gotowanej cukinii, jednak wszyscy zawsze zajadali, aż miło. Teraz sama przygotowuję leczo, zupełnie inaczej niż Babcia, po swojemu, ze składników, które najbardziej lubię. Często dodaję pieczarki, czasem kawałek kiełbasy, zwykle jednak leczo jest wegetariańskie. Polecam ten przepis, jest pełen smaku! To świetny sposób na lekki, dietetyczny obiad. Składniki: 3 duże, czerwone papryki 2 średnie cebule 200g pieczarek 1 nieduża
Cakes By KejtSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula kilka plastrów kiełbasy żywieckiej (lub innej podsuszanej) pół szklanki żółtego startego sera 3 łyżki fety 4 łyżki sosu pomidorowego plus połowa papryczki chili sól, pieprz jajko siemię lniane mielone Wykonanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy. Posmaruj je sosem pikantnym pomidorowym wymieszanym z fetą, połóż cebulkę pokrojoną w cienkie piórka
Zasmakuj KuchniSkładniki: makaron penne 1 opakowanie, kapusta kiszona 1/2 kg, woda 1 litr, kminek cały 1,5 łyżki, cukier 1 łyżka, słonina 15 dag/wędzona, kiełbasa śląska 4 sztuki, cebula 1 większa, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka makaron penne ugotować w osolonej wodzie na "al dente" i odcedzić na durszlaku i przelać
W Mojej Kuchni Lubięukraińskiej i litewskiej. Co prawda jest trochę czasochłonna, ale efekt - powinien wszystko wynagrodzić. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 15 dag wędzonego boczku (można dodać kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: jelita wieprzowe Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki
Di gotujenami majówka, pogoda dopisała, sezon grillowy możemy więc uznać za otwarty. Grillować możemy oczywiście kiełbasę, karkówkę czy inne mięsa. Ja w zgodzie z tematyką bloga proponuje coś lżejszego, ale wcale nie mniej smacznego. Przygotowałam dla Was przepis na cytrynowe piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw w ostro-słodkiej marynacie. CYTRYNOWY KURCZAK 5 filetów piersi z kurczaka 1/5 szklanki oleju
Powiedz dietom nierodziną czy przyjaciółmi. W taki sposób można rozkoszować się pysznym jedzeniem, które jest przecież nieodłącznym elementem grillowania. Według badań, w Polsce najpopularniejszą potrawą z rusztu jest kiełbasa, warzywa są na samym końcu i stanowią tylko 3 % spożywanych produktów. W tą majówkę możemy to zmienić, więc odpalmy nasze wegańskie grille! W tym wpisie przedstawiam
wegujemyaromatyczny. W moim sosie wyraźnie czuć czosnek, oregano i bazylię, które idealnie podkreślają smak pomidorów. Sos jest idealny do domowej pizzy, ale też sprawdza się do grillowanego mięsa czy kiełbasy, więc jeśli wybieracie się na majówkowe grillowanie koniecznie spróbujcie. SOS/ BAZA do PIZZY Składniki: 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka
Bon appetit mon amiewszelkie imprezy,spotkania towarzyskie,a nawet jako obiad,kolację czy śniadanie w pracy. Składniki: 1 opakowanie tortellini z mięsem 2-3 pomidory 20-30 dag szynki lub dobrej kiełbasy szynkowej(drobiowa) 1 cebula 1 pęczek szczypiorku Sos: kubek śmietany 18% 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu (u mnie jabłkowy) 6 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku sól
Niespełnione zdolności kulinarneUwielbiam młodą kapustę! Nie ważne czy z pieczarkami i cebulą, z pomidorami i kiełbasą, z koperkiem i śmietaną , czy też jako poczciwy colesław z młodej kapusty . Nawet gołąbki z młodej kapusty smakują wyjątkowo, nie wspominając już o kapuśniaku . Dlatego, gdy tylko zacznie się sezon, wcinamy kapustę kilka razy w tygodniu. Jeśli nie macie pomysłu
Rozpustne gotowaniezupy. Będzie klasyka w postaci sosu holenderskiego, ale też podkręcona. Dla wielbicieli grillowania – obtoczcie szparagi w oliwie, posólcie i oprószcie pieprzem i grillujcie, sprawdzi się jako dodatek do kiełbasy czy innej karkówki. Zaczyna się sezon – jedzmy szparagi! Post Jak obrać i ugotować szparagi pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenformujemy kuleczkę)i składamy pierożka,widelcem pomagam sobie skleić pierożka.Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju.Kiedy pierożki wypłyną na wierzch wiadomo , że są już dobre. Krok 4 Kiełbasę kroje drobno i smażę, polewam ugotowane pierożki
Różowa kuchniasosu, który (jeśli wypróbujecie przepis) będzie Wam towarzyszył w większości imprez plenerowych. Każdy z moich gości był nim zachwycony, sos pasuje również do większości serwowanych na grillu potraw (do kiełbasy, mięsa czy warzyw). Jego plusem jest również to, że można zamknąć go szczelnie w słoiczku i schować do lodówki "na potem." :) Kolejną zaletą sosu jest fakt, że główny przepis można
Garniec MagalieLekka, kolorowa sałatka idealna na wiosenne śniadania, kolacje lub jako dodatek do kiełbasy i mięsa z grilla :) Składniki na 2 porcje: kilka garści roszponki 1/2 kostki sera feta 1 papryka pomarańczowa 10 kolorowych pomidorków koktajlowych 3 kromki ciemnego pieczywa szczypiorek dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 niepełna łyżka ksylitolu lub cukru mieszanka ziół sałatkowych czarnuszka
Ze smakiem i z pasjąGrillowane koreczki z szparagami, przygotowanie ich nie zajmuje wiele więcej czasu niż ponacinanie kiełbasy na grilla a tym zmieniamy swojego grilla z rutynowego na oryginalnego. Składniki : Opakowanie boczku w cienkich plastrach Szparagi zielone 2-3 większe ziemniaki Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i kroimy w grube pół-plastry (zob. zdjęcie). Zagotowujemy i gotujemy w osolonej wodzie nie więcej niż 3 minuty. Odcedzamy
Mechanik w kuchnismaczne i aromatyczne Składniki główka młodej wiosennej kapusty białej 2 łyżki oleju rzepakowego 200 g piersi z kurczaka, może być więcej/mniej ,możesz dać wiejskiej kiełbasy, boczku , jeśli lubisz 2 czerwone cebule, raczej małe 1 pęczek koperku sól i pieprz do smaku 4 łyżki passaty pomidorowej i kilka pomidorów suszonych Poszatkuj kapustę i zlej wrzątkiem, duś do miękkości
Z Kuchni Do Kuchni