pałeczek i myślę , że takie chrupki spokojnie można dać dziecku. Są długie więc nawet maluchy poradzą sobie z trzymaniem. Na opakowaniach widnieje napis produkt bezglutenowy. Sprawdzając skład znajdujemy : 100 % kaszy kukurydzianej. Wartość kaloryczna waha się do 373 kcal na 100g a 60g ma paczka. Kolejne to zwykłe chrupki kukurydziane które pamiętam z czasów dzieciństwa. One także są z kaszy(...)paczce. Plecione chrupki kukurydziane na opakowaniu posiadają znak PERŁA ROKU FMCG 2013. Opakowanie to 70g oraz 385 kcal w 100g. Te owocowe to truskawkowe które w składzie mają : 64% kaszy kukurydzianej , 36% kremu o smaku truskawkowym. I ten produkt zawiera już niestety gluten. Wartość kaloryczna takich truskawkowych chrupek kukurydzianych to 529kcal w 100g a opakowanie jest 70g. Niestety dla mnie
Magiczne Życie MartyDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis inspirowany kuchnią małopolską, a dokładnie kurczakiem po krakowsku, który to jest faszerowany kaszą krakowską (która swoją drogą, również jest produkowana z gryki). Ja z racji swojej miłości do kaszy gryczanej, postanowiłam zrobić własną wariację tego dania, dodając oprócz kaszy gryczanej, dwa produkty lubiane i lokalne w Małopolsce - bryndzę i borówkę brusznicę. Roladki postanowiłam
Pora coś zjeśćpójść, gdy powstaje tyle nowych miejsc na kulinarnej mapie Krakowa... Jakiś czas temu usłyszałam, że nie ma w Krakowie "kaszarni" czyli miejsca, gdzie można zjeść dania z kaszą, jakież było moje zdziwienie i radość, kiedy dwa tygodnie temu dowiedziałam się, że na Rynku Głównym otworzyła się Dobra kasza nasza , czyli lokal z daniami z kaszą w roli głównej
Pora coś zjeśćłopatami zmagają się z rabatami. A ja chwytam za stokrotki i wpinam je sobie we włosy. I coś na obiad. GRYCZAKI W SOSIE PIECZARKOWYM. (przepis autorski.) gryczaki: 300g kaszy gryczanej 2 czerwone cebule 50g masła 3 jajka szklanka bułki tartek 1/2 szklanki posiekanej natki 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Kaszę gryczaną ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Kiedy była(...)jeszcze ciepła, wmieszałam dokładnie masło. Odstawiłam do przestygnięcia. Cebulę posiekałam dość drobno, zeszkliłam na łyżce masła. Do wystudzonej już kaszy wbiłam jajka, dodałam cebulę, natkę i szczypior. Dosypałam bułki tartej, posoliłam, doprawiłam pieprzem i wyrobiłam zwarte ciasto. Usmażyłam je na głębszym tłuszczu (aby się nie rozpadały podczas smażenia, jeśli tak owo się dzieje, obtoczyć można w bułce.). Osączyłam na ręczniczku
W kuchni Karmel-itkigoni, czas został w tyle. Idziemy. Uśmiech na jego twarzy. Słodka woń jego skóry. Idziemy. A po spacerze trzeba coś zjeść. Koniecznie. MIELONE Z ORZECHAMI I KASZĄ MANNĄ. (własna inwencja twórcza.) 500g mięsa mielonego szklanka posiekanych orzechów włoskich 3 jajka 1/2 szklanki bułki tartej kasza manna sól, pieprz, czosnek suszony Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie. Kaszy dałam tyle
W kuchni Karmel-itkiprzepis zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wykonać w swojej kuchni. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakowała kasza manna w ciastkach i ..... całkiem nieźle! Dobre to były ciastka! Były, bo nie ma po nich śladu:) Źródło: Palce Lizać Składniki: 125 g miękkiego masła skórka otarta z 1 dużej pomarańczy 100 g cukru pudru 55 g kaszy manny(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. W misce miksujemy masło z cukrem pudrem, skórką i sokiem z pomarańczy, do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy kaszę mannę i przesianą mąkę. Mieszamy i wyrabiamy ciasto metalową łyżką. Ciasto przekładamy do maszynki do ciastek lub zawijamy w spory kawałek folii spożywczej i formujemy wałek. który kształtujemy
Blondynka Gotujezjeść smaczny i zdrowy posiłek. Warto śniadania urozmaicać dostarczając organizmowi różnych cennych składników a także wypracować sobie rytuał porannych spotkań przy czymś pysznym, chociaż właśnie w soboty i niedziele. Kasza na mleku pewnie niejednej osobie kojarzy się, tak jak nam, niezbyt dobrze a to przecież klasyka śniadaniowego repertuaru. Zwykle bardzo nudna i mdła klasyka. Kiedy jednak tę kaszę zapiekłam(...)sposób a do takiego śniadania koniecznie jeszcze szklanka soku owocowego - będzie bardzo zdrowo i smacznie. Tak pysznie to ja lubię zaczynać dzień ! A jeśli nie macie ochoty na kaszę to może namówię Was na jajka zapiekane z dynią ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTyle, że zawsze muszę coś pokombinować bo inaczej byłabym chora. Kiedy wróciłam z lasu gdzie nazbierałam trochę świeżych grzybów postanowiłam też wykorzystać je do farszu. Pomyślałam, że razem z kaszą będą wspaniałym nadzieniem. I tak, z jednej główki kapusty zrobiłam 2 rożne rodzaje kapuścianych zawijasów. Zaletą zrobienia gołąbków jest to, że nawet z 1 główki kapusty wychodzi ich cały garnek
Smaczna PyzaSkładniki: 0,5 szklanki kaszy kuskus 3-4 szt średnich ogórków kiszonych 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy 1 cebula 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego połówka piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros bazylia oregano pieprz ziołowy sos sojowy curry Wykonanie: Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę(...)kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem. Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka. Na koniec mieszamy wszystko z kaszą kuskus i chwilę smażymy. Doprawiamy sosem sojowym, curry, oregano i bazylią. Podajemy na ciepło. Zainspirowana przepisem z bloga --> Roślinożerka
Czerwona Porzeczkarabarbaru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (40 g każdy) ok 500 g rabarbaru 1 litr mleka 4 łyżki cukru (jeśli budynie są bez cukru) 3-4 łyżki kaszy manny Kruszonka: 100 g zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru Gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję troszkę mniej mleka żeby budyń(...)był gęściejszy. Rabarbar myjemy i kroimy na ok 2 cm kawałki. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną (wchłonie sok), układamy równomiernie rabarbar i polewamy całość budyniem. Przygotowujemy kruszonkę Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz zimne masło. Palcami mieszamy i rozcieramy wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Cynamonowe szczęścieteż nie są wskazane (przynajmniej przy tej najbardziej restrykcyjnej diecie). Co można jeść? Kiszonki (ogórki, kapusta), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno, olej kokosowy, ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, makarony żytnie, orkiszowe (te raczej sporadycznie), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw
Kardamonovytłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy(...)ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można pozwolić sobie na kwaśne jabłko lub niedojrzałe kiwi. Co z nabiałem? Z nabiału można jeść od czasu do czasu jogurty naturalne zawierające bakterie lactobacillus acidophilus lub bifidobacterium infantis, mleko owcze i kozie (można np. jeść fetę zrobioną na bazie
Kardamonovytruskawkowy Gzik z rzodkiewką Ciasto z rabarbarem Zobacz więcej przepisów sezonowych w maju Najnowsze przepisy Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny Sernik królewski Bułki wrocławskie Kotlety jajeczne Sałatka grecka (keto, low carb) Mizeria – tradycyjny przepis (keto) Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Artykuł
WegePrzepistłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy(...)ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można pozwolić sobie na kwaśne jabłko lub niedojrzałe kiwi. Co z nabiałem? Z nabiału można jeść od czasu do czasu jogurty naturalne zawierające bakterie lactobacillus acidophilus lub bifidobacterium infantis, mleko owcze i kozie (można np. jeść fetę zrobioną na bazie
Kardamonovywłaściwe łączenie wszystkich składników. Sypki ryż nie da tego efektu. Warto dodać, że nie musimy ograniczać się wyłącznie do użycia ryżu. Doskonale sprawdzi się też popularna w polskiej kuchni kasza jaglana, kasza jęczmienna wiejska lub rzadziej wykorzystywana komosa ryżowa, czy amarantus. Dodatek białkowy stanowi np. łosoś MOWI . Oryginalnie, podążając za trendami kuchni azjatyckiej w poke bowl powinna się znaleźć
Ugotowane pozamiatane