mąkę ,i energicznie mieszać .Wlewać powoli mleko,doprawić i mieszając zagotować,dodać koperek.Wlożyć do sosu plastry ziemniaków lub polać je na talerzu, podawać od razu z gorącą białą kiełbasą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiŚwięta Wielkanocne za pasem. Jeżeli w ferworze walki o kiełbasę i załatwiania 1000 spraw na ostatnią chwilę zapomnieliście o cieście … mam dla was rozwiązanie. 15 minut ubijania, godzinka w piekarniku i już gotowa piękna baba wielkanocna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tradycyjnie, szybko i pysznie. Za przepis podziękujcie babci Wiktorii " class="wp-smiley" style="height
Kulinarna Patilogiamoże zabraknąć w wielkanocnym menu. Przepisy na te dania są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W moim domu rodzinnym, na stole wielkanocnym, nie może zabraknąć jajek faszerowanych, białej kiełbasy, żurku i smażonego chrzanu. Ale co roku staram się znaleźć też coś nowego co urozmaici ten kanon. Oto moje tegoroczne inspiracje: Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego – zrobię na pewno kilka
Mama z miastaświat te ryżowe gniazdka. A teraz, kiedy święta za dwa dni, przypominam sobie wielki koszyk, z którym mama wyprawiała mnie do kościoła. Było w nim całe wielkie pęto wiejskiej kiełbasy, pół porządnej szynki, jakieś 10 jajek zafarbowanych w łupinach cebuli i obowiązkowo czekoladowe lizaki w kształcie zająca, które dostałam w paczce z zagranicy. Koszyk był przykryty wykrochmaloną białą serwetką, którą
bistro mamaprzeciśnięty czosnek. Po 20 minutach wsypujemy majeranek. 3. Kiedy schab będzie wystarczająco miękki wlewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. 4. Żurek podajemy z jajkami. Wedle upodobań dokładamy ulubioną kiełbasę. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Zupy Tagged: czosnek , fit , schab , Wielkanoc , wieprzowina , żurek
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyrównież z propozycji na dania mięsne, w tym oprócz bardzo prostego przepisu na kaczkę pieczoną w rękawie znajdziesz bardzo niekonwencjonalne rozwiązanie – tartę o smaku świątecznego żurku z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem , bo przecież smak Wielkanocy to smak żurku? No jasne A może tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty? W PDF Wielkanoc
Eat me! Fit me!obiadu. Najlepiej nadają się wąziutkie kiełbaski (przypominające parówki); jeśli mamy tradycyjne laski należy je przekroić wzdłuż. Polecam serdecznie; życzę smacznego i lecę do mazurków :) składniki: ok 300 g białej kiełbasy parzonej ok 500 g ugotowanych ziemniaków żółtko łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka masła sól, gałka muszkatołowa do smaku ponadto: mąka pszenna do formowania krokietów tłuszcz do smażenia Ziemniaki
6nieboJajka, żur, biała kiełbasa, mazurek, babka – zwykle goszczą na większości polskich stołów. Jednak to nie koniec. Okazuje się, po raz kolejny, że kuchnia regionalna w Polsce jest bardzo inspirująca
Na moim stolemiłośników chrzanu i ćwikły, którzy nie wyobrażają sobie Świąt Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy z chrzanem. Lekka nuta jabłka, łamie ostry smak chrzanu ale też nie zabiera jego "chrzanowości". Spróbujcie! Składniki: - 90-100g chrzanu - 1 twarde jabłko - 1 ugotowane żółtko Żółtko rozgnieść widelcem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie
CookYourselfzbyt pospolite na tą okazję, ale w takim wydaniu jak poniżej na pewno zaskoczy domowników i gości. To połączenie mięsa drobiowego z wieprzowym (mięso jak na domową białą kiełbasę) oraz orzechów. Wszystko zawinięte w małe roladki. Po prostu pyszne. A jeśli lubicie odejśc od tradycji jeszcze bardziej i chcielibyście podać w święta coś bardziej "egzotycznego" proponuję roladki z sosem
Bon appetit mon amiemarchew zmięknie dolewamy mieszankę z żurkiem i gotujemy. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem , opcjonalnie zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo lub ugotowaną białą kiełbasą
Bon appetit mon amiedzwonek, jeśli chcecie, aby Was świąteczny żurek był najlepszy z najlepszych! Już nie mogę się doczekać, kiedy spróbuję pysznego, kwaśnego żurku z dużą ilością majeranku, z jajkiem i białą kiełbasą :) Składniki: - 6 łyżek mąki żytniej razowej 2000 (100g) - 3 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 8 ziaren pieprzu - 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody Wszystkie
CookYourselfkaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami
karmelowyBezglutenowe święta to nie problem. Nawet żurek, tradycyjnie podany na śniadanie z domową białą kiełbasą jeśli się postaramy może być bezglutenowy, gdy wymaga tego nasza dieta. Wystarczy użyć mąki ryżowej a będziemy mieć pyszną zupę, której nie może zabraknąć na naszym wielkanocnym stole. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCześć Wielkanoc to dla mnie święta, które oprócz jajek, białej kiełbasy i sernika kojarzą mi się także z różnego typu galaretami. Alternatywą dla tradycyjnych nóżek w galarecie (i to zdecydowanie szybszą alternatywą, jest szynka w galarecie. Szynka w galarecie Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, dekoracyjną miskę lub formę do pieczenia babki, kubek, ewentualnie płaski talerz lub półmisek
blog.moje-pasje.info