kiełbasa suszona - 1000 przepisów (strona:11/67)

Bigos świąteczny 142

aromatyczny, nie może w nim zabraknąć grzybów, śliwek suszonych, mięsa wołowego oraz wędzonego boczku i kiełbasy. Składniki: 3 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram wędzonego boczku 200 gram wędzonej kiełbasy 0,5 litra wywaru mięsnego 2 cebule garść suszonych grzybów garść suszonych śliwek 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe(...)pieprzu 2-3 łyżki przyprawy do bigosu 2-3 łyżki miodu prawdziwego  olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wołowe kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę obieramy, dodajemy do podsmażonego mięsa, smażymy razem przez 10 minut. Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone mięso z kiełbasą, boczkiem i cebulą. Wrzucamy listki laurowe

Bajeczna Kuchnia
Bigos z grzybami i kiełbasą 172

Przedstawiam aromatyczny bigos z duża ilością leśnych grzybów i swojską kiełbasą. Prosty i bardzo smaczny.   Składniki : 2kg kapusty kiszonej (najlepiej mocno kwaśnej) 100g suszonych grzybów leśnych 500g swojskiej kiełbasy mały słoiczek przecieru pomidorowego 4 duże cebule olej do smażenia ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz Sposób przygotowania : Grzyby moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy

Pyry na Gaz
Pełnoziarniste calzone z oscypkiem 166

szklanki letniej wody 50 gram świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 4 łyżki oleju Farsz: 1 duży oscypek 350 gram mocno uwędzonej kiełbasy 1 cebula czerwona 100 gram suszonej żurawiny ketchup łagodny WOM Parczew 1 jajko Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz olej, drożdże rozrabiamy w letniej wodzie, wlewamy do maki i zagniatamy(...)ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Oscypka kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w pół plastry, obraną cebulę kropimy w pióra, dodajemy suszoną żurawinę, wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, każdą część wałkujemy na koło, środek smarujemy ketchupem. Układamy porcję farszu, zlepiamy

Bajeczna Kuchnia
Żurek po staropolsku 141

liście laurowe suszony grzybek (opcjonalnie, ja nie dodawałam) sól 4 jajka Z kiełbasy wiejskiej zdejmujemy skórkę. Kroimy kiełbasę w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Odstawiamy Białą kiełbasę układamy w całości na dnie garnka, zalewamy 6 szklankami wody Dodajemy przyprawy, czosnek i ewentualnie suszony grzybek Stawiamy na małym ogniu i od momentu bąblowania wody, gotujemy 15 minut. Jeśli(...)kiełbasa jest gruba, to czas gotowania wydłużamy o ok. 5 minut Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, odstawiamy na bok, a wywar odcedzamy. Dawno temu kupiłam w hipermarkecie taki fajny zestaw za śmieszne pieniądze: miska z sitkiem. Do odcedzenia użyłam właśnie tej miski:) Wkłada się sitko w miskę i po odcedzeniu w misce zostaje płyn, a w sitku składniki, któe

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa chrzanowa 130

fantastyczna. Mam nadzieję, że i Wasza będzie równie dobra. Polecam! Składniki : 1,5 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 2-3 łyżeczki(...)tartego chrzanu (lub do smaku), użyłam ze słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Do wywaru (rosołu) dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek, suszone grzyby, majeranek i białą kiełbasę i postawić na malutkim ogniu, aby kiełbaski się zaparzyły, wywar nie powinien się zagotować! W międzyczasie na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną

Codzienne Gotowanie
Zupa chrzanowa 130

fantastyczna. Mam nadzieję, że i Wasza będzie równie dobra. Polecam! Składniki : 1,5 litra bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 2 surowe, białe kiełbasy listek laurowy ząbek czosnku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 suszone grzybki 1 cebula 1 łyżeczka suszonego majeranku 2-3 łyżeczki(...)tartego chrzanu (lub do smaku), użyłam ze słoiczka sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Do wywaru (rosołu) dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek, suszone grzyby, majeranek i białą kiełbasę i postawić na malutkim ogniu, aby kiełbaski się zaparzyły, wywar nie powinien się zagotować! W międzyczasie na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim drobno pokrojoną

Codzienne Gotowanie
Kluski zielone w sosie pomidorowym 70

przesmacznie i kolorowo. Składniki Kluski: 900 g ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 1 pęczek świeżej bazylii Sos: 1 duża cebula 2 łyżki oleju 500 g kiełbasy śląskiej 500 ml passaty pomidorowej 6 suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Następnie(...)posiekaną bazylią. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, wlewamy passatę. Pokrojoną w kostkę kiełbasę dodajemy do sosu razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i odrobiną majeranku. Sos odparowujemy (do ulubionej konsystencji). Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kluskami, posypujemy posiekaną bazylią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Łódeczki z jajek pomidorowych 155

tylko na święta. Wykorzystałam do niej pomidory suszone z zalewy. Wyszło smaczne połączenie. Miłośnicy mięsa też znajdą coś dla siebie pod w postaci szynki i kiełbasy. 5 jajek 1 słoiczek pomidorów suszonych sól, pieprz 2 rzodkiewki 3 plastry szynki natka, szczypior 1 kawałek papryki czerwonej 1 kawałek papryki żółtej 1/3 ogórka zielonego 1 kiełbasa wędzona Jajka gotuję

wesoła kuchnia
Chłopski garnek 147

już w trakcie gotowania zachęcają aromatem do jedzenia :) Często zabieram ją w termosie do pracy jako drugie śniadanie.Składniki:- 100 g boczku- 200 g kiełbasy cienkiej- 5 ząbków czosnku- 1 l wody- 5 grzybków suszonych- 1 papryka czerwona- 1/2 małej główki kapusty(...)łodyga selera naciowego- 1/2 puszki kukurydzy- 5 ziemniaków- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- przyprawy: szczypta gorczycy białej, kminku, pieprzu białego, pieprzu czarnego, papryki czerwonej słodkiej, bazylii suszonej, estragonu, kopru suszonegoSkładniki:Boczek i kiełbasę kroimy w grubą kostkę, podsmażamy a pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. W oddzielnym garnku zagotowujemy wodę, do której wrzucamy

Zainspirowana w kuchni
Żur Wielkanocny 157

Pyszny żurek na codzień i od święta Żur Wielkanocny   SKŁADNIKI: biała kiełbasa -4 porcje grzybek suszony -1 szt cebula mała -1 szt żur -2 szkl sól czosnkowa sól pieprz chrzan tarty -1,5 łyżki majeranek śmietana -140 ml jajka -2 szt ugotowane na twardo woda -2 szkl PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem(...)każdej strony na złoty kolor.  Grzybka wymoczyć, przełożyć razem z cebulą do garnka, zalać wodą, zagotować.  Następnie dodać białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut.  Po tym czasie wyjąć kiełbasę, wlać żur, dodać przyprawy i tarty chrzan, gotować następne 15 minut. Śmietanę rozmieszać ciepłym żurem, wlać do żurku, zagotować.  Żur podawać z jajkiem

Kuchnia Danusi
Bigos 196

Zawieruszony przepis na bigosik z grzybkami suszonymi.. 1 kg kapusty kiszonej kawałek kapusty świeżej około 1 kg kiełbasy 1-2 marchewki 60 g suszonych grzybów sól,pieprz listek, ziele Grzyby dzień wcześniej zalać ciepłą, przegotowaną wodą.Następnie grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić, ale wodę zostawić.Grzyby pokroić. Kapustę kiszoną(...)zalać wywarem z grzybów i gotować aż będzie miękka.Świeżą kapustę poszatkować, zalać wrzącą wodą, dodać marchewkę ,przyprawy i gotować do miękkości w drugim garnku, pod koniec dodać kiełbasę. Gdy kapusty będą miękkie, przełożyć do jednego garnka, dodać ugotowane wcześniej grzyby.Wszystko ze sobą wymieszać, chwilę jeszcze podgotować,doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Bigos 127

jest pyszny, nie za tłusty i bardzo aromatyczny. Serdecznie polecam;)  Składniki: 1,5 litra kapusty kiszonej 3 cebule 2 marchewki dwie garści suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 kg kiełbasy  2 łyżki majeranku  pieprz  1.5 łyżki kminku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kapustę wypłukać, odcisnąć

Krakowskie smaki Ani
Fasolka po bretońsku 156

wolnowar, szybkowar i multicooker..Zwykłych garnków w sumie też używam.Tą fasolkę zrobiłam w wolnowarze, wieczorem zalałam fasolę wodą , rano przed wyjściem do pracy ustawiłam wolnowar ,podsmażyłam cebulkę z kiełbasą i poszłam do pracy.., w między czasie "wyskoczyłam "z pracy i do prawie miękkiej fasoli dodałam kiełbaskę ..No i tyle było mojej pracy z przygotowaniem obiadku., mąż przed wyjazdem(...)wolnowar po wyłączeniu trzyma  ciepło..Można także i już wieczorem ustawić wolnowar i rano będzie gotowe, można także gotować w zwykłym garnku. 30 dkg fasoli Cenos susz warzywny 50 dkg kiełbasy  1-2 cebule sól, pieprz  majeranek Cykoria wegeta liść laurowy Cykoria  ziele angielskie Cykoria  czerwona papryka słodka płatki Cykoria Fasolę zalać wodą i zostawić

Moje domowe kucharzenie
Bigos staropolski 181

mogłam się podzielić z rodziną:) Składniki:  500g wieprzowiny (łopatka, karkówka, szynka) 300g wołowiny (karkówka, łata) 200 wędzonego boczku 250g dobrej wędzonej kiełbasy (najlepiej domowej; ja dałam kiełbasę z dzika) 50g suszonych grzybów 150g suszonych śliwek 3 wędzone śliwki 2 cebule 2,5 kg kiszonej kapusty 0,5kg kapusty świeżej 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego(...)mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na pół godziny, a następnie ugotować (ok 20 minut), odcedzić, wywar zachować. Boczek pokroić w większą kostkę. Mięso pokroić w kawałki (ok 2cm), kiełbasę w półtalarki. Boczek zrumienić na patelni, przełożyć do głębokiego szerokiego garnka (najlepiej żeliwnego). Cebulę zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni rozgrzać smalec i partiami obsmażyć mięso, przełożyć

Obiad gotowy
Fasolka po bretońsku 173

mój debiut! Fasolka wyszła fantastyczna! Składniki na 4 porcje. Składniki: 250 g fasoli piękny jaś 200 g kiełbasy (np. śląskiej lub suszonej) 200 g boczku wędzonego surowego 1 duża cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki majeranku Sól morska, świeżo mielony(...)dodajemy cząber, majeranek i kawałek wędzonego boczku - fasolę gotujemy przez ok. 1 godzinę. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem drobno pokrojonej kiełbasy i boczku aż całość się zarumieni, a boczek wytopi. Po tym czasie sprawdzamy, czy fasola jest już miękka i następnie dodajemy do niej cebulę z kiełbasą i boczkiem. W blenderze

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania