pięknie wydana, z mega apetycznymi zdjęciami ale zawiera naprawdę innowacyjne, ciekawe przepisy. Po dokładnym przejrzeniu zainteresował mnie szczególnie jeden na bardzo wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, którego bazą jest kasza gryczana. Ciekawe i intrygujące połączenie, nie sądzicie? Krótko mówiąc nie namyślając się długo zrobiłam i oto efekt. W smaku mocno czekoladowe, wilgotne, z chrupiącymi orzeszkami. Nikt kto jadł nie wpadł(...)może w nim być właśnie kasza. Moja jedna uwaga to sprawdzajcie czas pieczenia, ja musiałam go wydłużyć. I co upieczecie? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwydaniu przykryła truskawki, co okazało się niesamowicie smaczne. Crumble świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i na deser. Słodkie i chrupiące - czego chcieć więcej? :) Składniki na 2 kokilki: 30g kaszy jaglanej 20g płatków owsianych 180g truskawek 2 łyżki syropu z agawy 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy w zimnej wodzie i gotujemy aż będzie miękka. Łączymy
CzarnawisienkaNiby banalna przekąska, a smakuje świetnie! Uwielbiam prostotę w daniach. Niektóre nie wyglądają apetycznie (chociażby te), ale czasem nie wygląd jest ważny, ale smak. :) Składniki: 4 łyżki kaszy bulgur 125g twarogu chudego 4 łyżki mleka 2% 1 czubata łyżka niskosłodzonego dżemu truskawkowego Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy w 1 szklance wrzącej wody, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu mieszamy
Truskawkowa Fiestapyszne jaglane kluseczki z buraczkami, które wyśmienicie smakują same jak i dodatek do dania głównego, warto wypróbować te smaczne i bardzo proste do zrobienia kluseczki :) Składniki : - 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości buraczki - 7 łyżek mąki żytniej razowej ( lub innej pełnoziarnistej) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - przyprawy ( czosnek, pieprz inne ulubione) - sos sojowy lub sól(...)smaku Przygotowanie: Ugotować buraczki , zmielić blenderem lub maszynką do mięsa, połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną i przyprawami, zagotować wodę w garnku, wrzucać uformowane kluseczki na kilka minut do wrzątki, następnie wyciągnąć łyżką cedzakową. Smacznego
zdrowa vege kuchniadodatkiem bardzo zdrowej kapusty pekińskiej, istotą tego przepisu jest bardzo duża ilość przypraw, które wydobywają niesamowity smak farszu i sosu pomidorowego. Składniki: - główka kapusty pekińskiej - pół szklanki kaszy (owsianej lub jaglanej) - 8 pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 1 cebula - karton krojonych pomidorów - przyprawy ( słodka papryka, czosnek, kminek, majeranek, oregano, szczypiorek, koperek) - kilka listków świeżej bazylii - sól, pieprz(...)Przygotowanie: Podsmażyć cebulę i pieczarki, ugotować kaszę, połączyć z pieczarkami i cebulą, dodać pokrojone suszone pomidory oraz przyprawy, delikatnie oderwać listki kapusty i wrzucić je na chwilę do gorącej wody położyć farsz, zawinąć, polać pomidorami z kartonu wymieszanymi z bazylią i przyprawami, piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
zdrowa vege kuchniaKakaowa kasza owsianka, z brzoskwiniami z puszki Kupiona, spróbowana i na całe wieki zapomniana, bo to, bo tamto, bo następnym razem, tym razem jednak jasna myśl, robię TĄ kaszę, a nie inną :) Dobry wybór, zdecydowanie częściej musi się u mnie pojawiać, szczególnie z kakao :) Rano leniwie(śniadanie o 11 pozdrawiam xd), a wieczorem wybieram się na 18-nastkę ^^ Jutro
More food, love and dreamsupodobałam sobie dodawanie jej do potraw na słodko. Przygotowywałam już owsiankę o smaku chałwy, a teraz zapraszam na pyszną jaglankę z dodatkiem plasterków banana :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki mleka 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini kupnej lub z tego przepisu 1/2 łyżeczki miodu plasterki banana Kaszę umieścić w garnku, wlać mleko i zagotować. Dodać tahinę
Chocolate Muffin Blogkrupniku. Żołądki są smaczne, a krupnik jest wyrazisty i intensywny w smaku. Składniki: 1 kg gęsich żołądków szyja gęsi lub indyka 1 duża marchew 1 duża pietruszka 1 szklanka kaszy jęczmiennej sól pieprz tymianek ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarnach opcjonalnie 2 kostki rosołowe Wykonanie: Gęsie żołądki umyć i oczyścić, zalać niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia i gotować(...)Żołądki ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie a następnie zagotować. Gdy żołądki się zagotują dodać szyje z indyka i kaszę a następnie gotować przez około 1,5 godziny. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do wywaru i gotować jeszcze przez 30 minut. Zupę doprawić i gotować
Mama GotujeKotleciki wegetariańskie kojarzyły mi się zawsze ze średnim smakiem. Te jednak łamią wszystkie stereotypy. Są pyszne, wilgotne, a dobrze doprawione spokojnie mogą konkurować z pysznym mielonym. 300 g kaszy gryczanej 500 g twarogu półtłustego 2 jajka pęczek natki pietruszki tarta bułka 0,5 l bulionu pieprz, sól olej Kasze ugotować w bulionie na sypko. Ostudzić. Przemielić z twarogiem, dodać
Humanistka w kuchnimogłam przepuścić takiej okazji, musiałam przygotować coś czekoladowego. Jednak po wszystkich ciastach, babach, sernikach świątecznych chciałam, żeby w dzisiejszym wypieku pojawił się zdrowy akcent, wykorzystałam w tym celu kaszę jaglaną, którą przemieliłam na mąkę. Babeczki wyszły mocno czekoladowe, słodkie, pyszne. Muffinki jaglano czekoladowe robi się błyskawicznie, ozdobiłam je kremem na bazie nutelli i chudego twarogu i posypałam posiekanymi cukierkami czekoladowymi(...)Wyszło pysznie i na pewno trochę zdrowiej Składniki: Muffinki: - 100 g mąki jaglanej (lub zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej); - 100 gorzkiej czekolady; - 1/3 szklanki cukru; - 16 g cukru wanilinowego; - 90 g oleju; - 1 łyżka kakao; - 2 jajka – 100 g konfitury wiśniowej Krem: - 30 dag chudego twarogu; - 3 łyżki nutelli; Dodatkowo: – 3 posiekane cukierki czekoladowe Wykonanie: Mąkę
dom-agi.plrobiły nasze mamy, czy tez babcie. Najlepszy na świecie sernik tradycyjny. Kto nie jadł, niech żałuje :) Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego 6 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 kostki masła Wykonanie: Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki. Z żółtek i cukru ucieram kogel-mogel, dodaję porcjami miękkie masło i ucieram na gładko(...)Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy maślanej. Wsypuje partiami kaszę manną, a na końcu ubite białka. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę sernik w tortownicy przez około 60 min. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę przez 30 min. W razie konieczności nakrywam wierzch folią aluminiową by się nie przypalił
Ciasteczkowy Potwórwypasie bo kotlety zapiekłam z mozzarellą i brokułami. Proponuję też opcję dla dziecka, w postaci małych pulpecików zapiekanych z sosem pomidorowym. Smacznego :) puszka czerwonej fasoli 6-7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki sambal oelek sól, pieprz, chili do smaku kulka mozzarelli 200 g brokułów ugotowanych na parze łyżka posiekanego szczypiorku mielona papryka(...)łyżki passaty pomidorowej lub tomate frito do podania dodatkowo guacamole Fasolę miksujemy z kaszą i ząbkiem czosnku. Dodajmy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy małą porcję dla dziecka po czym dodajemy sambal oelek i chili do smaku. Formujemy 5 kotletów które układamy wraz z brokułami w formie do pieczenia. Na każdego kotleta kładziemy plaster mozzarelli i posypujemy szczypiorkiem
Mienta blogpieczenia ½ łyżeczki sody 1 szklanka ksylitolu lub pasty daktylowej 1 ¼ szklanki roślinnego mleka 170 g roślinnego jogurtu (np. sojowego) ½ laski wanilii ¼ szklanki oleju arachidowego Krem orzechowy: ¾ szklanki kaszy jaglanej 3 duże łyżki masła orzechowego 1 dojrzały banan 3 łyżki syropu klonowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski wsyp wszystkie suche(...)jednej blasze powinno się zmieścić 12 ciasteczek. Postaraj się zachować jak największe odstępy miedzy nimi. Piecz przez 15 minut. Wyjmij i zostaw do przestudzenia. W międzyczasie przygotuj krem. Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie gotowa, dodaj masło orzechowe, banana, oraz syrop klonowy. Zmiksuj całość na gładki krem. Spróbuj, czy smak Ci odpowiada. Jeżeli krem jest za mało
Roślinna - blog wegańskiSkładniki: 1 szklanka kaszy manny,500 ml kefiru lub jogurtu,3 jajka,100 g cukru,szczypta soli,1 cukier waniliowy,10 g proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody,tłuszcz do formy. Przygotowanie: Przygotowanie: Kefir zmieszać z kaszą manną i odstawiś na godzinę,by napęczniała.Ubić jajka ze szczyptą soli i cukrem.Następnie dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia.Mas
kulinarnajamka.blogspot.comKakaowa kasza kuskus z ricottą, bananem i miodem Za rzadko jem tą kaszę na słodko, zdecydowanie Jest czas, jest czas .. i nagle "o matko, to już ta godzina
More food, love and dreams