suche. Jednak jednego nie można jemu zarzucić — jest odurzająco pyszne! * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 20-23 cm 7 jajek 250 g cukru 200 g semoliny lub kaszy manny 400 g orzechów nerkowca 4 łyżki wody różanej 2 łyżki miodu, najlepiej akacjowego ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego cynamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków kilka kropli olejku(...)migdałowego skórka otarta z 1 cytryny * PRZYGOTOWANIE Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj semolinę (lub kaszę mannę), drobno posiekane orzechy nerkowca (możesz je grubo zmielić za pomocą blendera) oraz wszystkie przyprawy. Masę połącz za pomocą miksera. Z białek ubij sztywną pianę i dodawaj ją powoli do reszty składników, mieszając za pomocą
Food SquareSkładniki: 100 g kaszy jaglanej 15 szt pomidorów suszonych (w oliwie) 20 szt oliwek zielonych (faszerowanych czosnkiem lub papryką) 4 łyżki pestek słonecznika 1/2 czerwonej cebuli 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy (z pomidorów) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko, studzimy. Pomidory kroimy w paski, oliwki w plasterki a cebulę
Qchnia po prostuoliwek do smażenia gałka muszkatołowa świeżo zmielona sól i pieprz odrobina cukru trzcinowego (lub białego) śmietanka 30% - 200ml parmezan tarty - do oprószenia dania natka pietruszki ryż lub kasza - 2 x 100g metalowa patelnia lub naczynie żaroodporne Przygotowanie: 1. Całą pracę rozpoczynamy od zamarynowania piersi indyczej. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tniemy na polędwiczki (paseczki(...)przekładamy do żaroodpornego naczynia i kolejno wykładamy mięso. Całość oblewamy pozostałą częścią śmietanki i oprószamy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok.30minut. W międzyczasie gotujemy ryż lub kaszę. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki lub innym świeżymi ziołami i zajadamy. Smacznego! :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Symfonia Smakówgładką masę. Dodajemy kakao oraz orzechy, mieszamy. Dno tortownicy (ok. 18 cm średnicy, wyłożoną papierem do pieczenia) wykładamy równomiernie masą daktylowo orzechową. składniki na masę jaglaną: 200 g kaszy jaglanej 600 ml mleka można użyć krowiego lub ryżowego lub kokosowego, jaglanego miód do smaku 50 g orzechów, np. włoskich 1 szczypta soli opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii wykonanie: Kaszę
Domowy Smak Jedzeniasię zachciało czegoś dobrego i słodkiego i stąd ten deser powstał. Może idealnie służyć za śniadanie czy obiad, zależy to od waszych preferencji. Kasza jaglana zaspokoi głód i odchudzi, takie jej zadanie a jabłka zaspokoją zapotrzebowanie na błonnik. Polecam serdecznie. Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem i cynamonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieskładniki: 60 g kaszy jaglanej 250 ml wody 50 ml mleka (dowolnego) 3 kostki czekolady 1 garść suszonej morwy białej Helio 2-3 orzechy włoskie miód do smaku owoce (truskawki, brzoskwinie, banan) wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy 2-3 razy a następnie przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy
Domowy Smak Jedzeniakategorii ciast zwyczajnych/tygodniowych… Chociaż, jakby się uprzeć, to i na jakąś uroczystość mogłoby być – np dziecięce urodziny, A Co!;) 250 g herbatników 1 litr mleka 150 g kaszy manny błyskawicznej 200 g cukru 200 g masła 2 łyżki ciemnego kakao 60 g orzechów włoskich, posiekanych Dodatkowo: 50 dag płatków migdałów 100 dag czekolady gorzkiej Formę kwadratową (21x21cm) wykładamy(...)dajemy masło i rozpuszczamy je na niewielkim ogniu. Pod koniec dodajemy cukier oraz kakao, mieszamy. Następnie wlewamy 1 litr mleka i zagotowujemy. Tuż przed momentem wrzenia zaczynamy powoli wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszamy. Gotujemy do czasu aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy grubo posiekane orzechy włoskie, mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Pierwszą część przelewamy
Smaki Na Talerzukaszy jaglanej 200 g piersi z kurczaka 1 mniejsza cukinia sól i kolendra mielona do smaku Kaszę gotujemy w mniejszej ilości lekko posolonej wody. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach. Kurczaka siekamy na małe kawałki. Składniki łączymy w jednolitą masę. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką (u mnie gryczana). Przekładamy masę do formy, pieczemy przez godzinę
Kucharzycaoliwek LaSelva + oliwa do smażenia 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 320 ml wywaru z warzyw LaSelva 1 łyżeczka mąki plus odrobina wody kasza jaglana 400 g kalafiora 4 łyżki masła klarowanego Pieprz i sól Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Usmażone(...)pulpecików dodajemy również jajko, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy rękoma i kulamy malutkie pulpeciki, które obsmażamy na oliwie, na tej samej patelni co cebula. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną oraz kalafiora al dente. Kalafiora odcedzamy i mieszamy z masłem klarownym. Wracajac do pulpecików. Do obsmażonych wlewamy bulion i zakrywamy patelnię. Gotujemy około 15 minut. Po tym czasie
MamaOskarkaFollow my blog with Bloglovin Składniki: 1 ugotowane udko z kaczki 50 g kaszy gryczanej niepalonej kilka liści kapusty pak choi 5 jajek sól, pieprz olej Przygotowanie: Kaszę zmielić na … Czytaj dalej Gryczane galettes
czarrna od kuchniSkładniki: 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek) 6 łyżek mąki 100 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 50 g sera żółtego 1/2 puszki groszku 1 dymka sól, … Czytaj dalej Placki z kaszy jaglanej
czarrna od kuchnimniejsze) 1 i 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady (wysoka zawartość kakao) 3 łyżki soku z pomarańczy + plaster pomarańczy 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Skworcu 5 łyżek kaszy manny Skworcu Przygotowanie: W garnuszku zaczynamy podgrzewać mleko na mniejszym ogniu. Do mleka łamiemy gorzką czekoladę, dodajemy sok z pomarańczy i mieszamy (ja używam ręcznej trzepaczki). Gdy czekolada ładnie się rozpuści(...)dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy*. A następnie wsypujemy kaszę manną. Mieszamy aż do zgęstnienia. Nasz czekoladowy deser przekładamy do pucharków, zdobimy pomarańczą i podajemy. *na tym etapie można dosłodzić nasz deser, ja tego nie robię Smacznego
Słodkie okruszkiKrokieciki francuskie z soczewicą i kaszą jęczmienną to moja propozycja na danie wigilijne, ale znacznie lżejsze, doskonałe dla dzieci (i nie tylko). Mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do filiżanki barszczu czerwonego. Wigilijny stół zazwyczaj ugina się… Artykuł Krokieciki francuskie z soczewicą i kaszą jęczmienną pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: torebka kaszy gryczanej, 2 plastry schabu, po 1/2 niedużej papryki żółtej i zielonej, 250 ml bulionu (może być z kostki), sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, garść posiekanego szczypiorku, 100 g tartego sera żółtego, łyżka oleju. Przygotowanie: Schab kroję w małą kostkę, podsmażam(...)oleju z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu, papryki i ziół prowansalskich. Kiedy mięso lekko się zarumieni na patelnię wrzucam paprykę pokrojoną w kostkę i kaszę. Całość zalewam bulionem. Duszę na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 20-25 minut (2-3 razy przemieszać w trakcie gotowania). Na koniec dodaję ser żółty i szczypiorek, mieszam i trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia się
JejKuchniaKasza manna na mleku z laską wanilii Kto pamięta ten deser z dzieciństwa, gotowaną kaszkę manną, również znaną jako grysik? ;) Powracamy do wspomnień i delektujemy się :) Może to być dobry pomysł na zimowe i niedzielne popołudnie. Proporcje na 3 osoby. Składniki: 250 ml mleka 3,5 łyżki kaszy mannej 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy) 1 laska wanilii
Wino Francja Kuchnia