kiełbasa suszona - 1000 przepisów (strona:25/67)

Zapiekany makaron z warzywami i innymi dodatkami 136

makaronu typu kokardki 120 g sera z niebieską pleśnią 80 g kiełbasy jałowcowej mozzarella 200 g obranej dyni 5 liści jarmużu (u mnie odmiana fioletowa) pół kalafiora (u mnie odmiana fioletowa) pół papryki czerwonej fenkuł dwie łodygi selera naciowego 2 jalapeno sól 1/4 suszonego rozmarynu Nastawić wodę na makaron. Rozdrobnić jarmuż, dynię, paprykę, jalapeno, fenkuł (bez głąba), seler naciowy(...)obraniu z włókien). Wielkość kawałków to kwestia gustu. Kalafior podzielić na różyczki. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić, zbierając wodę z gotowania. Ta woda jeszcze się przyda. Kiełbasę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszać ze sobą, z makaronem i z rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać wodą z gotowania makaronu. Wody powinno być

Weekendy w domu i ogrodzie
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 118

aromatu wędzony boczek. Polecam ten przepis - nie tylko na święta :) SKŁADNIKI: 2 duże cebule 250g wędzonego boczku 0,5kg dobrej białej kiełbasy 2 litry wywaru jarzynowego (może być z koncentratu) 500 ml zakwasu na żurek 1 suszony grzybek 1 listek laurowy 4 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 łyżki majeranku suszonego 1-2 łyżeczki(...)noża czosnek, majeranek, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszonego grzybka, kilka kropel maggy lub lubczyk suszony, odrobinę solimy - mieszamy wszystko razem, podsmażamy 1-2 minuty. Krok 2. Do garnka z cebulą i przyprawami dolewamy wywar jarzynowy, wkładamy wędzony boczek, kiełbasę - gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez 45 minut. Krok 3. Na 15 minut przed końcem gotowania

Moja Książka Kucharska
Ekspresowa pizza z chlebków naan z mozzarellą i chorizo 149

naan ½ szklanki passaty pomidorowej 200 g chorizo 2 kulki mozzarelli 1 czerwona cebula kilka czarnych oliwek kilka suszonych pomidorów suszone oregano świeże oregano sól do smaku * PRZYGOTOWANIE Chorizo pokrój w talarki i przysmaż na patelni. Następnie wyjmij kiełbasę, a na wytopionej oliwie przysmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Wlej passatę i delikatnie zredukuj. Sos przypraw solą i suszonym

Food Square
Pasztet pieczony z mięs różnych 153

jajko 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna jałowca 22 g mieszanki przypraw "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy do posmarowania / posypania formy: margaryna bułka tarta Mięso myjemy, suszymy i kroimy na kawałki (poza wątróbką, nią zajmiemy się później). Wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i jałowcem, zalewamy 2 szklankami wody(...)pieczemy 60 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu studzimy i chowamy na parę godzin do lodówki żeby nieco bardziej stężał. Smacznego! A przy okazji zapraszamy na fanpage Dobrej Kiełbasy na Facebooku: KLIK . Z mieszankami przypraw zapoznać możecie się TUTAJ --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój

Marder&Marder Manufacture
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 238

roku już nie zdążyłam zrobić.Składniki wszystkich sosów wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml.Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet(pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu garść kaparów z zalewy

W kuchni Karmel-itki
Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 489

drożdży instant dodatki: 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego  100 g plastrów salami kawałek kiełbasy podsuszanej 1 papryka czerwona 250 g startego sera żółtego Przygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto.Przykry

Ze smakiem i z pasją
Świąteczny gulasz 157

Podoba Ci się ten przepis? Proszę oddaj na niego głos w konkursie tutaj Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej   50 dag kiełbasy wędzonej (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 2 czerwone cebule (im większe tym lepiej) 2 garście suszonych śliwek 5 ziaren jałowca 5 goździków szklanka czerwonego wina (najlepsze będzie wytrawne) sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania(...)czasu aż karkówka przestanie być surowa. Przekładamy do garnka. Podlewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy jałowiec i goździki. Dusimy pod przykryciem przez ok 30 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i śliwki. Dolewamy wino. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt

Pobite gary Barbary
88 przekąsek i napojów dla kibica 301

oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem(...)kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Sałatka jarzynowa Sałatka z kabanosa z bundzem i żurawiną Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami

Moja smaczna kuchnia
Kociołek z młodą kapustą, ziemniakami i kiełbasą + film 202

Kociołek z młodą kapustą, ziemniakami i kiełbasą to pożywne szybkie i proste danie jednogarnkowe w sam raz na obiad dla całej rodziny. Dla wielbicieli takich potraw młodą kapustę można zamienić na kiszoną. Pyszny smak i sycący obiad gwarantowany. składniki na 5 porcji 1 mała główka młodej kapusty 50 dag ziemniaków 1 duża cebula lub 2 małe 50 dag cienkich kiełbasek(...)cebulę oraz ziemniaki, mieszamy a następnie całość podlewamy bulionem, wrzucamy poszatkowaną kapustę całość razem łączymy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Podczas gotowania dodajemy suszone oregano oraz ziele angielskie, a pod koniec gotowania wrzucamy podsmażoną kiełbasę, dodajemy słodką paprykę oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut

Smakowite Dania
Bułki pszenno - orkiszowe z kiełbasą i smażoną cebulką 160

mąki orkiszowej 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 i ½ łyżeczki suszonych drożdży łyżeczka suszonego majeranku ¼ łyżeczki mielonego kminku 280 ml wody 2 łyżki masła 2 cebule 20 dag kiełbasy Dodatkowo jajko i łyżka mleka  do smarowania bułeczek Mak, ziarno sezamowe , słonecznik do posypywania bułeczek. Sposób wykonania: Kiełbasę bardzo drobno pokroić w kostkę

Na słodko lub wytrawnie
Zupa grzybowa na kiełbasie jałowcowej. 184

przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda .  Składniki : 1 małe pętko  Kiełbasy jałowcowej Tradycyjne Jadło 1/2 szklanki makronu muszelki 4/5 ziemniaków 2 małe marchewki     1 pietruszka korzeń kawałek selera korzeń  pęczek włoszczyzny do zup ( pietruszka, por, seler)  6 suszonych grzybów 2,5 l wody domowa Vegeta do smaku pieprz do smaku 1 łyżka suszonego(...)Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.Do garnka przekładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, i pokrojone grzyby, dodajemy warzywa oprócz ziemniaków i zalewamy większą  połową wody . Gotujemy na małym ogniu około25 minut, następnie dodajemy ziemniaki, domowa vegetę do smaku, suszony lubczyk.Gotujemy, dolewamy resztę wody.  Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twardawe wsypujemy makaron. Gotujemy aż ziemniaki

Sama słodycz i szczypta chili
TRADYCYJNY ŻUREK Z BOCZKIEM WĘDZONYM, WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM 228

osób): - 300-500 ml zakwasu na żur - ok. 2-2.5 L bulionu drobiowo-wołowego lub wody - 400 g surowej białej kiełbasy lub zwykłej wiejskiej - ok. 300 g boczku wędzonego - 4 jajka - 2 kapelusze suszonych borowików - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku  przeciśniętego przez praskę - 3 łyżki śmietany 18% - 5-6 średnich ziemniaków - masło - sól, pieprz, liście laurowe, ziele(...)angielskie, majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby umyć, namoczyć w wodzie, aż lekko zmiękną. Kiełbasę i boczek (w całości) zalać zimną wodą (jeśli używamy swojskiej kiełbasy) lub bulionem (jeśli białej kiełbasy), dodać 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Grzyby pokroić w paski, dodać do wędlin. Gotować na wolnym ogniu ok. 1-1.5 godziny. Doprawić solą. Ziemniaki obrać, umyć

Calzonella.com
Jajecznica ze szczypiorkiem i kurkami 121

talerzu jajecznicy z kurkami i ziołami.. Jadacie? :) Składniki ( dla 3 osób): 6 jajek średnia cebula 30 dag kurek kawałek ulubionej kiełbasy  szczypiorek łyżeczka ziół prowansalskich świeżo zmielony pieprz + sól 2 łyżki masła Przygotowanie: Kurki oczyszczamy i suszymy.  Masło rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy na nie kurki i obsmażamy ok 5 minut. Siekamy cebulę, solimy i dodajemy do grzybów

ChilliJemy
Biała Kiełbasa Pieczona z Kiszoną Kapustą 161

własnoręcznie lub kupioną bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z chlebem. Polecam wszystkim. Składniki: surowa biała kiełbasa po 1 – 2 szt. na osobę ok. 0,5 kg. kiszonej kapusty 1 duża cebula pieprz czubrica suszone liście kolendry kilka owoców jałowca oliwa Przygotowanie: Cebulę pokroić w pióra. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustą. Na kapustę ułożyć(...)kiełbasę. Całość posypać pieprzem, czubricą, liśćmi kolendry. Kiełbasę przykryć cebulą, polać odrobiną oliwy i dodać kilka ziaren jałowca. Całość przykryć folią aluminiową lub naczyniem żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 o przez około 1,5 godziny. Odkryć i piec jeszcze przez 10 – 15 minut. Smacznego

Mama Gotuje
Bigos staropolski 180

okresie świątecznych jeszcze pewnie ich przybędzie :)Składniki: kapusta kiszona 1 kg  kapusta biała w główce 1 kg boczek wędzony 20 dag kiełbasa zwyczajna 40 dag cebula 2 marchew - niekoniecznie jabłka-3 duże sztuki śliwki suszone -5 sztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki około 500 ml rosołu Przygotowanie(...)Uszatkować kapustę białą, osolić dobrze, a potem ją dobrze odcisnąć, kiszoną jeśli bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać wodą - zmieszać razem 2 cebule usiekać, jabłka pokroić w kostkę, tak samo kiełbasę i boczek -wpierw  mięso z cebulą podsmażyć razem Grzyby namoczyć wcześniej, by miękły kilka godzin - chyba, że krojone - to krócej, potem ugotować osobno do miękkości (a jeśli mamy pieczarki

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania