laska chudej kiełbasy 4 małe czerwone cebule, np. czerwonych przekrojonych na pół 1 średni bakłażan ok. 250 g średnich pieczarek sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła do pizzy kilka łyżek słodkiego sosu chili 2-3 łyżki oleju Marynata do karkówki: 2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny 1 łyżka musztardy 1 łyżka dowolnego oleju 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pół szklanki(...)pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pokrojone w kostkę mięso zalać marynatą, wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę. do lodówki. Bakłażany pokroić w grubą kostkę, obraną cebulę, kiełbasę i cukinię w grube plastry, śliwki przekroić na pół i wypestkować, a pieczarki oczyścić i odciąć trzonki. Kawałki mięsa, kiełbasę, pieczarki i warzywa nabijać na przemian na patyczki do szaszłyków. Całość
Czerwień i błękitłopatka,szynka surowa, karkówka) 40 dkg świeżej słoniny 4 - 5 dkg peklosoli ( możemy ją kupić w sklepie spożywczym ) 4 dkg cukru 1 średnia główka czosnku pieprz czarny mielony majeranek ( suszony ) 1/2 łyżeczki mielonych ziaren jałowca około 3 - 4 metrów jelit wieprzowych (można kupić w masarni lub zamówić przez internet np. na Allegro ) Sposób wykonania : Mięso i słoninę mielimy przez(...)dodajemy peklosól,czosnek,cukier oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu ( 4-6 C ). Jelita moczymy w letniej wodzie 2 godziny przed nadziewaniem kiełbas. Na maszynkę zakładamy lejek do kiełbas,nakładamy na niego jelito uważając ,aby go nie uszkodzić. Masę kiełbasianą wkładamy do maszynki i nabijamy ją jelita. Następnie wędzimy około 4 godzin
Przepisy i porady kulinarnezaskoczycie rodzinę czy gości. SKŁADNIKI: 5 bułek kajzerek 2-3 jajka szynka lub kiełbasa łosoś wędzony papryka po 1/2 każdego koloru kawałek cukinii lub bakłażana 15 dag. startego na grubych oczkach sera żółtego szczypiorek koperek pomidor przyprawy: sól, pieprz, lubczyk suszony WYKONANIE: bułki ściąć od góry, wydrążyć, jajka rozkłócić, dodać przyprawy, paprykę pociętą w paski, cukinię
Kuchnia BeatySkładniki: 400 g mąki tortowej 50 g leśnych suszonych grzybów 4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 30 g drożdży ok 250 ml ciepłej wody kilka plasterków salami por, czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy malutki koncentrat pomidorowy żółty ser szczypta tymianku, imbiru, lubczyku, cząbru, pieprzu, chilli Przygotowanie: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości. Mąkę przesiać
Gaździnka warzychudych żeberek wieprzowych 120g wędzonego boczku 3-4 dobre białe kiełbasy (400g) 400ml zakwasu na żurek 2 średnie marchewki (250g) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 czubate łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól (ok. 2 łyżeczek) Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy(...)mięsem dodajemy marchewkę, por, seler oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na dość małym ogniu, pod częściowym przykryciem przez 2,5 godziny. W międzyczasie przygotowujemy białą kiełbasę. Umieszczamy ją w garnku z chłodną wodą i zaczynamy podgrzewać, ale nie gotujemy. Biała powinna się sparzyć, a gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia – należy usunąć szum. Sparzoną białą
Kulinarna PokusaJaracz Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka , szynka surowa ) Fot. Kszysztof Jaracz 80 dkg świeżej słoniny 3 dkg soli peklowej 5 dkg cukru 5-6 ząbków czosnku 1/2 łyżki suszonego majeranku pieprz mielony sól Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno posiekać. Zmielone mięso, słoninę , pokrojony czosnek, cukier oraz sól peklową wsyp(...)garnku, zimne ponownie pasteryzuj po 24h ( 40 minut ). Tak za pasteryzowane mięso przechowuj w lodówce przez kilka tygodni. Po otwarciu słoika pięknie pachnie i wybornie smakuje ! Lepiej niż tradycyjna kiełbasa w jelicie. Rada : Po kolejnych 24 godzinach można pasteryzować jeszcze raz przez 30 minut. Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi aż 6 miesięcy i można go przechowywać bez lodówki . Pasteryzacja
Przepisy i porady kulinarneobłędną pizzę. Przyznaję, że chciałam połączyć chorizo z figami ale na to jeszcze będzie czas. Figi zostały zjedzone przed upieczeniem pizzy. Ich słodycz świetnie zagrałaby z ostrą kiełbasą chorizo. Znalazłam coś innego dla zrównoważenia smaków i ostrości chorizo – mascarpone. Pomysł genialny więc odrazu musiałam się z nim z Wami podzielić Skorzystałam z przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya(...)pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 1 żółta cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki: kiełbasa chorizo mascarpone Wykonanie: Ciasto: Przygotuj
Moja pasja smakupewno zagości na naszym stole... Co ciekawe norweska kolacja wigilijna wcale nie jest postna, tak jak nasza. To duża pokusa, zwłaszcza, że sklepy już od miesiąca kuszą żeberkami, świąteczną kiełbasą i specjalną edycją... indyka. Ja jednak pozostanę wierna polskiej tradycji i z bólem serca niestety na naszym stole zagości (może nie karp, bo tu o niego trudno) dorsz. Pociechą(...)sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami. Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą gryczaną
bastalenaSkładniki: 40 dag fasoli Jaś 1 laska kiełbasy cienkiej 25 dag wędzonego boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 podłużna słodka papryka 1 młoda cukinia 5-6 sztuk małych pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej do zawiesiny Przyprawa do dań z fasoli do smaku 1 łyżeczka majeranku suszonego Liść laurowy do smaku Ziele angielskie(...)miękkości na małym ogniu około 40 minut. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i, boczek, pieczarki, oraz paprykę i cukinię, całość dusimy na patelni 6-7 minut, po czym dodajemy do garnka z podgotowaną fasolą , dodajemy koncentrat, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem
Wanilia i Kardamonsobie nieco delikatniej, rezygnując z ostrej papryczki, czerwoną czubrycę zastępując częściowo słodką i ostrą suszoną papryką, i dodając samego cząbru. Przez chwilę nawet zastanawiałam się czy to nadal jest jeszcze ljutenica, ale uznałam, że owszem, moja zmodyfikowana wersja :) Pizza z ljutenica i wiejską kiełbasą A tak wygląda mój bałkański sosik i proces jego przygotowania: Ljutenica Pizza z ljutenicą
Kuchenne zapiski Edytyłyżeczek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oleju 2 łyżeczki suszonego oregano sól wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i delikatnie podsmażamy. składniki na wierzch: 10 kulek mini mozzarelli 10 oliwek pokrojonych 4 pieczarki pokrojone w plasterki 10 plasterków kiełbasy 1/4 papryki (pokrojonej w paseczki) świeże listki bazylii wykonanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy
Domowy Smak Jedzeniaprostu smakowite jedzonko. Kaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć.6 białych kiełbas ( surowych )1 kg kiszonej kapusty350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne )2 cebule ( lub 1 duża )ok. 500 ml bulionu ( ja użyłam rosołu )1 łyżka suszonych płatków papryki2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiego6 ziaren jałowca1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistegosól do smakupieprz kolorowy
Ewa w kuchnikonserwantów.. Przepis dodaję do konkursu Smakowita Pajda to kulinarna frajda. 20 dkg kiełbasy 1 cebula 1,5 szkl. ryżu około 3 szkl. rosołu drobiowego 2 łyżki smakowitej pajdy z cebulką i jabłkami warzywa [ papryka, groszek, kukurydza, marchewka, fasolka szparagowa, dynia] kilka suszonych pomidorów z oleju sól, pieprz Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć
Moje domowe kucharzenieodpowiedniej konsystencji (musi być taki, żeby łatwo dało się go rozsmarować na cieście) suszone lub świeże zioła: bazylia, oregano i tymianek (po ok. 0,5 łyżeczki) 1 ząbek świeżego (przeciśniętego przez praskę) lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku odrobina cukru i soli szczypta pieprzu Dodatki: kiełbasa (zwykła lub taka z czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół
Ratunku obiadWęglowodany Bulion 144 1200 24 1.2 14.4 Zakwas (żurek) 145 500 3.8 1.25 30.1 Kiełbasa biała parzona 1120 500 60 92.5 11.5 Boczek wędzony i parzony 399 125 16.25 36.25 1.75 Chrzan 2 5 0.06 0.03 0.56 Czosnek 15 10 0.64 0.05 3.31 Majeranek suszony 16 6 0.76 0.42 3.66 Śmietana 18% tłuszczu 151 80 2 14.4 3.52 Marchew
Atlas Smaków