kawałku (gouda, edamski)1 pomidorpół puszki groszkuprzyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka, sól, pieprzOrazPizza damska: 3 suszone pomidory w oliwie 3 plasterki szynki surowej (parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub jamón serrano) garść rukoli Pizza męska:5 plasterków salami kilka plasterków kiełbasy 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 3 korniszonki 2 papryczki chilliPrzygotowanie:Zaczynamy
Zakręcony Widelecchilli z cayenne na kuskusieKurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorachLeczoOgórkowa na skrzydełkach z dymkąPieczarkowa z kuskusemPieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynemPolędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorachRatatuja z soczewicąRavioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufliWarzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiemZielona soczewica w pomidorach pelatiZupa
Moja smaczna kuchniachilli z cayenne na kuskusieKurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorachLeczoOgórkowa na skrzydełkach z dymkąPieczarkowa z kuskusemPieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynemPolędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorachRatatuja z soczewicąRavioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufliWarzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiemZielona soczewica w pomidorach pelatiZupa
Moja smaczna kuchniaobieramy i wyciskamy do mięsa , odstawiamy na noc , żeby się przegryzło . Kiełbasę kroimy w krążki niezbyt grube . Ziemniaki obieramy i kroimy w duże kawałki . Fasolkę odsączamy z zalewy . Cebulę kroimy w piórka . Jak już mamy przygotowane składniki , idziemy do ogrodu i nieźle wkurzamy sąsiadów ,kopcąc im świeże, suszące się na słońcu pranie , przy okazji rozpalania ogniska na kociołek " class
Ogrodnik w podróżyJaś 2puszki pomidorów w puszce 500ml passaty pomidorowej 30 dag boczku 30 dag kiełbasy polskiej 1 cebula 4 ząbki czosnku natka pietruszki Wykonanie: 1. Zamocz fasolę w wodzie na 8-12 godzin. Następnie ugotuj do miękkości(około godziny) wraz z 2 listkami laurowymi, 1 łyżeczką suszonego cząbru, 1 łyżeczką majeranku. 2. Do garnka z grubym dnem dodaj pokrojony(...)Przesmaż na złoty kolor. 5. Dorzuć ugotowaną fasolę i passatę pomidorową. 6. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. 7. Gotuj około 20-30 minut. 8. Pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę mocno podsmaż na patelni i dodaj po 10 minutach do gotującej się fasolki 9. Podawaj wraz z ulubionymi dodatkami - u mnie to najczęściej świeże pieczywo i natka pietruszki
Fiolka w kuchniboczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie Skworcu) 8 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) z 3 śliwki suszone z 3-4 suszone grzyby około 1 płaskiej łyżeczki majeranku (u mnie Skworcu) sól(...)resztę składników (mięso). Kapustę obgotowujemy. Gdy kapusta będzie już lekko obgotowana dodajemy do niej przygotowane wcześniej mięso gulaszowe, dwa słoiki pulpetów w sosie pomidorowym (pulpety wraz z sosem), pokrojoną kiełbasę (lub tak jak u mnie kiełbasę i kabanosy – używając pikantnych kabanosów nie doprawiam dodatkowo bigosu, wystarczy sól i pieprz dodany do mięsa gulaszowego), liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, grzybki
Słodkie okruszkidodaję i to i to (6 pomidorów i łyżka koncentratu) 200 g ulubionej kiełbasy, może być śląska, toruńska, ale także chorizo- wedle uznania. Ja tym razem użyłam toruńskiej dwóch łyżek słodkiej papryki (można dodać także nieco słodkiej wędzonej) łyżki ostrej papryki łyżeczki pieprzu łyżki suszonej bazylii lub oregano (jeśli macie świeże, to oczywiście jeszcze lepiej) soli do smaku oliwy(...)lekko w krzyżyk, na przeciwległym końcu niż znajduje się szypułka, zalewam wrzątkiem i ściągam skórkę, kroję w kostkę i dorzucam do cukinii. Na patelni podsmażam pokrojoną w połówki plasterków kiełbasę, a po kilku minutach dorzucam pokrojoną cebulę.Gdy ta dobrze się przysmaży, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek lub dwa czosnku oraz paprykę i pieprz. Wszystko smażę jeszcze minutę lub dwie
Pichceniomaniasię normalny bigos jak w każdym polskim domu-mianowicie:kapusta kiszona,kapusta słodka,jakieś mięso,boczek i kiełbasa , nieodzownie smalec.Ja odbiegłam od domowej tradycji ,choć przyznam niezupełnie,jedynie może wzbogaciłam go o kilka szczegółów jak np.białe wino wytrawne czy suszone śliwki.Mama by powiedziała ,że jestem rozrzutna w kwestii dodatków,a jakby wiedziała,że dodawałam przyprawy do bigosu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodając w tym czasie czosnek rozkrojony na pół i przyprawić do smaku. Składniki na klopsiki z białej kiełbasy: 1/2 kg mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka) 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 5 łyżek zimnej wody
Codziennik Kuchennyidealna na rozgrzewkę :-) a robi się ją tak... SKŁADNIKI 1 szklanka fasoli wędzona wędlina (dowolnie boczek, szynka kiełbasa; im więcej, tym lepiej) 1 marchewka 2 - 3 ziemniaki kawałek selera (nieduży, tak "do smaku") listek pora woda 1 - 2 liście laurowe suszony majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc - wciągnie wodę, zmięknie i szybciej się ugotuje
Czary - gary w kuchnitartaletek): 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szt. parzonej białej kiełbasy 1 duża cebula 1 duże jajko 10 dag sera pleśniowego (użyłam sera Lazur z niebieską pleśnią) ½ szklanki śmietany 30-36% kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku (ewentualnie można zastąpić po pół łyżeczki suszonych ziół) szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Foremki do tartaletek posmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 10 minut. Jajko zmiksować ze śmietaną i pokruszonym serem pleśniowym. Dodać posiekane gałązki tymianku i majeranku, doprawić gałką muszkatołową. Białą kiełbasę pokroić w dość cienkie plasterki i podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju z każdej strony do lekkiego zezłocenia. Następnie osuszyć je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Obraną cebulę pokroić
MyCookBook.pltwardo. Gdzie więc jest różnica? Barszcz biały jest bardziej kremowy, jasny, „miękki” i aksamitny na podniebieniu. Wywar gotuje się na aromatycznej wędzące, najczęściej na wędzonych kościach i żeberkach, kiełbasie. Zupę dodatkowo zabiela się gęstą, kwaśną śmietaną i ‘dosmacza’ startym chrzanem. Do wywaru dodaje się zakwas naszykowany na mące pszennej – jasny, bardziej delikatny. Żur , czyli zupa na bazie zakwasu(...)każdym regionie Polski gotuje się go i podaje trochę inaczej. Z suszonymi grzybami w okolicach Krakowa i Częstochowy, w śląskim Siewierzu – na podrobach gęsich. W okolicach Opola żur zabiela się przez dodanie do zupy maślanki. A w moich rodzinnych Kielcach do żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków
Karo in the Kitchenbigos. SKŁADNIKI: kapusta kiszona 4 kg. kiełbasa np. śląska ok. 1 kg. mięso mieszane (drobiowe, wieprzowe) np. łopatka, szynka, ćwiartki z kurczaka)800 g. wieprzowe, 3 szt. średnie ćwiartek z kurczaka boczek surowy wędzony 300 g. liście laurowe 5 szt. ziele angielskie 5 szt. suszone grzyby 1 duża garść powidła śliwkowe domowej roboty(...)szkl. + do podlewania olej do smażenia przyprawy do mięsa: a) przyprawa do mięs Delikata 2 łyżki b) pieprz 1/2 łyżeczki c) majeranek suszony 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pierwszego dnia kapustę opłukać,poszatkować i wrzucić do dużego gara. Wlać wodę i gotować, gdy woda w garze z kapustą zagotuje się, wymienić wodę na nową. Ogólnie
Kuchnia Paulettesszkl, fasolki szparagowej ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki / kiełbasy pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam] kawałek papryki czerwonej i białej 1-2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam] przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia 1 szkl. startego żółtego sera kilka czubatych łyżek bułki tartej(...)zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i ewentualnie różyczki kalafiora.Szynkę , kiełbasę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.Pod koniec dodać ugotowane warzywa i natkę pietruszki.Wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać
Moje domowe kucharzeniedodała od siebie :)Składniki: 2 laski kiełbasy (ja użyłam zwyczajnej i boczkowej - jakaś nowość, pachniała mmmm) ok. 1 kg fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej kostka warzywna 1 nieduża cebula 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1-2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku pieprz sól 2-3 suszone papryczki chili 1-2 łyżeczki cukru magi(...)fasolkę, zalewamy wodą aby poziom wody był 2-3 cm wyżej od niej. Wsypujemy 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru. W czasie jak fasolka się będzie gotować kroimy kiełbasę w kostkę i smażymy na patelni. Jak fasolka będzie prawie gotowa wrzucamy kiełbasę bez tłuszczu do garnka.Dorzucamy kostkę warzywną. Następnie musimy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy będzie gotowa posypujemy
Blondynka Gotuje