Dziś proponuję sałatkę kolorową i pyszną. Kaszę kuskus zalałam szklanką bulionu drobiowego. Dodałam do niej pokrojoną natkę pietruszki. Pokroiłam drobno: czerwoną paprykę, ogórek kiszony i zielony, czarne oliwki,suszone pomidory i kapary. Dodałam wszystkie składniki do miski z kaszą kuskus, wsypałam puszkę kukurydzy i dwie puszki tuńczyka. Doprawiłam solą, pieprzem i wlałam około 4 łyżek oliwy z oliwek. Oczywiście
potrawyregionalneproste i szybkie, ponieważ wszystko się miesza (samo)...;-) Myślę, że zaskoczycie waszych gości tym niespotykanym na naszych stołach ciastem. Polecam! Składniki: Na około 8-10 porcji 100 g kaszy kukurydzianej 200 g mąki pszennej-przesianej 100 g bułki tartej 100 g cukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek(...)łyżeczki mielonego cynamonu skórka z 2 pomarańczy skórka z 2 cytryn 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Zacznijmy od suchych składników. Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną, kaszę kukurydzianą, bułkę tartą i cukier. Składniki wymieszałam. W drugiej misce ubiłam jajka i dodałam do nich miód. olej, mleko. Składniki starannie wymieszałam i wlałam mieszaninę do miski z suchymi składnikami
potrawyregionalnepostanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby zalałam wodą i odstawiłam na 2 godziny aby namiękły. Kiszoną kapustę posiekałam, zalałam niewielką ilością wody i gotowałam około(...)minut. Wlałam do niej wywar z grzybów. Cebule posiekałam i usmażyłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone grzyby,przyprawiłam i podsmażyłam. Wymieszałam grzyby i cebulę z kapustą. Kaszę jaglaną ugotowałam i dodałam do kapusty. Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam farsz i skleiłam
potrawyregionalneKotlety wegetariańskie na rożne sposoby przyrządzam dosyć często. Są smaczne, zdrowe i nie wymagają ode mnie poświęcenia zbyt dużej ilości czasu ;) Dziś mam dla Was wersję pulpetów z kaszy gryczanej, cieciorki i pomidorów. Podałam je z kurkami duszonymi z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Niebo w gębie :) pulpety: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
Mienta blogwymieszać i chwilę pogotować. Na koniec doprawić sosem sojowym grzybowym który nada sosowi pięknego koloru. Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić. Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych kiszonych ogórków) i sałatą lub ogórkiem kiszonym, małosolnym albo konserwowym
Gotowanie jest łatweciasto; 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyzka oleju nadzienie: 1 szkl kaszy gryczanej 250 g sera białego sól pieprz 1 jajko Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli. Odstawić na ok pół godziny pod przykryciem. Po wystudzeniu wymieszać z serem i jajkiem, sól i pieprz dodać do smaku. Zagnieść ciasto; Mąkę wymieszać
Gotowanie jest łatwesuchej kaszy jaglanej 1 papryka 2 puszki łososia w oleju Graal 2 pomidory ćwierć cebuli ćwierć pęczka szczypiorku 2 łyżki usiekanej rzeżuchy ogrodowej 2 łyżki oliwy sól pieprz ziołowy szczypta cukru 1 łyżeczka octu winnego Kaszę ugotować w 400 ml osolonej wody, odstawić na ok pół godziny pod przykryciem. Następnie odkryć, zamieszać i wystudzić, Łososia osączyć z oleju, paprykę
Gotowanie jest łatwegłówka kapusty 1 kg obranych ziemniaków 300 g kaszy gryczanej 2 cebule 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz ok 500 ml rosołu na sos 1 garść grzybów suszonych 1 cebula 1 szkl rosołu 200 ml śmietany mąka do zagęszczenia ok 1 łyżka Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zagotować, powoli zdejmować liście. Następnie liście włożyć do garnka(...)wodą, dodać łyżkę octu i ugotować do miękkości ok 20 min. Liście wystudzić, odciąć zgrubiały nerw, Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać kaszę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dno brytfanki wyłożyć gorszymi liśćmi, Następnie nadziewać i zwijać gołąbki (masa jest dość rzadka ale nic nie szkodzi) Ułożone gołąbki zalać rosołem , przykryć liśćmi kapusty i wstawić do piekarnika
Gotowanie jest łatwepół szk kaszy bulgur z vermicelli kawałek pieczonego kurczaka ok 200 g 1 cebula 1 biała papryka garść pomidorków cocktailowych garść czarnych oliwek sól pieprz 3-4 łyżki majonezu natka pietruszki Kaszę ugotować w 2 szkl wody, po ok 15-17 minutach odcedzić na sicie. Wystudzić. Kurczaka , cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę, pomidorki na połówki, oliwki w plasterki. Dodać
Gotowanie jest łatwekotlety; 200 g ugotowanej kaszy bulgur 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko pół cebuli sól pieprz pół łyżeczki suszonych pomidorów szczypta bazylii bułka tarta do panierowania na sos; 200 g mrożonych grzybów (opieńki) pół małej cebuli tłuszcz do smażenia 200 ml mleka 200 ml śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku odrobina papryczki suszonej Mięso(...)wyłożyć do miski, dodać kaszę, jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku i dobrze wyrobić ręką. Uformować niewielkie kotlety , panierować w bułce tartej, usmażyć na tłuszczu. w rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulę na odrobinie tłuszczu, dodać rozmrożone grzyby zalać mlekiem i zagotować, dodać przyprawy i gotować przez chwilę, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką
Gotowanie jest łatweużycia sporej ilości sera, jednak nadało mu to nieco bardziej stałą, przyjaźniejszą do jedzenia konsystencję. Idealne, koloowe danie w jesienny piątkowy dzień! :) 1 mała dynia makaronowa (ok. 400g) 100g kaszy pęczak 1 duży dojrzały pomidor kawałek pora (ok. 5 centymetrów) 1 cienka i krótka łodyżka selera naciowego kawałek żółtego sera (według upodobań) 2 spore ząbki czosnku kilkanaście sztuk suszonych jagód(...)pół godziny. Gdy zmięknie, przy pomocy widelca wyskrobujemy z niej miąższ w postaci makaronu. Przekładamy go do miski i lekko posypujemy solą. Gdy dynia puści sok delikatnie go odciskamy. Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pora kroimy w cienkie krążki, łodygę selera w nieduże półplasterki. Ser ścieramy na drobnej tarce. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wrzucamy na nią
Kuchenna Kontrrewolucyagładkiego, mielonego twarogu 10 jajek 1,5 szklanki cukru torebka cukru waniliowego (16 g) 200 g masła miękkiego 3 czubate łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia rodzynki (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe do obsypania Przygotowanie: 1. Ciasto(...)Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć do puszystości razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka oraz twaróg, miksować. Wsypać po kolei budyń waniliowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, zmiksować. Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać do masy serowej. 3. Pierwszą część ciasta zetrzeć do blaszki o wymiarach 23x39
Nastoletnie WypiekanieNaleśniki z kaszy gryczanej; z "kremem" dynia-masło orzechowe i bananem Smażenie naleśników z samej kaszy(!) nie jest może zbyt dobrym wyborem bo a) czas b) ten strach, czy wyjdą c) mój talent do tego. Ale wyszły, i całkiem zgranie ze mną pracowały, choć i tak kalkulowałam w głowie, czy mam czas na coś innego.. w razie
More food, love and dreamsNaleśniki uwielbiamy wszyscy z różnymi dodatkami. Nie wszyscy jednak mogą zajadać i cieszyć się tymi tradycyjnymi z mąki pszennej i dlatego proponuje te z kaszy jaglanej. Są zdrowe i pyszne a z ulubionymi konfiturami będą znakomite, zapraszam. Naleśniki z kaszy jaglanej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesuszonych pomidorach, które dodaję do wielu potraw. Dzisiaj wylądowały w sałatce z z kuskusem oraz awokado. Lekko, zdrowo i aromatycznie. W końcu jesień musi być kolorowa;) Składniki: 150 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka 7-8 sztuk suszonych pomidorów 1 awokado sól, pieprz, ostra papryka, trochę soku z cytryny pietruszka 3 łyżeczki oleju w którym były suszone pomidory Kaszę przygotować
My simple kitchen