kiełbasa suszona - 1000 przepisów (strona:28/67)

Fizoły 135

Jaś kilka leśnych grzybów (około 200 g) u mnie były kurki około 40 dkg dobrej wędzonki (boczek, dobra szynka z tłuszczykiem, wiejska kiełbasa) 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda) szklanka wędzonych śliwek, użyłam suski sechlońskiej – suszone się nie nadają 2 zgniecione ząbki czosnku 4 suszone grzyby ½ drobno posiekanej cebuli gałązka świeżego tymianku sól, pieprz, cząber. Zacznijmy

ladykitchen
Fasolka po bretońsku 166

Składniki: 500g fasoli "Jaś" 500g wędzonego boczku 500g kiełbasy np śląska, toruńska 1 puszka pomidorów (400g) 4 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 150g przecieru pomidorowego 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli 3 łyżki suszonego majeranku Sposób przygotowania: 1. Fasolę namaczamy w zimnej(...)solą oraz pieprzem. Gotujemy do miękkości grochu- jeszcze ok jedną godzinę.  3. Na wytopionym z boczku i kiełbasy tłuszczu przygotowujemy zasmażkę. Do rozgrzanego dodajemy odmierzoną ilość mąki i energicznie mieszamy, przekładamy do fasolki dobrze roztrzepując, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy suszony majeranek przetarty w moździerzu lub w dłoniach.  Do wydobycia aromatu z suszonego majeranku wykorzystałam moździerz, który

Kuchnia w czekoladzie
Wędliny swojskie na specjalne okazje 820

suszona dojrzewająca-przepis znajdziecie   TUTAJ Schab po zbójnicku-tak soczysty i wilgotny ,że zaskoczy was na pewno-przepis znajdziecie   TUTAJ Boczek suszony dojrzewający a'la panchetta-przepis znajdziecie   TUTAJ Swojska kiełbasa-mniam...-przepis znajdziecie   TUTAJ Zapraszam również na stronę  Kobieceporady.pl  znajdziecie tutaj dużo różnych i fajnych tematów i porad -polecam

Swojskie jedzonko
Zupa grzybowa na wędzonce 142

moja jedna z ulubionych zup!Zupa bogata w grzyby.Aromaty.Wspomnienia.Składniki-dobrej jakości wędzonki- kiełbasa, schab, boczek itp. itd-cebula-4 ząbki czosnku100 g suszonych grzybów a nawet i więcej -śmietana-sól, pieprz, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk, gałka muszkatołowa, maggiWsadzamy do garnkanaszą wędzonkę, dodajemy zioła. Zalewamy filtrowaną wodą, sparzamy nasze wyroby wędzone aby woda zabrała z nich

Z Kuchni Do Kuchni
Restauracja Sarmacka - opinia 147

bekonem (10 zł) i zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto z warzywami (26 zł). Mąż wybrał żurek z jajkiem i kiełbasą (8zł), a na drugie danie zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym (27 zł).  zupa chrzanowa zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami

Pasja Smaku
Barszcz biały 161

laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Składniki na barszcz biały: przygotowany bulion* 500 g ziemniaków 1 łyżka oleju 1 duża cebula 400 g białej kiełbasy 500 ml zakwasu na żurek 300 ml śmietanki 30% duża szczypta suszonego majeranku sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Garnek z grubym dnem rozgrzewamy bez oleju. Wkładamy boczek, cebulę(...)chcemy aby cebula się zarumieniła).  3. Do przecedzonego bulionu dodajemy ziemniaki razem z wodą, w której się moczyły i osadem, który się wytrącił, podsmażoną cebulę, majeranek i białą kiełbasę. Gotujemy 40 minut. Wlewamy zakwas na żurek, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 15 minut. 4. Zupę zdejmujemy z ognia. Kiełbasę wyławiamy, obieramy z flaczka, kroimy w plasterki

My Culinary Art
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 197

mięsa od kości, kroję je w paski i dodaję je do zupy, kości wyrzucam. Wędzoną kiełbasę wyławiam i kroję w plasterki. Nigdy nie dodaję surowej białej kiełbasy do przygotowywania wywaru. Wywar zawsze szykuję na jarzynach, grzybach i wędzonce – boczku, żeberku i wędzonej kiełbasie. Białą kiełbasę dodaję do żuru już sparzoną. Gotowanie jej w wywarze zabiera smak, który jest na tyle(...)delikatny że przy wędzące po prostu zginie, a poza tym – tak długie gotowanie wysusza mięso. Dodanie białej kiełbasy pod koniec gotowania nie zabierze jej smaku i aromatu, ale o smak i aromat kiełbasy uzupełni zupę i jej konsystencję. Białą sparzoną kiełbasę wkładam do powoli gotującego się wywaru. Majeranek rozcieram w dłoniach nad garnkiem, żeby uwolnić z niego jak najwięcej aromatu

Karo in the Kitchen
Danie po chłopsku. 167

zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu.  Zapraszam :) Składniki : Około 5 ziemniaków ugotowanych w całości 2 pętka Kiełbasy królewskiej Tradycyjne jadło 1 łyżeczka  przyprawy do wieprzowiny Skworcu   1 puszka  Groszku Bonduelle   sól, pieprz do smaku szczypta koperku suszonego 1 cebula 3 łyżki klarowanego masła Wykonanie : Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę(...)lekko zeszklić, następnie dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i przyprawy, chwile podsmażać  aż kiełbasa się zarumieni, następnie dodać pokrojone na 4 ziemniaki i groszek, chwilę podsmażyć aż ziemniaki się zarumienią. Na końcu posypać koperkiem i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Omlet z serem ricotta 178

pewność, że go "spalę" w ciągu dnia ! Omlet wytrawny z ricottą Składniki: 3 jajka kurze średniej wielkości; 10 plasterków kiełbasy podsuszanej ('w lasce"); 1 łyżka sera ricotta; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżeczka przyprawy: suszone pomidory z bazylią; 1 duży ząbek czosnku (pokrojony w plasterki). Dodatkowo: dwie garści roszponki; 20 g sera feta półtłustego; 1 mały ogórek zielony(...)Jajka ubijam na bardzo puszystą masę, dodaję sera ricotta, wrzucam przyprawy, czosnek i łączę wszystko.            Na patelni smażę pokrojona w kostkę kiełbasę i lekko ją podsmażam. Nie dodaję już żadnego tłuszczu, wystarczy ten, który się wytopił. Kiedy kiełbasa jest już gotowa, wylewam masę jajeczną... i tu zaczyna się mała trudność. Omlet smażymy początkowo

Życie na widelcu
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 159

SKŁADNIKI:* kapusta kiszona – 700 g* cebula – 2 szt* olej – 2 łyżki* dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g* łopatka wieprzowa – 200 g* boczek – ok. 50 g* czerwone wino – 50 ml* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* suszone grzyby – 2 szt* suszone śliwki – 2 szt* liść laurowy(...)smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy.Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, zalewamy wodą/bulionem, gotujemy do miękkości, odcedzamy.Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem, dodajemy śliwki, listki laurowe i ziele angielskie.Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut.Do miękkiej

Ostra na Słodko
Żurek zabielany 102

składniki* 1 butelka żurku* 35 dag białej kiełbasy* 30 dag chudego boczku gotowanego* 2 i 1/2 litra bulionu (może być z kostki)* 250 ml kwaśnej śmietany 18%* kilka suszonych grzybków* 2 małe listki laurowe* 4 ziarenka ziela angielskiego* sól, pieprz* 2 łyżeczki koperku świeżego lub łyżeczka suszonegoSposób wykonaniaGrzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować żurek wlać(...)laurowe, ziele angielskie i zagotować.Do garnka z gorącym bulionem włożyć boczek, kiełbasę i na delikatnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 20 min.Następnie wyjąć kiełbasę i boczek i lekko ostudzić. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Na patelnię wlać nieco oliwy, i podsmażyć kiełbasę i boczek, a następnie przełożyć do garnka, wlać większą część żurku

Mix smaku
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 135

oryginale była oliwa cytrynowa - nie mam takiej, dałam więc skórkę z cytryny. Nie radzę pomijać tego dodatku, bo nadaje bardzo ciekawej nuty smakowej i świetnie się z koperkiem komponuje. Kiełbasę można pominąć lub zastąpić inną - ja akurat taką dostałam w sklepie, a chciałam, żeby bułeczki nadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy(...)napisać. A - uwierzcie mi na słowo - są tego warte.Ślimaczki z koperkiem i pepperoniSkładniki:(na 12 sztuk)450 g mąki pszennej11 g suszonych drożdży1 łyżeczka soli250 ml wody25 g masłanadzienie:1 mały pęczek koperku100 g kiełbasy pepperoni50 g masła1 łyżeczka oliwyskórka otarta z 1/2 cytrynydodatkowo:1 jajko15 g ziaren dyniMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żurek vs barszcz biały, czyli co jemy w Wielkanoc + przepis 150

Polski znajdziemy w nim grzyby, ziemniaki, skwarki i oczywiście kiełbasa – wędzona lub biała. Obowiązkowo żur musi być doprawiony dużą ilością majeranku, czosnkiem i powinien być serwowany z jajkiem. W Małopolsce do żuru podaje się pokruszony ser biały lub tzw. placanki – placki z sera białego z dodatkiem jajek, suszone w piekarniku. U mnie w domu jadło się żurek(...)zaprosić na przepis na żurek Wielkanocny;) Drukuj Przepis na żurek wielkanocny window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 5 suszonych podgrzybków 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu, kawałek boczku wędzonego laska kiełbasy wędzonej lub białej 500 ml zakwasu na żurek włoszczyzna 4 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu sól, pieprz, majeranek gotowane jajka Śmietana opcjonalnie

Mieszam w Garnku
Leczo z cukinią 139

pomidory i cukinię pokroić w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na talarki, a te na połówki. W dużym szerokim garnku podsmażyć kiełbasę, aż się zrumieni a tłuszcz wytopi. Przełożyć ją na talerz. W tym samym garnku podsmażyć cebulę, dodać suszoną paprykę. Następnie wrzucić pokrojone papryki i cukinię, smażyć kilka minut. Dodać pomidory i całość poddusić na średnim ogniu. Wlać passatę(...)doprawić i nadal gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, wymieszać. Przelać na talerze i podawać z ulubionym pieczywem. Ten przepis bierze udział w akcjach

wyzwania kuchenne
Leczo z kiełbasą bekonową. 127

porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda Platin .  Zapraszam :) Składniki :   2 duże cukinie 2 cebule 5 pętek cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek 2 upieczone udka z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego Roleski sól, pieprz do smaku szczypta chili 1 łyżka suszonej bazylii 4 łyżki oliwy  około 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej Wykonanie : Cebulę obrać(...)pokroić w piórka, cukinię dobrze umyć. Kiełbasę i kurczaka pokroić w grubą kostkę lub w paseczki W rondlu rozgrzać oliwę , dodać kiełbasę, cebulę i przyprawy chwilę podsmażać kiełbasę, ma się zarumienić.Następnie dodać w pół plasterki pokrojoną cukinię.Chwilę podsmażyć, dodać bulion, przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem aż cukinia będzie miękka ale nie może się rozgotować. Podawać z bułką

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania