kiełbasa - 10142 przepisów (strona:521/677)

Żurek nie żurek 128

jeśli potrzeba. Krok 5. Dodać cukier i chrzan  ,zamieszać . Na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny . Gotować jeszcze ok 5 minut . Podawać z jajkiem gotowanym na twardo , białą kiełbasą lub z grzankami

Eli Gotowanie
Ćwikła 121

moim domu na stole świątecznym ważne miejsce oprócz żurku ,białej kiełbasy i mazurka ,zajmuje ćwikła. Taki niepozorny dodatek a nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Robię ją według receptury jaka w naszej rodzinie jest od co najmniej 100 lat . Banalnie prosta i łatwa . Składniki 5 dużych buraków 1 korzeń chrzanu ok 25 cm ( może być starty chrzan ok 200g

Eli Gotowanie
Francja: Clafoutis z wiśniami 169

oprószone lekko cukrem pudrem.  Można też troszkę poszaleć i przygotować je w nieco innej wersji, na przykład z malinami, jagodami, morelami czy winogronami, a nawet z pomidorkami koktajlowymi, kiełbasą czy żółtym serem, ale to już nie na słodko, tylko w wersji wytrawnej, która też ma swoich zwolenników. Ja proponuje dziś Wam wersję klasyczną na słodko, w dodatku urozmaiconą

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Spaghetti alla bolognese 140

miasta Bolonia na północy Włoch, a jego podstawą jest mielone mięso (najczęściej wieprzowe albo wołowe) oraz pomidory i bazylia. Można też zgodnie z własnym upodobaniem dodać do niego kiełbasę (tradycyjnie mortadelę), boczek, rozmaite warzywa, oliwki bądź czerwone wino. Największym sekretem tego sosu jest długie gotowanie, najlepiej przez 2-3 godziny i jak to zwykle bywa z sosami, najlepiej smakuje

Przepysznik - BLW i nie tylko
Grillowane banany z imbirem, miętą... 95

Sezon grillowy w pełni, ale wszyscy grillują kiełbasy i mieso a ja postanowiłam na ruszt rzucić banany. Czyli tropikalnie w polskim wydaniu ;-) Banany oczywiście najlepiej smakują na ciepło ale sami spróbujcie ;-)         Składniki na trzy porcje;   3 banany 3 kostki czekolady 3 łyżeczki miodu (ja uzyłam syropu z mniszka lekarskiego) startą łyzeczke świeżego imbiru 1 łyzeczka

Radość kipiąca uśmiechem.
Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara 135

końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 duże jajka 1 1/2 szklanki startego sera Manchego (lub innego sera żółtego) mielony pieprz 150-200 g spaghetti 1 szklanka hiszpańskiej kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, najlepiej wędzonej starta skórka z 1/2 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Ugotuj spaghetti zgodnie

karmelowy
Leczo bezmięsne 185

kolejnych 15 minutach dodałam ogórki kiszone, sól, pieprz i odrobinę cukru oraz gałki muszkatołowej. Leczo dostało jeszcze 10 minut kąpieli i gotowe. Wielbiciele mięsa mogą dodać boczek wędzony lub kiełbasę. Jednak taka wersja zniknęła szybko i naród domaga się jeszcze Smacznego! Post Leczo bezmięsne pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Sałatka warzywna tradycyjna 131

rekompensuje nam efekt smakowy. Sałatka warzywna doskonała jako dodatek do śniadania , obiad i kolację . Sałatka bardzo uniwersalna, można ją dodać na kanapkę, do wędliny, mięs na zimno, grzanej kiełbasy i jak jeszcze kto woli. Warzywa to źródło samych pozytywnych skutków, dostarczamy sobie witamin, regulujemy pracę organizmu i poprawiamy sobie samopoczucie. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki 2 słodko – kwaśne jabłka

Smaczne Potrawy
Placki Ziemniaczane Na Bogato ! 133

dodatkami na które raz na jakiś czas można sobie pozwolić ;) Na około 10-12 placków potrzebujemy: 4-5 średnich kartofli startych na tarce na małych oczkach pół laski kiełbasy dobrze uwędzonej ( ja kupuje zawsze wiejską tradycyjną ) kawałek boczku około 10-15 dkg dupka średniej cebuli 1 jajko 2-3 łyżki maki pszennej sól i pieprz do smaku natka pietruszki Zaczynamy

Gotowanie...to proste !
Fasolka szparagowa po bretońsku 100

asolka szparagowa po bretońsku Normal 0 21 Na dno rondelka wlać oliwy na to wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek dobrej pokrojonej kiełbasy lub boczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować

Smaki Przyprawy i Kolory
Paella 165

kulinarnych. Tematem była kuchnia hiszpańska. Zrobiliśmy Paellę i kilka innych świetnych dań, o których napiszę w innych postach. Składniki: 300 g ryżu arborio, 4-6 udek kurczaka, 100 g kiełbasy chorizo, 200 g krewetek (oczyszczonych), 200 g muli, 1 czerwona papryka, 6 ząbków czosnku, 1 średni cebula, szczypta szafranu, 400 g pomidorow z puszki, 1 cytryna, 600 ml bulionu warzywnego

Smaki Przyprawy i Kolory
Fasolka szparagowa po bretońsku 124

rondelka wlać oliwy na to wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek dobrej pokrojonej kiełbasy lub boczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka

Smaki Przyprawy i Kolory
Karkówka z grilla. 120

Sezon letni kojarzy mi się z grillowaniem i przyznać się muszę, że z wielką niecierpliwością na niego czekam. Karkówka, oprócz tradycyjnej kiełbasy jest moją ulubioną potrawą z grilla. Składniki: pokrojona na plastry karkówka marynata : 2xprzyprawa do grilla, 2łyżeczki majeranku, 2łyżeczki vegety, wyciśnięty ząbek czosnku, olej. Przygotowanie: Przygotować marynatę: wszystkie składniki wymieszać. Oleju dodać tyle by marynata była dość płynna.Rozbite

W kuchni u Moniki
Leczo na zimę w słoiku 128

odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy słoiki w temp pokojowej aż do całkowitego wystudzenia, a dopiero później przekładamy do spiżarni bądź piwnicy. Do tak przygotowanego "słoika" wystarczy dodać odrobinę przysmażonej kiełbasy lub mięsa, ja dodałam również pieczarki. Nie trzeba nawet wiele doprawiać. Jeden słoik spokojnie wystarcza na dwie/trzy osoby

Kuchnia w czekoladzie