jest z białym serem.Uwielbiam ten niepowtarzalny smak. Składniki: 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 szt. białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku bulion drobiowy zakwas na żur 1 łyżka chrzanu ze słoika 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka masła jajka ugotowane na twardo biały ser Do garnka dodajemy masło, pokrojoną w plastry marchewkę, posiekaną(...)cebulę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Chwilę dusimy. Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy zakwas do żuru. Wkładamy białką kiełbasę. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy białką kiełbasę, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do żurku. Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek, sól, pieprz. Gotujemy jeszcze chwilę. Podawany w chlebku smakuje najlepiej z dodatkiem jajka i białego sera
MojaQchnia.pltymiankiem i liśćmi laurowymi. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Kiełbasę kroimy w półplasterki, nie za grube. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy do czasu, aż mocno się zrumieni. Może się nawet lekko przypalić – to jeszcze więcej smaku. Przesmażoną przekładamy do garnka z rosołem(...)wędzone, nietłuste kiełbasy wieprzowe (używam kiełbasy z szynki Morlin) 1 duża cebula, 150g 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki smalcu gęsiego 1,4 litra rosołu/bulionu 250ml maślanki naturalnej 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika ½ małego pęczka pietruszki – same oberwane listki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku
Karo in the Kitchenwody -sól, pieprz -2 listki laurowe -łyżeczka suszonego tymianku -łyżeczka suszonego rozmarynu -łyżka mielonej słodkiej papryki -pół łyżeczki chilli mielonego -łyżeczka oregano -pół łyżeczki majeranku Wykonanie: Na jeszcze chłodna patelnie wrzucamy pokrojona w półplasterki kiełbasę. Dodajemy posiekaną cebule i doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, liściem laurowym i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu aż z kiełbaski
Smakuj życie!ząbki czosnku, posiekane w cienkie plasterki 2 papryki, oczyszczone i pokrojone w kostkę 3/4 lampki czerwonego wytrawnego wina łyżeczka suszonego oregano liść laurowy olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ser feta do posypania Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i podsmażamy do zrumienienia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, nie rumienimy. Wlewamy wino
Atlas Smakówlodówce. Następnego dnia możesz ugotować pyszny krupniczek z dodatkiem białej kiełbasy. Krupnik na białej kiełbasie 50 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej "Kupiec" 1 cebula 1 marchewka 1 łyżka masła sklarowanego 2 białe kiełbaski 1 łyżka lubczyku suszonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 i 1/2 litra wody sól i pieprz czarny do smaku Obierz cebulę i marchewkę. Cebulę(...)pokrój w kosteczkę, a marchew zetrzyj w łezkę. Na maśle zeszklij cebulę, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki. Przesmaż kiełbasę z cebulą, dodaj marchew. Po krótkim przesmażeniu zalej wszystko wodą, dodaj przyprawy i gotuj zupę około 10 minut. Na końcu dodaj kaszę. Trzymaj zupę na małym ogniu jeszcze 5 minut, dopraw ostatecznie do smaku sola i pieprzem. Podawaj
Gotuj Sam!selera ) 500 g grochu łuskanego w połówkach 6-7 średnich ziemniaków 1 większa cebula 300 g kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 3 łyżki suszonego majeranku czarny pieprz mielony sól przepis Opłukany groch przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej(...)wody, dodajemy liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu oraz ziele angielskie i całość gotujemy około 40 minut. Cebulę drobno siekamy a kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, dodajemy również kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Do podsmażonych wędlin dodajemy cebulę i całość chwilę rumienimy od czasu do czasu
Smakowite Daniamaszynka do mielenia mięsa z końcówkami do kiełbas ( dostaniecie ją już od 40zł ) i ochota Składniki na białe kiełbasy: 1kg karkówki 1kg szynki 1kg boczku 300g słoniny główka czosnku opakowanie majeranku 4 łyżki papryki czerwonej wędzonej, mielonej 2 łyżki suszonego tymianku opakowanie suszonej pietruszki 2 papryczki chilli po 2 łyżki soli i pieprzu 0,5l lodowatej wody jelita(...)wieprzowe * 0,5l wody wkładamy wcześniej do lodówki, lub zamrażalnika – musi być bardzo zimna. * Jelita namaczamy w ciepłej wodzie, na pół godziny przed nabijaniem kiełbas. Przygotowanie białych kiełbas: Mięsa myjemy, oszuszamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych mięs wzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy i wodę. Całość wyrabiamy ręką ( najlepiej męską bo wymaga to siły
NiePieprz.plbabka na pierwszym zdjęciu patrzy na mnie??;) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jaja 2 cebule 0,5 szklanki ryżu 100g wędzonego boczku (kiełbasy lub kabanosów) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego majeranku olej do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebule brać, pokroić
Obiad gotowymiałam w domu i nie chciało mi się iść do sklepu. U mnie w domu do pieczonej kapusty dodaje się mnóstwo mięcha, kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen dom polecam na świąteczny stół. Składniki: 500 g kiszonej kapusty
pieprzny smaczekmoże nawet i bardzo wyszukane danie... ... danie, które warto odkryć na nowo! :) Porcja dla 4 dorosłych osób: * kapusta kiszona- 500 g* * ulubiona kiełbasa- 200 g * makaron typu łazanki- 200 g * cebula- 1 szt. * woda- 1 szklanka * suszona włoszczyzna- 1 łyżka (opcjonalnie) * olej- 4 łyżki * ziele angielskie, listki laurowe * sól, pieprz Kapustę kiszoną poszatkować (jeżeli jest w dużych kawałkach), przełożyć
Kraina Miodem Płynącarazem ze ściankami). Podpiekam kilka minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku po czym nakładam nadzienie:1 niewielka cukinia pokrojona w plasterkimieszanka suszonych pomidorów, papryki grillowanej, oliwek z olejuczosnekok 100 gram ulubionej wędliny (oby nie suche kiełbasy, bo one nie nadają się do zapiekania), pokrojonej w paseczkiok 150 g gorgonzoliok 1/2 szklanki mleka2 jajkaNa ciasto ułożyłam plasterki cukinii
Z butelką mleczka w tlekostkę, przełożyć na patelnię, dodać sosy sałatkowe rozrobione z 6 łyżkami wody i 6 łyżkami oleju.Mieszając zeszklić cebulę, następnie dodać suszone płatki pomidorów, pokrojone pieczarki i razem dusić kilka minut, pod koniec dodać pokrojoną kiełbasę i sos słodko -kwaśny.Dodać ugotowany ryż, wymieszać i doprawić do smaku przyprawą
Moje domowe kucharzeniePieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50 g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę(...)rzadka możemy wsypać sos grzybowy z torebki . Wymieszać ,zagotować i bez robienia zasmażki mamy zagęszczoną kapustę. Wtedy już uważamy z doprawieniem sola i pieprzem. -1/2 kg białej kiełbasy -2 duże cebule - szklanka piwa -sól -pieprz W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojoną w grube plastry cebule ,posolić ,popieprzyć . Ułożyć na niej kiełbasę zalać piwem i piec 40 minut
Kulinarne przemysleniapotrzeby poniższego przepisu pozwoliłem sobie dokonać wyboru konkretnych wędlin i mięs, ale nie musicie się go dokładnie trzymać. Do innych typowych składników należą suszone lub wędzone śliwki, suszone grzyby leśne, cebula, a także takie przyprawy jak kminek, jałowiec, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Ważnym składnikiem znacząco wpływającym zarówno na smak jak i kolor potrawy jest czerwone wino(...)średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki kminku czarny pieprz
Kulinarna Pokusaćwiartki kurczaka1 duża biała cebula pokrojona w grubą kostkę2 czerwone papryki pokrojone w kwadraty2 ząbki czosnku drobno posiekane1 pętko kiełbasy chorizo (pokrojone w półplasterki)1 łyżka przecieru pomidorowego1 szklanka ryżu2-3 szklanki bulionu warzywnego10 czarnych oliwek1,5 łyżki suszonego tymiankumąka pszennasól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Kurczaka umyć i osuszyć. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć(...)się zrumieni z obu stron. Często obracać. Następnie wyjąć i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i paprykę aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek, kiełbasę chorizo i przecier. Podsmażyć aż kiełbasa się przyrumieni. Dodać szklankę ryżu. Podsmażyć. Dolać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Przełożyć na patelnię usmażonego kurczaka i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie ugotowane
W kuchni wieczorem