kiełbasa - 10546 przepisów (strona:478/704)

Pizza 177

Jeśli mamy do dyspozycji blender możemy wszystko zblenderować (nie musimy wtedy przeciskać przez praskę czosnku). Dodatki Propozycja I sos pomidorowy mozzarella pomidor majeranek Propozycja II sos pomidorowy ser żółty kiełbasa papryka ogórek konserwowy cebula ser żółty papryka chill i Propozycja III sos pomidorowy ser żółty kurczak wędzony pieczarki rukola (rukolę należy dodać po wyjęciu pizzy z piekarnika) Wskazówki Dodatki

4stronykuchni.pl
Cebula - warzywo nie tylko do płaczu 131

wiele zastosowań dodawana do duszonych mięs idealnie z nimi harmonizuje; poprawia smak sałatek, sals, sosów; jest składnikiem marynat warzywnych i mięsnych; pokrojona w plastry i uduszona z niewielką ilością kiełbasy jest prostą i smaczna potrawą; z rybami, a zwłaszcza ze śledziami, tworzy pyszne dania, suche łupinki od cebuli są świetnym barwnikiem do jajek. Odmiany cebuli Cebula żółta , zwana też brązową

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa pieczarkowa 110

tłuszczu, tym mniejsza szansa, że śmietana się zważy w czasie gotowania                 Te zupy też Wam posmakują… – Zupa fasolowa z kiełbasą – Barszcz biały bez zakwasu – Zupa ogórkowa – Rosół drobiowy – Kapuśniak z kiszonej kapusty – Zupa ryżowa

Kulinarne S.O.S.
Restauracja 2 Pi Er | Lublin – Miejsca ze Smakiem 110

Pustelni. Była ona otoczona sosem grzybowym, podana z sałatką z kapusty kiszonej z dodatkiem jabłka i oleju lnianego oraz gołąbkiem ziemniaczanym z tymiankiem i boczkiem. Ryba w formie kiełbasy i gołąbek ziemniaczanym były pozytywnym zaskoczeniem, a także dobraną kompozycją smaków. Przypuszczam, że takiej pozycji w menu nie zjecie w innym miejscu w Polsce. Drugim daniem, które wybraliśmy była idealnie wysmażona

Kuchnia Bazylii
Ciapkapusta z gotowanym żeberkiem 179

babcia, a przed nią podobno nawet prababcia. W moim domu najczęściej przygotowuje się ją z gotowanym żeberkiem, jednak można zamiast niego dać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek (bądź kiełbasę) oraz podsmażoną cebulę. Składniki 1 kg kiszonej kapusty ( u mnie domowej roboty ze słoika) 1 kg ziemniaków 1 kg żeberek (udało mi się dostać z naprawdę dużą ilością mięsa

Kuchenne aromaty
Prawdziwa wędzona szynka „Polska” , domowe wędliny 216

zajęcie , ale i niezłe wyzwanie . Oczywiście nie jestem zawodowcem tylko amatorem , samoukiem . Bakcyla połknęłam w dzieciństwie kiedy z zachwytem patrzyłam jak po świniobiciu mój dziadek pieczołowicie przygotowywał wędzonki i kiełbasy . Było to jak magia , cały ten rytuał , nocne wyrabianie kiszek , a drugiego dnia siedzenie przy beczce i wędzenie . Pachnący dym , ciepłe smakowite kąski odkrojone przez dziadka i dawane prosto

Ogrodnik w podróży
Placki ziemniaczane z nadzieniem 169

połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane na gorąco. Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników. Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi nadzieniami - z kapustą, grzybami, kiełbasą, z bukietem warzyw. Bardzo szerokie pole do eksperymentowania z nadzieniem. To przepis na placki ziemniaczane ze smażonym mięsem i szpinakiem

mojej kuchni
Jak przygotować kopytka -film 149

przez ok 2 minutki i wyciągać łyżką cedzakową na durszlak aby ociekły, następnie przełożyć na półmisek . Gotowe   podawać do drugich dań lub ze skwarkami z boczku lub kiełbasy. Najlepiej podawać ciepłe, ale jeżeli zostaną, można podsmażyć na patelni na rumiany kolor. Wiadomo że będzie to dodatkowa porcja pustych kalorii w postaci tłuszczu, ale czasami można sobie

Podstawy Gotowania
Święta Wielkanocne 136

przed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :)  Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek). ŚWIĘCONKA Inspiracje czerpie z tego video  http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568

Na moim talerzu
Paszteciki 107

Przepis mam od mojej mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami. Składniki: 1 kostka margaryny 1/4 l śmietany 50 g drożdży 600 g mąki 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki cukru

Na moim talerzu
PYSZNE ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 134

takie typowo polskie danie, często podawane na wigilię. Łazanki przygotowuje się z kapusty kiszonej albo świeżej.  Najczęściej dodatkami do kapusty są grzyby leśne, pieczarki, przesmażony boczek, cebulka lub kiełbasa, a nawet mak. Jak zrobić łazanki  - prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zrobienie domowych łazanek jest bardzo łatwe. A jeżeli zdecydujemy się na gotowy makaron typu łazanki ze sklepu

Moja Książka Kucharska
Dutch baby – historia i przepis 145

pozwalających osiągnąć niemal taki sam (a może i lepszy) efekt smakowy i wizualny. Na początku XX wieku w restauracji Manca dutch baby był daniem wytrawnym, podawanym z bekonem lub kiełbasa. Natomiast słodka wersja naleśnika pojawiła się nieco później i zapewne była wynikiem eksperymentów nad poszukiwaniem innych wariantów smakowych potrawy. Kolejną odmianą dutch baby jest naleśnik, który nosi imię amerykańskiego pisarza

Obiad gotowy
KOPYTKA 150

Moja rodzina także, od najmłodszych lat “wałkowałam” je z Babcią. Powstają u nas często. Podane prosto z wody, odsmażone na złoto i chrupko, z cebulką i podsmażoną kiełbasą lub boczkiem. Można poszaleć! Zapraszam na domowe kopytka, takie które każdy lubi, zna, pamięta SKŁADNIKI: 500 g ziemniaków 1 jajko 100 g mąki pszennej (plus minus jeśli potrzeba więcej)* szczypta

Zasmakuj Kuchni
Krucho drożdżowe roladki karnawałowe 125

przekąsek. Przekąski karnawałowe jakie do tej pory zostały opublikowane na blogu, to na przykład: Drożdżówki na słono Oponki z ciasta francuskiego Krokieciki z szynki Róże z ciasta francuskiego i kiełbasy Dziś mam dla Was coś równie pysznego. Krucho drożdżowe roladki karnawałowe to przepyszne, chrupiące przekąski na imprezę. Ciasto krucho drożdżowe ma nieco inną konsystencję niż ciasto drożdżowe, ma w sobie

MamaOskarka
Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami 137

przydatny. To bardzo proste i zarazem łatwe w obsłudze urządzenie gości w naszych gospodarstwach domowych od wielu, wielu lat. Przy jego użyciu przygotujemy szynki, balerony, mielonki i różnego rodzaje kiełbasy. Wyroby szynkowarowe nazywane są też prasowankami, bo urządzenie to jest wyposażone w sprężynę, która prasuje mięsny wkład, powodując, że pomiędzy jego warstwami nie ma powietrza, a gotowy produkt nie kruszy

Kulinarne przygody Gatity