kiełbasa suszona - 1000 przepisów (strona:7/67)

BIGOS PO MYŚLIWSKU Z DZICZYZNĄ 131

SKŁADNIKI : 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg wędlin ( kiełbasa z sarny, dzika, kawałek boczku ) 20 dkg wędzonego boczku 1 kiełbasa jałowcowa garść suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 6-8 suszonych śliwek 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 6 kulek pieprzu 1 szklanka czerwonego(...)małym ogniu około 30-40 minut. Mięso wyciągamy z kapusty, kroimy je w kostkę łącznie z kiełbasami, boczkiem i cebulą. podpiekamy na oleju na patelni aż się zrumienią.  Do kapusty dodajemy, przecier pomidorowy, pokruszone grzybki, pokrojone pieczarki oraz śliwki suszone i wlewamy wino. Dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając, trzeba uważać aby bigos się nie przypalił

Kulinarne Fantazje Marioli
Żurek świąteczny 265

Gotowany na wędzonym boczku, wzbogacony o białą kiełbasę, obficie doprawiony majerankiem. Jeżeli żurek podaję na świąteczne śniadanie rezygnuję z ziemniaków, żeby nie był zbyt syty. Jeśli chcecie ugotować żurek z ziemniakami, należy dodać je przed dodaniem zakwasu. W innym razie kwas sprawi, że będą twarde. Do żurku często dodaje się również suszone grzyby. Wtedy należy je najpierw namoczyć, osączyć(...)porcji: 3 nieduże marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 mały por 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry wody 250 g boczku wędzonego 4 białe kiełbasy 1 łyżka suszonego majeranku lub nawet więcej 2 szklanki zakwasu na żur 3-4 łyżki śmietany jajka ilość według uznania kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji sól do dekoracji opcjonalnie kilka suszonych

Pełny talerz
Bigos 163

bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną kroimy i wkładamy(...)godzinę, aż zmięknie. Suszone grzyby wrzucamy do miski i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki lub możemy zetrzeć na tarce. Następnie dodajemy ją do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Fasolka po bretońsku z wolnowaru 639

się czymś innym...Fasolka po bretońsku z dodatkiem suszonych pomidorów i dla odmiany zamiast koncentratu pomidorowego -ketchup.. 30 dkg fasoli  50 dkg kiełbasy  15 dkg boczku wędzonego  kilka suszonych pomidorów BIO Fresano 2-3 łyżki ketchupu śliwkowego Kielecki   4 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżka mąki  sól, pieprz  majeranek(...)wegeta listek ,ziele Fasolę wraz z przyprawami zalać wodą i gotować w wolnowarze .Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory i ketchup. Dodać do gotującej się fasoli, pod koniec można zagęścić mąką. Doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Makaron z sosem grzybowym i kiełbasą. 155

bardzo szybki obiad, który można przygotować wcześniej i będzie smaczny. SKŁADNIKI: 1 paczka makaronu świderki garść suszonych grzybów parka kiełbasy wędzonej 200 ml. śmietanki słodkiej 18% 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebula sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: makaron ugotować, grzyby namoczyć ( 1 godz. - można to zrobić dzień wcześniej), pokroić drobno, smażyć na rozpuszczonym maśle na małym ogniu, dodać pokrojoną

Kuchnia Beaty
Najlepszy żurek na domowym zakwasie 122

łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki kminku 250-500 ml zakwasu na żur 400 gram surowej, białej kiełbasy 2 kawałeczki suszonych grzybów 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 4-5 łyżek śmietany 30% do podania: jajka ugotowane na twardo; rzeżucha Zakwas żytni na żur Wszystkie składniki umieszczam w słoju(...)smak kwaskowaty. Przygotowany zakwas przelewam do butelki i umieszczam w lodówce. Przepis na żurek Całą włoszczyznę wraz z suszonymi grzybkami i wszystkimi przyprawami umieszczam w garnku, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również pokrojone dwie marchewki i jedną pietruszkę z bulionu

Mango Papaja
Zupa ziemniaczana z kiełbasą 203

jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, bądź łyżka świeżej kilkanaście plasterków kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Warzywa pokroić drobno i dodać do garnka, w którym dusiła się cebula. Jeśli używacie suszonej natki pietruszki, można dodać ją w tym momencie. Świeżą lepiej dodać na końcu. Warzywa zalewamy(...)natki pietruszki, bądź łyżka świeżej kilkanaście plasterków kiełbasy, u mnie  kiełbasa podwawelska Hańderek Cebulę przekroić na połówki i włożyć do naczynia miksującego. Rozdrobnić 3 s/obr. 5. Cebulę ściągnąć ze ścianek naczynia, dodać olej kokosowy i dusić 2 min/Varoma/obr. 1. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, dodać do naczynia miksującego wraz z suszoną natką pietruszki. Jeśli używacie świeżej, przyjdzie

MamaOskarka
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 149

Składniki 750 g kapusty kiszonej domowej 750 g kapusty białej 500 dag karkówki 2 pętka kiełbasy polskiej wędzonej 2 pętka kiełbasy Zyguły 1 pętko kiełbasy podwawelskiej różne skrawki mięs pieczonych garść suszonych grzybów sok pomidorowy Pudliszki suszone morele koncentrat pomidorowy kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 cebula smalec     Przygotowanie(...)posoliłem, pozostawiłem w misce na 15 minut. Po tym czasie dodałem ją do kiszonej kapusty i gotowałem 30 minut. Upieczone mięso i kiełbasy pokroiłem na kawałki. Dodałem do kapusty mięso , kiełbasę , cebulę, przyprawy w ziarnach, pokrojone suszone śliwki i morele, koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy. Przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem i dusiłem na wolnym ogniu ok. godzinę Co kilkanaście

R'n'G Kitchen
Kiełbasa w pomidorowym sosie 167

pomidorowym sosie Składniki: 4 krótkie kiełbaski śląskie 1/2 żółtej papryki 2 cebule łyżka oleju puszka 400g pomidorów krojonych sól pieprz słodka papryka w proszku suszona bazylia suszone oregano Wykonanie: Kiełbasę obrałam ze skórki (tak mi lepiej smakuje), przekroiłam wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Paprykę oczyściłam z gniazda nasiennego, pokroiłam w paseczki. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplastry

Kuchenne zapiski Edyty
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 187

Zbliża się Wielkanoc wielkimi krokami i powoli można poczuć ten klimat świąteczny. Mi te święta kojarzą się przede wszystkim z babami, mazurkami, oczywiście jajkami i białą kiełbasą. Zastanawiałam się nad alternatywą smażenia tradycyjnej surowej białej i tak natknęłam się na ten przepis. Przyznam, że pomysł niezwykle ciekawy a smak inny od wszystkiego co dotychczas jadłam. Smak białej jest wyczuwalny(...)idealnie się komponują. Po lekkich modyfikacjach wyszło idealnie pod nasz smak. Ponadto proziaki, czyli chlebki na sodzie, smażone na patelni pasują tutaj idealnie. Składniki: - 250g białej fasoli (suszonej); -4-5 pętek kiełbasy białej surowej; - oliwa do smażenia; - 1 cebula; - 1 łyżeczka suszonego oregano; - 1 łyżeczka suszonego cząbru; - kawałek papryczki peperoni; - karton przecieru pomidorowego (500ml); - garść natki pietruszki

dom-agi.pl
Tradycyjne Jadło , produkty . 173

wyrobach nie znajdziecie żadnych barwników, wypełniaczy i dodatków chemicznych . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego  http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . W obecnej chwili testuję  6 produktów . 1. Kiełbasa królewska wędzona suszona - skład : 97 % mięsa wieprzowego oraz naturalne przyprawy . 2. Pasztet Staropolski - skład : 95 % mięsa wieprzowego , słonina ze świni złotnickiej 3 %  pozostałe 2 % to zioła, przyprawy naturalne i sól(...)Kiełbasa w słoiku ze świniobicia -  mięso wieprzowe 97 %      zioła i przyprawy naturalne . 4. Kiełbasa Bamberska wędzona podsuszana - 97 % mięsa wieprzowego , zioła i przyprawy naturalne . 5. Paluszki Piastowskie - 97 % mięsa wieprzowego , naturalne przyprawy i zioła . 6.  Kiełbasa wolno dojrzewająca  podwędzana -  97 % mięsa wieprzowego naturalne przyprawy i zioła

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa ziemniaczana z kiełbasą wg Aleex (TM5) 177

ziemniaków pokrojonych w kostkę • 900 g bulionu drobiowego • 1 liść laurowy • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki śmietany 18 % • 1 łyżeczka majeranku suszonego • 20 dag kiełbasy (można użyć mieszanych wędlin, a także pieczonych mięs) Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Do garnka wlać bulion. Zagotować. 2. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę starte na dużych

W mojej kuchni
Fasolka po bretońsku 191

tych dań, które z dnia na dzień stają się coraz lepsze 400 g białej fasoli typu „Piękny Jaś” 300 g kiełbasy (użyłam kiełbasy drobiowej) 3 średniej wielkości cebule 4 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki 3 liście laurowe 120 g koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku olej do smażenia Fasolę przesypać do dużego garnka(...)godziny (aż fasola wyraźnie zmięknie). Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i kiełbasę. Do garnka z fasolą dodać sól, pieprz, liście laurowe, suszoną paprykę, koncentrat pomidorowy oraz podsmażoną cebulę z kiełbasą. Gotować jeszcze przez ok. godzinę pod przykryciem, na małym ogniu. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem

Bullio
Pizza 272

mąki pszennej 450250 ml ciepłej wody30 g świeżych drożdży półtorej łyżeczki solipół łyżeczki cukru3 łyżki oliwy z oliwek EXTRA VERGINE Olitalia 300 g sera żółtegopomidory suszone w oleju PONTI dobra gatunkowo kiełbasa cienka1 cebulasos pomidorowy z ziołamiboczek wędzony 10 długich plastrówkilka szt śliwek suszonych100 g pieczarekoliwki SERPIS chili Picante (nowość w ofercie)Wykonanie:Przesiewamy mąkę do miski(...)dokładnie zlepiając ciasto. Na środek wykładamy porcję ulubionego sosu pomidorowego, na niego porcję startego żółtego sera i ulubione dodatki.Np. Pieczarki, pokrojona w cienkie półplasterki cebula, pomidory suszone pokrojone w paseczki, boczek i kiełbasa, oliwki. Pomidory PONTI są naprawdę rewelacyjne w smaku. Idealne jako dodatek do różnych dań, jak również do wyjadania od razu ze słoika.Kolejna moja propozycja

Malinowe Pocałunki