Jeśli odwiedzacie moją, to zapewne już zauważyliście jak bardzo lubię wegetariańskie kotlety. Dzisiaj prezentuję kotlety z kaszy jaglanej, pieczarek i marchewki. Więcej bezmięsnych inspiracji na kotlety możecie znaleźć tutaj. Kaszę
BullioTradycyjny gulasz z marchewką, cebulką i pomidorami. Stosunkowo szybki do wykonania i idealny do kaszy gryczanej i ogórka kiszonego. Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)pomidory rozpadną się i stworzą gęsty sosik. Przed podaniem należy doprawić solą. Zostawiam to na koniec bo zwykle używam swoich pomidorów pelati, które są lekko słone. Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem - kiszonym lub konserwowym. Smacznego
Ze smakiem bez glutenukokosowego (opcjonalnie innego mleka lub wody), 2 jajka, 35g rozpuszczonego, nierafinowanego oleju kokosowego, 2 szczypty soli. Mąki jaglane dostępne w sklepach mogą być lekko gorzkie w smaku (podobnie jak kasza jaglana), więc jeżeli ktoś nie lubi goryczy mamy kilka opcji do wyboru. Pierwsze to zamiast kaszy jaglanej do naszej mieszanki mąk dodać częściowo lub zamienić całkowicie na np. mąkę ryżową
Gar ZdrowiaSkładniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1/2 cebuli 4 duże pieczarki pieprz ziołowy sól Sposób przygotowania: Ciecierzycę przygotować zgodnie z instrukcją na opoakowaniu. Po ugotowaniu ciecierzycę rozgnieść za pomocą widelca. Kaszę jaglaną ugotować. Cebulkę zeszklić na oleju. Obrać pieczarki i podsważyć
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: papryka czerwona większa 6 sztuk, mięso mielone drobiowe 35 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 8 sztuk, kasza owsiana 2 saszetki, natka pietruszki 1 pęczek, ser żółty starty 25 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba papryki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki, opłukać, osuszyć, cebulę pokroić w kostkę, ząbki(...)czosnku wycisnąć z praski mielone mięso dobrze wyrobić z jajkiem, kucharkiem, pieprzem, cebulą, czosnkiem, posiekaną natką pietruszki kaszę owsianą ugotować w wodzie bez soli, wysypać z woreczków i pałką blendera trochę zmiksować, dodac do mięsa i połączyć składniki blacha z papierem do pieczenia, papryki natrzeć olejem rzepakowym od zewnątrz, nakładać farsz do pełna, układać na blaszce piekarnik nagrzany
W Mojej Kuchni Lubiębardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. Najlepszy!!! Składniki: 2 udka z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 4-5 ziemniaków 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy(...)czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Dodajemy do garna wszystkie warzywa, prócz ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. G dy całość się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy przez 10 minut. Następnie do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprze. Przed podaniem
magiczna kuchnia Kasiciekawą teksturę i zapewniając większą soczystość, co akurat przy mięsie z indyka jest bardzo cenne. Dodatkowe wzmocnienie smaku i soczystości pochodzi od aromatycznego sosu BBQ! Kotlety podałam z kaszą gryczaną posypaną szczypiorkiem i słonym serem bałkańskim (tak, feta może wystąpic, jako zamiennik) ale dodatki możecie przecież dobierać według upodobań :) Pysznie, zdrowo i lekko. Zaprawdę, wspaniałe połączenie smaków, chociaż właściwie(...)mała cebula 1 małe jajko 2 łyżki sosu BBQ 2 garści świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz mąka kukurydziana do obtaczania olej do smażenia Dodatkowo (opcjonalnie): ugotowana kasza gryczana posiekany szczypiorek pokruszony ser bałkański z solanki/ feta Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. 2. W misce wymieszaj mięso z cebulą, czosnkiem, jajkiem i sosem
Kuchnia w Słońcu Skąpanalodówki, ponakłuwać spód widelcem i podpiekać przez ok. 15-20 minut w temp. 20 stopni C. W tym czasie przygotować ,,serowe" nadzienie. sernikowe nadzienie 200 g kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego light ok. 100 g cukru pudru lub innego słodzidła łyżka roztopionego oleju kokosowego opakowanie budyniu waniliowego wiórki kokosowe + ananas z puszki Kaszę jaglaną najlepiej ugotować
Kuchnia Elliezielem. Następnie ugotowane serca wyjmujemy do pokrojenia, a do garnka dorzucamy włoszczyznę. Pokrojone serca podsmażamy z cebulką. Bulion miksujemy blenderem. Zagęszczamy szklanką mleka z czubatą łyżką mąki. Gotujemy kaszę. Usmażone serca przekładamy z patelni do sosu. Podajemy na gorąco z kaszą. Smacznego
chleba naszegoKoniecznie wypróbujcie w te Święta Wielkanocne . Spód 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mielonych migdałów 10 daktyli 2 łyżki jogurtu sojowego 50 g oleju kokosowego Masa jaglana 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody starta skórka z cytryny laska wanilii 1/2 szklanki malin (użyłam mrożonych) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki agaru 1/2 szklanki śmietanki kokosowej Spód Wszystkie produkty zmiksować(...)Wyłożyć spód. Masa będzie się kleiła, więc dobrze jest moczyć dłonie w zimnej wodzie. Podpiec 15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni, na złoty kolor. Masa jaglana Kasze jaglaną solidnie wypłukać. Zagotować i wodę wylać. Następnie zalać 1 szklanka wody i gotować około 15 minut aż będzie miękka. Zmiksować jak będzie jeszcze ciepła, na gładką masę. 1/2 szklanki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdanie wegańskie. Jak dla mnie smak i doprawienie idealne i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Pasztet wielkanocny składniki: 400 g ciecierzycy z puszki 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki słonecznika 1 por 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 0,5 słoiczka suszonych pomidorów lub około 15 kawałków 1,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki tymianku(...)chilli sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia wykonanie: Kaszę jaglana gotujemy zgodnie z przepisem. Pozostawiamy do wystudzenia. Por myjemy, kroimy w plastry. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle klarowanym aż będą miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składanki poza przyprawami miksujemy razem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy
Przysmaki KarolkiLubicie pierogi? Ja bardzo. Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem są równie pyszne jak wszystkie inne. Mogła bym jeść je bardzo często, gdyby tylko trochę szybciej się je robiło… ciasto pierogowe farsz : 250 g białego sera 1 szkl suchej kaszy gryczanej 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz Ciasto zrobić ze swojego ulubionego
Polska ZupaByła już kokosowa rozpusta z kaszy jaglanej ( przepis ) z mlekiem krowim i daktylami, jednak nie każdy może jeść nabiał. Z tego właśnie powodu, napisał do mnie pewien młody człowiek, prosząc m.in. o coś kokosowego, bez mleka i kaszy jaglanej. Przedstawił listę swoich oczekiwań, a ja zdeklarowałam się temu sprostać i oto efekt tego wyzwania. szklanka wody
Dieta moja pasjawielkanocnym stole. Pasztet dobrze się kroi w plastry, ale też można go rozsmarować na chlebie. Właśnie, z kromką domowego chleba i ogórkiem smakuje przepysznie! Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 400g pieczarek 1 marchew kawałek selera (ok 150g) kawałek pora (10cm) 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego* 0,5 szklanki mielonych orzechów (dałam włoskie Helio ) 2 łyżki sosu(...)marchew i seler, wymieszać i smażyć chwilę, aż złapią kolor, oprószyć kuminem i papryką, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę, pieczarki i warzywa przełożyć do miski, dodać sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko albo wywar z siemienia lnianego, wymieszać i zblendować na jednolitą masę. Jeśli masa jest mało
Obiad gotowyCzasem na nowo odkrywam, jak bardzo lubię kasze. Wszechstronność ich zastosowania jest cudowna. Niewątpliwe wspierają też „wietrzenie lodówki”, gdy produkty wołają o ich szybkie wykorzystanie lub pozostają ich małe ilości, z którymi często nie wiadomo, co zrobić. Tym razem porządków w lodówce nie było. Były warzywa konserwowe – marchewka, fasolka czerwona, kukurydza i groszek. Trochę koncentratu pomidorowego, czosnku(...)Kaszę ugotowałam w wodzie, w stosunku 1:2. Warzywa dusiłam w rondelku z koncentratem pomidorowym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą garam masala. Wyszło wegańsko i … niebiańsko smacznie
Kucharzyca