Kiełbasę obieramy i kroimy na niewielkie kawałeczki. Wszystko przekładamy do miski z cebulą i grzybami. Następnie na podpieczoną tartę wykładamy przygotowany farsz, delikatnie dociskając do dna. Posypujemy startym żółtym serem
Ciastka - domowe słodkościKolejna pizza zawitała na mojego bloga. Tym razem z wieloma serami (camembert, cheddar i tradycyjny ser żółty), czarnymi oliwkami, paprykami (czerwona i pomarańczowa) oraz chorizo. Ta tradycyjna hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny dodaje pizzy szczególnego aromatu. Bez wątpienia jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować warto szybko nadrobić zaległości. Wykorzystałem przepis na ciasto, który zamieściłem już wcześniej na blogu, więc
Programista w kuchnijuż na szczęście bez cukinii). Jako, że grillowanie jest naszym sportem narodowym wypadało by się coś na ten temat wypowiedzieć. Zaczynam od dodatków do grilla ( w końcu nie samą kiełbasą człowiek żyje;)). Składniki: Sałatka: 1 główka sałaty lollo bianco ( karbowanej) 2 kulki mozarelli 250g pomidorków koktajlowych Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek ( jeśli nie mamy to może być ewentualnie olej
la cucharasałatki. Przepis podaję na 1 osobę, ale jest uwaga - to duża porcja. Składniki: 100 g papryki czerwonej 100 g ogórka korniszona lub kiszonego 50 g polędwicy lub kiełbasy z indyka 50 g kukurydzy konserwowej 50 g kaszy kuskus - lub bułka grahamka 2 łyżeczki oleju lnianego/oliwy z oliwek Przygotowanie: kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania (zalewamy
Gotowanie z pasjąmożna również dodać cebulkę, czosnek, paprykę, czy jakieś inne dodatki. -- Ciasto dzielimy, wałkujemy na 0,5 cm grubość i wycinamy kółka jak na pierogi. Do tak przygotowanych "kółek" wkładamy kiełbasę i ser, potem zawijamy i już. Smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem i nacinamy, tak przygotowane możemy upiec. Wkładamy do piekarnika na 20-30 min w 200 st.C -góra/dół
chleba naszegoziół, kaszą orkiszową i ukochanym granatem. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 duże cukinie - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku - 100 g kaszy orkiszowej - 2 grube kabanosy, możesz też użyć szynki, kiełbasy bądź mięsa z pieczonego kurczaka - 4 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki w zalewie z oliwy z oliwek (zamiennie świeża) - 20 listków bazylii - 20 listków szałwii - 20 listków mięty
SMYKWKUCHNIodniosło jeszcze krzywdy. Za drugim razem w Pradze moim głównym źródłem kalorii było piwo i marynowany camembert, który uwielbiam ( zobacz przepis ). Próbowałam przekonać się też do utopenca, czyli marynowanej kiełbasy, ale mnie to przerosło. Będąc teraz w Pradze dałam wreszcie szansę czeskiemu jedzeniu, zwłaszcza że chyba dorosłam wreszcie do tych smaków. Nie tylko dla zasady, żeby jeść lokalne jedzenie
Ugotowane pozamiatane