niedzielę chciałabym Wam przedstawić pyszny, mocno czekoladowy deser z delikatnym musem malinowym. Na pewno podbije serce niejednego z Was! Składniki na 2-3 porcje: 5 łyżek kaszy jaglanej 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy 2 razy w zimnej wodzie. Gotujemy z czekoladą i ksylitolem do momentu aż zgęstnieje (można dodać łyżeczkę mąki
CzarnawisienkaKolejny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu – kotlety z dodatkiem kaszy jaglanej. Inne przepisy na dania z mięsem rosołowym możecie znaleźć tutaj. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości w osolonej
BullioŻołądki drobiowe to przysmak nie jednej osoby, dzisiaj przygotowałam je pieczone z warzywami i pysznym bobem. Ala gulasz wyszedł bardzo smaczny a podałam go z kaszą. SKŁADNIKI : 500 g żołądków drobiowych 3 łyżki oleju 2 marchewki 1/2 l bulionu lub więcej 250 g młodego bobu 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz do smaku, kolendra(...)warzywa będą miękkie. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy żołądki jeszcze chwilę aż płyny odparują. Doprawiamy danie jeszcze do smaku i co jakiś czas mieszamy. Danie jest gotowe. Podajemy z kaszą i ulubioną surówką. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI: 1 patison ulubiona kasza np. bulgur zielona papryka do smażenia: masło i odrobina oleju rzepakowego Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz kolorowy papryka słodka papryka cayenne łyżka oleju rzepakowego koperek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Patison jest bardzo delikatny w smaku, dlatego ważne, aby ciasto naleśnikowe było aromatyczne. Wszystkie(...)mąki albo rozrzedzić wodą). Patison kroimy w plasterki i obtaczamy w przygotowanym cieście. Następnie smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Moja propozycja podania jak na załączonym obrazku - w towarzystwie kaszy bulgur i zielonej papryki :) *** Smacznego
wege i kropkaGRYCZANĄ z masą JAGLANĄ i owocaaaaami! Składniki na dużą tartę: 200g mąki gryczanej 100g margaryny Optima Omega 3 5 łyżek syropu z agawy 2 jajka Krem: 1 szkl. kaszy jaglanej 3 łyżki cukru trzcinowego/ksylitolu 1 łyżka syropu waniliowego + owoce leśne Przygotowanie: Mąkę zagniatamy z syropem, jajkiem i margaryną. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki(...)Kaszę płuczemy w zimnej wodzie dopóki woda nie będzie mętna. Gotujemy aż do rozgotowania z cukrem i syropem waniliowym. Dobrze studzimy i miksujemy na gładki krem. Owoce myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy i przekładamy na formę silikonową. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, a po wyciągnięciu z piekarnika dokładnie studzimy. Przekładamy krem
Czarnawisienkazrozumiecie dlaczego- są bardzo sycące, i to wcale nie ze względu na tonę cukru, tłuszczu, ehh co ja tu będę ględzić, musicie spróbować! Składniki na 4 porcje: 150 g kaszy manny 200 ml mleka roślinnego 150 g gęstego mleka kokosowego z puszki 50 ml wody różanej* jeżeli pominiesz do dodaj zwykłej wody 80 g cukru + 2 łyżki cukru waniliowego pół(...)Masa jest gotowa, gdy zaczyna odchodzić od ścianek garnka. Gotową masę przełóż do małych salaterek, udekoruj i schłodź w lodówce. Smacznego! Artykuł Rawa halva czy indyjski deser z kaszy manny w wersji wegańskiej pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfroślinną dietę. Teraz ta wegańska jaglana wersja od Veganbandy podbiła nasze serca i zachwyciła nasze podniebienia . Prosta w wykonaniu, w dodatku bez pieczenia. Polecam! Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 3 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka wody 6-10 łyżek syropu z agawy 200 g wiórek kokosowych Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem, żeby pozbyć się lekkiego smaku goryczki. Wsypujemy
Lamarida.pldań. Kiedyś był tylko przekąską, a dziś jadamy go na obiad, drugie śniadanie i kolacje. Tym razem danie obiadowe. Kaszotto z bobem i cukinią składniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g bobu bulion warzywny oregano sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek lub 1/2 łyżeczki oleju kokosowego wykonanie: Bób gotujemy(...)zalewamy zimną wodą by przerwać proces gotowania. Odsączamy, a gdy ostygnie obieramy z błonki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekana cebulę i czosnek. Smażymy około 5 minut, dodajemy suchą kaszę o smażymy kolejne 2 minuty. Wlewamy bulion warzywny, około 0,5 szklanki. Gotujemy łącznie 20 minut. W razie potrzeby uzupełniamy ilość bulionu. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy
Przysmaki Karolkiwieków znanych tym bardziej jak przywołują one miłe chwile z życia 😏 i takim sposobem, po małym przekształceniu wyszła na prawdę dobra przekąska :) Składniki 💕 1 duże jabłko 💕 40 g kaszy jaglanej ugotowanej 💕 50 g twarogu chudego 💕 20 g rodzynek 💕 10 g wiórków kokosowych 💕 opcjonalnie miód/czekolada na wierzch Przygotowanie: 1. Odciąć "wieczko" jabłka i delikatnie wydrążyć środek ( róbcie to małą łyżeczką(...)Szypułkę wywalcie, resztę jabłka posiekać 2. Ugotowaną kaszę wymieszać z twarogiem, sparzonymi rodzynkami,resztą jabłka i nadziać takim farszem jabłuszko. 3. Wstawić do piekarnika i podpiec 10 min 180 stopni. Po ostygnięciu polać miodem lub posypać czekoladą. Jeśli nie zmieści się wam cały farsz do jabłka (tak jak mi :P ) nie upychajcie na siłę bo jabłko pęknie pod wpływem temp
Zdrowie i pysznie na talerzurodzynek ✓30 g masła orzechowego* ✓200 g dżemu wiśniowego ✓500 g twarogu chudego/gotowej masy sernikowej ✓20 g orzechów włoskich (można pominąć) ✓ 2 białka jaj ✓50 g ugotowanej kaszy jaglanej ✓1 jabłko do ozdoby Przygotowanie: 1. Płatki gotujemy w mleku kokosowym (możecie zrobić to w samej wodzie) 2.Gdy ostygnął dorzucamy do nich sparzone rodzynki, masło orzechowe i mieszamy 3. Teraz najlepiej(...)macie możecie ręcznie mikserem. Wrzucamy twaróg i mielimy go/jeśli macie gotowiec to wrzucamy i bez mielenia dorzucamy naszą masę z płatków i mieszamy. Następnie dodajemy orzechy, dżem, ugotowaną kaszę jaglaną i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na koniec ubijamy białko i dodajemy do reszty i tu już dosłownie minutę miksujemy. 4. Tortownicę u mnie średnica 22 cm wykładamy papierem
Zdrowie i pysznie na talerzuodstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień nadziewamy na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach. Grecka sałatka jaglana: 200 g kaszy jaglanej 1 szkl ciemnych oliwek ogórek szklarniowy kilka liści sałaty kilkanaście pomidorków koktajlowych opakowanie sera feta mała czerwona cebulka 2 łyżki siekanego koperku łyżeczka ziół prowansalskich pieprz do smaku(...)łyżki oliwy z oliwek Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Pomidorki, ogórka i sałatę umyć, osuszyć. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, ogórka w półplasterki, sałatę porwać. Cebulę pokroić w piórka, fetę w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku. Uważać z solą gdyż feta jest wystarczająco słona
Smakołyki Asizrezygnować z mięsa. Wyszło smacznie, sycąco i mniej kalorycznie. Składniki; 2 łyżki masła klarowanego Skworcu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 listki limonki Skworcu pół szklanki kaszy pęczak Skworcu sól i pieprz do smaku kilka listków curry Skworcu 5 ziemniaków natka pietruszki Przygotowanie; Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku(...)rozpuszczamy masło, wrzucamy starte warzywa i chwilę smażymy. Dolewamy 2 szklanki wody. Następnie dorzucamy wypłukaną kasze, liście limonki i curry. Gotujemy aż pęczak będzie prawie miękki. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Uzupełniamy wodą do ulubionej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.płatki Corn Flakes kakao i miód – 2 szkl * orzechy włoskie – ok. 3/4 szkl * orzechy laskowe – 1 łyżki * daktyle – 1 garść * olej kokosowy – 2 lyżki * sezam – 2 łyżki KREM JAGLANY: * kasza jaglana ( sucha ) – 0,5 szkl * kokos – 0,5 szkl * mleko kokosowe – 2 szkl * cukier brązowy – 2-3 łyżki * malin, kandyzowane wiśnie, granat SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do misy miksera wkładamy(...)olej kokosowy oraz sezam i w razie potrzeby odrobinę wody – wyrabiamy na gładką masę. Tak przygotowaną masą wylepiamy 3 filiżanki wyłożone folią spożywczą, schładzamy. W tym czasie wypłukaną wcześniej kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w mleku kokosowym z dodatkiem cukru, dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy na gładką masę. Podajemy z owocami! Smacznego
Ostra na Słodkoowocowy, oraz lekka pianka, zaś jesień to nutellowa masa grysikowa. Całościowo bardzo fajna kompozycja. Masa grysikowa: 650 ml mleka 120 g masła 3 pełne łyżki Nutelli 90 g kaszy manny 1 łyżka cukru Masa truskawkowa: 700-750 g truskawek 350 ml + 100 ml wody 100 g cukru 90 g mąki ziemniaczanej Masa jogurtowa: 700 ml jogurtu greckiego 200 ml śmietany(...)wlewamy mleko, dodajemy cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz nutellę. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu, aż do połączenia składników (rozpuszczenia cukru, roztopienia masła). Tuż przed momentem wrzenia wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając, gotujemy przez kilka minut, do zgęstnienia. Gorącą masę grysikową przelewamy na herbatniki. Po wyrównaniu, układamy kolejną warstwę herbatników. Odstawiamy blaszkę do całkowitego schłodzenia masy. Truskawki
Smaki Na TalerzuKasza jaglana zdrowa i pyszna, niedoceniana nadal choć coraz więcej jadana w domach. Można z niej wyczarować wszystko zapiekanki, koktajle, placki, naleśniki, ciasta i wiele innych, uniwersalna ci ona jest bardzo. Dziś włożyłam do blendera, zmiksowałam i wypiłam, pyszne było a teraz chcę się z Wami podzielić przepisem. Koktajl z kaszy jaglanej i mango. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie