mleko, a jajka jeść można w liczbie nieprzekraczającej 5 sztuk tygodniowo. Dozwolone są mięsa praktycznie każdego rodzaju, pod warunkiem ograniczenia tłuszczów zwierzęcych (czyli odkrawamy paski tłuszczu na szyneczce, unikamy kiełbas czy karkówki) oraz wszystkie ryby. Dopuszczalne są również sery, najlepiej takie o obniżonej zawartości tłuszczu. Oprócz białek wolno nam spożywać także tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, orzechy, produkty sojowe, oleje
Proste-przepisy.plZapraszam po moje najpyszniejsze łazanki, czyli sprawdzony przepis na łazanki z kapustą kiszoną, kiełbasą i pieczarkami. To danie, które idealnie sprawdza się jesienią i na Święta. Są cudownie pyszne - polecam! - tradycyjny, stary przepis na łazanki - można je zrobić z pieczarkami lub grzybami leśnymi - w przepisie bardzo dużo porad i zamienników do składników
AniaGotuje.plugotować pęczak Żurek z kaszą pęczak, jajkiem i białą kiełbasą Zupa z pęczakiem Barszcz na zakwasie z soczewicą i pęczakiem Barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą Zupa grzybowa z pęczakiem Zupa pomidorowa z pęczakiem Zupa pomidorowa z soczewicą i pęczakiem Krupnik z pęczakiem i kukurydzą Paprykarz z wędzoną rybą i pęczakiem Pęczak z młodą kapustą – szybki obiad Zapiekanka z grzybami
Dorota Smakujedocument,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - pół główki kalafiora ( u mnie ok. 400 g ) -jedna czerwona papryka słodka -150 g kiełbasy krakowskiej z pieprzem -1 duża cebula -1 mała cukinia (ok. 150 g ) -1/2 łyżeczki curry -1/2 łyżeczki papryki słodkiej -1/2 łyżeczki ziół prowansalskich -szczypta papryki ostrej -szczypta
Kulinarne przemysleniamasła klarowanego 1 łyżka mąki kokosowej 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Nadzienie 1 jajko 1 łyżka masła klarowanego 1 plaster wędliny dobrej jakościowo kiełbasy lub szynki (u mnie domowej roboty wędlina z szynkowaru) 1/2 awokado 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 1 szczypta pieprzu Sposób przygotowania Masło klarowane rozpuścić. Zmiksować z jajkiem. Dodać
Modern Cave Girltego Krakowski Makaroniarz właśnie odczarował mi kuchnie znad Tagu. “Portugalia do zjedzenia” to proste bezpretensjonalne przepisy o wiejskich i morskich korzeniach, zupy z chlebem, ryby i owoce morza, kiełbasa, fasola, przyprawy i mnóstwo słodyczy. W końcu Portugalia jako kraj kolonialny była jednym z pierwszych europejskich krajów, w których upowszechnił się cukier trzcinowy, fasola i papryczki piri piri. Marynarze przywozili złoto
Ugotowane pozamiataneteż… ** Klasyczne placki ziemniaczane ** Ekspresowy obiad z worka ** Tarta z cukinią ** Pizza KORONA Składniki: 0,8-1 kg patisona 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 200 g kiełbasy (np. podwawelskiej) 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki
Kulinarny S.O.S.też… ** Klasyczne placki ziemniaczane ** Ekspresowy obiad z worka ** Tarta z cukinią ** Pizza KORONA Składniki: 0,8-1 kg patisona 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 200 g kiełbasy (np. podwawelskiej) 5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki
Kulinarne S.O.S.Fasolka w sosie pomidorowym jest pyszna, często gotujemy ją w różnych wariantach – po bretońsku z kiełbasą albo wegetariańską z dużą ilością wędzonej papryki. Ostatnio jednak nasze serca skradł przepis z zupełnie innej kulinarnej bajki. Koniecznie spróbujcie fasolki w białym sosie. Jest świetna po prostu z chlebem lub jako dodatek do mięs, ryb i innych potraw. Przepis na fasolkę
Kulinarna Polskawybierzmy wspólnie dodatki, musi być warzywo i mięsko. Może z groszkiem? brokułami? D1 i D2: Nieeee. Tylko marchewka! Ja: z kurczakiem? D1: tak D2 Nie Ja: z kiełbasą? D1: Nie D2: Tak Ja: z parówkami? D1 i D2: Taak! Ja: Mogę dodać natkę pietruszki? D1 i D2: Nieee, już nic więcej nie dodawaj. PRZEPIS NA RISOTTO Z PARÓWKAMI Składniki
Dorota SmakujeMamy jesień czas na zmianę menu, na blogu pojawi się coraz więcej przepisów na wykorzystanie mięsa, domowych wyrobów. Kiełbasa kanapkowa ze słoika Składniki 1kg łopatki ½ kg golonki Około 50ml zimnej wody 25g peklosoli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka żelatyny Wykonanie Do miski wrzucić wszystkie przyprawy
Kulinarne pyszności Molkicukinią oraz serem żółtym pasta do chleba z pieczonej papryki i fety spaghetti peperonata pide z cukinią i fetą tarta z cukinią, pomidorami i fetą penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią placki z cukinią i fetą bakłażany faszerowane kuskusem pizza z bakłażana z mozzarellą i pomidorami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami bakłażan w sosie pomidorowym
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 2 laski kiełbasy 2 cebule 3 papryki ok. 1 kg dyni 1 bakłażan 1 koncentrat pomidorowy (200 g) 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie … Czytaj dalej Leczo z dynią
czarrna od kuchniSposób przygotowania: 1. Berlinki nacinamy wzdłuż. 2. Kroimy ser w cienkie paski. 3. Paprykę również w cienkie paski. 4. Wkładamy w kiełbasę po pasku sera. 5. Następnie po pasku papryki. 6. Ciasto kroimy wzdłuż tak żeby powstało nam 10 pasków. 7. Owijamy berlinki
Kulinarna ChwilaSkładniki: 2 średnie patisony 3 kolorowe papryki 20 dkg fasolki szparagowej 2 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 laski dobrej kiełbasy sól, pieprz 1 łyżka sosu chili 1 mini papryczka chili … Czytaj dalej Leczo z patisona
czarrna od kuchni