kiełbasa - 10142 przepisów (strona:478/677)

DYNIOWE RISOTTO WEGANONA vs. RISOTTO Z KALAFIORA I SANDACZ PANA TASAKA 144

dekoracji, np. rukiew wodna Kalafiora podzielić na różyczki, dwie pokroić w cienkie plasterki za pomocą ostrego noża, coś na kształt małych drzewek, a resztę pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę chorizo podsmażyć na suchej patelni na chrupko, dodać śmietanę, trochę ją zredukować (pogotować, żeby zgęstniała), dodać pokrojonego kalafiora, można też dodać koperek, wymieszać do połączenia wszystkich składników i trzymać na małym

Dietolog
Leczo z parówką 115

Sezon na paprykę trwa, więc warto go wykorzystać i przygotować to aromatyczne leczo! My lubimy je z parówką, ale możecie zamienić ją na kiełbasę - pychotka! :) W moim rodzinnym domu Mama zawsze robiła leczo z parówką. Kochałam ją do tego stopnia, że wypijałam jedynie płyn i zajadałam się parówką, a paprykę zostawiałam. Gdy dorosłam postanowiłam odtworzyć to danie we własnej kuchni

Cooking Monster
Bigos z cukinii 139

tego celu. Bigos jest jarski, wyglądem przypomina bigos z kapusty, ale smak ma zupełnie inny, lekko słodkawy. Mnie smakował bardzo, panowie kręcili nosem. Może gdybym dodała kiełbasy lub boczku? Składniki: – 1 duża przerośnięta cukinia lub 2 średnie – 2 cebule – garść pomidorów suszonych – garść śliwek suszonych – 5 łyżek oleju – sól, pieprz

To co kocham
Leczo – dieta dr Dąbrowskiej 176

Leczo z cukinii bez tłuszczu i białka, ale dzięki wędzonej papryce można poczuć smak boczku lub kiełbasy. Ja na diecie mogę jeść to leczo trzy razy dziennie. Składniki: – 2 średnie cukinie – 2 papryki czerwona i żółta – 2 cebule – 1 szklanka soku pomidorowego – sól, pieprz, papryka wędzona słodka, majeranek

To co kocham
leczo ze swojską kiełbasą 136

Dzisiaj mam dla Was przepis na leczo ze swojską kiełbasą.Leczo to kolorowe, smaczne, szybkie danie jednogarnkowe. Pasujące zarówno na przyjęcie, jak i samodzielny obiad.Można podawać zarówno z białym pieczywem makaronem,kluskami kładzionymi.ziemniakami jak i kaszami .. Produkty: 2 cukinie średniej wielkości 4 pomidory 1 puszka całych pomidorów 3-4 cebule 5 ząbków czosnku 2 papryki czerwone

Ugotujmy Coś
LETNI KAPUŚNIAK NA PIERSI Z KURCZAKA 146

środku lata???😉  Niestety nic na to nie poradzę, że strasznie zachciało mi się takiej pysznej, kwaśnej zupki. Zazwyczaj kapuśniak gotuję na wędzonym żeberku, z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wyszła wersja "light", gdyż zupę ugotowałam na piersi z kurczaka. Wyszło lekko i pysznie. Zwłaszcza, że kilka lat temu odkryłam kapustę kiszoną Sandomierską, i do dziś jestem jej wierna

Walijskie Pichcenie
Prosta sałatka ziemniaczana 410

Sałatka ziemniaczana kojarzy mi się z niezliczoną ilością piwa wypitego w Niemczech. Kiełbasa, ziemniaki i majonez. Pod piwo i wódkę wchodziło genialnie i nikt się nie zastanawiał głębiej nad sensem ziemniaków z majonezem. Nie jestem przeciwnikiem takich ciężkich sałatek. Uważam, że są potrzebne i nie wyobrażam sobie imienin, urodzin czy innych imprez okolicznościowych bez tradycyjnej jarzynowej, czy porowej. Jednak jest

ladykitchen
Papet vaudois 141

Dzisiaj polecam danie inspirowane kuchnią szwajcarską. Papet vaudios to bardzo proste, ale sycące danie z ziemniaków, pora i kiełbasy. Do jego wykonania przyda się ostry  nóż np.Victorinox, którym pokroimy ziemniaki i pora w cienkie plastry. Papet vaudois Składniki: (na 2 porcje) 4 ziemniaki 3/4 pora sól i pieprz do smaku 1 łyżka śmietany 1 łyżka octu

Bon appetit mon amie
Leczo 143

gulasz warzywny z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Dzisiaj jedno i drugie :) Składniki: 1 młoda cukinia 0,5 kg 2 czerwone papryki 2 zielone papryczki chilli 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 3 nieduże pomidory malinowe

Gosia gotuje
Utopence, czyli czeska przekąska do piwa. 763

Utopence to popularna czeska zakąska. Jej podstawowym składnikiem jest kiełbasa o nazwie  špekáčky , zamarynowana w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Znalazłam wiele przepisów na tę potrawę, również takie, w których kiełbaski zastąpiono parówkami. A, że tydzień mamy parówkowy, to postanowiłam skorzystać z tych pomysłów. Do zalewy najczęściej dodaje się ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, czyli zestaw przypraw, które zawsze

zadanie-gotowanie
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 129

Konkurs stworzony przez #myVictorinox zmobilizował mnie do bliższego zapoznania się z kuchnią Szwajcarii, krainą kojarzącą mi się z serem, kiełbasą i ziemniakami do tej pory. Okazało się, że nic bardziej mylnego. W poszukiwaniu inspiracji na kuchni Szwajcarskiej, które na dodatek będą kojarzyły mi się z latem natknęłam się na danie idealne. Capuns, czyli szwajcarskie gołąbki przygotowane ze zblanszowanych liści botwiny

Mango Papaja
Kolorowe, sierpniowe kaszotto i "Ławeczka pod bzem" 116

smakiem wina, ale w sierpniu nie spożywam alkoholu, więc inny składnik musiał wyregulować słodki smak podstawowych warzyw. Kaszotto (w zasadzie pęczakotto) przygotowałam w wersji wegańskiej. Mięsożercom polecam dodanie np. kiełbasy, by danie utrzymało swój swój charakter. Składniki (na 4 porcje): 250 ml pęczaku 3 łyżki oleju ok. 1,5 l wrzątku burak ze skórką (użyłam bardzo słodkiego żółtego) pół cebuli

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki z cukinią i kiełbasą 175

jaja 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka soli zaczyn: 4 dkg drożdży + 1/2 łyżki cukru + 2 łyżki maki i 1/4 szklanki … Czytaj dalej Bułeczki z cukinią i kiełbasą

czarrna od kuchni
DOMOWA PIZZA NA SUCHYCH DROŻDŻACH 160

szklanki mąki pszennej 1 saszetka suchych drożdży 3 łyżki oleju 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru Sól i pieprz do smaku Składniki dowolne Sos BBQ 15 dag swojskiej kiełbasy w plasterkach 10 dag żółtego sera 1 pomidor 1 cebula Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE:  Do miski wlewamy ciepłą wodę. Dodaję drożdże, cukier, Sól i pieprz do smaku

Gotowanie Patki
Domowa ćwikła 110

mnie głównie jako dodatek do mięs i kiełbas na Wielkanocnym stole. W tym roku postawiłam na własną domową ćwikłę! Przepis jest banalny! Polecam! Składniki: 2-3 średniej wielkości buraki, łyżka octu lub dwie soku z cytryny, łyżka tartego chrzanu, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Buraki obieramy i gotujemy do miękkości. Ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tartce. Dodajemy

Lena Gotuje