tyle sycąca, że przy sobotnich pracach domowych nie jest koniczne przygotowywanie dania głównego. Składniki (na 3 porcje) : szklanka dużej fasoli odmiany Piękny Jaś wrzątek cebula pętko obsuszonej kiełbasy jałowcowej suszony majeranek 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz łyżka oleju do smażenia Fasolę wypłukać, przerzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Zalać wrzątkiem (powinno(...)będzie dodawać ani śmietany, ani zasmażki, ani mąki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do fasoli. Kiełbasę pokroić w kostkę lub półtalarki i dodać do fasoli. Wsypać do garnka łyżkę suszonego majeranku. Jeśli ktoś ma świeży, będzie jeszcze lepiej :) Całość doprowadzić do lekkiego bulgotania. Zupę doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem
Weekendy w domu i ogrodzieFasolka po bretońsku...tym razem zapiekana w piekarniku.. paczka fasoli piękny Jaś tyczny susz warzywny 50 dkg kiełbasy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku 3-4 cebule sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą(...)około 2 godzin.[ ja gotowałam o wiele krócej bo w szybkowarze].Cebulę pokroić w półplasterki.Połowę cebuli zeszklić , dodać pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażyć.Dodać do fasoli , wymieszać i doprawić.Do reszty zeszklonej cebuli dodać pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i chwilę razem podsmażyć, dodać odrobinę bulionu.W naczyniu żaroodpornym układać warstwę fasoli z kiełbasą i podsmażonej cebuli
Moje domowe kucharzeniesurowa, suszona 4-5 miesięcy pikantna kiełbasa wieprzowa z dodatkiem przypraw, w szczególności ostrej papryki. Suszona przez okres 4 – 5 miesięcy. Salchichon- to również suszona na surowo kiełbasa wieprzowa ale bez dodatku papryki. Zamiast niej pieprz, gałka muszkatołowa i goździki. Jednym z hitów tej hiszpańskiej oferty będzie szynka Jamon Serrano Reserva – suszona szynka wieprzowa. Dojrzewała
królestwo garówWielkanoc. Biała kiełbasa podana w towarzystwie ziemniaczków i ulubionej surówki świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Suszone pomidory nadają fajnego smaczku, kiełbasa jest jeszcze smaczniejsza Składniki: 3 pętka białej kiełbasy parzonej pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami DAGOMA 2 cebule 3 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka piwa majeranek świeży tymianek lub rozmaryn jak lubimy Wykonanie(...)Białą kiełbasę gotujemy w bulionie z dodatkiem piwa i majeranku- ok 2 łyżek. Po ok 10 minutach od zagotowania wyjmujemy białą kiełbasę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy pokrojoną w piórka cebulą oraz kawałkami suszonych pomidorów z zalewy. Całość polewamy olejem- zalewą z pomidorów oraz posypujemy świeżym tymiankiem lub rozmarynem. Zapiekamy ok 15 minut
Z Majeczką w kuchniUlubiona potrawa mojego męża.. 30 dkg fasoli 50 dkg kiełbasy kilka suszonych pomidorów marchewka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula sól, pieprz majeranek wegeta listek ,ziele przyprawa do dań z fasoli Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą , w której się(...)zagotować. Jak zacznie się pienić należy tę pianę usuwać, do momentu, aż przestanie się pienić. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory , koncentrat oraz przyprawy.Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniewigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które chcą trochę odbiec od tradycyjnych przepisów i zaserwować nieco(...)jajka 4 łyżki masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru sól jajko do posmarowania białko do zlepienia pierożków farsz: 50 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc) garść suszonych śliwek łyżeczka mielonego jałowca sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Masło podgrzewamy
Pobite gary Barbarysmakiem. Potrawa ma bardzo ciekawy słodko-kwaśny smak. Danie pięknie prezentowało się na stole a smak był zaskakujący, ponieważ czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Bardzo lubię połączenie wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek jak w tym przepisie , więc danie to bardzo przypadło mi do gustu. Kiedy poprosiłam(...)przepis byłam zaskoczona prostotą wykonania tej potrawki . Kiełbasa przygotowana w ten sposób idealnie nada się zarówno na obiad . Może być także bardzo ciekawą propozycją na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Składniki: 1,20 dag kiełbasy śląskiej 0,5 kg pieczarek 6-8 ogórków kiszonych 2 garście moreli 2 garście suszonych ślwek garść rodzynek 2 cebule 2 małe słoiczki koncentratu
Pobite gary Barbarykonkursie, który trwa od 4 września do 8 września, po więcej szczegółów zajrzyjcie na www.odadojakosci.pl Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Składniki: 1 kiełbasa podwawelska ekstra 1 cebula 6 kawałków suszonych pomidorów 400 g ciecierzycy z puszki 2 garście łuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka czarnuszki(...)wrzucamy cebulę. Smażymy na złoty kolor. Kiełbasę podwawelską dzielimy na mniejsze kawałki i nacinamy z jednej strony. Gdy cebula zeszkli się, przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu smażymy z każdej strony ponacinane kawałki kiełbasy. Do kiełbasy dodajemy podsmażoną cebulę. Ciecierzycę odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą, ponownie odsączamy. Przekładamy do miski. Suszone pomidory i orzechy siekamy, dodajemy
Moja smaczna kuchniaIrlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast Gastroshow 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa Eurogastro. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Składniki: 1 kiełbasa podwawelska ekstra 1 cebula 6 kawałków suszonych pomidorów 400 g ciecierzycy z puszki 2 garście łuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka czarnuszki(...)wrzucamy cebulę. Smażymy na złoty kolor. Kiełbasę podwawelską dzielimy na mniejsze kawałki i nacinamy z jednej strony. Gdy cebula zeszkli się, przekładamy na talerz. Na tym samym tłuszczu smażymy z każdej strony ponacinane kawałki kiełbasy. Do kiełbasy dodajemy podsmażoną cebulę. Ciecierzycę odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą, ponownie odsączamy. Przekładamy do miski. Suszone pomidory i orzechy siekamy, dodajemy
Moja smaczna kuchniabiałej kiełbasy 2 łyżki musztardy francuskiej 4 cebule 250 g suszonych śliwek ¼ kostki smalcu 1 łyżka masła sól, pieprz 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku Kiełbasę porozdzielać. Na dnie naczynia żaroodpornego porozkładać kawałki smalcu, ułożyć kiełbasę, ciasno, obok siebie. Delikatnie posmarować z wierzchu musztardą. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 50 minut
kulinarnyswiatdomikażdym domu... Ilu kucharzy tyle przepisów :) najważniejsze jednak jest to, że zawsze smakuje :) Podstawą bigosu jest kiszona kapusta, można też dodać kapustę nie kiszoną... Oczywiście musimy dodać mięso, kiełbasę, wędzonkę...suszone grzyby... Kapustę kroimy, szatkujemy, dodajemy wodę i gotujemy do miękkości... Kiełbasę i mięso kroimy... Grzyby namaczamy i kroimy... Gdy kapusta ugotuje się do miękkości, to dodajemy wędzonkę
chleba naszegowody. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej , przekładamy cebulę, kiełbasę i dodajemy przyprawy, podsmażamy. Do odcedzonych ziemniaków, dodajemy kapustę, szczypiorek suszony i kiełbasę,przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilitwardo - jedno na jeden talerz zupy;700 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę(...)pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.Po upływie tego czasu, w przypadku gotowania barszczu z kiełbasą, kiełbasę wyjąć z zupy (po tym czasie powinna być już ugotowana).Następnie dodać 1 czubatą łyżkę chrzanu i gotować zupę kolejne 10 minut.Po upływie
Gospodyni Miejskawarto pokusić się o takie połączenie smaków i zaskoczyć swoich najbliższych... Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i czerwonym pest o Składniki : 400 g makaronu łazanki 500 g kiszonej kapusty z marchewką 400 g kiełbasy bądź szynki 1 duża cebula 4 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów olej rzepakowy sól, pieprz do smaku(...)Przygotowanie : Kiełbasę wraz z cebulą kroimy w kosteczkę i przesmażamy do zarumienienia. Kapustę kiszoną wraz z marchewką obgotowujemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do kiełbasy - doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez 5 minut. Makaron łazanki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do kapusty z kiełbasą. Na koniec dodajemy czerwone pesto z suszonych pomidorów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikilka suszonych grzybków sól pieprz Jeśli kiełbasa jest surowa, to należy ją najpierw sparzyć w gotującej wodzie przez 30 minut, na małym ogniu. Woda powinna tylko pykać Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i wkładamy do garnka Dodajemy wędzony boczek pokrojony na większe kawałki, grzybki, kiełbasę, czosnek, dymkę, świeży majeranek (suszony będzie dodawany dopiero pod koniec gotowania), listki(...)ogień Gotujemy 40 minut pod przykryciem Po tym czasie wywar przecedzamy do drugiego garnka Dodajemy 1 łyżeczkę chrzanu, suszony majeranek i wlewamy zakwas, wcześniej bardzo dokładnie go wstrząsając. Doprowadzając do zagotowania - mieszamy. Gotujemy ok. 1 minuty Podajemy z pokrojoną kiełbasą i jajkiem Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchnia