gotuję ! składniki ok 600 g żeberek 1 marchewka 2 pietruszki 1/2 selera 1 por - biała część, w plasterkach 1 cebula 2-3 ziemniaki garść suszonych grzybów 150 g kaszy pęczak 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz masło ok 2 l wody przygotowanie Umyte żeberka zalać zimną wodą ( ok 1,5 l) dodać opieczoną cebulę i ugotować na nich wywar(...)wszystkie będą miękkie. Ugotowany wywar przecedzić, wlać do garnka , wrzucić pęczak i grzyby razem z wodą w której się gotowały gotować 20 minut albo do czasu aż kasza będzie miękka. Do ugotowanego wywaru dodać warzywa wraz z wodą w której się gotowały, wymieszać , doprawić solą pieprzem, dodać łyżkę masła i posiekaną piertuszkę. Smacznego ! Uwagi: Jeżeli gotuję krupnik
Stare Garysmaczny, że mogę go zjadać bez żadnego doprawiania. Jednak ten przepis jest jednym z moich ulubionych. Bulgur z pomidorami. Pyszny! Zróbcie koniecznie! Przepis znalazłam tutaj składniki 1 szklanka kaszy bulgur ok1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody 2 dojrzałe pomidory 1 cebula sól, chili oliwa z oliwek przygotowanie Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę pokroić w kostkę. Pomidory(...)pokroić na małe kawałki i i podsmażyć je razem z cebulą na odrobinie oliwy w dużym rondlu. Po kilku minutach, dodać opłukaną wcześniej kaszę. Mieszać przez trzy lub cztery minuty. Wlać do garnka bulion (1 i 1/2 szklanki, resztę zostawić do dolania) dobrze wymieszać. W tym momencie.Można też dodać kilka płatków chili lub chili w proszku
Stare Garybulionu z gęsi - przepis tutaj warzywa z gotowania bulionu (wykorzystałam mniej więcej połowę ugotowanych warzyw) (marchewka, pietruszka, seler) 2 ziemniaki garść mięsa pieczonej gęsi szklanka ugotowanej kaszy pęczak natka pietruszki przygotowanie Odcedzony bulion wlać do garnka, wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę , gotować aż zmiękną. Warzywa z bulionu pokroić w kostkę, dodać do zupy, dorzucić kaszę, tyle ile lubimy
Stare Garypolane truskawkowym dżemem... ... po prostu niebo w gębie! Wasze dzieci na pewno będą zachwycone i zapewniam, że Wy również :) Danie szybkie, proste i baaardzo smaczne- czy można chcieć więcej? * kasza manna- 1,5 szklanki * pomarańcza- sok z 1 całej i skórka z połówki * jajko- 1 szt. * cukier- 1 łyżka* * dżem truskawkowy- z tego przepisu do polania Kaszę manną
Kraina Miodem PłynącaRzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu. Można je przygotować jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub podawać jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też(...)tylko uda nam się go zrealizować to efektami na pewno się podzielimy…:) Przepis na rzymskie gnocchi – składniki: 700 ml mleka 200 g semoliny (lub kaszy manny) 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii 4 posiekane suszone pomidory z oliwy (opcjonalnie) 2 jajka – roztrzepane 55 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia 85 g startego parmezanu sól, pieprz
UgotujmyTo.plciecierzycy i dyni Składniki: cieciorka – ok. dwóch szklanek cieciorki ugotowanej dynia – szklanka dyni upieczonej 3 jajka 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego ok 150 g kaszy manny (lub kaszy kukurydzianej) natka kolendry (lub pietruszki) sól, pieprz, kurkuma, mielony kmin rzymski, papryka, chili Wszystkie składniki zmiksować ale nie za długo, żeby masa nie zrobiła się zbyt wilgotna
UgotujmyTo.plwiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki . Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw. Dziś mam dla Was przepis na nietypową, ale bardzo smaczną wersję! Połączenie zdrowego kuskusu i tak samo zdrowych buraczków z aromatycznym tymiankiem tworzy fantastyczne danie , w sam raz na letni obiad. Polecam! SKŁADNIKI : * ugotowane buraki – 2 szt * kuskus(...)jajko – 1 szt * suszony tymianek – 0,5 łyżeczki * sól , pieprz * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kuskus zalewamy wrzątkiem. Ugotowane buraki obieramy , ścieramy na dużych oczkach , a następnie mieszamy z kaszą. Dodajemy sezam , posiekany czosnek i jajko. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem. Z masy formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy po całości olejem i wkładamy
Ostra na Słodkopomyślałam sobie, że warto wprowadzić trochę lata do naszej kuchni. Przepis jest pełen słońca i ciepłych wspomnień. To także doskonały przepis na lunch do pracy. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 szklanka bulionu 1/2 cukinii 1 ząbek czosnku kilka suszonych pomidorów sól, pieprz Wykonanie: Kaszę kuskus wsypać do miski i zalać bulionem, przykryć i odstawić na 5 min. Następnie odkryć
Pasja SmakuPyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto. Pachnie piernikiem, pomarańczą... Niebo w gębie. Na dodatek zdrowe, bez glutenu... i można wyliczać jego zalety bez końca. Składniki: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko 1 banan 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej) 4 łyżki mleka (może być sojowe) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka stewii
Mango PapajaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kaszak to bardzo proste ciasto bez pieczenia. Jego głównym składnikiem jest kasza manna stąd jego nazwa. Jest bardzo smaczne i posmakuje także tym osobą, które za kaszą nie przepadają. Doskonały deser dla dzieci jak również dorosłych. Polecam, gwarantuje że zniknie bardzo szybko Post Kaszak pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepołączenia czekolady z truskawkami. Polecam. Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Składniki: (na ok. 6 deserków ) mus z kaszki manny: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny cukier waniliowy 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos czekoladowy: 40 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 80 g śmietanki kremówki 30% 10 g masła(...)łyżka cukru pudru fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Sposób przygotowania: Mleko gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy ok. 3 minuty na niewielkim ogniu - często mieszając - studzimy. Sos czekoladowy: Kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę, masło i energicznie
Słodka Stronabitej śmietanie. W każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością zyska grono fanów wśród najmłodszych. Kaszka Manna na Mleku - Składniki: (ok. 3 porcje) 600 ml mleka 60 g kaszy manny 3 łyżki cukru szczypta soli Kaszka Manna na Mleku - Sposób przygotowania: Ok. 150 ml mleka rozrobić z kaszką. Resztę mleka zagotować dodając cukier i sól. Do gotującego się(...)mleka dodać rozrobioną kaszę i gotować ok 5 minut na niedużym ogniu. Całość należy niemal ciągle mieszać, tak aby kaszka nie przywarła. Podawać z owocami, puddingami, sokami, sosami owocowymi itp. Moje posty
Słodka StronaWystarczą tylko dwa i już mamy energię na cały poranek. Gorąco polecam wypróbować. Nie pożałujecie! :) Składniki (na około 30-40 ciastek): 3 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki z kaszy jaglanej* 1/2 szklanki mąki z nasion słonecznika* 1/2 szklanki wiórek kokosowych 3 łyżeczki lnu złocistego, mielonego 2-3 łyżki melasy z karobu, syropu z agawy, miodu lub innego słodu(...)orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180 ° C, obracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. * Mąkę możemy otrzymać sami, np. mieląc kaszę i słonecznik w młynku do kawy lub przystosowanym do tego celu robocie kuchennym. ** Mleko ryżowe przyrządzam z rozgotowanego ryżu zmiksowanego na gładko z wodą, a następnie przecedzonego przez gazę
Food Squarekażde 0,5 kg gęsi). Składniki: gęś o wadze około 4,5-5 kg łyżka soli morskiej 3 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku pieprz Farsz: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej ugotowane gęsie podroby- wątróbka, żołądek, serce 1 cebula 150 g boczku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Sól, majeranek, czosnek i pieprz ucieramy w moździerzu na pastę, którą(...)patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane gęsie podroby mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gęś nadziewamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki z metalową kratką na dnie. Na dno brytfanki wlewamy szklankę wody
Smakowity Blog Kulinarnybezą Składniki: (na 6 sztuk) ciasto: 225 g mąki pszennej 40 g cukru 125 g zimnego masła 2 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) dodatkowo: 15 g kaszy manny wypełnienie: 400 g agrestu 25 g cukru beza: 2 białka 100 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać(...)Agrest umyć, obrać, wymieszać z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na koniec wsypać mąkę i wlać ekstrakt, połączyć. Na dnie tartaletek równomiernie wysypać kaszę, na to wyłożyć agrest - jedną warstwę, owoce powinny ciasno do siebie przylegać. Na wierzch wyłożyć pianę z białek. Piec w 140 st. C. przez 25-30 minut. Ostudzić. Podawać schłodzone
Pożeraczka, czyli raz adobrze