danie. Gdybym nie została postawiona pod ścianą, a dokładnie pod prawie pustą lodówką, nie wpadłabym w ogóle na to, że takie połączenie może być tak smaczne. W roli głównej kasza jaglana i brokuły, na drugim planie ser żółty i szynka parmeńska. Kaszę ugotowałam od razu z brokułem. Odcedziłam, dodałam do porwanej i usmażonej wcześniej szynki. Całość wymieszałam dodając trochę tartego
Kucharzycaporcje. Produkty około 400 g mięsa z indyka pokrojonego, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 cukinia, 1 cebula, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, olej kokosowy, kasza gryczana, liść laurowy, ziele anielskie, sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie W garnku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i usmaż na nim mięso. Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę, a następnie dodaj(...)chwilkę podsmaż. Warzywa i mięso zalej wodą, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy i gotuj pod przykryciem aż warzywa się ugotują i będą miękkie. Gotowy gulasz podawaj z kaszą gryczaną. Spróbuj także: Pierś z kurczaka z warzywami pierś z kurczaka marchew pomidory Ciasto warzywne z papryką papryka cebula szpinak Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory
Fit&Fast Kitchenczasie dodać pokrojoną w kostkę dynię,starty imbir,doprawić do smaku przyprawami. Gotować kilka minut do momentu aż dynia zmięknie. Gotowy gulasz posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ugotowaną kaszą lub ryżem. Gulasz zmieszałam z ugotowaną kaszą owsianą i powstało bardzo sycące danie
Kolorowa kuchnia ElkiWaniliowy budyń jaglany . Dzisiaj propozycja wykorzystania mąki jaglanej, u mnie domowej roboty przygotowanej w moim nowym, kuchennym robocie, który w ciągu minuty zmielił kaszę jaglaną na mąkę jaglaną. Przy okazji zmieliłam też sobie ryż i kaszę gryczaną. Oczywiście mąkę jaglaną, czy też inne można kupić w sklepie, ale są dużo drożdże niż zrobione w domu. Na śniadanie ugotowałam mój pierwszy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 3/4 szkl kaszy bulgur 20 dkg szynki 1/2 pora 1-2 ogórki kiszone 4 pomidory po 2-3 łyżki kukurydzy i czerwonej fasoli 3-4 łyżki majonezu Fanex 1 łyżeczka musztardy sól, … Czytaj dalej Sałatka z kaszą bulgur
czarrna od kuchniKarmelowe szyszki gryczane to błyskawiczny zdrowy deser. Świetnie smakuje też w wersji jaglanej lub amarantusowej. Wystarczy preparowana kasza, daktyle i trochę masła klarowanego. Znów bogactwo tkwi w prostocie. Składniki: - 1 szklanka suszonych daktyli - 2 szklanki preparowanej gryki/prosa/amarantusa - 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego/oleju kokosowego Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Odsączamy. Dodajemy masło i miksujemy(...)gładką masę. Mieszamy masę z preparowaną kaszą i formujemy kulki. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa stężeje
Smakuje zdrowokuchnię z mojego ukochanego regionu czyli południowo-wchodniej Polski. W składzie oprócz gryki znaleźć można było m.in ziemniaki, śmietanę i słoninę. Osłuchałam się na temat mojej ukochanej kaszy gryczanej, jej właściwościach i pomysłach na wykorzystanie kaszy jak i mąki. Dodatkowo przygarnęłam do siebie ciasteczka gryczane, które spróbowałam tak naprawdę dopiero w domu. Ich smak był delikatny, nie były
Czarnawisienkalubi kaszy jaglanej? Ostatnimi czasy zyskuje coraz większą popularność. Jest doskonała zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich. Świetnie komponuje się z masłem orzechowym i świeżymi, sezonowymi owocami. Do dzisiejszego śniadania użyłam oczywiście mrożonych (choć z własnej uprawy), jednak smakowały niemal tak samo dobrze, jak świeże! Kasza jaglana gotowana z wodą różaną podana z domowym musem jabłkowym
Poranek na słodkofarsz: 500 g kapusty kiszonej 2 dag suszonych grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej Grzyby suszone płuczemy i zalewamy wodą (najlepiej to zrobić kilka godzin wcześniej). Kapustę kiszoną płuczemy,wkładamy do garnka,zalewamy wodą,dodajemy przyprawy i namoczone grzyby,gotujemy do miękkości. Cebulę(...)drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę,smażymy do lekkiego przyrumienienia. Dodajemy odciśniętą ugotowaną kapustę,ugotowaną kaszę,mieszamy wszystko razem, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką
Kolorowa kuchnia Elkiąki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła sól Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz: 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej 250 g twarogu 1 jajko 1 cebula 1 łyżka posiekanej świeżej mięty masło do smażenia sól pieprz Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce(...)rozdrobnić widelcem twaróg, dodać zezłoconą cebulę. Wymieszać i dodać ugotowaną kaszę. Osobno roztrzepać jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką
Kolorowa kuchnia Elkijest prawda,ale jak nie mam kury to porcja z indyka też się nadaje. Właśnie na mięsie z indyka często gotuję rosół a zamiast makaronu podaję go z kaszą jaglaną. 2-2,5 l wody 1 spore skrzydło z indyka 4- 5 marchewek 2-3 pietruszki kawałek selera kawałek pora pół cebuli kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu(...)seler. Wsypałam sól do smaku,pieprz ziołowy,cebulę przypiekłam nad płomieniem gazu i dodałam do zupy,włożyłam też kawałek pora. Rosół gotowałam ok. 1 godz na małym ogniu. Kaszę ugotowałam osobno,nałożyłam porcje na talerze,posypałam natką i nalałam rosół
Kolorowa kuchnia Elkibędę oszukiwać, jaglanka nie jest moją ulubioną kaszą. Jest tak mdła i nijaka, że pomysł zrobienia z niej kotletów nie zachwycał mnie. Na Jadłonomii, natrafiłam na przepis na wegeburgery , autorka bardzo je zachwalała, komentarze były pozytywne, więc przemogłam moją jaglaną niechęć. No i wyszły pyszne, kotleciki, nie są ani jaglane, ani marchewkowe;) Mają delikatny słodko-pikantny smak(...)bardzo smakowały rodzinie, jedliśmy je na ciepło i zimno z sosem jogurtowym i ketchupem. Burgery podane w smacznej bułce, są doskonałą propozycją na drugie śniadanie. Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 2 szkl. utartej marchwi 1 mała czerwona cebula 1/2 szkl. ziaren słonecznika 1/4 ziaren sezamu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyżeczki
Codziennik Kuchennykażdej nadmiarowo ugotowanej porcji kaszy przygotowuję sałatkę. Do kaszy dodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę. Dorzucam trochę chrupiących warzyw, prażone ziarenka i sałatka gotowa. W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki. Pasta z awokado
Codziennik Kuchennysmażonego na maśle pstrąga. Ale jak na seromaniaczkę przystało, najbardziej uwielbiam sery. Bundz, bryndza, oscypki…mogłabym je jeść codziennie. Dziś mam dla Was przepis na pieczone pierożki z kaszą, bryndzą i kurkami. Pyszne danie, które na gorąco mogłoby być serwowane w góralskich karczmach czy schroniskach na szlaku, ale także mogłoby być przyrządzane samodzielnie […] Artykuł Pieczone pierogi z kaszą
Mienta blognich sos świetnie zastępuje tradycyjny beszamel. Przepis przygotowałam dla Magazynu Aromat. Składniki (na 6 sztuk): Cukinia: - 3 cukinie - 25 dag mielonego mięsa z indyka - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 2 marchewki - 2 łyżki masła klarowanego - 2 łyżeczki soli himalajskiej - 2 łyżeczki przyprawy naturalnej Sos beszamelowy: - 5 łyżek mielonych migdałów - 10 łyżek wody - 2 łyżki soku z cytryny(...)przez 30 minut z dodatkiem masła, posiekanej cebuli, soli i przyprawy naturalnej. Z cukinii wydrążamy miąższ i kroimy go na mniejsze kawałki. Marchewkę ścieramy na tarce. Dodajemy wraz z kaszą jaglaną do mięsa i dusimy jeszcze 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wydrążoną cukinię podpiekamy 10 minut. Przygotowujemy sos beszamelowy. Wszystkie składniki łączymy w rondelku i gotujemy przez minutę
Smakuje zdrowo