kiełbasa suszona - 1000 przepisów (strona:36/67)

Kiełbasa pieczona z cebulą jabłkiem i żurawiną 194

grillowy się rozpoczął ale niestety pogoda w długi majowy weekend  nie okazała się zbyta łaskawa. Ale u nas kiełbasa chociaż nie z grilla tylko z  piekarnika na stole się pojawiła. Miałam okazję wypróbować kiełbaski włoskie z suszonymi pomidorami Hańderek . Mogę tylko powiedzieć że są pyszne, zresztą jak wszystkie ich produkty. Składniki: 5 szt kiełbaski włoskie z suszonymi

Ala piecze i gotuje
KOLOROWE GRZANKI NA KOLACJĘ 136

kolacje bądź śniadanie pyszne, kolorowe i smaczne grzanki . Inwencja zależy od smaków i zawartości lodówki;-) Składniki: bułka wrocławska żółty ser suszone pomidory anchois czarne oliwki rukola czerwona świeża papryka jajko ugotowane na twardo podsmażone plasterki pieczarek podsmażone plasterki kiełbasy zielona część dymki podsmażony w łupinach czosnek ( do posmarowania bułki) pasta kawiorowa kapary majonez pieprz sól Kromki bułki posypałam serem

potrawyregionalne
Zupa soczewicowa. 148

lżejszym wydaniu ;-) Składniki; 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów, krojonych, bez skórki 1 laska zwyczajnej lub innej cienkiej kiełbasy 4 ziemniaki 1 liśc laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz marchewka, pietruszka 1 łyżka kuminu 1 łyzeczka suszonego majeranku pół łyżeczki oregano i tymianku 2 łyzki oleju Przygotowanie; Marchew i pietruszkę obrac, pokroić w kostke i wrzucić do garnka

Radość kipiąca uśmiechem.
Męskie żarcie: kopytka z kiełbasą, cebulą i kiszonym ogórem 193

poprzecinałam na pół. Do tego opakowanie białych kiełbasek wegańskich. Na patelnię najpierw wrzuciłam kopytka, smażyłam 3 minuty po czym dodałam kiełbasę- ta bardzo szybko się przyrumienia. Na drugiej patelni podsmażałam około 4 cebul, które na koniec doprawiłam czosnkiem suszonym i solą. Na koniec wymieszałam wszystko razem, posypałam delikatnie serem wegańskim dodałam kiszone ogórki. Misiek wniebowzięty. Smacznego

greenscarf
Barszczyk czerwony na wędzonce 132

nasz biedny żołądek. Barszczyk, który proponuję jest na wędzonce i warzywach. Smakuje naprawdę doskonale.SKŁADNIKI1 kg buraków20 dag. wędzonej kiełbasy wiejskiej 20 dag szynki20 dag boczku pęczek włoszczyzny1 listek laurowy3 ziela angielskiesól , pieprz do smakudwa ząbki czosnkukilka suszonych grzybów1, 5 litra wody1/2 litra zakwasu buraczanego  (jak nie mamy zakwaszamy winnym octem)  WYKONANIEDo wody wrzucamy pokrojoną

W kuchennym oknie Ewy
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 121

selera Liść laurowy,  ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram chudego boczku 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka maki ¼ łyżeczki cząbru suszonego ¾ szklanki słodkiej śmietany Wykonanie: Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia, gotujemy ją w tej samej wodzie(...)bulionu. Łączymy z fasolą i wywarem w którym gotował się boczek. Miksujemy na jednolitą masę. W pozostałym bulionie gotujemy makaron. Fasolowy krem łączymy z bulionem i makaronem. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek oraz obrane ugotowane mięso. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, papryką, czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Tuż przed podaniem wlewamy śmietanę, mieszamy. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Pizza z pieczarkami i kiełbasą 235

150g kiełbasy (np. zwyczajna)      mała papryka czerwona      1 duża cebula      200g pieczarek      starty ser do posypania      6 pomidorków  koktajlowych         3 łyżki przecieru pomidorowego (może być keczup)      1 łyżeczka bazylii suszonej Przygotowanie(...)dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy zaczyn, resztę wody, sól i oliwę (olej). Zagniatać około 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić tym razem na około godzinkę.  Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w paski a pomidorki przekroić na pół. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam

Amatorka kuchenna
bułki z farszem pieczarkowym 149

drożdży 1 szklanka letniej wody na nadzienie: 400 g pieczarek 1 duża cebula 1 kiełbasa 150 g boczku wędzonego 1 ząbek czosnku sól pieprz na wierzch: 100 g żółtego sera w kawałku 1 jajko 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (w słoiczku Kamis) Mąkę przesiać. W połowie wody rozpuścić drożdże, dodać do mąki(...)ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w kostki. Wszystkie składniki razem smażyć aż woda z pieczarek się wysmaży, doprawić i wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 części. Każdą rozwałkować, na środek nakładać farsz i zlepiać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szybka grochówka z kiełbasą 186

szkl suchego grochu 1 duży ziemniak 1 litr rosołu wieprzowego + 1 litr wody jedna laska kiełbasy - wiejska albo inna w miarę swojska 1/2 małej cebulki 1 łyżka mąki na zasmażkę - u mnie bezglutenowa 1 łyżki smalcu sól, pieprz, majeranek suszony Groch wsypać do garnka, zalać 3 szklankami wody i zostawić na kilka godzin do napęcznienia - ja wstawiam wieczorem(...)zostało jej za dużo. Do garnka wlać rosół, uzupełnić wodą, dodać ziemniaka obranego i pokrojonego w kostkę i gotować do miękkości. W międzyczasie na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną na półplasterki. I dorzucić do zupy. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie dodać groch i dalej gotować. Dodać majeranek - ok 2 łyżeczki. Bardzo lubię majeranek w grochówce więc dodaję nawet więcej

Ze smakiem bez glutenu
Cannelloni 198

szpinakiem..ale bez twarogu. Dodam za to masę suszonych pomidorów!Kuchnia włoska jest cudownie aromatyczna i zachęcająca tak smakiem jak orginalnością produktów.Składniki-cannelloni-pomidory z puszki- polpa di pomodoro-szpinak- u mnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł w warunkach biooliwa z oliweksuszone pomidory Czosneksól,pieprz,bazylia liściebiała kiełbasa parzonamasłow razie potrzeby kasza manna błyskawicznaketchup u mnie(...)przyprawy Skworcu – przyprawa do Burrito oraz Karahi Chicken MasalaWykonanieDo niskiego rondla lub na patelnię z pokrywą wlej oliwę z oliwek. Doprowadz do wrzenia . Obierz i pokrój czosnek, pomidory suszone oraz bazylię. Wsyp na oliwę i lekko podsmaż. Nie za mocno. To raczej ma się dusić.Przykryj.Po chwili dodaj pomidory z puszki- polpa di pomodoro. Wymieszaj, przykryj , duś

Z Kuchni Do Kuchni
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 174

dniach zamieszać i odstawić na kolejny dzień / dwa. Żur W dużym garnku kładziemy 500 g białej kiełbasy (jeśli nie ma surowej, może być parzona), pokrojone dwie duże marchewki, dwa średnie korzenie pietruszki, tyle samo selera, 1 por, łyżeczkę ziaren pieprzu, 2 łyżki suszonych grzybów. Całość zalewamy ok. 1,5 l zimnej wody, wsypujemy łyżeczkę soli, przykrywamy, wstawiamy na ogień(...)wrzenia, gotujemy na małym ogniu (prawie jak rosół) przez minimum godzinę. Po tym czasie odcedzamy zupę, ponownie ją zagotowujemy wlewamy 3/4 zakwasu stale mieszając całość. Dosypujemy dwie łyżki suszonego majeranku, gotujemy na wolnym ogniu dopóty, dopóki zioło odda swój smak do zupy i porządnie rozmięknie. Wyłączamy źródło ciepła, doprawiamy solą, świeżym pieprzem (jeśli dodajemy w razie potrzeby zachowany zakwas

Right Behind The Kitchen
Pizza domowa -pyszna 1488

łyżeczki cukru 1/2  łyżeczki soli łyżka oliwy z oliwek Na sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5-6 suszonych pomidorów 1 łyżka ketchupu pół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii Składniki farszu Tu oczywiście dowolność u mnie takie: 30 dag kiełbasy podlaskiej ( tej droższej) 50 dag pieczarek 15 dag salami ( dowolne) 20 dag sera typu parmezan lub inny(...)momentu, aż odparują. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiełbaskę kroimy w plasterki i lekko obsmażamy. Ser ścieramy na grubych oczkach. Przygotowanie sosu: Do koncentratu pomidorowego dajemy ketchup, przyprawy i suszone pomidory, wszystko blendujemy. Przygotowanie sosu czosnkowego: Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy. Ciasto wyrosło, wyrzucamy na blat oproszony mąką. Dobre ciasto powinno doskonale się poddawać , rozciągać. Lekko rozwałkowujemy

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 156

pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Drożdżowe pierożki z kiełbasą 215

pasztecika, ha! Taki on Ci nie głodny!  Składniki na około 10 pierożków 3 kiełbasy pół czerwonej papryki cebula szalotka mozzarella 150 - 200 g tartej goudy 15 g drożdży jajko 250 g mąki pół szklanki letniego mleka duża łyżka roztopionego masła 2 łyżki suszonej bazylii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży, letniego mleka, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy(...)przez sito do miski, dodajemy rozczyn, bazylię, jajko, masło, zagniatamy ciasto, jeżeli trzeba to można dodać 3 - 5 łyżek mąki. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy do kiełbasy i smażymy przez 5 - 7 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy drobno paprykę, przekładamy do miski, dodajemy

Delusional Trine
AROMATYCZNE UDKA Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 217

czerwone cebule 0,5 niewielkiej cukinii 4-5 ząbków czosnku w łupinkach 250 g pomidorków koktajlowych 1 cienka kiełbasa długodojrzewająca lub chorizo (około 100 g) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki  1 łyżeczka ostrej mielonej papryki  2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku  sól i świeżo zmielony pieprz  5 łyżek oliwy z oliwek

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania