kiełbasa suszona - 1000 przepisów (strona:31/67)

Bigos tradycyjny 485

ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej)  2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe 4 ziaren rozgniecionego jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego  pieprz(...)Dodać ziele angielskie, listek laurowy, jałowiec, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą  kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek. Dodać do kapusty i wymieszać. Bigos gotować do miękkości kapusty, najlepiej przez 2-3 dni po trochu. W razie potrzeby podlewać wodą. Na koniec dodać

Humanistka w kuchni
Bigos à la staropolski. 225

Bigos à la staropolski – z suszonymi grzybami i z suszonymi śliwkami, oraz oczywiście z mięsem to idealne danie na Święta, jako dodatek do domowej białej kiełbasy na wielkanocne śniadanie. A czy wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs(...)skosztowaniu biorą dokładkę! Odgrzewany następnego dnia jak każdy bigos jest jeszcze smaczniejszy! Tylko nie wiem czy coś zostanie do następnego dnia Przepis na Bigos à la staropolski. Bigos z suszonymi śliwkami. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty białej po około 500 g żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz biały 183

składniki* 30 dag kości na zupę (żeberka, kości schabowe, korpusy drobiowe)* 30 dag kiełbasy cienkiej najlepiej swojskiej lub o zbliżonym smaku* 20 dag wędzonki* 1 niedużo cebulka* jarzynka (marchewka, pietruszka, seler, por)* kilka suszonych grzybków* 4-5 ząbków czosnku* 1 butelka barszczu białego * 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%* majeranek* sól, pieprz* kostka bulionowaSposób wykonaniaKości na zupę umyć(...)włożyć do garnka, jarzynkę i czosnek obrać, umyć i włożyć do garnka, zalać ok. 3 l wody, zagotować dodać kostkę bulionową, pieprz, umyte i namoczone grzyby oraz kiełbasę w całości, zmniejszyć ogień i gotować na delikatnym przez ok. 40 min. W między czasie wędzonkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać

Mix smaku
Makaron z sosem z surowej kiełbasy 203

recipesskładniki (4 porcje)225 g suchego makaronu penne Omnomnomsosok 300 g surowej białej kiełbasy, osłonki usunięte1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę3 ząbki czosnku, posiekane1 łyżeczka kaparów pokrojone400 g pomidorów z puszki2 łyżki pasty pomidorowej60 ml czerwonego wina1 łyżeczka suszonej bazylii1/2 pęczka pietruszki1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki  płatków chili1/4  łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu1/2(...)łyżeczki kminu rzymskiego, zmielonego1 łyżeczka kopru włoskiego, zmielonegosól do smaku+ parmezan do posypaniaprzygotowanieKiełbasę rozdrobnić przy pomocy widelca lub palcami. Na patelnię wlać nieco oliwy, włożyć rozdrobnioną kiełbasę i smażyć  na średnim ogniu, aż  zrobi się równomiernie brązowa.Dodać  czerwoną cebulę, czosnek i kapary, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową i wino. Dodać

Stare Gary
Pyszny żurek 410

Lacha z Zajadam.pl Składniki na ok. 7 porcji: 2 litry bulionu 500 ml zakwasu żytniego cztery białe kiełbasy 200 g boczku 1 duża cebula 2 łyżeczki chrzanu 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 1,5 łyżki startego, suszonego majeranku sól i pieprz do smaku ugotowane na twardo jajka Podgrzewam bulion. Na patelni podsmażam pokrojony w kosteczkę boczek(...)niego wytapiać tłuszcz, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i smażę na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią. Do gorącego bulionu dodaję zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotuję wywar na małym ogniu przez ok. 40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat. Dodaję zakwas. Następnie wrzucam rozgnieciony ząbek czosnku, dwie małe

W kuchni bez szafek
Bułeczki zawijane z kiełbasą 129

sprawdzi się na każdej imprezie. Przepis ten wypróbowałam jeszcze w zeszłym roku. Bułeczki wyszły naprawdę smaczne, choć nie tak ładne jak te zrobione przez Panią Izę. Bułeczki zawijane z kiełbasą Przygotuj miskę, nóż i deskę do krojenia, sitko, wagę kuchenną, łyżeczkę, blachę do muffinek, wałek do ciasta, stolnicę lub inną płaską powierzchnię, kubek. Przygotuj składniki (10 sztuk):  Ciasto(...)świeżych drożdży,  • 2 płaskie łyżeczki cukru,  • 1 czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego 30%,  • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku,  • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,  Dodatkowo:  • ok. 100 g gęstej śmietany 18 %,  • ok. 150 g wędliny – np. kiełbasy drobiowej. Mąkę przesiej do miski. Kiełbasę obierz z osłonek i pokrój na plasterki. W kubku połącz drożdże

blog.moje-pasje.info
Fasolka po bretońsku 148

dzisiaj. Zapraszam na fasolkę po bretońsku. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram fasoli jaś, 300 gram kiełbasy śląskiej, 150 gram wędzonego surowego boczku, 1 puszki pomidorów, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, 3 liści laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku, łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżeczek mielonej papryki słodkiej, pęczka natki pietruszki, soli, czarnego świeżo zmielonego(...)gram pokrojonej w półplasterki kiełbasy śląskiej. Kiedy również kiełbasa zaczęła robić się rumiana dodałem na patelnię 2 pokrojone w piórka cebule i całość smażyłem, aż cebula stała się szklista. Następnie przełożyłem zawartość patelni do garnka, w którym gotowała się fasola. Do garnka dodałem również 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 2 łyżeczki suszonego majeranku, łyżeczkę suszonego

Wyprawy kulinarne
Bigos II 215

jabłek500 ml czerwonego wytrawnego wina1 garść suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka kminku1 łyżeczka cząbru1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiegopieprzsólWykonanie:Mięso kroimy w kawałki, kiełbasę i boczek w kostkę, cebulę również. Kiełbasę i boczek wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie przesmażamy, następnie dodajemy cebulę. Podsmażone wędliny wrzucamy do garnka, w którym będzie się dusił bigos. Na patelnię(...)Pieczarki kroimy w kostkę i również przesmażamy, wkładamy do garnka.Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z mięsem. Po kolei dodajemy suszone grzyby, suszone śliwki i jabłka, przyprawy, koncentrat i wszystko zalewamy winem.Garnek stawiamy na małym gazie, przykrywamy i dusimy przez około godzinę, raz na jakiś czas mieszając. Kapusta puści

Kulinarne przygody Gatity
Świderki z sosem pomidorowym i kiełbasą 160

Pyszne i szybkie danie idealnie sprawdzi się w "awaryjnej" sytuacji. Składniki 250 g makaronu świderki 4 pętka kiełbasy śląskiej 200 g boczniaków cebula pęczek natki pietruszki 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 płaskie łyżki mąki 600 ml bulionu warzywnego łyżka suszonego oregano cukier do smaku sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy al dente. Osączamy. W garnku rozgrzewamy oliwę ,szklimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone w kostkę boczniaki ,kiełbasę i paprykę. Oprószamy mąką ,dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze podsmażamy. Zalewamy bulionem (ciągle mieszając) ,dodajemy oregano. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem. Do sosu dodajemy makaron ,posiekaną natkę

R'n'G Kitchen
Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup 258

selera, obranego, umytego, pokrojonego na pół i pokrojonego na cienkie plasterki 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki płatków chilli 4,5 szklanki bulionu drobiowego 2 szklanki mleka 3,2 % sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na średnim ogniu postaw większy rondel, wrzuć kiełbasę i smaż do ładnego zarumienienia, przez 10 minut. Wyjmij kiełbasę z patelni i odstaw. Na tłuszczu

karmelowy
Sałatka z uszkami . 176

puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona     Kawałek pora   80 g kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła 6 plastrów dobrej szynki 5 małych korniszonów 4/5 łyżek majonezu Społem Kielce 1 łyżeczka musztardy Społem Kilce sól, pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku  4 jajka ugotowane na twardo       Wykonanie : Uszka gotujemy all dente(...)osolonej wodzie. Paprykę, por myjemy  i kroimy w kostkę ( por w paseczki) Fasolkę i kukurydzę przelewamy na sitku wodą. Kiełbasę i szynkę kroimy w paseczki lub grubszą kostkę. Ogórki  korniszony i jajka kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki, przyprawiamy do  smaku solą, pieprzem i musztardą, mieszamy. Następnie dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy. Odstawiam

Sama słodycz i szczypta chili
Bigos z cukinii 181

kapusty, ale smak ma zupełnie inny, lekko słodkawy. Mnie smakował bardzo, panowie kręcili nosem. Może gdybym dodała kiełbasy lub boczku? Składniki: – 1 duża przerośnięta cukinia lub 2 średnie – 2 cebule – garść pomidorów suszonych – garść śliwek suszonych – 5 łyżek oleju – sól, pieprz do smaku – 1 łyżeczka majeranku   Wykonanie

To co kocham
Pizza z kiełbaską i cebulką pieczona na kamieniu 174

wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli.    dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 50 g sera gouda, 80 g kiełbasy wołowej ze śliwką Tradycyjne Jadło , 1 cebula, 1/2 czerwonej papryki, kilka listków świeżej bazylii, suszone oregano. Przygotowanie:     Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się

Aga w kuchni
Makarony 201

Penne z pieczonym kalafiorem Spaghetti po maltańsku Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa