kiełbasa suszona - 1000 przepisów (strona:28/67)

Cygański bigos 161

Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza. Polecam, bo warto! Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 70 dag wędzonej kiełbasy, 50 dag pieczarek, 50 dag cebuli, 4 korniszony, 1 duża pietruszka, 5 wędzonych śliwek ( lub suszonych), mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 20 dag), sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi, olej Sposób(...)przygotowania: Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą  ( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości. Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę. Dorzucamy do garnka pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy koncentrat pomidorowy

Nie tylko w kuchni
Tradycyjny bigos 211

kiszonej 1 główka kapusty ( u mnie ważyła około 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz(...)mniejsze części , cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną . Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kawałki, przecier pomidorowy, majeranek doprawić solą i pieprzem  i dusić ponownie na bardzo małym ogniu. Odstawić na noc w chłodne miejsce, a na następny dzień ponownie bigos

O kuchni z uczuciem
Bigos z pomidorami, dobrze doprawiony 271

część pakuję do słoików żeby mieć go w zapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki zawsze bardzo podkręcają smak. Ale czasami mam ochotę na nieco inny rodzaj tego dania więc mieszam kapustę

Smaczna Pyza
Biała kiełbaska z grilla na dwa sposoby 140

oczarować swoich gości podczas plenerowej imprezy. Dowodem na to jest sposób podania białej, grillowanej kiełbaski. Składniki: cienkie białe kiełbaski (surowe lub parzone) papryka suszona śliwka Sposób przygotowania: Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Następnie pokrój kiełbasę na dość spore kawałki. Paprykę natomiast umyj, osusz i pokrój w kostkę. Nakłuj na patyczki kiełbasę na zmianę ze śliwką lub z papryką

Wielki apetyt
Bigos- dobry na wszystko... 142

nieoczekiwanych gości. Tak, więc... SKŁADNIKI: 60dag. karkówki 50 dag. chudego boczku świeżego 1 kg. żeberek 25 dag. boczku wędzonego parzonego parka wędzonej kiełbasy 1,5 kg. kiszonej kapusty mała główka białej kapusty 10 dag. suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1 cebula 1- 2 łyżek miodu 1-2 łyżek tłuszczu margaryna lub smalec 2- 5 g. grzybów suszonych vegeta

Kuchnia Beaty
Leczo z kalarepy 137

duże kalarepy garść suszonych grzybów (opcjonalnie) 1l bulionu słoik koncentratu pomidorowego 4-5 pomidory bez skórki lub puszka pelatti 2 suszone papryczki chili średnia cukinia 3 duże cebule oliwa do smażenia 6 kiełbas śląskich warzywko pół pęczka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Kalarepę pokroić w dużą kostkę, zalać bulionem. Dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą

Pyry na Gaz
Zapiekanka z bułki 296

pewno powtórzę. Podałam z sosem czosnkowy, pycha. Pomysł klik. Składniki: bułka kanapkowa żółty ser w plasterkach kiełbasa krakowska z linii Nove -Natura pomidory 100 ml kremówki 100 g żółtego sera (na górę) 3 jajka 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis do smaku sól do smaku pieprz kolorowy Kamis masło Przygotowanie: Posmarować masłem z jednej strony każdą(...)kromkę bułki. Położyć po plasterku sera żółtego, kiełbasy i pomidora. Ułożyć bułkę na okrągło w formie do tarty. Do śmietany wbić jaka, dodać przyprawy i zmiksować. Zalać bułki. Na wierzch zetrzeć żółty ser. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać około

Ala piecze i gotuje
Kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym 105

Cudo <3 Przepysznie wprost z bloga Kardamonovy Składniki 10 kiełbas (u nas śląska drobiowa) 2 puszki pomidorów krojonych 1 cebula 3 ząbki czosnku chili (u nas suszona z młynka) 1 łyżka oregano olej oliwki zielone nadziewane czosnkiem sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę i czosnek szklimy. Dodajemy pomidory wraz(...)zalewą, chili, oregano, oliwki, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem 10 min. Kiełbasy nakłuwamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i pieczemy pod przykryciem 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy 10 min, do czasu zrumienienia. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Bigos z kiszonej kapusty. 1133

Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kiełbasy podwawelskie 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 8 ziarenek ziela angielskiego 5-6 liści laurowych 3 suszone śliwki przyprawa do bigosu, sól, pieprz 2 cebule 220 g przecieru pomidorowego Kapustę przepłukać pokroić i wrzucić do garnka, dolać wody tak aby była do 3/4 poziomu kapusty, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz(...)śliwki - gotować do miękkości kapusty. Mięso(płuczemy) oraz kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę w półksiężyce. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju razem z cebulą. Następnie osobno podsmażamy kiełbasę. Kiedy kapusta już będzie miękka wrzucamy do niej przygotowane mięso i kiełbasę. Doprawiamy przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 30 minut. Bigos można przechowywać w słoikach około

Moje-pitraszenie
Shakshuka paprykowo-pomidorowa z mozzarellą i szynką 169

u0105tkiem tak, by pokry\u0107 je w ca\u0142o\u015bci. Nast\u0119pnie \u015bci\u0105gamy z nich sk\u00f3rk\u0119 i pozbywamy si\u0119 szypu\u0142ek.\r","Papryk\u0119, pomidory suszone i zblanszowane, pieczarki oraz szynk\u0119 kroimy w kostk\u0119, cebul\u0119 w pi\u00f3rka, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy \u0142y\u017ck\u0119 oliwy, dodajemy cebul\u0119(...)pomidorowa z mozzarellą i szynką Czas całkowity 30 minut/y Wielkość porcji 2 osoby Składniki pół czerwonej papryki 2 pomidory (zblanszowane) 100g szynki lub kiełbasy 1 mała cebula czerwona 1 mały ząbek czosnku 2-3 jajka kilka suszonych pomidorów 60g mozzarelli 2-3 pieczarki (opcjonalnie) sól, pieprz, bazylia 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania Blanszujemy pomidory: wkładamy je do miseczki, zalewamy

Mostek w kuchni
MAKARON SMAŻONY Z KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI 743

porcje 150 g makaronu świderki 1 łyżka oliwy 100 g kiełbasy dobrej jakości / np. lisieckiej, wiejskiej 1 mała cebula 100 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 100 g kukurydzy / mrożonej lub z puszki(odsączonej) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 pomidory 2 duże ząbki czosnku sól morska 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu szczypta chili 1 łyżka posiekanej(...)natki pietruszki / tylko listki WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania. Odcedzamy, wykładamy na duży talerz.  Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, paprykę w paseczki, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Pomidory nacinamy na krzyż ( tylko skórkę), wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, wyjmujemy

cool and minty
Żurek z jajkiem na kiełbasie. 180

warzywami. Do zupy użyłam naturalnego zakwasu Jamar . Zupa jest pyszna i szybko znika z talerzy :) Składniki : 2 pętka cienkiej kiełbasy drobiowej  2 marchewki kawałek pora i selera około 5, 6 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku  domowa vegeta 300 ml zakwasu na żur   około 2,5  l wody lub bulionu warzywnego(...)ziarenek pieprzu  3 ziarenka ziela angielskiego 200 ml śmietanki słodkiej 12 %  5 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie : Warzywa obrać i umyć, ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w grubsze plasterki .Przełożyć do garnka, dodać natkę pietruszki, seler, porę, wlać wodę i zagotować. Gdy woda się zagotuje włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, dodać przyprawy.Pod koniec gotowania wlać

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z suszonymi pomidorami 131

można użyć również serka śmietankowego lub ricotty ) 100 g szynki szwarcwaldzkiej ( można użyć również parmeńskiej lub cienko pokrojonego boczku ) 150 g suszonych pomidorów garść świeżych listków bazylii garść startego twardego sera ( np. pecorino, parmezan ) 200 g pikantnej kiełbasy ( ja użyłam piwoszek chili ) sól i pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie

Atlas Smaków
Ziemniaki z kiełbasą, fasolką i pieczarkami w pomidowowym sosie. Szybkie danie jednogarnkowe. 407

drugi dzień zyskuje na smaku :) Polecam. Składniki ( dla 3-4 osób ) - 4-5 średniej wielkości ziemniaków - 0.30 dkg cienkiej dobrej kiełbasy - 0.30 dkg pieczarek - puszka fasolki kolorowej - 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz,czosnek mielony, cebulka suszona, majeranek, papryka czerwona mielona - 0,5 szklanki mleka 0.5 %  ... mleko można zastąpić śmietaną 12% - 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie Obrane(...)umyte ziemniaki kroje w grubsze półplasterki, zalewam wodą tak aby tylko przykryła ziemniaki, solę, dodaję wszystkie przyprawy i gotuje na wolnym ogniu. Kiełbasę kroję w plastry i obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu. Do obsmażonej kiełbasy dodaję oczyszczone i pokrojone w ćwiartki... ósemki.. pieczarki. Całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Zawartość patelni przekładam do gotujących się ziemniaków

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka bawarska 320

muszkatołowej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz Mieszanka przypraw: 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki majeranku CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 2 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kiełbasę kroimy w cienkie plastry o grubości ok. 4 mm. Wkładamy do miski, zalewamy piwem i odstawiamy na dwie godziny

My Culinary Art