kiełbasa suszona - 1000 przepisów (strona:21/67)

Węgierskie leczo z cukinią 95

pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 3 ząbki czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka w proszku/świeża papryczka chilli suszona bazylia vegeta/kostka rosołowa/sól, pieprz natka pietruszki odrobina oleju do smażenia Kiełbasę kroimy w równą, dość sporą kostkę i podsmażamy do zrumienienia z każdej strony, po czym przekładamy ją do garnka. Cebule siekamy, bądź kroimy(...)walorów estetycznych, a tylko smakowych. :) Przekładamy je do garnka z kiełbasą, dorzucamy do nich również pokrojone w cienkie, długości centymetra, paski papryki. Wszystko zalewamy szklanką zimnej wody, doprawiamy vegetą i gotujemy do momentu, aż papryka będzie al dente. Po tym czasie ostatecznie doprawiamy potrawę paprykami w proszku i suszoną bazylią i dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Krem z białych szparagów z kiełbaską 149

krem w sezonie szparagowym, to nie tylko sezonowy rarytas, a wręcz pyszna konieczność! 😋   4 porcje: * woda- 1 litr * szparagi- 500 g * ziemniaki- 250 g * kiełbasa chorizo- 150 g * cebula- 1 mała * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * skórka z cytryny- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * masło klarowane- do smażenia Na patelni podsmażyć chorizo, a następnie przełożyć

Kraina Miodem Płynąca
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 119

korzeń) kawałek pora 1 duża cebula 3 suszone grzyby 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 50g wędzonego boczku 50dag białej kiełbasy 200ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku dodatkowo: jajka ugotowane na twardo kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Gotujemy wywar jarzynowy (baza

Moja Książka Kucharska
Marzenie o Toskanii, czyli pizza, pizza, pizzunia na super prostym cieście! 157

cebula 2-3 pieczarki 2 kąski mięsne (w tym przypadku żeberka z mniszka ) 1 ogórek konserwowy (z braku kiszonego) kilka plasterków szynki (z braku kiełbasy wiejskiej) kilka czarnych oliwek 5-6 suszonych pomidorów z oliwy Składniki - sos: 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka oliwy z oliwek szczypta ziół prowansalskich sporo pieprzu  szczypta cukru 1/2 małego ząbka

Kuchnia po mojemu
Barszcz ukraiński 188

cebule 2 marchewki 2 duże buraki 2 spore ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera korzeniowego 400 g białej fasoli 1/8 główki białej kapusty kilka suszonych grzybów leśnych ok. 150 g dobrej kiełbasy 1 łyżka klarowanego masła kilka listków lubczyku 1 szklanka zakwasu z buraków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 goździk 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz

W SMAK
Żurek Wielkanocny 131

słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny

ClauditteMissCooking
pizza z kiełbasą i czarnymi oliwkami 179

miksujemy blenderem. Następnie, gotujemy, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęściejszy. składniki na wierzch pizzy: 200 – 250 g sera mozzarella 100 g kiełbasy 10 czarnych oliwek bez pestek 5 pomidorków koktajlowych suszone oregano wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Blachę natłuszczamy oliwą, wykładamy na nią ciasto i formujemy okrągły placek. Na wierzchu rozsmarowujemy sos, układamy porwaną(...)kawałki mozzarellę, pokrojoną w plastry kiełbasę, oliwki przekrojone wzdłuż, pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypujemy oregano. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Domowa zupa pomidorowa 177

jednak! Zapraszam do wypróbowania.  Składniki: butelka domowego soku pomidorowego kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe kostka rosołowa 1-2 kiełbasy śląskie/wiejskie 2-3 łyżki mąki pszennej cukier  pieprz sól koperek suszony bądź świeży makaron Przygotowanie: Do garnka wlewamy sok pomidorowy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, kiełbasę pokrojoną w kostkę. Wstawiamy

Motylkowa Kuchnia
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą 99

pietruszki kawałek selera 1 marchewka 1 liść laurowy 2 litry mięsnego bulionu 300 g wędzonki 4 łyżki karmelizowanej cebuli 1 czosnek solo 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku Dodatki smażona kiełbasa ziemniaki na sypko pietruszka do posypania Pokrój kapustę i podsmaż na łyżce masła z dodatkiem przypraw i karmelizowanej cebuli. Przełóż do garnka i zalej bulionem

codojedzenia
Leczo z cukinią (kabaczkiem) 192

cukinią, czyli leczo z kabaczkiem. Składniki Cukinia ok. 1kg Kiełbasa ok. 0,5 kg Cebula 3 średnie (ok. 225g) Papryka czerwona 1 duża (ok. 250g) Papryka żołta 1 duża (ok. 250g) Olej rzepakowy do smażenia Pomidory w puszce 1 puszka Przecier pomidorowy Madero, 1 słoiczek Cukier 1 łyżka Chilli suszone pół łyżeczki Sól do […] The post Leczo

Kulinarne Przeboje
Paella kalafiorowa z indykiem 191

oczywiście pyszny ryż jaśminowy Risana . Sezon kalafiorowy trwa więc nie może zabraknąć warzywnych dodatków. Składniki dla 4-6 osób: 1/2 kg mięsa z indyka, medaliony lub filet 10 dag kiełbasy chorizo 2 torebki ryżu jaśminowego Risana 3/4 główki kalafiora pęczek szczypiorku 1 mała czerwona papryka 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego  2 łyżeczki słodkiej papryki  1 płaska łyżeczka(...)bazylia olej rzepakowy sól pieprz 1. Ryż gotujemy przez 10 minut i odcedzamy. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszoną bazylią, podsmażamy mięso indyka na rumiano, dodajemy kiełbasę chorizo pokrojona w cienkie plastry oraz paprykę pokrojona w kostkę, mieszamy i chwile razem smażymy. Następnie podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior

Apetyczna babeczka
Bigos,ale nie ten z masterchefa ;) 176

kapusty (takiej z marchewka i kminkiem)pół główki białej kapusty1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna)0,5 kg boczku wędzonego0,5 kg kiełbasy jałowcowej4 listki bobkowełyżeczka ziela angielskiego4 kulki jałowcałyżka suszonego majerankułyżka suszonego tymianku2 cebuleok. 15 grzybków suszonychok. 10 śliwek suszonych albo wędzonychsól, pieprz1 słoiczek przecieru pomidorowegoKiszoną kapustę siekamy. Kapustę także siekamy(...)dodatkiem oleju podsmażamy cebule pokrojone w kostkę, później do niej wrzucamy grzyby pokrojone w kostkę i smażymy. Dodajemy do bigosu. Następnie podsmażamy mięso na oleju oraz boczek i kiełbasę. Wszystko oczywiście pokrojone w kostkę. Podsmażone mięsa dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz majeranek, tymianek i śliwki.  Wszystko mieszamy i  gotujemy 2 godziny. składnikidomowy bigos

Bon Appetit Małgorzaty
Bułki drożdżowe faszerowane 230

smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki na kolację. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju, pasta paprykowa ser żółty kiełbasa salami- ok. 16 plastrów 1 papryka czerwona i żółta zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocny żurek. 148

laurowe kromka czerstwego chleba na zakwasie  Składniki na zupę: 1,5 l wody 400 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 duże cebule 2 średnie marchwie Łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka soli Przygotowany raniej zakwas  1,5 łyżki mąki 2 łyżki śmietany Ugotowane na twardo jaja. Przygotowanie:  Zaczynamy od przygotowania zakwasu(...)słoiczka. Zakwas możemy przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.  Kiedy mamy już ukiszony zakwas zabieramy się za przygotowanie samego żurku. W dużym garnku zalewamy wodą białą kiełbasę i dodajemy sól. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min.   W między czasie póki kiełbasy się gotują, kroimy w kostkę wędzony boczek, wędzoną kiełbasę, cebulę i marchew. Dokładnie

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania