kiełbasa - 10142 przepisów (strona:474/677)

Bigos z kiełbaską i grzybkami 103

Coraz bliżej święta ,coraz bliżej święta........... Bigosik z kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać. Składniki: kapusta kiszona 3kg  marchewka 400 g kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g  boczek wędzony 300 g szynka 400 g przecier pomidorowy  100 g garść suszonych grzybków ziele angielskie 3 szt  liść laurowy

Różowa kuchnia
Fasolka po bretońsku (wegańska i bezglutenowa) #15 141

bezglutenową fasolkę po bretońsku , jedno z ulubionych dań mojego synka, a nawet znajdujące uznanie u mięsożerców w mojej rodzinie. Nie wiedzieć czemu w Polsce fasolkę gotuje się razem z kiełbasą i boczkiem, podczas gdy jej pierwowzór jest ze swej natury rzeczy wegański - to jest fasolka z sosem pomidorowym bez żadnych mięsnych frakcji i taka jest najsmaczniejsza. Spróbujcie a zostaniecie całkowicie

Kawa z mlekiem
Mój tradycyjny bigos domowy z grzybami i mięsem 158

jest dla mnie najbardziej tradycyjny i nie wyobrażam sobie innego lepszego – tak zepewne powie każdy, kto uwielbia bigos ze swoich stron rodzinnych. Odmian bigosu jest bardzo dużo, chociażby z kiełbasą – osobiście za tą odmianą nie przepadam. Tradycyjny bigos domowy według przepisu mojej mamy, przygotowuje się cztery... Więcej The post Mój tradycyjny bigos domowy z grzybami i mięsem appeared first

Magiczny Garnek
Łazanki z kapustą 150

kapustą świeżą, kapustą kiszoną i boczkiem Łazanki jest to rodzaj makaronu, pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki podaje się zwykle z kapustą świeżą lub kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt, iż makaron łazanki w wielu domach widnieje na wigilijnym stole. Jest bowiem dodatkiem […] Artykuł Łazanki z kapustą pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Fasolka po bretońsku 99

jest zbyt trudna do przygotowania, podążajcie za moimi wskazówkami. Potrzebujemy: 500 g suchej białej fasoli 2 cebule 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 500 g wędzonej szynki lub kiełbasy 340 g sosu pomidorowego dla dzieci LaSelva  4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe woda 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Fasolę zalewamy wodą na około

MamaOskarka
PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE 115

suszonych drożdży  1/3 szkl. wody  1/3 szkl. mleka  1 łyżeczka cukru  2 łyżki oliwy z oliwek  1 płaska łyżeczka cukru *NADZIENIE Plastry kiełbasy żywieckiej podsuszanej Mozarella ( 2 kulki)  pomidorki koktajlowe * SOS POMIDOROWY 3 łyżki passaty pomidorowej 4 łyżki keczupu majeranek, oregano, bazylia, sól PRZYGOTOWANIE:  W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i solą

Marcepanowa kuchnia
KUKURYDZIAKI WEGETARIAŃSKIE 105

więc tym razem postanowiłam zrobić placki w wersji wytrawnej - wegetariańskiej... z cebulą,  pieczarkami i papryką. Również można przygotować je w wariancie mięsnym, np. z kawałkami fileta z kurczaka, kiełbasą lub parówką. Świetnie smakują nie tylko na śniadanie, ale również na podwieczorek czy kolację. Składniki: 100 -150 g pieczarek 1 mała papryka 1 cebula 3 szklanki płatków kukurydzianych klasycznych Lubella

Kuchnia MagdaLeny
Jesienne wytrawne muffiny 96

warzywa odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miseczki. Kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki a paprykę w drobną kostkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do warzyw dodajemy kiełbasę, paprykę, mozzarellę, jajko. olej oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie i wypełniamy masą silikonowe foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Domowa wędlina – pieczona łopatka 259

Zapewne wielu z Was zastanawia się z czego są zrobione wędliny, które możemy kupić w sklepie :) Ile jest w nich mięsa, a ile sztucznych polepszaczy smaku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiełbaski drobiowe domowe i bardzo smaczne 148

możecie dodać według upodobania ja nie przebadam za słonym więc dodałam tyle przypraw. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Na maszynkę nakładamy cienką końcówkę do robienia kiełbasy, następnie delikatnie naciągamy flaczek, do maszynki nakładamy mięso i gdy pojawi się we flaku ręką kontrolujemy grubość aby nie było za mocno napchane mięsem bo podczas gotowania nam popęka. Końcówki

Sama słodycz i szczypta chili
Wędzonka ze smalcem w słoju 135

SUROWIEC -wędzonka najlepiej wędzona na zimno minimum 2 dni np: boczek, pachwina, kiełbasa, karkówka -swojski smalec ze skwarkami DODATKOWE PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -czosnek świeży zgnieciony lub krojony -papryczka chilli jeśli ktoś lubi lub zwykła papryka -słoiki WYKONANIE Na dno słoika wkładamy pociętą w grubą kostkę wędzonkę u mnie to było około 4 cm. Dodajemy czosnek i paprykę pociętą drobno

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 151

szynki doskonale podkreśli jej smak. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej  Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym ma też tę zaletę, że można ją ugotować o dowolnej porze roku, równie smaczna jest ze świeżych, jak i mrożonych kalafiorów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Papryka, właściwości i zastosowanie 122

wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu. Papryka, właściwości i zastosowanie Zastosowanie papryki: Zupy: zupa gulaszowa, zupa jarzynowa, zupa kremowa,zupa fasolowa Sosy: sos pieczeniowy Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz z ryb Mięso: pieczenie wieprzowe, wołowe i z cielęciny, gulasze wszelkiego typu, podroby, tatar

Pomysłowa kuchnia
Pomidory z mozzarellą 162

potrawa białkowa, więc uzupełnia potrzeby naszego organizmu w białko. A pamiętajcie, że potrzebujemy 1g białka na 1kg masy ciała. Sery białe zawierają (17-18%) więcej białka niż większość kiełbas i wędlin. Dodatkowo dodam, że sery żółte biją wszystkie wędliny pod kątem zawartości białka... :) Składniki: pomidory mozzarella oliwa z oliwek zioła: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek,  czosnek granulowany pieprz sól Przygotowanie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie