Składniki: 100 g kaszy jaglanej 1 cebula pół czerwonej papryki średni bakłażan groszek (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku łyżka śmietany bulion warzywny sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich i oregano 1-2 śliwki węgierki Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa pokroić w kostkę lub paski. Na łyżce lub dwóch oleju, wszystkie razem podsmażyć. Przyprawić do smaku
Gaździnka warzyprzez około 20 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Blaty zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie. Składniki masa: 1 litr mleka 2% 1,5 szklanki cukru kryształu szklanka kaszy manny 100 gramów kokosu Wykonanie: Mleko przelać go większego garnka, gdy będzie się gotować dodać cukier. Całość podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie do mleka dodać kaszę
Krakowskie smaki Aniglutenu tutaj tak całkiem życia bez chrupania o czegoś pieczywopodobnego sobie nie wyobrażam. Więc aby jednak mieć na co położyć ten wegański twarożek z migdałów (KLIK) eksperymentuję sobie z kaszą jaglaną. Próbowałam już przepisu Matki smakoterapi i wyszły mi pyszne chlebki :Mam tylko... Fantastyczne chrupiące chlebki z kaszy jaglanej i ryżu is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłołyżką mleka, tak przygotowaną rzadką "pastę" dodajemy do gotującego się kurczaka i mieszamy. 5. Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje i gotowe. 6. W międzyczasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną (tu: niepalona). (Gotowałam w parowarze ok. pół godziny, zalaną wodą lekko ponad poziom kaszy) (Można też zjeść z makaronem) Kaloryczność: 1 porcja (zdjęcie): ok. 470 kcal
Malowane smakiemłyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 1 mała, olej do smażenia - ile potrzeba, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kasza gryczana 2 saszetki buraczki ugotować w łupinie i potem je obrać, pokroić na kawałki, dać chrzan i blenderem zmiksować mięso mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, bułką(...)wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu z 20 minut, drugą szklankę wody wymieszać z mąką, śmietaną 12% i mieszając zagęścić sos podać z ugotowaną kaszą gryczaną i resztą ćwikły...............SMACZNEGO!!! - smakuje i na obiad i na zimno do chleba
W Mojej Kuchni Lubięmało nie trzeba go piec ! Przepis (z moimi małymi modyfikacjami) pochodzi ze strony: www.ewawachowicz.pl SKŁADNIKI 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 200g masła 1 szklanka kaszy manny 3 paczki herbatników 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej opcjonalnie: bakalie do masy (dodałam rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową) wiórki kokosowe do dekoracji WYKONANIE Cukier, masło i kakao umieścić(...)garnku. Zalać mlekiem i podgrzewać. Gdy się zagotuje, dodać kaszę mannę i gotować kilka minut ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać bakalie. W formie ułożyć warstwę herbatników, zalać masą i ponownie przykryć herbatnikami. Na wierzchu rozprowadzić polewą czekoladową. Pozostawić do wystudzenia
Zofianamoże to raczej ja toczę walkę zarówno sama ze sobą jak również z dzieciakami. Więc pojawiają się co raz to nowe wersje odpowiedników sklepowych łakoci. Składniki: 1/2 szklanki kaszy mannej 1/2 wiórków kokosowych oraz wiórki do obtoczenia szklanka mleka kokosowego 3 łyżki syropu z agawy albo miodu 3 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Kaszę manną i 1/2 szklanki wiórków kokosowych zalewam
Magiczna kuchnia DariiProsta sałatka ze śledziami wiejskimi. Bardzo smaczne połączenie składników, które warto wypróbować. Składniki na miskę sałatki: 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej 5 filetów śledziowych po wiejsku 1 pomarańcza 1 mała cebula 2 jajka 2-3 ogórki kiszone 2 płaskie łyżki majonezu pieprz kolorowy, sól do smaku Przygotowanie: Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej (jasnej) przesyp na sitko i dokładnie wypłucz
Ze smakiem i z pasjąrobić na Wielkanoc, na Trzech Króli też można. Nic aby jeść :-) Składniki: 700 g mięsa ( wieprzowo- drobiowego w proporcjach pół na pół) 4 łyżki ( takie z czubkiem) kaszy jaglanej 100 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 60 g suszonej żurawiny 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 por 1 cebula ziele(...)wątróbkę, przyprawy. Smażyć przez chwilę, zalać wodą tak aby przykryć zawartość garnka. Dusić bez przykrycia przez 45 min, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać kasze jaglaną, przykryć. Dusić kolejne 15 minut. Wyciągnąć ziele angielskie i liścia laurowego, zestawić garnek do ostudzenia, uprzednio wkładając namoczoną bułkę. Po ostudzeniu mielić 3 razy lub użyć do tego
pieprzny smaczeksernik znalazłam na stronie Moje Wypieki . Zapraszam do pieczenia! Składniki na klasyczny sernik: 1 kg twarogu z wiaderka 200 g masła 150 g cukru 4 duże jajka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy lub rumowy bakalie: rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki(...)powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieszczamy masło i cukier - miksujemy na puszystą masę. Wbijamy jajka, dodajemy aromat, a następnie dodajemy stopniowo twaróg. Wsypujemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Dodajemy bakalie i mieszamy. 2. Formę do pieczenia 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używacie silikonowej formy, wtedy pomijamy). Wlewamy serową
My Culinary Artlepiło. Jeśli się lepi to dodać mąki. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy każdy blat 15-20 minut w 180°C. Masa: 3 szklanki mleka 4 łyżki kopiaste kaszy manny Skworcu 100 g masła 1.5 łyżki cukru 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Dodatkowo powidła śliwkowe , u mnie Orzech Wykonanie: Gotujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym(...)kiedy zaczyna wrzeć dodajemy kaszę manną Skworcu. Intensywnie mieszamy, aby uniknąć powstania grudek. Można użyć blendera ręcznego, masa będzie aksamitniejsza. Po trzech minutach gotowania dodajemy masło, mieszamy i zestawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dwa blaty smarujemy grubo powidłem śliwkowym Orzech . Jeszcze ciepłą masą przekładamy upieczone blaty ciasta posmarowane powidłem. Na wierzch dajemy polewę czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi Skworcu
Z Kuchni Do Kuchnimielonej wieprzowiny - 250g mielonej wołowiny U mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej - 1 jajko - 2 łyżki świeżo startego parmezanu - 1 zmiażdżony ząbek czosnku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej - duża szczypta czarnego pieprzu - 1 łyżeczka soli - 1 surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki starte na średnich oczkach tarki Wszystkie składniki
Smaczne ZdrowePozycja obowiązkowa na święta! Zamiast typowego sernika lub piernika, nowoczesne i zdrowe rozwiązanie. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 0,5 l mleka roślinnego 100 g margaryny PALMA firmy Bielmar 1/2 puszki mleka kokosowego 1 szkl. skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. stewii w proszku + 2 łyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru(...)tego przepisu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: W garnku gotujemy mleko i 60 g margaryny PALMA. Dodajemy wypłukaną kasze jaglaną i gotujemy do wchłonięcia płynów, a następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dalej chwile gotujemy. Pierniczki kruszymy i łączymy z resztą margaryny, jogurtem i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej. Ostygniętą masę
Czarnawisienkaradycyjn ą zup ę mojej babci z okolic łódzkiego. Staram się w kuchni nie tylko improwizować ale i wracać do rodzinnych korzeni. Jutro przepis na wigilijne gołąbki z kaszą w s osie grzybowym. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 5 kaszanek(...)kaszy gryczanej suszony majeranek Kaszankę kroimy w kostkę (bez flaka) i podsmażamy na oleju. W bulionie zagotowujemy liście laurowe, rozgniecione ząbki czosnku, ziela laurowe oraz podsmażoną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje dodajemy kaszankę i gotujemy przez 5 minut. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem
Bon Appetit Małgorzatypieprz, sól zioła prowansalskie lub suszony majeranek olej do smażenia 1 puszka groszku konserwowego 1 duże jabłko garść kiełek z rzodkiewki 2-3 woreczki kaszy gryczanej Wątróbkę myjemy i osuszamy. Solimy jeszcze przed smażeniem (żeby nie była twarda)! Kroimy na drobne kawałki i obtaczamy w mące. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wątróbkę smażymy pod przykryciem, ponieważ(...)Następnie dodajemy groszek z puszki, jabłko starte o grubych oczkach oraz kiełki. Wszystko razem mieszamy albo układamy na półmisku warstwowo tak jak ja. Wątróbkę podajemy z ugotowaną kaszą. wątróbka z jabłkiem, groszkiem i kiełkami
Bon Appetit Małgorzaty