kiełbasa suszona - 1000 przepisów (strona:34/67)

Puszysta pizza! 268

ilość według zapotrzebowania): tarta mozarella ser typu camembert - pokrojony w plastry salami - w plastrach kiełbasa jałowcowa - pokrojona w plasterki ananas - w kawałkach papryka - pokrojona w paseczki kilka pieczarek - pokrojonych w plasterki inne ulubione dodatki takie jak, np. szynka, oliwki, pomidorki koktajlowe czy świeża mozarella suszone oregano do posypania pizzy Ciasto: Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i całość zalewamy

Ratunku obiad
Domowa grochówka z kiełbasą 191

pyszna. Z pajdą świeżutkiego chleba tworzy idealny duet! Składniki: 800g wędzonych żeberek 750g fasoli "Jaś" 1 kg kiełbasy np. podwawelskiej 100g kabanosów wieprzowych 3 duże marchewki 2 duże pietruszki ½ korzenia selera 3 ząbki czosnku 7 ziemniaków 1 małe opakowanie suszonego majeranku sól, pieprz 3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego ok 4 litry wody Sposób(...)wodą i wrzucamy przepłukany pod zimną wodą groch "Jaś". Dodajemy także liście laurowe i ziele angielskie. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę oraz seler. Kiełbasę i kabanosy kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, na dwóch łyżkach oleju. Rumiane dodajemy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy obrany czosnek, zalewamy kilkoma chochelkami gotującej się

Kuchnia w czekoladzie
LAZANKI Z CHORIZO I KOPCZYKIEM Z SEREM FETA 123

Polecam ! ------------------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut ------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 400g makaronu łazanki (np. Lubella) 400g hiszpańskiej kiełbasy chorizo opakowanie sera feta (ok. 270g) 12 plastrów pomidora 2 cebule 2 ząbki czosnku mała puszka zielonego groszku 3 łyżki łagodnego keczupu sól pieprz suszona bazylia oliwa z oliwek  natka pietruszki do dekoracji posiekany szczypiorek do dekoracji dodatkowo: napój z soku(...)marchwiowego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Łazanki gotujemy al'dente , wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Krok 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę chorizo, pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, zasmażamy, aż cebula lekko się zrumieni, dodajemy keczup i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu - do połączenia smaków. Dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek oraz

Moja Książka Kucharska
SCHABOWE ROLADY Z SEREM, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 194

farsz.  Na blogu znajdziecie  roladki schabowe z szynką parmeńską i brokułami ,  duszone roladki ze schabu z białą kiełbasą ,  rolady ze schabu a'la zrazy , a dziś zapraszam na rolady nafaszerowane serem, szynką i suszonymi pomidorami.  Baaardzo nam smakowało ;-)  Składniki: 800g schabu bez kości 3 plastry żółtego sera 3 plastry szynki 80 g suszonych

Walijskie Pichcenie
Żurek 160

zakwasu żytniego z tego przepisu• 2 litry bulionu• 500 g surowej białej kiełbasy, dodatkowo kiełbasy wiejskiej wędzonej• 3 ząbki czosnku• 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka jeśli lubicie• 2 łyżeczki suszonego majeranku• około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu• 4 łyżki śmietany 30% oraz łyżka mąki pszennej graham 1850  Młyn KopytowaDo podania:• dwie łyżki ziaren prażonych

Z Kuchni Do Kuchni
Pomidorowy makaron ze schabem i chorizo - Pudliszki - pomidorowe inspiracje / mięso 171

cytryny Przygotowanie : Rozgrzać oliwę, schab pokroić w mniejszą kostkę, przyprawić według uznania. Przesmażyć, dodać plasterki chorizo. Całość poddusić razem z suszonymi pomidorami. Dodać czosnek, cynamon oraz cukier. Koncentrat wymieszać z szklanką wrzątku, dodać do mięsa i kiełbasy. Całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z sosem. Posypać ziołami. Całość tuż

Magiczne Życie Marty
Młoda kapusta zasmażana 118

moja propozycja na jutro:) Składniki : główka białej, młodej kapusty 1-2 cebule masło klarowane koper kilka plastrów kiełbasy lub boczku, ale niekoniecznie sól, pieprz, czerwony ocet winny, ewentualnie łyżka przecieru pomidorowego mąka, cukier marchew i pietruszka ( można użyć garść  suszonych) Przygotowanie : Kapustę pozbawioną zbędnych liści kroimy nożem, raczej grubo Myjemy i wrzucamy pokrojoną na wrzątek, chwilę gotujemy(...)przykryciem i odcedzamy najlepiej na durszlaku Wlewamy ponownie około szklanki wody, dodajemy ewentualnie suszone warzywa, pokrojoną cebulę i wsypujemy kapustę, jeśli dodajemy młode, świeże warzywa to ścieramy na tarce i dodajemy je gdy kapusta lekko zmięknie Kiedy kapusta jest prawie miękka, ale jeszcze chrupka dolewamy około 2 łyżek octu, (wtedy też można dorzucić łyżkę koncentratu pomidorowego, albo dodać więcej

Proste Potrawy
Gulasz z kiełbasą i soczewicą 167

trochę zmienioną wersję ale równie smaczną. Składniki: 500 g kiełbasy (śląska, podwawelska itp) 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka 3 średnie ziemniaki  1 szkl passaty pomidorowej 1 szkl bulionu warzywnego  2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka suszonych pomidorów (można kupić w ale -raj) 1 łyżeczka papryki(...)Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni.  Na tej samej patelni podsmażyć cebulę po chwili dodać czosnek i chwilkę podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni. Dodać marchew, pietruszkę, paprykę i dalej podsmażać około 8-10 minut by wszystkie warzywa ładnie się podsmażyły. Wlać bulion, passatę pomidorową, dodać ketchup, suszone

Ala piecze i gotuje
Bigos z kapusty mieszanej 235

moja ulubiona wersja bigosu. Mieszana kapusta z kiełbasą - szybka do przygotowania i smaczna:)Składniki:1 kg kapusty kiszonej1 główka kapusty białej3 laski kiełbasy3 cebulesól, pieprzkoncentrat pomidorowyziele angielskieliść laurowykminek10 suszonych śliwekodrobina ostrej i słodkiej paprykikilka kulek jałowcaSposób przygotowania:1. Kapustę kiszoną opłukać, jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać ją 2-3 szklankami wody, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i pokrojone(...)kapustę poszatkować, włożyć do osobnego garnka, posolić i wlać odrobinę wody, gotować do miękkości. Obie kapusty połączyć.3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do kapusty. Dodać też kminek.4. Kiełbasę pokroić w półplasterki, obsmażyć na rumiano i dodać do kapusty.5. Do kapusty dodać koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy i jeszcze chwilę dusić.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Leczo z cukinią 753

formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie w domu typowymi dodatkami są cukinia, pieczarki i kabanosy. Oczywiście możemy zrezygnować z dodatku mięsnego i otrzymać danie wegetariańskie. Leczo kochamy z wielu powodów. Przede wszystkim jest jednogarnkowe (danie(...)kartonik krojonych pomidorów z dodatkiem czosnku (ok. 400-500 g) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska, świeżo mielony pieprz olej do smażenia kabanosy wieprzowe lub dobrej jakości kiełbasa Warzywa kroimy: obrane cebule w półplasterki, obrane pieczarki w ćwiartki lub plasterki, a obraną (lub nie) cukinię i wszystkie papryki

Poezja smaku
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 226

chwili :)  Składniki zupy: średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej 1/2 kg dobrej kiełbasy (np. śląskiej) - ja użyłam ok. 30 dkg parzonej szynki 3 średnie marchewki 3-4 średnie pietruszki kawałek selera 1 kg ziemniaków garść suszonych grzybów (u mnie było ich tylko kilka, niestety) sól, majeranek,  2-3 listki laurowe 5-7 ziaren(...)porcji rosołowej, pokrojonych w kawałki warzyw, ziela angielskiego i liści laurowych, ugotować wywar. Przecedzić. Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę.  Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka smalcu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klasyczna fasolka po bretońsku 174

razem zagościła na naszym stole fasolka po bretońsku. Składniki: - 500g fasolki "Piękny Jaś" - 300g boczku wędzonego - 350g kiełbasy - 1 duża czerwona cebula - 800 ml przecieru pomidorowego - 3 ząbki czosnku - liść laurowy - 4 ziela angielskie - sól, pieprz - 2 łyżki suszonego majeranku Sposób przygotowania: Fasolę zalewamy zimna wodą (cała ma być pod wodą) i odstawiamy na noc.  Następnego dnia wylewamy(...)gotujemy do miękkości przez około 1,5 godziny.  Boczek topimy. Na powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę.  Dodajemy wszystkie składniki do garnka z fasolą, zalewamy przecierem pomidorowym i gotujemy przez kolejne 20 minut.  Doprawiamy majerankiem i pieprzem. Uważajmy na sól gdyż boczek wędzony

Pan i Pani Smith w kuchni
1518. Zawijaski z kiełbasą i różowym sosem 292

zdjęciu może za bardzo tego nie widać..ale wpis dodaję do Różowego Tygodnia 2013. 25 g drożdży suszonych 25 g mleka w proszku 50 dkg mąki 1 jajko szczypta soli 250 ml ciepłej wody plasterki kiełbasy, szynki itp jajko  2 łyżki wody majonez ketchup czosnek W głębokim naczyniu rozpuścić w ciepłej wodzie drożdże. Wsypać mleko w proszku

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i fasolą w sosie śmietanowo pomidorowym 190

niedroga.  Składniki: 200 g makaronu gigaton (duże rurki), 2-3 szt. kiełbasy krótkiej Nove – produkt wsparła Natura, 1 puszka fasoli czerwonej, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 duża biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, ¼ łyżeczki cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii, 150 ml śmietany 18%, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ponadto: ser żółty(...)pietruszka zielona. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pod koniec cukier i szczyptę soli. Kiełbasę kroimy na mniejsze dowolne kawałki, mogą być plastry. Do przecieru pomidorowego dodajemy śmietanę, 50 ml wody, podsmażoną cebulkę, pieprz, bazylię, sos sojowy i całość mieszamy za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku, tak aby wyczuwalny był smak słony i pieprz

Moniki Smakołyki
Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie 165

Salisiccia, surowa, aromatyczna włoska kiełbasa, która u mnie ma wszechstronne zastosowanie. Idealna na sos do makaronu, do mięsnego ragu czy choćby usmażona z cebulką. Nie tak dawno przyrządziłam salsiccia z portabello . Lubię również risotto z salsiccia . Nawet ugotowałam gołąbki z salsiccia ! Klopsiki z salsiccia już kiedyś robiłam, ale do dzisiejszych klopsików użyłam jedynie samej salsiccia i mówię wam wyszły przepyszne(...)mięsnego bulionu, skoncentrowanego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka uprażonego i zmielonego rzymskiego kminu ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego 1 łyżeczka suszonego oregano sól do smaku 2 kulki mozzarella 4 łyżki utartego manchego sera świeże oregano do posypania Surową kiełbasę wyciśnij z flaków do miski. Dodaj resztę składników i wyrób luźny farsz. Jeśli użyjesz bułkę namocz ją w śmietanie. Uformuj

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania