kiełbasa suszona - 1000 przepisów (strona:40/67)

Risotto z warzywami 219

konserwantów.. Przepis dodaję do konkursu Smakowita Pajda to kulinarna frajda. 20 dkg kiełbasy 1 cebula 1,5  szkl. ryżu około 3 szkl. rosołu drobiowego 2 łyżki smakowitej pajdy z cebulką i jabłkami warzywa [ papryka, groszek, kukurydza, marchewka, fasolka szparagowa, dynia] kilka suszonych pomidorów z oleju sól, pieprz Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć

Moje domowe kucharzenie
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 253

odpowiedniej konsystencji (musi być taki, żeby łatwo dało się go rozsmarować na cieście) suszone lub świeże zioła: bazylia, oregano i tymianek (po ok. 0,5 łyżeczki) 1 ząbek świeżego (przeciśniętego przez praskę) lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku odrobina cukru i soli szczypta pieprzu Dodatki: kiełbasa (zwykła lub taka z czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół

Ratunku obiad
Żurek na zakwasie 159

Węglowodany Bulion 144 1200 24 1.2 14.4 Zakwas (żurek) 145 500 3.8 1.25 30.1 Kiełbasa biała parzona 1120 500 60 92.5 11.5 Boczek wędzony i parzony 399 125 16.25 36.25 1.75 Chrzan 2 5 0.06 0.03 0.56 Czosnek 15 10 0.64 0.05 3.31 Majeranek suszony 16 6 0.76 0.42 3.66 Śmietana 18% tłuszczu 151 80 2 14.4 3.52 Marchew

Atlas Smaków
Kiełbasa z pieczoną papryką, kaszą jaglaną i chrupiącymi boczniakami 203

kaszą podajemy z chrupiącym czosnkiem i boczniakami. Całość dekorujemy bazylią, dla smaku i koloru. Kiełbasa Polska z Kociewskiej Wędzarni Ekstra surowo-wędzona, swój niezwykły aromat  zawdzięcza wędzeniu dymem bukowo-olchowym na żywym ogniu. Jej wyrazisty smak podkreśla kompozycja czarnego pieprzu, gorczycy i suszonego czosnku. Polska została przygotowana ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego, dostarczanego przez zaufanych hodowców

Moniki Smakołyki
Biała kiełbasa II 206

może nigdy. Wywar z parzenia kiełbasy to znakomita podstawa do żuru i białego barszczu.  składniki 1kg karkówki wieprzowej, -  Ø  8 2,4 kg boczku, -  Ø  5 1,6 kg łopatki wieprzowej, -  Ø  8 30 dkg giczy wołowej,  Ø  8 100g soli, ok 4 łyżki suszonego majeranku. Można również dodatkowo dodać(...)przyprawy, wyrabiać, stopniowo wlewając resztę zimnej wody i wyrabiać przez kilka minut aż masa będzie dobrze przemieszana i klejąca.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej

Stare Gary
Sos do pizzy / baza 180

jest idealny do domowej pizzy, ale też sprawdza się do grillowanego mięsa czy kiełbasy, więc jeśli wybieracie się na majówkowe grillowanie koniecznie spróbujcie. SOS/ BAZA do PIZZY Składniki: 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidory wraz

Bon appetit mon amie
Swojskie kaszotto – pęczak, kiełbasa, cebula i pieczarki 163

kaszy pęczak 250g pieczarek 150g dobrej, mocno przyprawionej i nie bardzo tłustej podwędzanej kiełbasy 150g cebuli 100ml piwa 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego, może być z kostki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki masła 82% tłuszczu 50g twardego żółtego sera sól pieprz ½ łyżeczki suszonego tymianku olej rzepakowy (lub inny neutralny w smaku) do smażenia

Karo in the Kitchen
Domowa wędzona kiełbasa 227

boczku ( jeżeli boczek jest bardzo chudy dodać ok 1 kg słoniny)15 g pieprzu czarnego w ziarenkach5 g kolendry5 g gorczycy8 g ziela angielskiego5 liści laurowychkilka listków suszonej miętyok 400 g soli peklującej/ do smakudodatkowo 20 m jelita Przygotowanie:Boczek oskórować i z wołowiną przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach, wieprzowinę wraz ze słoniną jeżeli jest potrzeba, przepuścić(...)smakiem i nabrała kolor.   Mała porada jak sprawdzić czy mięso jest dobre: z jednej kiełbaski wyciągamy farsz i formujemy kotlecik- smażymy. Jeżeli smak spełnia nasze oczekiwania dajemy kiełbasę do wędzenia :) Wędzimy na ciepło ok 5 h.Smacznego

Niezły Młynek
Domowa mielonka prasowana z galaretką 271

zachować maksymalną ostrożność. Stworzyłam swój przepis – dałam jedynie 3/4 łyżeczki żelatyny, zrezygnowałam z soli peklowanej; dodałam przyprawy, które lubię (można skorzystać z gotowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy). Postanowiłam, że wędlina będzie chłodzić się w lodówce przez noc – chciałam mieć pewność, że rano moja wędlina będzie idealna, a galaretka wystarczająco ścięta. I tak też było. Ależ to było(...)wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości

OstryKęs
Domowa mielonka prasowana z galaretką 421

zachować maksymalną ostrożność. Stworzyłam swój przepis – dałam jedynie 3/4 łyżeczki żelatyny, zrezygnowałam z soli peklowanej; dodałam przyprawy, które lubię (można skorzystać z gotowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy). Postanowiłam, że wędlina będzie chłodzić się w lodówce przez noc – chciałam mieć pewność, że rano moja wędlina będzie idealna, a galaretka wystarczająco ścięta. I tak też było. Ależ to było(...)wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości

OstryKęs
Gemelli z salsiccia i parmezanem 205

pomidorów z puszki 100 ml czerwonego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka oliwy garść świeżej bazylii 2 łyżki świeżego oregano 3 lyżki startego parmezanu Pokrój cebulę, chili i czosnek w kostkę. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją na plasterki. Dodaj kiełbasę do warzyw i smaż aż się

codojedzenia
76 przepisów na jesienne obiady 159

Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie

Moja smaczna kuchnia
Swojska kiełbasa 149

peklowej pieprz pieprz ziołowy 3 łyżeczki cukru szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka suszonego kopru gałka muszkatołowa 1 łyżka majeranku Mięso, podgardle i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min. Nałożyć na maszynkę lejek do kiełbas , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą. Nadziać kiełbasy, uformować kiełbaski

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z bobu i chorizo 188

innej zwykłej, ulubionej kiełbasy i też powinno dobrze smakować, choć dobrze byłoby gdyby kiełbasa była trochę pikantna. Bardzo mnie ucieszy jak dacie mi znać czy Wam smakowało Zapraszam:)Sałatka z bobu i chorizoSkładniki:2-3 szklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu200 g chorizo1 cebula2 ząbki czosnkusól, pieprz, suszony rozmarynnatka pietruszkiChorizo pokroić na półplasterki i obsmażyć na patelni. Do podsmażonego chorizo

UgotujmyTo.pl
Kiełbasa "Krakowska" podsuszana 226

Pierwsze spotkanie Hońki z wyprodukowaniem kiełbasy. Poszło nie najgorzej, ale jeszcze trochę do poprawki jeśli chodzi o wygląd. Jeśli chodzi o smak, to tak..tak jest mniamniuśne! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 20 g peklosoli woda zrębki olchowe Mieszanka przypraw: 5 g czosnku granulowanego szczypta majeranku suszonego 5 g pieprzu białego mielonego 2 g kolendry mielonej szczypta gałki muszkatołowej(...)Przyprawy dodajemy do zmielonego mięsa.  Dolewamy z pół szklanki wody i dokładnie mieszamy. Powinno być kleiście. Łączymy z resztą mięsa i nadziewamy osłonki. Pamiętajmy przy tym by wielkość kiełbas była dostosowana do garnka w którym będziemy później ją parzyć. Gotowe mięsne batony wieszam chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka godzin, by całość się dobrze osadziła. Osuszam jeszcze z pół

Karczma Honorietty