rosyjskiej. Jest uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy. SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków kiszonych, 2 liście laurowe(...)Przekładam do garnka. Dodaję grzyby suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Gotuję 30 minut. 3. Boczek kroję w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem podsmażam
Tradycyjna kuchnia Kasibłyskawiczny obiad lub szybką, imprezową przekąskę- może właśnie karnawałową? Przy wyborze kiełbasy proponuję sugerować się jej grubością i wybrać tę cienką- kroi się ją na 'jeden kęs', tym samym jest dużo wygodniejsza w jedzeniu 😉 2-3 porcje: * cienka, ulubiona kiełbasa- 6 szt. * szynka szwarcwaldzka- 12 plastrów * śliwki suszone- 12-16 szt. * musztarda- 6 łyżeczek W kiełbasce zrobić tzw. kieszonkę
Kraina Miodem Płynącajajka ugotowane na twardo 0,5 litra zakwasu na żurek ( przepis tutaj ) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu łyżka suszonego majeranku sól przepis Wędzony boczek oraz białą kiełbasę kroimy w plastry. Do garnka przekładamy obraną marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek i wlewamy około litr zimnej wody, dodajemy również pokrojony w plastry boczek i całość
Smakowite Daniarównież może zawitać na świątecznym stole. Najlepiej wtedy dodać kolorowe pisanki i białą kiełbasę . SKŁADNIKI : ziemniaki – 4 sztuki kiełbasa zwyczajna jub jałowcowa– 1 sztuka jajko – 2 sztuki cebula – 1 sztuka ogórek konserwowy lub kiszony – 2 sztuki musztarda – 1 łyżka suszony koperek – 1 łyżeczka olej do smażenia sól i pieprz trochę żółtego sera – opcjonalnie PRZYGOTOWANIE : Obrać i ugotować ziemniaki(...)Kiełbasę pokroić w krążki lub większą kostkę. Cebulę obrać i posiekać, przesmażyć na oleju wraz z kiełbasą. Jajka ugotować na twardo. Ogórki pokroić w kostkę. Kiedy ziemniaki będą gotowe, poczekać aż przestygną. Następnie pokroić je w kostkę i dać do miski. Dołożyć przesmażoną kiełbasę z cebulą. Dodać ogórek. Jajka obrać i również pokroić. Dodać do sałatki. Dołożyć musztardę i suszony
kuchniabellissima.wordpress.comświeżych pomidorów. Składniki: 2l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 puszki pomidorów pellati (400g każda) ok. 400 g ulubionego (najlepiej świeżego, nie suszonego) tortellini 100g szpinaku baby 1 puszka białej fasoli ok. 200 g (3 sztuki) ulubionej kiełbasy – najlepiej drobiowej (może być np. śląska), ważne, żeby była chuda sól, pieprz parmezan tarty 1 łyżka świeżego (lub suszonego) oregano(...)łyżka świeżego (lub suszonego) tymianku 1 łyżka płatków czerwonej papryki słodkiej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy opcjonalnie – 0,5-1 łyżeczki chili opcjonalnie – odrobina cukru (zależy od słodkości pomidorów) Wykonanie: W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekane drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę i podsmażyć na złoto. Dodać pomidory
Pociąg Do KuchniKozacka ” kiełbasa dojrzewająca Wędliny dojrzewające , tak jak sery , weszły już na stałe do naszego jadłospisu . Robię je regularnie i staram się wymyślać nowe receptury , żeby nie powiało nudą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta kiełbaska , kozacka , jest dla prawdziwych kozaków , gdyż zawiera mega ostrą paprykę habanero(...)łopatki 0,5 kg świeżego boczku – dość tłustego 1 świeża , golonka tylna 1 łyżka, mielonej , gorczycy brązowej 5 suszonych papryk habanero ( trzeba je zmielić ) 4 czubate łyżki ,ostrej , papryki mielonej 2 czubate łyżki soli naturalne jelita do kiełbasy Mięso z łopatki , kroimy w grube plastry , obijamy każdy tłuczkiem , tyle ,żeby naruszyć włókna mięsa , nie rozklepujemy na kotlety
Ogrodnik w podróżyindyka nadziewana kiełbasą i żurawiną (4 porcje) Składniki: 1 pierś z indyka, rozkrojona i rozbita na płasko 2 łyżki oliwy ½ szklanki suszonej żurawiny, drobno posiekanej 1 mała cebula, drobno posiekana 3-4 pieczarki, drobno posiekane 120 g kiełbasy, bez osłonki, drobno posiekanej ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii ⅓ szklanki bułki tartej Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej(...)smaż przez 2-3 minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj grzyby, podsmaż przez 2-3 minuty, po czym dodaj kiełbasę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wmieszaj szałwię. Dodaj suszoną żurawinę i białe wino i gotuj, aż wino prawie odparuje. Zdejmij patelnię z ognia i przełóż jej zawartość
karmelowyprzyrządzona kiełbasę podaję zawsze śniadanie Wielkanocne,ale polecam również jako danie obiadowe. Składniki: 5 białych kiełbas surowych 2 cebule 1 duże kwaśne jabłko Garść suszonej żurawiny 1 łyżka majeranku 0,5 łyżki kminku 0,5 łyżeczki ostrej papryki Sól Olej Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w krążki i przesmażamy na oleju .Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista.Dodajemy obrane(...)pokrojone na mniejsze kawałki jabłko,suszoną żurawinę , majeranek,kminek,ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą.Smażymy jeszcze przez chwilę.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową cebuli ,kiełbasę nakłuwamy wykałaczką ,układamy w naczyniu i wykładamy pozostałą cebulę .Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniapapryka suszona chilli,1/2 litra żurek wodę zagotować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i zmiksowaną włoszczyzną dodać ziele angielskie, liście laurowe, vegetę, strąk suszonej całej papryki chilli - gotować do miękkości ziemniaków kupiłam kiełbasę z 80% szynki - na smalcu usmażyć pokrojone w kostkę 1 długie pęto kiełbasy z cebulą czosnkiem drobno pokrojonym i usmażone dodać do zupy drugie pęto
W Mojej Kuchni Lubiękiełbasa wiejska i ulubionymi przyprawami. Zasmażka fajnie podkreśla smak bigosu i nadaje właściwą konsystencję. Jest szybki i smaczny. Polecam. Bigos Składniki: kapusta kiszona 1 kg kiełbasa 30 dag boczek 30 dag grzyby suszone 3 dag cebula 1 sztuki konsenwat pomidorowy 2 łyżki czosnek 2 ząbki smalec 2-3 łyżki liście laurowe 2 angielskie ziele 10 ziarenek owoc jałowca(...)garnka i zaparz, odlej wódę( jeśli kapusta jest za bardzo kwaśna). Zalać wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele i ziarenka jałowca, gotować. Na 2 łyżkach smalcu zeszklić pokrojoną cebulę. Kiełbasę pokroić w 1 centymetrowe krążki, boczek pokroić kostkę . Oba gatunki kiełbasy wsypać na patelnię z rozgrzanym, pozostałym smalcem. Podsmażyć na rumiano. Kiełbasę i cebulę połączyć z kapustą. Po pół godzinny
Gotowanie-ukkapusty ok. 1/2 kg kapusty białej 1/2 kg wołowiny (ja użyłam mięsa z łaty) ok kg kości wieprzowych małe pętko kiełbasy jałowcowej małe pętko kiełbasy biebrzańskiej (chuda, podsuszana) ok 20 dag wędzonki garść grzybów suszonych 1 świeży prawdziwek 3-4 średnie cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz w ziarnach (10-15 sztuk) ziele angielskie (dwa ziarna) 2 liście laurowe(...)wołowiny pokroiłam na drobne kawałki i wrzuciłam wraz z mięsem wieprzowym z powrotem do gara. Dodałam jałowiec. Kiełbasę i wędzonkę pokroiłam w kostkę i przysmażyłam na kolejnej cebuli. Dodałam trochę przecieru pomidorowego, wymieszałam i wrzuciłam do kapusty. Z braku śliwki wędzonej dodałam suszoną. Pogotowała się do miękkości i ją wyjęłam, by bigos nie był za słodki. Bigos gotował się
Kuchnia po mojemurozgrzewające przepisy. Na 3 porcje potrzebujemy 400 g białej kapusty 150 g kiszonej kapusty 2 kostki bulion wołowy 2-3 sztuki kiełbasy śląskiej lub innej 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść suszonych grzybów 1 łyżka miodu 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz olej do smażenia Kapustę poszatkować, włożyć do garnka zalać 3/4 litrem wody(...)gotować do miękkości wraz z kostkami wołowymi, suszonymi grzybami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kapustę kiszoną ugotować w osobnym garnku w 0,5 litra wody. Wody po ugotowaniu nie wylewać! Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Do ugotowanej kapusty dodać ugotowaną kiszoną kapustę, podsmażoną kiełbasę, miód i koncentrat. Wodę z gotowania kiszonej kapusty
Jadło i czytadłogotowania:) Składniki: niecałe 2 szklanki makaronu 2 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki fety 1 łyżka startego drobno parmezanu 1 cebula połowa pętka dobrej jakościowo kiełbasy pół szklanki zielonej mrożonej długiej fasoli szparagowej 1 suszony pomidor masło klarowane 2 marynowane papryki 250 g kurek listki bazylii do smacznej dekoracji przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka ostra i słodka Wykonanie: Makaron(...)ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie pokrojonego w kostkę suszonego pomidora, fasolkę, pokrojoną w cienkie paski paprykę marynowaną, cebulkę w piórka i kurki przekrojone na pół. Duście kilka minut do połączenia składników. Kiełbasę pokrójcie w talarki, przesmażcie na maśle, doprawcie: Do patelni z mięsem dodajcie warzywa i passatę wymieszaną z fetą i parmezanem. Duście
Zasmakuj KuchniSkładniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, ketchup(...)jałowiec. Dodać grzyby (pieczarki podsmażyć). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty.Mięso opłukać i pokroić na kawałki, boczek pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę. Podsmażyć mięso. Dodać do kapusty. Następnie podsmażyć boczek i kiełbasę. Dodać do kapusty. Gotować ok 2 – 3 h. Odstawić do następnego dnia. Następnie znów pogotować
kulinarnajamka.blogspot.comłyżki masła, 1 małą marchew, 1/2 łodygi selera naciowego, 1 litr rosołu z kurczaka, 2 średnie ziemniaki, 2 łyżki mąki, 15 dag kiełbasy, 1 mały ząbek czosnku, 2 łyżeczki świeżego lub 1 łyżeczkę suszonego majeranku, sól, pieprz. Marchew obierz i umyj. Selera umyj. Marchew i selera pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki. Pory przetnij wzdłuż i dokładnie
blog.moje-pasje.info