przygotowania pomidorowego sosu. Składniki: - 2 średniej wielkości cukinie - 500g pieczarek - 2 papryki (czerwona i zielona) - 4 pomidory - przecier pomidorowy - łyżeczka miodu - kiełbasa około 400g - 1 ząbek czosnku - 2 czerwone cebule - 1 papryczka chili - sól, pieprz - 3 łyżeczki suszonej słodkiej papryki - łyżeczka suszonych ziół: bazylia, oregano - masło Sposób przygotowania: Papryczkę chili drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy(...)drobno pokrojony ząbek czosnku i chwilę wszystko smażymy Cebulę kroimy w cienkie pióra i dodajemy do papryczki. Kiełbasę kroimy w grubsze plasterki i dodajemy do reszty składników. Całość smażymy mieszając co jakiś czas. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy aż zmięknie. Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki. Dodajemy do reszty składników. Cukinię myjemy, obieramy
Pan i Pani Smith w kuchnidomowym zakwasie wyszedł pyszny! :) Żurek wielkanocny: 2 litry wody 1 por kawałek selera 2 korzenie pietruszki 1-2 marchewki natka pietruszki kilka suszonych grzybków 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 400 g białej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g boczku wędzonego 1-2 szklanki zakwasu (przepis ponizej) 2 łyżki smietany 12% 2 łyżki tartego
Zawsze głodna!plasterki 1 duża cebula pokrojona w piórka 3 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz Do podania: chrzan CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Białą kiełbasę nakłuwamy widelcem co kilka centymetrów. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 10 minut. Wyciągamy i odsączamy. 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
My Culinary Artpiekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy z oliwek, suszonego majeranku, suszonego tymianku, suszonego rozmarynu, mielonej gałki muszkatołowej, całych ziaren kminku, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu(...)Kiełbaski śląskie pokroiłem w dość cienkie półplasterki, a boczek najpierw w cienkie plastry, a następnie każdy plaster na paski. Kiełbasę wraz z boczkiem i łyżeczką ziaren kminku dodałem na zimną patelnię, którą umieściłem na dużym ogniu. Boczek wraz z kiełbasą podsmażałem, aż kawałki mięsa zrobiły się lekko przyrumienione. Następnie całą zawartość patelni, łącznie z wytopionym z boczku tłuszczem przełożyłem
Wyprawy kulinarnepodanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą.Pieczarki można zastąpić 100 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych, do bigosu dodać bez wody z moczenia), a kiełbasę - dobrej jakości wędliną.Wykonanie bigosu jest dość pracochłonne, więc zamiast ścierać cukinię można ją pokroić w kostkę, przy czym danie nie będzie już
Gospodyni Miejskazrobiło się :D Pysznie na dodatek ;) Składniki 100 g białej kaszy gryczanej 1 duża marchew 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 1 łyżka suszonej natki kolendry 400 ml bulionu warzywnego 8 pętek białej kiełbasy (cienkiej) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę mieszamy z pokrojoną w kostkę marchewką, groszkiem, posiekaną cebulą i natką kolendry
R'n'G KitchenWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 8 większyc h ziemniaków, garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w 170 ml wody) - opcjonalnie, laska kiełbasy, 20 dag parzonego boczku, większa cebula, barszcz w butelce (u mnie domowej roboty - od babci), 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela ang., pieprz
JejKuchniagotujemy w większej ilości wody. Smak gotowanych ziemniaków poprawi dodanie soli, listka laurowego, 1-2 ząbków czosnku, pół cebuli, łyżeczki kminku oraz suszonego kopru. A oto moje propozycje na sałatki ziemniaczane 👇 Z kiełbasą żywiecką Składniki: -5 ugotowanych młodych ziemniaków ( małych ) -5 plasterków kiełbasy żywieckiej -2 ogórki konserwowe -posiekany szczypiorek -pół łyżeczki granulowanego czosnku Ziemniaki i ogórki kroimy
Kulinarne przemysleniaSzybka i smaczna sałatka. Do tego pożywna. Do tostów idealna na kolację:) Zamiast parówek możecie użyć ulubionej kiełbasy lub kabanosów. Składniki: 100 g świeżego szpinaku baby 1 suszony pomidor 6 pomidorków koktajlowych 3 parówki z szynki 3 jajka masło klarowane do smażenia Sos: łyżka miodu łyżka musztardy łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Na patelni rozgrzej
Zasmakuj KuchniKiełbasa „Tuchowska” , wędzona, podsuszana Kolejne wyroby masarskie ..to było nieuniknione , co jak ,co ale wyrób własnych wędlin wciąga lepiej niż odkurzacz " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżyporcje:5-6 jajekwiązanka botwiny (liście i łodygi)wiązanka liści rzodkiewki1 pęto wiejskiej kiełbasy1 mała cebulasól, pieprz1 łyżka masłaBotwinę i liście rzodkiewki myjemy i suszymy. Następnie liście siekamy i podsmażamy na masełku. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i także podsmażamy. Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia jak jajka się zetną. zdjęcie robione w Instagramie
Bon Appetit Małgorzatyulubionymi dodatkami i przyprawami. Mój jest następujący ...Składniki:1.5kg kiszonej kapusty1 główka włoskiej kapusty (jest bardziej krucha i delikatna niż biała)grzybki suszone wcześniej namoczone2 peklowane golonki20 dkg wędzonego boczku2 cebule2 pętka kiełbasy (podwawelska, podlaska, toruńska - dowolne)liść laurowyziele angielskie3-4 ziarenka jałowcałyżeczka majerankuew.przyprawa do bigosusłodka paprykakoncentrat pomidorowyolej do podsmażeniaWykonanie:Golonki ugotować do miękkości. Kapustę kiszoną poszatkować
Walijskie Pichceniełyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej sól, pieprz, wegeta listek, ziele Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i razem smażyć.Dodać obrane i pokrojone warzywa [ dałam susz warzywny].Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę razem przesmażyć.Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kaszę przyprawy
Moje domowe kucharzeniedomowego zakwasu - pęczek włoszczyzny (pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz, sól- łyżeczka suszonego cząbru - chrzan- 2 łyżki gęstej 18% śmietany Warzywa myjemy, obieramy, po czym płuczemy, a następnie kroimy w kosteczkę. Zalewamy wodą, wrzucamy listek i ziele
Sajkofanka smakuduże czerwone papryki, 2 duże pomidory, puszka pomidorów, pół tubki ( 100g) przecieru pomidorowego, sól, pieprz, czerwona papryka ( słodka i ostra), suszona natka pietruszki. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Lekko posolić i popieprzyć. Podsmażyć. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na osobnej patelni
W kuchni u Moniki