sosik z grzybków leśnych i mogłam się rozkoszować wspaniałym obiadkiem :))) Wam też polecam! ;) Danie podałam na talerzu z serii "Jesień" Porcelana Bogucice. Farsz: 500g mięsa mielonego wieprzowego 2 torebki kaszy jaglanej 1 cebula 2 łyżki oleju marchewka kawałek selera sól pieprz 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Sos: 2 szkl pokrojonych mrożonych(...)posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 min. Po tym czasie dodać startą na grubych oczkach marchew i selera. Smażyć jeszcze ok 10 minut. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odsączyć z wody i wymieszać z mięsem. Farsz lekko przestudzić. Naczynie żaroodporne (28x16cm) grubo posmarować margaryną. Ułożyć podwójną warstwę liści kapusty, 1/3 farszu, podwójną
Smakołyki AsiPropozycja pysznego, zdrowego i lekkiego obiadu. Składniki: szklanka kaszy bulgur (ja użyłam wersji z z vermicelli) 200 g mrożonych warzyw sól, pieprz, suszona pietruszka Składniki i przepis na dorsza --> tutaj Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej rodzie ok. 15 minut, doprawić pieprzem, solą i suszoną pietruszką. Warzywa ugotować z dodatkiem soli. Smacznego
Tradycyjna Kuchniadelikatne .. słodkie. Idealne na imprezową przekąskę np. na Sylwestra! Koniecznie wypróbujcie! Takie domowe Rafaello z całą pewnością zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych! SKŁADNIKI: ( ok. 15 szt ) * ugotowana kasza manna – 1 szkl * cukier – 4 łyżki * jajko – 1 szt * wiórki kokosowe – ok. 1 szkl * płatki migdałów – 3 łyżki * migdały – 15 szt * olej do smażenia SPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA: Kaszę mannę gotujemy na gęsto, studzimy, Do wystudzonej dodajemy jajko, połowę wiórków kokosowych i posiekane płatki migdałów – dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kuleczki, do każdej wkładamy obrany ze skórki migdał i obtaczamy w pozostałych wiórkach. Przygotowane odkładamy na ok. 20 minut do lodówki. Po ty czasie smażymy na głębokim oleju na złoto. Smacznego
Ostra na Słodkoząbki czosnku 4 duże garście szpinaku 6 fig suszonych/gruszek 1-1/2 kostki pokruszonego sera koziego/tofu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki syropu z agawy/miodu pszczelego sól, pieprz Kaszę/komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, wysypujemy na talerz. Na patelnię wlewamy oliwę i wkładamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Chwilę podsmażamy na złoty kolor, następnie dodajemy orzechy(...)chwili kaszę i smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy opłukany szpinak, pokrojone na ćwiartki figi, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilę podgrzewamy, delikatnie mieszając. Zdejmujemy z patelni, gdy szpinak zwiędnie, przekładamy na talerz i posypujemy pokruszonym serem i miodem lub syropem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkopszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mleka 3 jajka w temperaturze pokojowej szczypta soli Masa grysikowa: 1 szkl mleka 3 płaskie łyżki kaszy manny 3 łyżki cukru 100 g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 kopiaste łyżki kakao Dodatkowo: powidła śliwkowe (polecam(...)czasie uchylić piekarnik i w ten sposób studzić 10 minut. Następnie piernik wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masa grysikowa: Mleko zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać kaszę mannę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodając pod koniec ostudzoną masę grysikową. Polewa czekoladowa: Mleko
Nastoletnie Wypiekanieśledzie, nie wyszło, zaraz będzie kolejna środa więc zamiast śledzi dzisiaj pokażę Wam wspaniałe danie mocno aromatyzowane wędzoną śliwką, sycące i treściwe. Pomysł pochodzi z książki "Kipi kasza", zdjęcia zrobił mój kolega z pracy niejaki Pafi, curry zjedliśmy wspólnie na przerwie, pachniało wspaniale i smakowało wszystkim. Curry z kalafiora z pęczakiem i wędzoną śliwką 1 szkl. ugotowanego na sypko(...)skórkę. Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę. Dodajemy chili, mieszamy, dorzucamy pomidory, cynamon, curry i śliwki. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Dodajemy kalafiora, gotujemy aż będzie al dente. Dorzucamy kaszę i podgrzewamy kolejne 15 minut. Dodajemy otartą skórkę i sok z połowy limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką
Dzieje kuchennej Wiewiórytacy, którzy szukają zdrowszych zamienników bożonarodzeniowych słodkości. Zapraszam! Ciasto: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej Masa: 100 ml mleka 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki miodu 1 kropelka aromatu waniliowego Składniki na ciasto zmiksować i przelać do dwóch foremek na suflety (ok.10cm). Piec w mikrofali ok 3-4 minuty. Mleko zagotować(...)dodać kaszę i gotować na małym ogniu przez 5 min. Doslodzic i dodać aromat. Wymieszać. Blaty ciastka przełożyć kremem. Po wierzchu posmarować gorzką czekoladą i udekorować płatkami migdałów. Smacznego
Chocolate Muffin BlogObrane kasztany umieszczamy w garnuszku, zalewamy mlekiem, dosładzamy i gotujemy przez 15-20 minut. Całość przekładamy do misy blendera i miksujemy na gładko. Składniki na kakaowy krem gryczany: - 100g kaszy gryczanej (1 woreczek) - 100ml mleka kokosowego - 1 banan - 1 łyżka kakao bez cukru Kaszę gotujemy na bardzo miękko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy ją i umieszczamy w misie blendera
Be Fit Be Strongproste i bardzo malownicze danie z piekarnika. Połączyłam moje ulubione smaki. Ciekawe czy wam to połączenie przypadnie do gustu? 4 – 5 strąków czerwonej papryki 1 szkl suchej kaszy jaglanej EcoBlik 100 g sera halloumi 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki rodzynek natka pietruszki ostra papryka kumin sól Kaszę jaglaną ugotować
Polska Zupafarsze. Farsz do pierogów z mięsem: 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na złoto. Zesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać przyprawy, manną, dokładnie wymieszać. Farsz(...)gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 kg mięsa (u mnie 700 gr łopatki i 300 gr schabu) 3 duże cebule 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka kaszy mannej 3 łyżki oleju do smażenia 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce do placków ziemniaczanych 3 duże cebule 3 łyżki oleju do smażenia 300 gr boczku wędzonego'; document.write
moj przepis najedna z moich ulubionych sałatek. Lekka, uniwersalna, pełna smaku i dające wiele możliwości w kwestii doboru składników. Pierwotna wersja pochodzi z książki "Kipi Kasza", ja dorzuciłam co nieco od siebie. Sałatka z cieciorki, fasoli i kus kusu 120 g kus kusu po puszce czarnej fasoli (można użyć innego kolory fasoli) i cieciorki duży pomidor lub 10 pomidorków koktajlowych(...)porwanymi listkami bazylii tez jest pysznie) dressing: dwie łyżki oliwy sok z 1/4 cytryny przeciśnięty ząbek czosnku Kus kus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Przykrywamy miseczkę i odstawiamy na 5 minut. Fasolę odsączamy i płuczemy. Cieciorkę wysypujemy na sitko. Do miski wrzucamy fasolę, cieciorkę, kus kus rozdrobniony widelcem. Pomidora pozbawiamy skórki. Kroimy w kostkę (pomidorki
Dzieje kuchennej Wiewiórymielonego z łopatki wieprzowej 1 główka kapusty włoskiej 2 pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka soli Sos: 3 pomidory 1 pieczona papryka (bez skórki) 1 mała(...)Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia). Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Do każdego liścia od grubszej strony wkładamy po 2-3 łyżki mięsnego farszu, składamy boki i zawijamy
Kolorowy PrzepisownikWiecie co? tak pomyślałam sobie że to dobry pomysł na świąteczny obiad z bliskimi. Perliczka smakuje w tym wydaniu rewelacyjnie, jest mięciutka i pachnąca a kasza jaglana to samo zdrowie i dlatego dobrze nam zrobi w taki świąteczny dzień. Wszak święta za niecały miesiąc, polecam gorąco. Przepis z ulotki Biedronki. Perliczka w pomarańczach z kaszą jaglaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietylko zobaczyłam kaszę jaglaną z jabłkami od razu pomyślałam o pasztecie. Na początku miał być z soczewicy, ale w szafce jej nie znalazłam, stało za to zapomniane pudełko soi. Pogotowałam, zmiksowałam, przyprawiłam, upiekłam i tak powstało to cudo :) 1 szkl suchych ziaren soi 1 szkl kaszy jaglanej z jabłkami EcoBlik 1 cebula
Polska Zupaprzypomina w smaku sernik. Mimo to ciasto jest bardzo smaczne, z pewnością idealne na święta. Pachnie piernikiem, pomarańczą, wanilią.. Niebo w gębie. Składniki: szklanka ugotowanej w wodzie kaszy jaglanej 3 banany 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 4 łyżki mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka stewii 1 łyżka przyprawy
Mango Papaja