ILOŚĆ PORCJI: 20-25 Składniki: 2 kg kap usty kiszonej, 50 dag kiełbasy jałowcowej, 4 rodzaje mięsa (u mnie - 80 dag cielęciny, 70 dag wołowiny, 40 dag boczku surowego, 70 dag łopatki wieprzowej) - mięsa powinno być minimum tyle, co kapusty, 150 g suszonych grzybów - może być ich więcej, 15 śliwek suszonych, 250 ml wytrawnego wina, łyżka sosu sojowego(...)ziela angielskiego, jałowca, majeranku i kminku około 1,5 h. Grzyby namaczam wcześniej (kilka godzin) w 250 ml wody, śliwki w winie. W międzyczasie mięso kroję w większą kostkę, kiełbasę w półplasterki, cebulę siekam. Każdy rodzaj mięsa podsmażam osobno na łyżce smalcu, na koniec kiełbasę razem z cebulą. Wszystko (oprócz kiełbasy) przekładam do garnka, dodaję posiekane grzyby wraz z wywarem
JejKuchnianaciowy i papryki. Całość smażymy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, około 7-8 minut, aż warzywa ładnie się zeszklą i widocznie zmiękną. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę, kurczaka, wlewamy całą zawartość puszki pomidorów (jeśli są w całości – rozdrobnijcie je w dłoni), dodajemy pozostałą kreolską mieszankę przypraw, wlewamy bulion. Całość dokładnie razem mieszamy i wsypujemy surowy ryż(...)łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki pieprzu cayenne SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka z ‚polędwiczką’, ok. 350g 200g średnich krewetek 2-3 dobre, grubo mielone i wędzone kiełbasy wieprzowe, ok. 350g 4 gałązki selera naciowego – ok.250g 2-3 cebule (białe, czerwone, szalotki) – ok.200g 3 papryki
Karo in the Kitchenłyżeczki cukru 1,4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego lub wyciśnięty duży ząbek czosnku świeżego łyżeczka suszonego oregano Całość wymieszać do połączenia i odstawić żeby się przegryzło. Moja pizza zwykle składa się z dwóch części. I część - pomidorowa posiekana wędlina - kiełbasa, szynka, baleron lub każda inna wędlina kilka plasterków pomidora mozzarella z zalewy II część - hawajska posiekana szynka
Ze smakiem bez glutenuOstoya starzonej w dębowej beczce, wzmocnionego wina Lillet Blanc, wody miodowej z bittersem cytrynowym i tynkturą z suszonej śliwki. Koktajl był podany w towarzystwie konserwy z gęsi z popcornem z kaszy gryczanej i ogórkiem kiszonym. Szczególnie smakowały mi pierożki z białą kiełbasą, bryndzą i musem z pieczonego jabłka. Podany był do nich koktajl na bazie wódki z syropem
Kuchnia Bazyliiłyżki oleju rzepakowego 200 g piersi z kurczaka, może być więcej/mniej ,możesz dać wiejskiej kiełbasy, boczku , jeśli lubisz 2 czerwone cebule, raczej małe 1 pęczek koperku sól i pieprz do smaku 4 łyżki passaty pomidorowej i kilka pomidorów suszonych Poszatkuj kapustę i zlej wrzątkiem, duś do miękkości. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pokrojone
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki tymianku 1/4 kminku mielonego sól pieprz * u nas zupa robiona na wodzie, dodaliśmy mieszankę suszonych warzyw, które można kupić za ok. 2 zł w sklepach ze zdrową żywnością. W smaku przypomina Vegetę, ale jest bez chemii, ** można zastąpić cienką kiełbasą, najlepiej wędzoną, ewentualnie wędzonym boczkiem Do garnka wrzucamy posiekaną kapustę, pokrojoną marchew i pietruszkę. Dodajemy przyprawy
Kuchnia od dwojgacukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona soczewica
Moja smaczna kuchniateż też nadziewane farszem z innych mięs surowych lub gotowanych, kiszoną kapustą, grzybów świeżych i suszonych albo śledzi. Składniki: 500 gr. mielonej wieprzowiny 1 kg. ziemniaków 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 jajko sól świeżo mielony czarny pieprz kiełbasy lub skwarki do okraszenia Przygotowanie: Ziemniaki obrać i podzielić na dwie części. Pół kilograma ziemniaków starkować
Smaczne Potrawymyję pod bieżącą wodą. Najlepiej do łazanek użyć kapusty kiszonej a nie kwaszonej. Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami (ilość według uznania). Należy je zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc. Do łazanek można dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek czy mięso mielone. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskanią :) ). Składniki: 250 g kiełbasy andouille 1 duża cebula 1 duża zielona papryka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1-1,5 łyżki przyprawy kreolskiej* 300g ugotowanego (al dente) ryżu długoziarnistego 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru pomidorowego 3-4 łodygi selera naciowego *przyprawa kreolska: 2 łyżki granulowanej lub suszonej cebuli 2 łyżki granulowanego czosnku(...)białego pieprzu 1 łyżka czarnego pieprzu 3 łyżki soli 5 łyżek czerwonej słodkiej papryki składniki dokładnie wymieszać i przechowywać w szczelnym pojemniku Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek poszatkować. Kiełbasę cienko pokroić, Paprykę pokroić w kostkę, łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż i w plastry. Czerwoną cebulę odcedzić i wypłukać. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek, podsmażać 2 minuty
Pociąg Do KuchniKiełbasę pokrójcie w plasterki. Odmroźcie krewetki – najszybciej wkładając każdą z osobna pod bieżącą wodę, chłodną, żeby spłukać warstewkę lodu i nie wymaczać mięsa – oderwijcie ogonki. Udka kurczaka oczyśćcie, zalejcie w osobnym garnku 2 litrami zimnej wody. Dodajcie do garnka poćwiartowaną cebulę, 2 pozostałe gałązki selera naciowego, 2 liście laurowe, obrane i przekrojone na pół marchew i pietruszkę, łyżeczkę suszonego(...)wieprzowej kiełbasy wędzonej, jak najlepszej (u mnie delikatnie jałowcowa wieprzowa) 2 średnie cebule, 200g, jedna pokrojona drobno, druga na ćwiartki 9 gałązek selera naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około 350g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czarnego grubo mielonego pieprzu 1 kostka bulionu wołowego/ drobiowego/warzywnego 3 liście laurowe 1 duża marchewka 1 pietruszka 2 łyżeczki suszonego tymianku
Karo in the Kitchenodpowiada chłopskie jadło. Ja akurat bardzo lubię od czasu do czasu zjeść tłustą potrawkę, na którą przepis wygląda jakby do garnka wrzucono wszystko, co akurat się miało pod ręką. Kiełbasa, kapusta, a żeby zagęścić - pieczywo i to niekoniecznie pierwszej świeżości. Całości dodaje charakteru nietypowe połączenie: piwo i śmietana. Można się tym najeść. W zależności od ilości bulionu, albo możemy danie(...)ciemnego chleba wiejskiego200g śmietany 18%2 łyżki suszonego majerankupieprz i sólSposób przygotowania:Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, dodać kapustę (wcześniej przepłukaną wodą) i gotować.Pieczywo pokroić na kawałki (bok 3cm), przełożyć do miski i zalać piwem.Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na patelni razem z kiełbasą. Kiedy kiełbasa będzie rumiana dosypać 2 łyżki
W kuchni wieczoremwypróbujecie :) około 1 kg kiszonej kapusty z marchewką ja użyłam Orzech 2 słoiki kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka kopiasta ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 pokruszony listek laurowy szybkowar Kapustę kiszoną
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy salami pasta paprykowa, sos pomidorowy, ketchup lub tym podobne sosy świeży tymianek gruba sól Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy na parę minut, aż mleko zacznie się pienić. Suche składniki (mąka, sól, proszek) mieszamy hakiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszki krojonych pomidorów) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii (lub łyżeczka suszonej) 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku sól pieprz DODATKI 1 pomidor 5 pieczarek 1 cebula 1 garść kukurydzy konserwowej 200 g ugotowanych brokułów 300 g kiełbasy wiejskiej 200-300 g mozzarelli lub sera żółtego Przygotowujemy ciasto. Drożdże mieszamy z 1/4 szklanki
Rozpustne gotowanie