Bardzo lubię fasolkę po bretońsku, zazwyczaj robię ją z dodatkiem podsmażonej kiełbasy, tym razem postanowiłam zrobić ją w wersji bezmięsnej i pokazać mężowi, że tak też można Wegańska fasolka po bretońsku jest równie smaczna – podana z chrupiącym pieczywem smakuje genialnie. Jest pożywna i zapewnia uczucie sytości na długo. Jest to obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, albo
e-PrzepisyKulinarnesubtelnie orzeźwia całość. Zupa-krem w sezonie szparagowym, to nie tylko sezonowy rarytas, a wręcz pyszna konieczność! 😋 4 porcje: * woda- 1 litr * szparagi- 500 g * ziemniaki- 250 g * kiełbasa chorizo- 150 g * cebula- 1 mała * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * skórka z cytryny- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * masło klarowane- do smażenia Na patelni podsmażyć chorizo
Kraina Miodem Płynącaprosta w przygotowaniu a czas na jej ugotowanie to bagatela 30 minut. Zatem do dzieła! Polecam też inne przepisy z porem w roli głównej: Muffinki z porem i kiełbasą Quiche z pora z pieczarkami Cannelloni z porem i mięsem mielonym Składniki: 2 duże pory 3 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa garść natki pietruszki 2 szklanki bulionu
Delusional Trinemargin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cebula, kiełbasa i koncentrat pomidorowy…!!!! O tak! Smaki dzieciństwa zawsze będą na topie! Duszone do miękkości w połączeni z makaronem ?!? No a jak?!? Wcześniej z chlebem, teraz w połączeniu z makaronem…boVsko
R'n'G Kitchenszklanka (250 ml) letniej wody 1 łyżka margaryny/masła 1 łyżeczka cukru 20 g drożdży 2 łyżki wody do drożdży Lub Ciasto na pizzę Dodatki (ilości wg uznania): kiełbasa chorizo serek mascarpone czerwona papryka (opcjonalnie) sos tabasco ser żółty sos do pizzy Przygotowanie: Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem i pozostaw na około 5-10 minut. Do miski wsyp wszystkie
Malinowo w kuchniciasto – z jajkiem, bez jajka, na maślance. Za każdym razem pierogi ruskie mają inne nadzienie – raz z boczkiem, raz ze skwarkami, ale też z salami, chorizo czy ze swojską kiełbasą. Te są wiosenne – z młodych ziemniaków, pysznego twarogu, pełne świeżego kopru i szczypioru, wzbogacone głębokim smakiem wędzonego bekonu. CIASTO Nie zdarza mi się szykowanie tego ciasta na stolnicy – wszystko robię
Karo in the Kitchenchili z dodatkiem lubczyku nie może nas zawieść. Danie podaję same lub z makaronem ryżowym, ryżem, kaszą, bagietką. Jeśli chcecie, aby danie było mięsne dodajcie swoją miarkę boczku, kiełbasy, drobnych plasterków szynki. Składniki: 350 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku połowa papryczki chili szklanka ugotowanego bobu sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk do smaku łyżka oleju kokosowego - użyłam rafinowanego
Zasmakuj KuchniWeekend majowy za pasem, już niedługo rozpocznie się sezon grillowy. Jeśli chcesz przełamać schemat kiełbasy i karkówki, przyrządź na grillu coś niezwykłego. Moim wyborem jest satay z kurczaka, danie kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Kurczak i sos orzechowy, od którego po prostu nie można się oderwać, to doskonały pomysł na lekką grillową przystawkę. Satay to danie, które znajdziesz zarówno w kuchni
Moja smaczna kuchniabycia w wielu zakładach przetwórstwa żywności, począwszy od masarni (do dziś nie jestem w stanie zjeść flaków!), gdzie mogłam zobaczyć, jak i uczestniczyć, w przetwarzaniu mięsa, w wszelakie wędliny, kiełbasy itd. Widziałam też jak ładnie za pomocą pędzelka nakłada się na mięso taką piękną, ciemno brązową "skórkę", która daje wrażenie, że wędlina była wędzona. Wiem, jak rozpoznać dobrą szynką
SMYKWKUCHNIRobiłam gołąbki z kapusty włoskiej..i zostało jeszcze sporo tej kapusty..więc jest i zupka..oj pyszna była. kawałek kapusty włoskiej biała kiełbasa kilka ziemniaków susz warzywny lub świeże warzywa pokrojone w kostkę śmietana domowa wegeta listek, ziele bulion Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać bulionem, dodać kiełbaskę ,susz warzywny oraz przyprawy.Gotować prawie do miękkości ziemniaków. Dodać posiekaną
Moje domowe kucharzenieOdstawiamy do wystudzenia i następnie odcinamy pokrywkę, wydłubujemy środek i mamy chlebki. ...Rano dla szczelności smarujemy rozbitym jajkiem zapiekamy 10 min. w piekarniku. Chlebki podajemy do obiadu napełnione żurkiem,kiełbasą i jajkiem. Smacznego
chleba naszegoNakisiłam więcej żuru przed Świętami bo lubimy kwaskowe zupy. Na Wielkanoc podałam tradycyjny żurek z kiełbasą , jajkami, czosnkiem i chrzanem. Ale zatęskniłam na takim żurem z dużą ilością grzybów, pachnącym lasem i budzącym drzemiącą we mnie nadzieją na udane tegoroczne zbiory. Pomysł nie czekał długo na realizację i oto jest - żur grzybowy, aromatyczny, pyszny i rozgrzewający. Wolicie bardziej zieloną zupę
Smaczna Pyzaświąt wielkanocnych bez żurku! tak sobie pomyślałam planując tegoroczne gotowanie. Próbowałam wyobrazić sobie smak żuru robionego bez wędzonki i kiełbasy i o dziwo nie miałam z tym problemu. Od razu wiedziałam, że spróbuję wędzony posmak uzyskać używając wędzonej papryki :) Efekt był co najmniej zadowalający!!! Żurek wegański na domowym zakwasie zakwas: 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szkl. przegotowanej
Dzieje kuchennej WiewióryŚwięta Bożego Narodzenia, gdy smakuje najlepiej u boku wszelkiego rodzaju ryb i sałatek. Mi sos tatarski bardzo smakuje podczas letnich posiedzeń przy grillu, jako dodatek do kiełbasy, lub szaszłyka z grilla. Składniki na sos: szklanka majonezu pół szklanki śmietany 18% pół szklanki grzybków marynowanych pół szklanki ogórków konserwowych pół większej cebuli spora garść świeżego szczypiorku sól i pieprz do smaku
NiePieprz.plJest to tradycyjny wielkanocny barszcz z południa Polski domowy zakwas 1 kg żeberek 0,5 kg kości karkowych 0,3 kg kiełbasy wiejskiej 4 białe surowe kiełbaski 6 ząbków czosnku 3 ziela … Czytaj dalej Barszcz wielkanocny na zakwasie
czarrna od kuchni