kiełbasa - 10546 przepisów (strona:515/704)

Forszmak 117

jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki

To co kocham
Pasztet z królika 168

Kuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy

To co kocham
Surówka z sałaty lodowej na zielono 224

sałaty lodowej i dużej ilości zieleniny w postaci koperku i szczypiorku. Smaku dodaje również sos vinegret musztardowy. Taka surówka najlepiej smakuje z mięsem czy kiełbasą z grilla, albo z samymi jajkami. Jeśli zamiast sosu vinegret wymieszamy sałatę z zimnym jogurtem to wyjdzie zielony chłodnik idealny na upały. Składniki: • 1 mała sałata

To co kocham
''Bigos'' z ogórkami kiszonymi i pieczarkami 438

Bigos'' z ogórkami, pieczarkami i kiełbasą, to danie bardzo proste w przygotowaniu. Jego przyszykowanie zajmuje niewiele czasu, w przeciwieństwie do bigosu z kapusty kiszonej, który najlepiej smakuje wtedy, kiedy jak najdłużej go dusimy. Porównanie tej potrawy z warzyw do bigosu wynika z jej kwaśnego smaku, który zawdzięcza ogórkom kiszonym. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Pizza pełnoziarnista z dziczyzną 131

pogoda nie zachęcała do wyjścia z domu, padło hasło - gotujemy. Szybki rzut oka do lodówki i szafek... Pizza - na to zawsze mamy ochotę. Tym razem wiodącym składnikiem została kiełbasa z dzika, co z połączeniu z serami, papryką i rukolą stworzyła pyszną kompozycję

Milion Smaków
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 150

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.  Namoczoną siatkę wieprzową rozkładamy na desce do krojenia, nakładamy na nią czarną kiszkę (około 100 g) po czym zawijamy w otrzewnej formując kiełbasę. Smalec rozgrzewamy na szerokiej patelni i podsmażamy otrzewną do koloru złotego brązu, po czym przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Ugotowane i bardzo dokładnie odparowane ziemniaki łączymy

Wiem co jem
Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 185

mleko, a jajka jeść można w liczbie nieprzekraczającej 5 sztuk tygodniowo. Dozwolone są mięsa praktycznie każdego rodzaju, pod warunkiem ograniczenia tłuszczów zwierzęcych (czyli odkrawamy paski tłuszczu na szyneczce, unikamy kiełbas czy karkówki) oraz wszystkie ryby. Dopuszczalne są również sery, najlepiej takie o obniżonej zawartości tłuszczu. Oprócz białek wolno nam spożywać także tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, orzechy, produkty sojowe, oleje

Proste-przepisy.pl
Paprykarz z kurczaka 175

Paprykarz z kurczaka w mojej wersji w smaku przypomina leczo, choć nieco delikatniejsze, bo nie ma kiełbasy a jest drobiowe mięso:). Bardzo rozgrzewające i zarazem delikatne danie. 500g filetów z kurczaka 3 papryki 2 cebule 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej 1. Filety, papryki i cebulę kroimy

Szefowa kuchni
Jajecznica z kaszą bulgur 225

Dzisiaj kolejna propozycja na poranną jajecznice. Polecam naprawdę pyszna :) Składniki (na 2 osoby): Kawałeczek kiełbasy chorizo pokrojonej w kostkę garść pokrojonego szczypiorku 1/2 czerwonej papryki drobno pokrojonej 1/2 miseczki drobnej kaszy bulgur sól, pieprz i curry wedle uznania 3 jajka Wykonanie: Chorizo podsmażamy na patelni, jak się ładnie zarumieni dodajemy paprykę i chwilkę razem smażymy.  Naszą kaszę zalewamy zagotowaną

Moje pyszne gotowanie
Zupa ziemniaczana z awokado. 202

Zupa ziemniaczana, jaką pamiętam z dzieciństwa była dość zawiesista, zagęszczona zasmażką, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, często doprawiona majerankiem. Moja wersja jest nieco inna. Na początku miałam nawet obawy, że wyjdzie mi ciut mdła, ale tak się nie stało. A to za sprawą cytryny, istotnego składnika tego dania. Podawałam z awokado pokrojonym w kostkę, mąż miał wersję wzbogaconą o grzanki

zadanie-gotowanie
Boczek gotowany – kuchnia podkarpacka 302

kupionego w sklepie, ale najlepszy jest swojski wędzony boczek. Podczas świniobicia zatrudnia się masarza, który nie tylko „rozbiera” mięso, czyli porcjuje je odpowiednio, ale też przygotowuje różne rodzaje wędlin – kiełbasy, kaszanki, tzw. zajączki, salcesony, wędzonki, boczek. Większość z tych wędlin wędzona jest w przydomowych, prowizorycznych wędzarniach. Zarówno rozbiór mięsa, jak i przygotowanie i wędzenie wędlin zajmuje sporo czasu. Wynajęty masarz

Trzeci talerz
Kociołek ranczerski z kurczakiem i fasolą. 239

Potem pojawia się myśl, że może jednak jest jakaś granica. U mnie pojawiła się stosunkowo szybko, ale jeśli macie w szafce jeszcze dodatkową puszkę kukurydzy, a w lodówce kawałek kiełbasy, to... do kociołka! Składniki: 400 - 500 g filetów z udek kurczaka 1 cebula 4 plastry wędzonego boczku 10 małych pieczarek 1 słodka papryka (w dowolnym kolorze) 1 puszka fasoli (dowolnej

zadanie-gotowanie
Pizzerinki 221

zawijańców dowolne..Można zrobić tradycyjnie pizzę.. 6 dkg drożdży 1 szkl. mleka szczypta cukru 1  łyżeczki soli 3 ,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju dowolne dodatki:kiełbasa, ser żółty , ketchup Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Fasolka po bretońsku 187

Mamy chłodne już dni, nawet można  rzec że zimne wrr. Fasolka po bretońsku was nasyci i ogrzeje.   Składniki: 300 g fasoli Jaś   2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam mięsko wieprzowe 150 g mięsko wołowe 150 g  koncentrat pomidorowy 150 g łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku

Różowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję