Przepisy z surową kaszą gryczaną (białą, niepaloną) pojawiają się czasem na blogach, ale wydaje mi się, że ciągle jest to rzadko spotykane i wiele osób podchodzi nieufnie do tego pomysłu. Zachęcam do spróbowania bo smak jest ciekawy - kasza jest bardzo delikatna i towarzyszy jej posmak mąki. Oczywiście nie jemy prosto z torebki, ale po wcześniejszym wielogodzinnym namoczeniu lub skiełkowaniu. Czytaj
Kasia SarnaKasza manna na inny sposób? Do kaszy manny d odajemy odrobinę jagód i innych sezonowych owoców i mamy wspaniałe weekendowe śniadanie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldKasza manna na inny sposób? Do kaszy manny d odajemy odrobinę jagód i innych sezonowych owoców i mamy wspaniałe weekendowe śniadanie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldwierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą i kurczakiem. Do tego mizeria z jogurtem i koperkiem. Podwieczorkiem rządzi tarta jaglana na spodzie z ciasta francuskiego. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki cukru z wanilią 1 szklanka borówki amerykańskiej 2-3 jajka 1 opakowanie ciasta francuskiego miód do podania Kaszę gotujemy do miękkości w 3 szklankach wody z dodatkiem
KucharzycaSmaczna i zdrowa sałatka, idealna na lunch do pracy. Jeśli całość podzielimy na 4 porcje, to jedna będzie miała tylko 170 kcal. Składniki: 100 g kaszy gryczanej mała cebula czerwona mała cukinia pęczek rzodkiewki 2 ogórki kiszone sól i pieprz Sos : 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego ząbek czosnku Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przelewamy
e-PrzepisyKulinarneDziś danie pyszne i pożywne z wykorzystaniem mojej ulubionej kaszy pęczak. Kaszę uwielbiam na różne sposoby a tak podana z warzywami smakuje wyśmienicie, polecam. Wykorzystałam tutaj bób i szpinak a także pomidory, wszystko to co lubię. Zaczynamy gotować? Kaszotto z bobem, pomidorami i szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedniu przygotowania dania komosę ryżową gotuję w mleku migdałowym, do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Truskawki miksuję na mus i mieszam z ugotowaną komosą i jogurtem naturalnym. Dosładzam kaszę syropem klonowym. Tak przygotowaną kaszę przekładam do miseczki i dekoruję puddingiem z nasion chia, świeżymi owocami: malinami, truskawkami i czereśniami oraz posiekanymi orzechami nerkowca. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajajest ładna :) Na naszym blogu pojawił się już przepis na podobne danie. Dodałam do niego bób i fetę. Zdecydowanie jest to wersja godna uwagi. Składniki: szklanka kaszy bulgur szklanka bobu 200 g pomidorków truskawkowych (lub innych małych) 3 ogórki gruntowe 1/2 pęczka natki pietruszki 15 listków mięty 15 listków bazylii 1 mała cebula 5 łyżek oliwy extra vergine(...)połowy cytryny 1 łyżeczka syropu trzcinowego (lub miodu) ser feta sól pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Bób ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i obrać. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Miętę, bazylię i pietruszkę posiekać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i syropem
zadanie-gotowanieŚniadanie nie musi być nudne. Słodkie nie musi być niezdrowe. Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej – jeden szczegół, a tak wiele zmienia. Budyń kojarzy nam się raczej z deserem i z tego względu mało kto zjada go da śniadanie. Klasyczny budyń to głównie cukier, mąka ziemniaczana, mleko i dodatki smakowe. Nie brzmi to zbyt […] Artykuł Czekoladowy budyń(...)kaszy jaglanej z porzeczkami pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaprzy tym nadmiernie. Co można zrobić w takich sytuacjach? Wystarczy do zwykłych, codziennych posiłków wprowadzić elementy, które nadadzą im optymistycznego i nietypowego wyglądu. Jednym z […] Artykuł Placki z kaszy jaglanej na „wąsatym” przyjęciu :) pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkainaczej, z mąką jaglaną. I to domowej roboty mąką. Skorzystałam z przepisu Olgi Smile , jednak nie dodałam tyle mąki jaglanej co w przepisie, bo blender mnie zawiódł... Rozdrabnianie kaszy trwało wieki, a on szybko się przegrzewa. Wymieszałam więc małą ilość otrzymanej w pocie blendera mąki jaglanej ze zwykłą tortową. Smaku mąki jaglanej nie wyczułam, szpinaku również. Na pewno wrócę(...)Pośrodku nałóż 1-2 łyżki dżemu tuskawkowo-rabarbarowego. Zwiń naleśnik tak, żeby dżem był na całej długości. Gotowe naleśniki udekoruj plasterkami truskawek, wiórkami kokosowymi i suszoną żurawiną. Smacznego! Kaszę jaglaną, z której możesz zrobić domową mąkę jaglaną, ale i gotową mąkę jaglaną oraz inne zdrowe produkty znajdziesz w sklepie internetowym www.naturalniezdrowe.com.pl
Anioszek w kuchnipolewy. I tak po wielu próbach udało mi się w końcu zrobić polewę taką, której nie muszę się wstydzić :) Jest gładka, lśniąca i przepyszna. Składniki: herbatniki ok 200 g kasza manna 1 szklanka cukier 1 szklanka kakao 2 łyżki mleko 1 litr cukier waniliowy 0,5-1 op. masło 200 g wiórki kokosowe polewa: kakao 2 łyżki masło(...)czekam aż się zagotuje. W tym czasie wykładam sobie na dno blachy czy jakiegokolwiek płaskiego naczynia herbatniki. Następnie gdy w garnku będzie się gotowało wsypuję stopniowo kaszę wymieszaną z kakao i cały czas mieszam aż cała masa będzie gęsta. Teraz wylewam masę na herbatniki i od razu wykładam kolejną warstwę herbatników. Teraz została już tylko polewa
Kuchnia VikiJuż tradycją jest, że na każdy Piknik Smakosza przygotowuję wege burgery, tym razem postawiłam na mini burgery curry z mozzarellą na bazie kaszy jaglanej. Przygotowuje się je dość szybko, a bogactwo przypraw daje niesamowite połączenie. Koniecznie spróbujcie! PS. Musicie wybaczyć jakość zdjęć, ale były robione na szybko podczas Pikniku, niestety spore zainteresowanie uniemożliwiło mi zrobienie lepszych ujęć. Składniki(...)burgerów/: 200 g kaszy jaglanej (np. w woreczkach) Czytaj dalej... Artykuł Mini burgery curry z mozzarellą pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuśniadanie często zajadamy kaszę jaglaną z owocami. Dziś proponuję jaglankę z jabłkiem i cynamonem. Pyszna kasza dodaje sporo energii na letni, upalny dzień, kumuluje potrzebną wodę aby potem ją uwalniać, polecam. Jaglanka na mleku kokosowym z jabłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepudru 250-300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 500 g czerwonej porzeczki 3/4 szkl cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kaszy manny Różowy lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka wody 1 łyżka soku z czerwonej porzeczki (najlepiej świeżo wyciśnięty) Dodatkowo: czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie(...)przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Nadzienie: Czerwone porzeczki umyć, osuszyć. Dodać do nich cukier, mąką pszenną oraz kaszę mannę i dobrze wymieszać. Nadzienie wyłożyć na podpieczony kruchy spód, lekko dociskając łyżką, by wyrównać. Na wierzch ciasta zetrzeć ciasto z zamrażalki. Piec w 180 st.C przez
Nastoletnie Wypiekanie