zawsze najzdrowsze. Czemu więc tych potraw nie zrobić zdrowszych ale nadal smacznych? To pytanie pozostawimy retorycznym, a Was zapraszamy na nową odsłonę łazanek gdzie zamiast makaronu proponujemy zdrową kaszę gryczaną jednocześnie zachowując
Kuchenne Wariacjekaszubsku . Możecie także spróbować mojego przepisu na śledzie pod pierzyną . Zobacz mój film z przygotowania kutii Składniki – Kutia podlaska 100 g mielonego maku – polecam ten 100 g kaszy pęczak – tu jest świetna do tego przepisu 3 łyżki miodu 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek 30 g orzechów dowolnych pół szklanki gorącej wody Przepis – Kutia podlaska(...)Przygotowanie przepisu zaczynamy od ugotowania 100 g kaszy pęczak. Trzeba to robić minimum 20 minut. Po odcedzeniu i ostudzeniu wrzucam pęczak do miski. Zabieramy się za mak. Zalewamy go połową szklanki ciepłej wody . Zmielony mak od razu nabiera wody. Nie dodajmy mleka, bo kutia może nam szybko się zepsuć. Morele i orzechy siekamy na małe kawałki. Dodajemy do miski. Podobnie
Kuchennyviral.pltrochę na rozgrzewkę. Łapcie łyżki i chodźcie jeść! Składniki: 250 g suszonych grzybów (2 garści) 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 1/2 cebuli 5 ziemniaków 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz Przepis: Grzyby zalewacie wrzątkiem w misce i zostawiacie na 5-7 minut. Wyławiacie je cedzakiem, płuczecie(...)garnka. Ziemniaki obieracie, kroicie na kawałki, płuczecie w wodzie i też dodajecie do garnka. Cebulę obieracie, selera myjecie i siekacie. Rumienicie na rozgrzanej oliwie i dodajecie do garnka. Kaszę przelewacie wrzątkiem na sicie i też dodajecie do garnka. Gotujecie jeszcze ok. 20 min, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajecie czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku. Podajecie gorącą, przeglądając bombki, które
GRUBY WAŁEKrazem przedstawiam przepis, który nie jest całkowicie bezglutenowy , ponieważ zawiera orkiszową kaszę manną . Orkisz zawiera gluten , ale jest on lepiej przyswajalny . Przepis dedykuję osobom, które zdecydowały się na dietę bezglutenową z przyczyn innych niż celiakia (np. mój syn z powodu kłopotów metabolicznych występujących przy zaburzeniach ze spektrum autyzmu ). Danie inspirowane jest przepisem na pulpeciki z makaronem wg Nigelli Lawson . Serdecznie(...)pulpeciki (proporcje dla 4-5 osób): ok. 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku ok. 2 łyżek stołowych startego sera np. grana padano 3 łyżki orkiszowej kaszy manny 1 łyżeczka soli sporo pieprzu ok. 1 łyżki oregano Składniki na sos: 1 litr sosu pomidorowego (używam zwykle dwóch kartoników z Lidla) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła
Kawa z mlekiemznalazłam go na youtube i tylko odrobinę zmodyfikowałam . Na oryginalny przepis zapraszam tu -> Przepis na wegańskie kotlety warzywne z soczewicy . Nie jest to przepis bezglutenowy , zawiera orkiszową kaszę mannę i bułkę tartą zwykłą , bo jak zawsze powtarzam, cena tej bezglutenowej jest nienormalna . Kotleciki są naprawdę smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje(...)kotlecików): 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek orkiszowej kaszy manny bułka tarta (do smażenia ale też do wypełnienia kotletów, jeśli okazują się zbyt mokre i nie da się formować kotletów) garść słonecznika sól, pieprz, majeranek, oregano, przyprawa do kotletów mielonych, kmin rzymski tłuszcz do smażenia (u mnie tym razem oliwa z wytłoczyn) Przygotowanie
Kawa z mlekiemSkładniki: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 3 ugotowane lub upieczone buraki - 6 daktyli - 2 łyżki rozdzynek - 2 łyżki płatków owsianych - 3 łyżki lnu - 1 łyżka oleju kokosowego - 4 łyżki prawdziwego kakao Ekspresowe studzenie babeczek na balkonie . Pilnują by nikt ich nie ukradł :) Przygotowanie: Kasz jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do czasu wchłonięcia całej wody. Do gorącej
Szkrab Je Samnaszym domu. Osobiście uważam, że dania wegetariańskie są równie sycące co mięsne, a często zdrowsze i lepsze dla naszego organizmu. Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju kotleciki z różnymi rodzajami kasz i tak naprawdę zmieniamy tylko dodatki. Potrzebujemy: 230 g ugotowanego na parze brokuła 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy Targroch 150 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki złotego siemienia lnianego Targroch
MamaOskarkaciasto: 9 jajek (białka i żółtka osobno) 30 dag cukru 30 dag maku mielonego 3 łyżki miodu 10 dag orzechów zmielonych włoskich 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 krople olejku migdałowego mleko do sparzenia maku Na krem: 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 750 ml mleka 4 łyżki mąki pszennej(...)pieczenia, całą wysmarować masłem (margaryną) i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 170 st. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać mieszaninę makową, następnie kaszę mannę z proszkiem do pieczenia i bułkę tartą. W osobnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka. W dwóch partiach dodać do ciasta makowego i delikatnie wmieszać. Przelać do formy. Piec
My sweet a lifeSkładniki: 1 kapusta biała lub włoska 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki siemienia lnianego 0,5 kg odgotowanych grzybów leśnych 3 cebule sól, pieprz słodka papryka Przygotowanie: Z kapusty wyciąć głąb … Czytaj dalej Gołąbki z kaszą i grzybami
czarrna od kuchnisiemienia lnianego zamiast jajek sprawia, że jest vegańskie lub pegan ( paleo vegan, tak jest takie coś ). Do tego jest to fajna opcja dla wszystkich uczulonych na jajka. Składniki: 200g kaszy jaglanej 3 łyżki siemienia lnianego garść mielonych migdałów (lub innych) szczypta cynamonu kilka łyżek miodu (lub innego słodzidła) 1 dojrzały banan szklanka wybranych owoców szczypta soli Przygotowanie: Kaszę gotujemy
PaleoLifeKasza pęczak zdrowa i pyszna, pomidory zdrowe i pyszne i dlatego połączyłam je w całość a efekt? no zajadam i zajadam, jest pysznie i aromatycznie. Szybkie danie na dzień w którym mamy mało czasu a chcemy zjeść coś pysznego i bardzo szybko. Polecam gorąco, jeśli nie macie pomidorów świeżych mogą być z puszki, też będzie smakowicie. Kasza pęczak zasmażana
Moje Małe Czarowaniegarnku z osoloną wodą gotować kalafior 10 minut. Nie rozgotować, kalafior ma tylko lekko zmięknąć. Odcedzić kalafior i wrzucić go do dużej miski lub blendera. Do kalafiora dodać jajka, kaszę manną, pomidorka,marchewkę potartą na tarce o dużych oczkach, pokrojony na mniejsze kawałki ser, bułkę tartą, jogurt. Zmiksować tak żeby mas miała delikatne grudki. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)czas 20 minut, obroty 2 wyjąć koszyk z kalafiorem, odcedzić wodę zlać do naczynia miksującego dodać kalafiora, pomidora przekrojonego na cztery części, jajka, jogurt, marchew pokrojoną na mniejsze kawałki, kaszę manną, bułkę tartą, pokrojonego w mniejsze kawałki sera, zmiksować 6 sekund, obroty 5 z użyciem kopystki dodać posiekane zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać za pomocą kopystki
Kuchnia PokoleńSkładniki: - 3 łyżki surowej kaszy jaglanej - 1 jajko - 1 gruszka - 3 łyżki amarantusa ekspandowanego - 1 łyżka mąki z plaskurki - 1 łyżka pestek dyni - olej kokosowy do posmarowania Przygotowanie Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy. Pestki z dyni mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, dokładnie mieszamy. Placuszki pieczemy na patelni bez tłuszczu do zarumienienia
Szkrab Je Samjuż w starożytności. Uważa się, że bliny powinny być robione na drożdżach. Ja jednak postanowiłem zrobić je za pomocą starej metody, kiedy to mąka fermentowała tworząc zakwas. Składniki: - kasza gryczana niepalona - woda Wykonanie: Kaszę gryczaną zalewamy wodą, taką ilością, która ledwo ją zakryje. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Po upływie doby miksujemy i zostawiamy na kolejną dobę. Po tym czasie masa
Kryzysowa Książka KucharskaDzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połączenie zarówno na na ciepło, jak i zimno, przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki(...)paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt. Na patelni roztopiłam pokrojoha w drobną kosteczkę słoninę, a gdy się wysmażyła dodałam pokrojoną cebulę, żeby się lekko zarumieniła, Następnie dodałam kaszę , przyprawy, pokruszone na proszek grzyby i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam. Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie
Gosia gotuje